Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2023 12:19 - ДА ПОСЛУШАМЕ МАЛКО ХУБАВА МУЗИКА В НЕДЕЛЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1248 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.02.2023 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                               ДА ПОСЛУШАМЕ МАЛКО МУЗИКА В НЕДЕЛЯ

    Докато бях в Америка слушах едно Радио, което излъчваше само хубава музика. Американците, понеже са богати са закупили най-великите записи, които ги има по света. Там се пътува много, по време на пътуване се слуша и музика. В едно предаване излъчиха запис на Глен Гулд на Концерта за пиано на Моцарт в до-минор. Този апис го има и в Ю туб, но трябва да се плати за да бъде снет или да се прослуша. Велико нещо гений, изпълнен от гений !!! Слушах и доста записи с изпълнение на Мария Калас, най-великата певица на света. Втора Калас няма да имаме !!!
   Най много ме впечатли обаче едно излъчване на две увертюри една след друга,  любимите ми от Вагнер и Моцарт, към операта Танхойзер на Вагнер и към операта Вълшебната флейта от Моцарт. Танхойзер бе дирижирана от Караян, а Вълшебната флейта не разбрах от кой диригент, но изпълнението й бе вълшебно. 
    Аз слушам музиката професионално и се задълбочих върху сравненитето на Моцартовата и Вагнеровата полифония. Истината е, че в тези произведения има мното поиифония, но твърде различна.
   В живота си до сега съм проявавал итнтерес към  личността на Вагнер, който освен композитор е и обществена личност. Интересното за неговите опери е това, че той издирва старонемски легенди, по които пише либретото на музиката към оперите си. При него няма текст, който да е лек, от типа буфа, всичко е посредователно и плод на един съвършен ум, не само на музикант. Цитирам тетралотията му, където за текста, който имйа се нуждае от четири опери, всяка с продължителност по 4-5 часа.
   Музиката му е сложна, наричат я безкрайната мелодия. Имам автобиографията на Вагнер. Той участва в едно въстание в Германия, след което за да спаси живота си емигрира в Швейцария. Живее и в други страни. Счита се за най-ввеликия омпозитор, критикува дори творбите на Моцарт като несъвършени. Лист го счита за най-великия ковпозитор на ХІХ век. Апостол на неговите опери става велкият диригент Ханс фон Бюлов, чиято жена, дъщеря на Лисст, Козима ражда едно дете от Вагнер и после се жени за него. 
   За да бъде делото на Вагнер още по-популярно в Германия, той строи зала в Байройт с дарения, като проектира сам сградата и постига страхотен звуков ефект. В таази зала се изпълняват само негови творби и никакви други. За съжаление на тържествата в Байройт се събират и рещат велики музиканти, но и много снобове, наричащи се вагнеристи. И днес има вагнеристи -абсолютни снобове, но има и такива, които наистина оличат Вагнер.
    Истината е, че Вагнер е много велика личност и аз, който след дни навършвам 79 вече ще отделям от времето си за музиката и за него. Нишо, че съм почитател на другия полюс в музиката, този на Брамс. Към всичките творци изпитвам безкрайно уважение, независимо дали са писали музиката си за мен, или не. Тези, писали музиката си за мен са ми любимите, но уважението ми към останалите е не по-малко.
   Приятно слушане се една опция повече, изпълнение на ВЕЛИКАТА /!!!/ Мария Калас. Друг такъв глас никоюя певица няма...








Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12334158
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930