Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2021 10:25 - СЛЕД МНОГО ГОДИНИ - ОТНОВО НА МАХАЛА ЧАМЛА - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.09.2021 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                        

      Поместих в блога си картини и малко история за един прекрасен регион на България, този на махала Чамла, заплашен с изсичане на горите в него от наследниците на „законните” му собственици, наследниците на Ал Бош, придобил ги по времето на Иван Костов. Регионът е включен в Натура 2000 и сечта в него е забранена, видно до колко от снимките в предишните ми постинги. Дървената мафия е нещо страшно. Според мен в нея играят от две министерства – на Земеделието и горите и МОСВ.

   Селото – махала Чамла – възниква сравнително късно, след мюсюлманизирането на българите по Родопа. Първо се основава с. Мугла от влюбени момиче и момче помачета, чиито родители не им  разрешават да се „вземат”. Те обаче взели по един кон от семействата си, натоварили го с най-необходимото, а също и по няколко овце и по римския път от Смолян по р. Герзовица през Банята и Мусаята прехвърлили огромния рид, който се спуска от вр. Перелик и слезли в едно поле, където имало гъста мугла /мъгла/. Като се разсеяла мъглата видяли, че мястото е много хубаво и решили да се заселят там. Направили колиба за животните и после за тях, изкарали зимата. А тя тук е доста сериозна. Направили си къща, родили си деца. Родителите им разбрали къде са, дошли да ги видят и се помирили с тях. Преселили се обаче и други в това прекрасно за село място, възникнало село, което нарекли Мугла. Пробили и път покрай Мугленската река до р. Въча под с. Гьоврен. Който е виждал скалите на това ждрело от с. Мугла до р. Въча може да си обясни защо от към Тешел не са дошли заселници на това прекрасно място. По-късно селото се разраствна още, възникавт и две махали, Чамла и Мурсалица, най-високите в страната.

   Голямо изритание за тези хора са годините след Освобождението ни, защото България не ги иска към нея поради причината, че са бедни и не могат да плащат данъци. Поради тази причина – изоставени в планината и откъснати от страната, помаците по долината на р. Въча основават през 1787 г. Тъмпрашката помашка република, в която влиза и Мугленско. Нова беда ги сполетява през 1912 г, Балканската война, която прекратява съществуването на Тъмрашката република. Село Тъмраш, което териториарно е извън тази република за втории път е опожарено и помаците го напускат, преселвайки се в Турция. Всички тъмрашки помаци са подложени на терор за известно време заради рпепубликата им, а те не са имали избор – България не ги иска, има опастност да загубят и зимните пасища по Беломорието, поминъка си.

    Нова беда за Тъмрашлии е опитът на БПЦ около 1935 г. да върне в християнската вяра помаците, които дори не знаят турски език. В тази кампания обаче се включват войводи мошеници, шкембемойводи, които причиняват нови злини на помаците. Инициативата на БПЦ завършва с нежелан резултат, появата на гагаузите.

   И това преживяват хората, но през 1958 г. идва най-страшното – отнемането на собствеността им – земите, горите и пасищата им, инвентара им, стоката им, което ги обрича на гладна смърт. И хората от селата Мурсалица и Чамла първи напускат населените се места. Преживяли толкова беди, те не успяха да се справят с последната, комунизма, който без война причини разрушенията, които  показах в предните ми 4 постинга. Какво лошо сториха тези планиници, живеещи при най-суровите условия в страната при надморска височина 1700 м. та така постъпиха с тях! Не помисли ли някой, че последиците за страната от тази колективизация ще са катастрофални? Те поставиха основите на едно ново общество от нехора, издънка на което са днешните най-първи политици в страната ни -  Радев, Трифонов, Манолова и др. Така бе разрушена основата на страната ни, селото, и поразен духът на българина - неговата ценностна система, благодарение на която сме живяли в обшество от хора с един етнос и вяра, държавата ни България.

    Както бе постъпено със с. Чамла, почти същото сполетя всички села в страната, превръщайки голяма част от тях в ничия земя, ама не точно такава. По същество възникнаха нови минирепублики по типа на Тъмрашката, където управляват местни феодали, добили властта си чрез фалшиви избори и заплахи. В тази среда политическата си кариера направи Румен Радев, българският Бабрак Кармал, някогашният любимец на Брежнев в Афганистан през 1979 г.

   Днес друга беда се стовари върху малкото жители, останали в с. Мугла, предимно възрастни хора, да умрат по родните си места. От към Тешел паднаха мостовете по пътя за Мугла, от към Смолян пътят бе изоставен и е трудно проходим и за джипове. Отново хората се обърнаха към конете.

    Аз и съпругата ми имахме шансът да разговаряме с последната жителка на Чамла, чиято дъщеря живееше в Мугла. Тя ни  пазказа за селото си, в Мугла други я допълниха, като разказите обхванаха и селата над Триград, съседната долина. После са запознах се с трудовете на родоповеди като Васил Дечев, полк. Ангел Вълчев и други, писали за Родопа и специално за този регион. След това усилията ми да упозная този регион придобиха регионален характер, изразяващ се в упознаване на територията на Тъмрашка република и на цялата долина на р. Въча. Не мога да кажа, къде е най-красиво по нея, но имам и там места, които определям като силни за мен. Едно от тях е регионът на Чамла, поставен от  мафията в режим на изчакване да бъде ограбен като природа. Последното останало нещо от него след прогонването на хората от роднте им места. А ограбвачи страната има. Давам пример с един идиот, който окраде външния дълг на страната ни, получи някакви средства, сигурно доста крепки, с които блат му положи основите на бетонирането на Черноморието ни. Един процес, който продължава и сега, участници в който са такива като наследниците на Ал Бош, само че тези са станали законни собственици в резултат на заменки. Светът ще свърши, мошениците – не!!!

   Ще публикувам още няколко снимки от връщането ми в долината на р. Въча, от където започва новото шосе с доста витиевато според мен предназначение. Прибирам се с надежда, да бъда някога отново тук...

   СЛЕДВАТ СНИМКИ ОТ ПЪТЯ МИ ОТ С. ЧАМЛА ДО ШОСЕТО ЗА ТРИГРАД:

   image
В региона на с. Гьоврен съм. Слеед връщането на земята на хората се възвръща и поминъка им. Селото и изцяло турско. В Западни Родопи има само 4 турски села, всичките други са помашки.

image



image

                                       Пасища към с. Гьоврен. 

image

След ликвидацията на ТКЗС-тата турците запазиха някои сгради, които ползват и подържат.

image



image



image

Новопостроеното шосе минава по долината на на къса рекичка,
която образува миниждрело.

image

Подържат си ливадите хората, гледат животни, мъгете работят по строителството в ЕС.

image



image

                        Черни борове феномени

image



image



image



image

                                    И крави гледат тук. 

image

                        Скално образувание от утаени скали. Тук  е било дъно на море.
 
image



image



image



image

Прекрасни смърчове! Дали за да бъдат осечени ли не се построи този път?

image



image



image

                        Денят пак не ми достигна.

image

                                    Типична Тешел-ска картина

image



image



image



image



image

        Скални образувания по каньона на рекичката

image



image




image



image


                                   Пътят се строи усилено!

image



image



image

            Под и над тези скали преминава пътят.

image



image



image

                Печат на времето върху скалата

image



image

                   Свечерява се, но съм на сигурен път, ще достигна до базата си.

image

Ако тази скала бе в Източни Родопи война щяха да водят траките
кой да дълбае трапецовидни ниши по нея...

image

Подобни са скалите над с. Добравица, Свогенско, където също е 
било дъно на море. Има и вкаменени раковини в тези утаени скали.

image



image



image

                           Тази пещера е достъпна само за алпинисти.

     Утре ме чака римският мост ва централното било на Родопа между селата Доспат и Борино.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12324808
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930