Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 08:44 - ПОДОБРЯВАНЕТО НА ЖИВОТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПО ЗАПАДНИТЕ РОДОПИ – НЕОСПОРИМ ФАКТ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1065 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОДОБРЯВАНЕТО НА ЖИВОТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПО ЗАПАДНИТЕ РОДОПИ – НЕОСПОРИМ ФАКТ!

 

   Често посещавам този регион, но имам, но имам качеството да гледам и сравнявам. Където ходя не толкова често, промените към добро направо се набиват в очите ми – ремонтирани или разширени къщи, нови къщи, в някои села цели квартали. В други села се появиха има мутробароци за милиони, но те не са на помаците. Построени са от незнайни собственици в селата с бъдеще, сега ще посоча само едно, Орцево. Като споделям тези промени с мои близки и познати обикновено те ми задават въпроса: От къде толкова пари у тези хора? Причината за този въпрос е непознаването на начина на живот на тези хора, неоткъсването им от жизнената среда в големите градове, довело да деформации в съзнанието им от просташките програми по телевизията и от медиите, че пари могат да се спечелят само ако си мошеник - политик, съдия, разполагащ с власт, престъпник и др. подобни. Така тълкувам и въпроса към мен: И тези там ли станаха вече мошеници и крадци? Не, е моят отговор и ще изтъкна истинската причина за начина, по който доста от семействата помаци в Западните Родопи наистина се възмогнаха. Те дори вече не строят нетрадиционните големи и некрасиви помашки къщи, а модерни сгради с топлоизолации, със стротелни материали от Гърция, Италия и др. страни. Както турците в Черноочене.

   Доходите на помаците идват от техния труд. Те се трудят от тъмно до тъмно. Напомням, че мюезинът в джамията запява сутрин 1 час преди изгрева на слънццето. Тогава помаците трябва да станат и да започне трудовият им ден. В този труд участват и децата, които са на възраст, когато вече могат да се трудят. Помаците имат животни, имат градини, имат ниви, ливади. Знае ли някой ако едно семействво има 4 крави колко храна за тях трябва да се приготви за зимата, а и за да дава мляко кравата, всеки ден тя трябва да изяжа по 6 кг.  фураж. Сутрин кравата се дои, извежда се на паша, оборът се чисти. През деня млякото трябва да се преработи, но има още 100 работи – по градината, по ливадите, да се кОси и посли плАсти сеното, да се събира и вози. Градините по дворовете са малки, но помаците имат градини и по местата, където има вода за напояване, а също и ниви, които те орат, засяват, копаят. Най-разпространената култура при тях са картофите, които се засяват до височина 1600 м. н. в. Реколтата е рискова, защото слана може да я унищожи дори в центъра на лятото. Помаците не се ядосват, ако това хсехслучи, а казват: Аллах така е решил, догодина ще засеем нивата отново. А Аллах понякога е и много щедър. Спомям си за една реколта от картофи, 3, 5 пъти по-висока от нормалната. Картофите бяха докарани пред домовете им, място в хранилищата за тях нямаше, хората ги варяха за клавите и овцете.

   При този начин на живот помаците се самоиздържат по отношение на храната, но имат и доста да продаване. Те произвеждат много боб, имат пчелини, произвеждат и мед, преработват всяко плодче за сладко или компот, имат за продаване също така масло, сирене, яйца, кашкавал, телешки суджуци, а също и живи животни като агнета, шилета, телета.

   Младите силни още мъже ходят по гурбет като строетили по България и по ЕС. Те живеят много скромно, връщат спечелените пари и ги инвестират в родното си място. На гурбет ходят и жените. Напр. много жени от с. Рибново ходят да обслужват ягодовите плантации по Англия. Те са си спечелили добро име и имат ангажимент вяка година когато има ралота по ягодовите масиви. Други помакини пътяват по Франция, Испания, Италия, Гърция и др. страни. Парите идват у нас и се инвестираат в сгради, машини и др. потеби за бита им, в средства за производство.

   При строежа на къщите помаците не наемат разбойнически стпоителни фирми, които да построят къщите им, а си ги строят сами, с помощта на съселяните си. Така те изпълняват нещо като трудова повинност в населените си места. Строителните материали за една къща са почти половината от разходите по нея, другата половина е за труда ако това се извършва по градовете.

   За да останат родопчани по родните си места се провеждаше и политика на ГЕРБ в тяхна подкрепа, изразяваща се в подобряване инфрастуктурата на тези хора, пътищата им. Без пътищата, които се разшириха и направиха нови по Родопа по времето на ГЕРБ, животът на помаците бе доста по-труден. Давам пример с две села, разположени на около 1500 м. н. в, Аврамово и Кръстава, където да се живее сега, след построяването на „Магистралата” не е никакъв проблем. Първото е на 30 км. от Велинград, до където има прекрасен път, второто на на 27, също има прекрасен път. Аз съм пътувал до Кръстава преди години, пътят бе самият ужас. Тази нова и подобрена инфрааструктура предостави допълнителни възможности на помаците да превозват до големите населени места продукцията си и да я продават, за да получават кеш. На тях  също им трябват пари за гориво, за фураж, за брашно, захар и сол, които не могат да си ппоизведат. Освен тези възможности, помаците имат  и други, напр. да работят по дърводобива, една много тежка и опасна ралота, по разбичването на огромните трупи, също много тежка и опасна работа. Знам хора, изгубили ръцете си при тази пофесия, цитирам един млад мъж от с. Фотиново.

   Напомням, че в Западните Родопи има и 4 турски села – Грохотно, Гьоврен, Борино и Нова Махала, къде положението е същото.

   Друга възможност пред тези хора се отвори с помощите от ЕС за строеж на къщи за гости. В опит да подобрят бита си, досато хора направиха такива къщи, които в добри години помагат доста и на бизнеса им, защото в тези къщи те предлагат само свои стоки – липсва само свинско месо – а същестрвува и възможността гостите да си напазаруват от тях след като опитат млякото им, сиренето им. Да се разчита обаче само на ресторантьорско-хотелиерският бизнес е рисково, посочвам гр. Доспат с празните си по време на Ковида хотели. Този бизнес може само да помага на основния, производството на храни, но не да бъде и основният. Дано да са запознати с казуса Банско, който се стоваари и по Родопа, цитирам едно само село, Гела.

   За жалост правиителстото на Бойко Борисов бе свалено с изборен преврат от Радев благодаление на простащината, неговата жизнена среда, която той ползва като оръжие среще противниците си. Застанал начело на олигарсите, борещ се за връщането ни в орбитата на ОНД той организира партии-иидиоти, които опростачиха плавителството, после и парламента, а президенстото Радев ски го опростачи сам.. Просташкото правителство на Радев въобще не е наясно с тези въпроси и родопчани не ги чакат добри години, пък и цялата страна. Защото този човек ако спечели изборите само ще смърди и ще противопоставя хората в страната на сити и гладни, ще я докара до положението, в което днес е Афганистан. Работещите като помаците за него са ситите, боклуците по софийските улици, които не ралотят и не търсят работа, а далавера или социални помощи са гладните и от тази изходна позици, като се има предвид че боклуците, в страната, продукт на президента, на новия политик Слави и др. като тях превъзхождат образованите хора, не ни чака нищо добро.   

    Макар и пострадавши от просташките вече две правителстна ва Радев да са и помаците, те по-лесно ще преживият този период на простащината, който вероятно ще се стовари в края на годината и върху тях. Те обаче имат трудови умения, закалени са в борбата слещу идиотите, цитирам изверването им през 1934 г. и после между 1975 и 1989 и вместо идиотите да ги скондапцат, резултатат е видим – регионът на помаците е проспериращ. Ако се направи и необходимата инфраструктура, тези хора ще могат да реализират продукцията си, което означава да произвеждат още повече стоки и ще се замогнат още повече. Защото в случая, имайки в ръцети си средствата за производство и обстоятелството, че същствавенто им зависи от самите тях, което означава, че са свободни хора, трудностите, които ще се стоварят върху тях няма да бъдат фатални както за живеещите в градовете, разчитащи за всичко от държавата. Която президентът ни ако бъде преизбран ще я докара до състояние да наподобява изтупан от брашното си чувал...

   Инфлацията, причинена от просташките дела на слъжебното ни правителство, която не пълзи, а галопира и влошава жизнения стандарт на хората от една страна, а от друга топи спестяванията им по-малко ще засетне помаците. Те обаче също са замислят, макар да предлагат стоките си на установените от лятото цени – мед по 10 лв, сирене по 10 лв, кашкавал по 14. Спекулантите когато ива ппросташко правителство перви реагират и предлагат този сезон фуража на помаците не по 30 ст, а по 60. Вдигната е цената на сламата, на сеното, на кюспето. Разтоварях с помаци от „щандовете” им след Юндола, на които подарявам блуркани. Те казват, че не вдигат цените на стоките си, защото ги е страх, че няма да се продават, но че те трябва при овите условия да са по скъпи, а също, че им е неудобно, сарм ги е от купувачите, да искат повече.

   И накрая за вътрешния пазар между самите помаци.

   Някоя булка има в двора си толкова много домати, че ги продава пред къщата си. Цената им е 50 ст. за килотрам. Ама какви домати. Млякото се продава по 40 ст, медът по 5 лв. Това е възможно по селата в ниската част на Родопа, където по магазините да се продават зеленчуци, плодове, прясно или кисело мляко, такава опция няма.

   





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12323274
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930