Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2019 23:49 - ОТНОВО НА МИДЖУР - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.09.2019 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    От първата ми среща с масива на Миджур изминаха 28 години, но мощта и красотата му останаха в мен като неизтляващ спомен. След като посещението му стана възможно от към Сърбия, там съм бил многократно и все съм откривал нови негови красоти в зависимост от годищното време - различно осветление на скалите, цветя, които цъвтят в определено време, ливади със синя тинтява, а скалите оприличавам на хора, животни, чудовища. Има и още един силен момент, валиден за мен - няма кътче от планината около Миджур, което да не съм посетил и упознал - аз гледам на планината както диригента на партитурата, изучавам я - и поради това горе от най-високата точка на масива на Западния Балкан, аз разпознавам всичко около мен, а също и планините та юг и на север от Миджур. От Миджур се виждат дори Витоша и Рила, а най-далечната различима точка по Балкана е Амбарица. Ако времето е студено и въздухът прозрачен, може би се вижда и вр. Ботев.
   Описвал съм кък се достига до база Бабин зуб, от където се изкачва върха, а също и други красиви маршрути, описвал съм и селата под него, от които мадивът може да се изкачи, не неппеменно върхът. Сега ще поместя само красоти от масива Миджур, този път се съобразих с посоката на слънцето и наппавих добри снимки.
   Аз възприемам по различен начин планините и ще наппавя едно сравнение с музиката. Миджур е нещо огромно, ако мога да кажа много огромно и велико, каквите са напр. симфониите на Бетховен Трета и Седма, усещането е едно. Ако съм обаче на малката планина Плана, чиято красота е съвсем различна, усущането е съвсем различно. Нея аз я възприемем като камерно произведение, но много силно, напр. като Моцарт-ов квартет.
     Приятна виртуална разходка с мен!


image

                       Следват няколко снимки на Бабините зуби.

image



image



image



image

Коридорите на самолетите, излитащи от Летище София минават над тази част на Балкана.

image



image



image



image



image



image



image

Това е част от рида, отделящ се от вр. Миджур на юг, по който е минавала границата ни със Сърбия, определена от Берлинския договор. Според мирните договори след ПСВ ние като участници не на страната на добрите, англичаните, ограбващи половината свят, сме наказани с преместването на границата успоредно на тази от вр. Сребрен.
Нарочно пиша това, защото промити мозъци търсят другаде причината за започване на втората европейска война, превърната от англичаните в световна. Идиотите ни отнеха тези красиви региони ведно с целокупното българско население.

image

                                    Козият връх, начало на Резервата Чупрене.

image

                                    Връх Острата чука, най-близо е до х. Горски рай.

image



image



image



image



image



image

                                      Една от панорамните тераси

image



image



image



image

                 Избрах си място за селфи...

image



image

    Постингът остана недовършен, блогът запецна. Нямат ли програмисти админите, та се стига често до такава развръзка - вместо човек да прави нещо, да се радва, да му върви работата, той споменава разни майки, различни телесни отверстия. Толкова програмисти има, които търсят работа, между тях е и останалият без работа Кристиян нейков. Него го вземете...






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12326270
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930