Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2023 21:59 - МОЦАРТ - АКТИВЕН ЧЛЕН НА МАСОНСКАТА ЛОЖА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 3244 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.01.2023 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   С посвещение на хората с таланти, но объркани до степен да не могат да различават доброто от злото. Моцарт би могъл да им помогне...

                МОЦАРТ – АКТИВЕН ЧЛЕН НА МАСОНСКАТА ЛОЖА ВЪВ ВИЕНА

    Когато човек понатрупа години, дори да не е образован теологичесно, чувствайки част от сърцето си празна, той я запълва с Вяра. Защото там има предвидено място за Нея. Вярата може да не е точно в Бог, но празнината в сърцето на определен етап от живота започва да се усеща болезненно и запълването й е неизбежно. Незапълнилите тази празнина са част от тези, които се превръщат в изроди като мислене и действия, последният пример е Путин.

   Ще дам друг пример, където приемането на Вяра става поради стремеж към съвършенство, в търсене на добро, което да промени света. Ще дам пример с Моцарт, когато той достига 30 години?

   Той има много почитатели на музиката му във Виена с различни професии, всичките известни. Измежду тях обаче има и масони. Масоните по онова време са били членове на ложа за най-умните и добри хора, които с примера си на разумното изминаване на земния си път са искали да увлекат обикновените хора, да станат и те като тях, доколкото им е възможно. Днес критериите са други, масоните се считат за мафиоти. Нямам достатъчччно познания за тази ложа, за да изложа свое мнение.

   Моцарт се увлича по масоните и става активен член на тази ложа. В нея участва и духовният му учител, Хайдн, който не пропуска нито една сбирка на масоните. И още нещо за Хайдн – никакви музикали произведения за масоните той не пише, дори и една нота.

   При Моцарт обаче е различно – той пише музика за тях и оставя много велики творби. Какви особености имат тези творби?

    Масоните пимат любим инструмент, кларинета, те имат и любима тоналност, ми бемол мажор. Имат и кредо, подобно на това на Шилер, „Прегърнете се милиони”, което Бетховен ползва в свята Девета симфония.

   Първото произведение, което загатва, че Моцарт пише музика за масоните е неговият Квинтет за пиано и духови инструменти с номер К 452. Той е в масонската тонлност и с много изявена партия на кларинета. За себе си не съм убеден, че това е причината за написването на тази гениална творба, но тя влиза в този диапазона на живота на Моцарт, когато той вече е масон. Вероятно е това да е първата му творба, която той пише за масоните.

   Следващото произведение, което е напълно масонско е Клавирното му трио с номер К 498. Триото е едно прочувствено произведение, което се изпълнява от пиано, виола и кларинет. То е толкова красиво, че като да е отправено към Бог. Произведенето служи за пример на следващите поколения велики композитори, но те сменят виолата с виолончело. Никой от тях обаче не достиига Моцарт.

   Следва ново масонско произведение, Кларинетният квинтет с номер К 581. Боже, какво съвършенство!!! Звучи ми Третата ме част, Менуетът, доста сложен с два дяла в него и Финала във форма Тема с вариации. Предпоследната вариация звучи по подобеин начин, когато  завесата в оперите на Моцарт се спуска и музиката се завръща обратно във вечността, от където тя е била за кратко при нас.  Като”Сбогом”. Да не е толкова тъжен краят, има една весела вариация в края на проезведението. То е в тоналност ла мажор, макар естествената тоналност на кларивета да е В или Еs.

   Почти едовременно с този Квинтет Моцарт пише последния си Концерт за пиано с номер К – 595. Написан в светлата тонаност си бемол мажор, този концерт звучи тъжно, в него Моцарт за първи път с музиката си загтава за близкия си край. Запознатите с живота му знаят защо. По това време той директно казва на Хайдн, че животът му е в края, което веселякът Хайдн приема на шега. Пет месеца след този разговор, докато Хайдн гостува в Лондон, Моцарт умира.

   Масонска е и операта на Моцарт „Вълшебната флейта”. Във финала на операта хорът пее Кредото на масоните – братсво, обич между хората. Шилер казва същото, прегърнете се милиони.

  Следва ново масонско произведение, един много голям кончерт за кларинет и орекстър. До времето на Моцарт такова велико произведение няма, няма и след него.

   Времето на Моцарт изтича. Той получава поръчка от един  измамник /Валзег фон Щупах/ да напише Реквием, който да препише и представи за свой.  Моцарт започва работа над Реквиема, убеден, че го пише за себе си. Не упява да го довърши и умира. Реквиемът изчезва, появява се след три години, преписан от Щупах и представен за издаване. По-късно той връща оригинала.

   Тази тема, Моцарт и масоните е много голяма, по нея отношение могат да вземат запознатите с живота и творчеството на Моцарт, а също и с труда на Алфред Айнщайн. И той като зоологът и придворен възпитател Кьохел, посвещава голяма част от живота си върху това, което наричаме Моцарт. Моцарт не е само музиката му, той е нещо много велико. Само озарените от него осъзнават ЧАСТ /!!!/ от гения му. Той е дотолкова велик, че музиката му се харесва на всеки човек, а музикантите, достигнали необходимата зрялост, за да се замислят върху него сериозно  установяват, че един живот не стига, този светъл гений да бъде разбран. Доближили се до него, според тях, те установяват, че дистанцията до него е станала още по-голяма.

   Ще приложа в линкове четири произведения на Моцарт. Първото ще бъде големият му Концерт за кларинет. Той е така наречен, подобно на симфонията му „Юпитер” заради величшето му. Никой друг не е успял така страстно да предаде свадостното дихание на този инструмент. Допълвам, че когато Моцарт ползва кларинет за да имитира еничарите, нападнали през ХVІІ век Виена, кларинетът звучи по друг начин, като зурна или кралне, оригинални стари турски инструменти.

    Второто произведение е неговият Кларинетен квинет. Съвършенство, което дава сили на немощния веече Брамс да напише същото произведение, но не в ла мажор, както Моцарт, а в библейската тоналност си минор. Натампсе е запътил, остават му още две творби.

   Третото произведение е Увертюрата към операта на Моцарт „Вълшебната флейта”. Всеки харесва тази увертюра, музикантите обаче знаят, че темата в нея Моцарт провежда полифонично, на 4 гласа, но така прозрачно, че слушателите и не подозират колко сложна е тази музика. Вагнер по-късно ползва полифония в своите Въведения към оперите си. Избягвам сравение.

   Четвъртото произведение, Финал на операта Вълшебната флейта, помествам не само заради прекрасната музика и текст, подобен на Финала от Деветата симфония на Бетховен, но и да покажа една дама, озарена от Духа на Моцарт....

 

    Извън темата:

    Годишно средно 8000000 чужди „туристи” посещават Австрия за да  се докоснат до мястото, където е роден, живял и творил този гений. Къде са останките му, още никой не знае. По времето на Ковида този туристически поток намаля, а с него и приходите на Австрия. След краткото отпускане, сега отново идва вълна отКовид, който убива пенсионерите в Китай и от ЕС настояват китайците да посещават Европа с тестове за Ковид. Австрийското правитество обаче надава злоба срещу тези допълнителни мерки, защото...приходите на страната ще са по малки.

  













Гласувай:
1



1. planinitenabulgaria - Първият ми постинг, от който съм много довелен !!!!!!!!!!!!!!!
05.01.2023 20:14
Той доказва, че нямаме нито един човек с талант, който се е объркал и има нужда да слуша музиката на Моцарт, за да потърси, както Гьоте казва, "дори в мъгляв стремеж, пътят към доброто". Имам предвид разума.
Ако такъв имеше, дори един, щеше да се изкоментира под постинга ми. Или да го накоментира отгоре....
Аз - доволен !!!
цитирай
2. gizdashki - Не разбирам от музика
08.01.2023 11:22
Не разбирам от музика дотолкова, че да коментирам гения на Моцарт. Но ми харесват произведенията му. - Наистина, сякаш, не са от този свят.
Статията ми хареса. - Научих интересни неща.
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150446
Постинги: 4533
Коментари: 10747
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031