Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 22:23 - ИЗТОЧНО РОДОПСКИ ЗАПИСКИ - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1650 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.08.2016 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                  АНТИЧНИ  МЕСТА  В  ИЗТОЧНИ  РОДОПИ

     В настоящото писание ще включа антични места за посещение в Източните Родопи, които посетих и упознах. Запознаването с тях ще предизвика интерес към туристите за едно по-пълно запознаване с тази част на Родопите. Аз и друг път съм цитирал една мисъл на истински познавач на Родопите, Атанас Кръстев, бивш кореспондент към списание Родопи, което не забравям. Той написа, че Западните Родопи са география, а Източните – история. Аз, който в продължение на дълги години успях да упозная в значителна степен тази планина, считам това определение за най-точното. Замислил съм доста неща за Източните Родопи и ще ги помествам по малко в блога си. Прохождащите в източната част на тази планина срещат най-елементарни трудности, изразяващи се в това, да не могат да намерят населеното място, а когато достигнат все пак до него, да не могат да получат информация за търсения от тях обект, защото хората в селото не знаят български, освен това не знаят за обекта, покрай който са минали хиляди пъти или пък просто хора наблизо няма. Поради това ще опиша някои от обектите, интересни за посещения, като уточня как се достига до тях и с няколко думи за местоположението им до съотвентото село. Така смятам да помогна на тези, които искат да се запознаят с тях и съм убеден, че след посещения на няколко такива обекта те ще придобият траен интерес към тази планина. Тук има тракийски крепости, антични пътища до тях, по-късно доправяни от следващите завоеватели на Родопа, има светилища, гробници в скалите или могилни, скални култови ниши, дълбани от траките с кремък по отвесните скали преди 8000 години, мегалити  всякакви скали - огромни, страшни, с пещери в тях. Има и крепости от по-късно време, римски пътища като мрежа и много мостове за тях. Има и една река, Арда, за мен най-великата българска река. Морфоложкият строеж на планината е такъв, че тя не задържа дъждовната вода и след обилен дъжд реките стават невъзможни за преминаване. Половината от дъждовната вода над Родопите отива в Арда и това я прави най-буйната река в България с най-голяма промяна на дебита на водата й. Трите големи язовира на Арда са прекрасни, като яз.Ивайловград е най-красивият в България. По долината на р. Арда и притоците й има хиляди, а може би и десетки хиляди тракийски култови ниши по скалите. В участъка на Арда между стената на яз. Студен кладенец и началото на яз. Ивайловград има най-голяма концентрация на култови ниши в региона, а долината на река Адра при с. Студен кладенец, който я познава отнася тази красота със себе си.
      Започвам с описание на селата, в близост до които има интересни обекти за посещения. Колкото и да са интересни тези обекти, те не са по-интересни от околностите им, а там точно е полето за изяви на туриста. Един пример ще дам, скалата с култовите тракийски ниши Пармаклъкая до с. Ночево. Безспорно тя е много интересна, но не по-малко интересни са околностите на селото. От тук започва една долина между дяловете Драгойна и Мечковец с хиляди скални образувания с най-причудливи форми. А махалите с каменните къщи върху скалите наподобяват охлюв, залепил се върху камък?А кави хубави букови гори с извори има в посока на с. Жълт камък, център на жълти скални феномени, чиято прелест се разкриа от махала Ходжова.
         Започвам описанието на селата и обектите да тях:

     1.Село Дъждовница:
     Селото е в дясно от пътя Черноочене-Кърджали. До него по долината на река Сусулукдере се намира огромен тракийски култов комплекс, опасан с антични тракийски пътища, отвеждащи до скалите над него. Горд съм, че съм ползвал този издялан в скалите път, широк около 60 см.

     2.Село Орешари:
     Селото е близо до Железния мост над Арда, водещ към с. Долно Черковище и Маджарово. Има скала, наречена Арката, също така и много стотици тракийски култови ниши и пещери. Тук е и пещерата Попмартинова дупка със скала с ниши пред нея. Пещерите са много и носят името на разбойниците, които в миналото са се крили в тях като днешните джихадисти по Европа.

     3. Село Ненково:
     Селото е на река Боровица преди вливането й в яз. Кърджали. То представлява център на един огромен култов комплекс на траките, един от най-големите. В самото село има тракийско светилище, още едно има горе на рида южно от селото, трето – Калпаккая – е още по-близо до селото, но за да се достигне трябва доста голямо умение по ориентиране. На север от селото има огромно светилище, в което скалите освен, че имат скални ниши са оформени на площадки. От отстрещнтата страна на това светилище има много скали с култови ниши по тях. Сега тези места се обитават от мечки и щастие за туриста е да срещне жълта мечка, а не кафява, защото става стращно. Срещу селото е пещерата Утробата, до която има маркирана пътека по стратегически римски път. Тази пещера прилича на вулва,траките са направили такива още три. Една скала срещу нея е заформена като фалос, навирен над скали с култови ниши и над река Боровица, да е пълен комплектът на древните траки.

        4. Село Чуково:
        Селото е до Момчилград. Има скала с тракийски култови ниши по тях. Районът гъмжи от ромове, които гледат да окрадат колата ти или да ти сторят пакост. Колата трябва да се остави в двора на някой турчин.

       5. Село Бял кладенец:
       Селото е на север от стената на яз. Студен кладенец. Има скала с тракийски култови ниши.

      6. Селата Обичник и Друмче жестока красота тракийска!

      Те са на север от пътя Момчилград-Крумовград.Между тях има два скални комплекса с култови ниши и още една съставна скала от две огромни топки като руските кукли матрошки със скални ниши по тях.

     7. Село Фотиново:
     Селото е близо до с. Бенковски. До река Върбица има скали като костенурки със скални ниши в тях. От селото се върви по течението на реката, Коостенурките са от дясно. Тук отсядат ромове гастрольори, които крадат турците и колата трябва да лъде оставена в селото пред дома на някой турчин, той ще я наглежда.

     8. Село Лисиците:
     До селото се достига от с. Дъждовница и после по въжения мост. Има тракийско светилище, Читкая, има скална гъба, огромна. От. с.  Лисиците до село Летовник, 15 км, има крепостни стени дебели до два метра и камъни, достатъчни да се построи град като София.

     9. Село Мост:
     Селото е близо до Перперикон, има ж. п. спирка. Около него има скали, като на една от тях има тракийски култови ниши.

     10. Село Красино, което има две светилища от двете страни на реката:
     Селото е в дясно от пътя Крумовград – с. Студен кладенец. В дясно от селото са едни от най-грандиозните скали с култови ниши по Родопите въобще. Тук е втората вулвенска пещера на траките. В ляво от селото има една самотна скала с ниши, нещо огромно.
     Забележка: Скалите в дясно от селото са видни и достъпни от изоставената махала на село Джанка, Бубалъ /Татко/. До махалата Бубалъ има път. Над селото Бубалъ, днес изоставено, има и прекрасен водопад. Околността на това село е фантастична.

     11. Село Костино:
     Селото е на отклонение в дясно от пътя от Черноочене за Кърджали. По реката, извираща от селото надолу има второ село, Божек, построено върху тракийско светилище, подобно на Беланташ. Реката се е вдълбала в скалата и са се образували скални процепи и водопади, много е красиво. При вливането й с реката от с. Голяма бара има красиво скално образувание Прозореца. Друго скално образувание наподобява на мъж с калпак.
      От село Костино се отива и на огромното светилище до село Дъждовница, но му се излиза от горе. От това място може да се достигне до пещерата Утробата и до тракийски гробща. Антични тракийски пътища, чрез които светилището е било достъпно са запазени до днес. Светилището Беланташ е по-малко от това.

       12. Село Джанка:
       Селото е доста голямо, състои се от няколко махали. Намира се на пътя от Крумовград за с. Студен кладенец. Под махала Кълвач има страховити скали, а горе е прекрасна ливада, истински наблюдателен пункт. Навсякъде от поляната тръгват тесни римски пътища. Пак там има останки от крепост до махалата Хисар. Има скали с тракийски култови ниши и винарна, а също и скална гробница.

      13. Село Ковил:
      Селото е малко над Крумовград в посака на с. Студен кладенец. Комплексът на траките там е, бих казал, много огромен, по-голям комплекс на траките не познавам. Има дори завод, направен в скалите за промиване на златоносен пясък от дъжда. От тук като започнат тракйските светилища и други техни градежи, после преминават през с. Джанка, през с. Красино, през с. Морянци, по десния брят на река Крумовица, а на отделни скали и по левия й бряг и свършват чак при река Арда. За да започнат на отсрещния й бряг след Железния мост с нова сила: пещери, скали със стотици ниши, какво ли не.

     14 .Село Ночево:
     Селото е на отклонение в ляво от пътя Асеновград-Комунига. В махала Памука е известната скала с нишите, Пармаклъкая. В скалата има една естествена пещера с форма на вулва, третата, която съм срещал. А скалите без скални ниши в този район са стотици и наподобяват всичко,каквото човек може да си въобрази: коне, хора, купа сено, къщи....

     15. Село Равен:
     То е до село Татул, което е известно заради светилището на Орфей колкото Перперикон. Селото има две махали в дясно от пътя за с. Биволяне, Въз и Каменарци. Там има скални образувания, там е и долината с Вкаменената гора. На махала Въз се изкачва най-широкият римски път в България.Трасето му където е запазено има настилка с едри камъни,широко четири метра. При х. Персенк широчината на пътя е три метра.Тук има скални гробници и стърчи камъка – човек,наричен тук Адамкая.

     16.Село Морянци:
Селото е на отклонение в дясно от пътя Крувомтрад - с. Студен кладенец.Има пещера и скали със скални ниши, но по десния бряг на река Крумовица също има такава скала и вероятно там е имало крепост.

     17.Село Воденичарско, това е едно от любимите ми места.
     Селото е на изток от Джебел. Там е светилището Илкая, нещо много страхотно. Аз преминах три пъти през скалната дупка под него, после заваля дъжд и ме държа в плен часове, защото сухото дере се превърна в страховита река.

      18.Село Кремен:
      Селото е на юг от сравнително голямото село Чакаларово. В района има доста пещери.

     19. Крепостта Моняк.
     Тя е до с.Ширко поле, от северната страна на яз.Студен кладенец До нея отстоянието е около 5 км. и пада яко изкачване до горната й тераса. Но като погледнеш надолу виждаш, че си е заслужавало.

       20. Село Женда:
      Селото е на отклонение от пътя от Комунига за с.Безводно. Има     

      останки от крепост с култов комплекс.Тук има много скали и по много от нях има ниши. Най-пълвата е Гъбата.

      21.Крепост Устра.
      Крепостта е над село Устрен, но е по-близо до село Припек.Това е една от най-грандиозните крепости в Родопа въобще. Извисява се над с. Лебед, което има естествени езера.

     22. Село Долно Черковище:
     Близо е до Железния мост на Арда. Има скални ниши, пещери, гробници ,крепости. Наблизо е Арката, Попмартиновата дупка, а нишите са като бродерия по скалите.

     23. Село Хухла:
     Селото е малко по-на север от Ивайловград. Има крепост, антично село, пещера.

     24. Село Свирачи:
     Селото е на юг от Ивайловград. Има средновековна вила – Армира - останки от крепостта Лютица, пещера, тракийска могили.

     24. Село Горни Главанак:
     Селото е на север от Маджарово. Има кромлех до него, изправени грамадни камъни, които заграждат една площ за религиозни обреди.

     25Село Малко Градище:
Селото е по пътя Любимец – Ивайловград. Има скали с култови ниши.

     26. Село Биволяне:
    То е в близост до с.Татул. Там е скалата Харманкая, изключителен природен феномен. В тази скала е започната да се прави четвъртата вулва, дето са я майсторили траките, но и тя като тази на Пармаклъкая е недовършена. Като тази при село Ненково обаче, наречена Утробата  няма друга толкова изящна по изработка. Наблилзо построиха медресе, висше мохамеданско училище, което е също интересен за посещаване обект – камъните му са от разрушени светилища, има интересна гробница с починали турски висши духовници.

       27. Стената на яз.Студен кладенец:
       Тук е т. н. естествен Шейтанкюпрю, едни тесни и дълбоки 60 метра цепки в скалите, в които тече Арда. Място и скалите тук са уникални за цялата страна, таквоз нещо другаде нема ,е па нема! Наблизо стърчи една остра скала, наричана Острата, друга е била пробита за изоставен вече път.

      28.Село Бенковски:
      Селото е на река Върбица след Златоград. Има пещера и скални феномени. Тези скални феномени не само около селото, като села има построени на местата на светилища. Страхотевица!!!

     29. Село Мезек:
     Селото е до Свиленград. Има остаки от крепост, тракийска гробница и скален феномен, наричан Птичия камък.

     30. Град Любимец:
     До него се намира тракийското светилище Глухите камъни.

     31. Село Странджево:
     Намира се в близост до Маджарово.Има останки от крепост и скални ниши по скалите.

     32. Село Мъдрец:
     Селото е в близост до Перперикон. Има скална гробница.

     33. Село Поточница:
     Селото е близо до с. Студен кладенец. Има скална гробница.

    34. Село Иванци:
    Селото е малко по-на север от Кърджали. Има останки от тракийска крепост.

     35. Село Подкова.
     До него има тракийска скална гробница.

     36. Село Дрангово:
     Селото се намира източно от Златоград. Има останки от крепост. Природата в този район е перлата на Източни Родопи.

     37. Село Мъгляне:
     Селото е малко на юг от с. Бенковски. Има тракийска гробница.

    38. Село Овчево:
    Селото е на юг от Джебел. Има интересни скали и тракийска гробница.

     39.Град Ардино:
     Над града са Орловите скали с нишите по тях,а под града е най-великото строително творение в България, Дяволския мост.

    40.Село Пъдарци:
    Селото е под село Дъждовница в посока Кърджали-Безводно.Има останки от крепост. От него се отива на светилището Дъждовница и на пещерата Утробата.

     41. Село Башево:
До селото се достига трудно, защото е на глух път, започващ от шосето Кърджали- Ардино. Там е крепостта Кривиус до река Арда.

     42. Село Безводно:
    До селото има останки от крепост. Този район е един от най0красивите на Източни Родопи, днес там живеят нашите мечки, прогонени от местата им за обитаване от по-едрите румънски черни мечки. Този гъмжилник от мечки е по наситен с тях от изворната област на р. Арда при с. Горна Арда.

      43.Село Русалско.
     До селото има шосе от Кърджали, което пресича река Арда. След като се премине един висок връх, Бездювен, се достига до крепостта Патмос. Това е част от полуостров в яз.Кърджали, напред може да се продължи само с лодка.

     44. Хладилната пещера:
     Тя се намира при вливането на реките Давидковска и Арда. До нея има път от Кърджали. Студът от пещерата Ледницата е нищо в сравнение с този. През зимата духа топло.

    45. Турлата: /Западни Родопи!/
    Това е крепост на връх Турлата до село Солища. Един от символите на Родопа.

    46.Кемеровият мост: /Западни Родопи!/
    Той е до хижа Орфей на Девинската река. Другият символ на Родопа! Водел е до светилище на Дионисий, днес то не може да се намери поради залесяването в района.

     47. Светилището на Дионисий, Беланташ:
     То е до село Чотрово, днес Сини връх. Монолитна скала е преобразувана в светилище. Това светилище постепенно се превръща в символ на родопските светилища.

     48. Село Седефче:
     Селото е южно от средата на пътя от Подкова за Крумовград. Има скали с тракийски култови ниши.

      49. Село Пчелари:
      Намира се в близост до Железния мост над Арда. Там има много скали с ниши, известни под името Кован кая.

     50. Село Татул:
     Тук се предполага да е бил домът на Орфей, светилището му.

     51. Село Меден бук:
     Селото е южно от Ивайловград, на границата с Гърция. Има    

     интересни скални образувания.

    52. Село Плевун:
    Селото е на юг от Ивайловтрад.Има скални долмени.

    53. Село Бели дол:
    Селото е до реката Бяла, южно от шосето Крумовград – Ивайловград. Има останки от крепост.

    54. Село Гугутка:
    Селото се намира на реката Бяла, южно от шосето Крувомград – Ивайловград. Има останки от крепост.

    55. Село Железино:
    Селото се намира южно от шосето Крумовград – Ивайловград. Има останки от крепост.
    56.Село Черничево:
    То е на шосе от Крумовград до него.Има интересни долмени.

    57. Село Гулийка:
    Селото е на отклонение от пътя Крумовград – Ивайловград в близост до Крумовград.Има останки от крепост.

     58. Село Долна кула:
     Пътува се до него по откронение от пътя Крумовтрад – с.Студен кладенец.Има скални ниши.

    59.Село Неофит Бозвелиево:
    Близо е до село Татул. Има скални ниши.

    60. Село Рогач:
    Селото е малко по-на юг от Крумовтрад. Има скална гробница.

    61.Село Стремци:
    Селото е близо до Перперикон. Има рудник на траките за злато.

     62. Село Вишеград:
     Селото е до Кърджали на южния бряг на язовира. Има останки от крепост.

     63. Село Старейшино:
     Селото е на ж. п. линията до Подкова .Има куполни гробници.

     64. Село Широко поле, има ж . п. гара преди Кърджали.
     В околностите му има скални гробници.

     65. Село Бели пласт:
     То е на север от Кърджали. Има скали, наречени Гъбите.

     66. Село Зимзелен:
    То е съвсем до Кърджали.Има скали, наречени Каменната сватба. Сватбите там са три.

     67. Село Илинянци:

     То е над с. Голяма бара и е най-близкото село до пещерата Утробата.

     68. Село  Долно Черковище:

      То е на пътя за Горни Главака, към кромлеха, но паметта ми тук е бяло платно. Имаше нещо в това село..

 

     Посочените по-горе забележителности, не знам дали така мога да кажа, са една малка част от това, което има в Източни Родопи.Всеки, посетил тази планина знае, че където и да отиде ще намери някакви исторически останки.Това го знаят и иманярите,които са разкопали всички крепостни стени, могили, скални гробници. Колкото и да са разкопали и отнесли от намереното, остава още много.Тук е имало древна култура, може би по-древна от египетската, имало е и философи, може би преди гръцките.Но са изчерпали хората гена си, както в момента се изчерпва нащият, изчезнали са от земята или пък по-прости, които тогава не са могли да подмятат ракети, но са имали инструменти за убиване са избили по-сложните. Да се запознаем с наследството им по Източните Родопи е богатство за всяка търсеща личност.

На добър път!Гласувай:
61. sande - Поздрави, Коста!
25.08.2016 10:21
Много интересно!
Имената на селищата са чсто български. Добре е да се знае историята на наименованията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 9471628
Постинги: 3948
Коментари: 9806
Гласове: 17029
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930