Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2014 09:33 - ОБРОЦИТЕ И ПОСТРОЕНИТЕ ДО ТЯХ ПО-КЪСНО ЦЪРКВИ В ТРИ СЕЛА НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3091 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Този постинг посвещавам на автора на   сайта  wwwsvetimesta.com   Георги Чараклиев с пожелание да посети тези места и да ги включи в сайта си.

    В този скломен по обем постинг съм включил три оброка, до които по-късно са изградени църкви или параклиси. - над с. Моинци, над с. Мазгош и под с. Протопопинци. Стара е църквата само на с. Протопопинци, докато тази на с. Мазгош още не е осветена. По тези места има много оброци, като само в с. Бребевница те са 14. Някога играли ролята на свято място на открито, по-късно до тях са строени църкви. Символиката по оброчните кръстове и  надписите по гробните кръстове са безмълвен свидетел на това, какъв е бил етноса по тези места и за престъплението на Велиите сили, които ни наказаха с откъсване на наши територии с целокъпното българско население и придаването им към други държавви.
   Изработката на кръстовете пък показва кои са били майсторите им.
   От тази серия ще поместя още доста постинги. Да знаят живущите в България какво става със сънародниците ни в Западните покрайнини, И да се замислят: защо не ходят натам на туризъм, на пазар, по свети места. Те са модел на това, какво щеше да бъде България ако тук не бе внедрена съветската система, която отне собствеността на хората и разруш ценностната им система.
   



image

На тази и на следващите снимки помествам изображения на параклиса над с. Моинци "Свети Йоан Богослов". На мястото имаше стар оброк с каменорезбен кръст, направен от гинцките майстори. Кръстът е бил счупен в най-слабия участък и хвърлен на земята на две парчета, не ми казаха кога и от кого, но хората са го залепили и побили отново. На името на оброка е построен и този нов параклис.

image



image



image



image



image



image



image

На тази и на следващите 8 снимки помедствам изображения на църквата на с. Мазгош. Тя е нова, построена е на мядстото на древен оброк, ое не е изографисана. Хората не знаят името на черквата и това на оброка!?! Над църквата има врело, така тук наричат карстовите извори, което представлява аязмо, даващо вода на селото.

image



image



image



image



image



image



image

 

image




image

На тези две снимки са карстовите извори под с. Протопопинци, от които се снабдява с питейна вода целият Смиловски въртоп. Част от водата изтича към р. Нишава, минавайки през с. Връдловци.

image



image

На тези две снимки са показани църквата на с. Протопопинци и оброка, до който тя е построена по-късно.

image

 




Гласувай:
6



1. sande - Прочетете тези редове. Ако сте българин.
17.07.2014 10:31
Трогателно и страшно е всичко това. Все едно да имате дете - син или дъщеря, които са ви отнели жестоки, безмилостни разбойници.... Докато сте живи тази болка няма да отболи. Нито минутка сън.

Виждате ли какво е ставало със свещената българска земя! И с хората й.

С това трябва да започват и да завършват нашите европратеници.

Да посочват с пръст виновниците!

Но няма да го направят.

Поздрави, Коста! Твоите репортажи не са по-малки от знаменитите репортажи от тези на Георги Марков.

Тука е така!
цитирай
2. makont - Аз сълзите съм си ги изплакала,
17.07.2014 23:18
остават тревожните сънища, там, където знам, че вече никога няма да ида, защото са останали само бурените. Болката, че тази красота си отива, полека лека си отива с нас, защото и ние остаряваме. Младите вече не знаят за тези къщи, за тези оброци, за живота, кипял там, за тези треви...Безмълвни свидетели... Поздрави!
цитирай
3. svetimesta - Свети места
26.10.2014 18:59
Благодаря Коста!

Уникални места, които за съжаление, все още не съм посетил. Но и това ще стане някога.

Имаш писмо в електронната поща!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150311
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031