Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2021 11:34 - НА РАЗХОДКА В ГРАД РУДОЗЕМ И ОКОЛО НЕГО - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Разходката днес ще осъществим по долината на р. Елховска, като за съжаление прерасното разклонение на долината, по която идва друга река от местността Корита за сега ще остане непосетена. Посещанайки този регион се чувствам като с крила, защото такава родопска красота се среща много рядко. Красотата тук се явява комбинация между природата на Западните и на Източните Родопи, като от тях е мзето най-хубавото. Този регион тук е създаден от Господа да бъде обитаван от хора. От красотата му или по други причини, тук помаците са най-приветливите хора по Родопите, които съм срещал. Вече изказах и неангажиращо мнение, че те са най-интелигентните в сравнение с другите. Най войнствении /за Исляма!/ са тези по Якоруда, а живеещи при най-трудни, бих казал, примитивни условия на живот, ужасяващо тежки /!!!/ са помаците между Велинград и Доспат. Там има останали по планината хора, които се плашат ако минаващи покрай имотите им хора искат да установят контакт с тях, напр. да ги попитат за пътя, къде се намират в момента. По тези теми мнението ми е субективно, но по отношение на красотата на Родопа по различните и региони аз се чувствам вещ в много висока степен, бих се сравнил с Надето Михайлова и Мая Манолова в сферата, където те са недостижимо вещи - тази на най-дравната професия. Горещо  препоръчвам на обичащите страната си да упознаят този край, като вариантите са два. Да отседнат в Рудозем и с кола да достигат до Елховец или Корита, от където да предппиемат разходките си. Напомням, придвижването трябва да става по пътища или маркирани пътеки, защото тук има мечки. Постадали от мечоците са само гъбари, местни хора, навлезли в територията на мечока, която той обитава и не напуска докато е жив, припознал я за своя. Има един критерий обаче, който е важен - има ли поляни, по които растат диви плодове и има река, там със сигурност има и мечка. Тя вижда "навлека" първа и изревава, това означава веднага, без резки движения и без обръщане на погледа назад, от гъдето  обратно, от където идваш. Ако мечето е между 2 и 3 години, то може да дойде при туристите, надявайки се получи храна.
   Приятна разходка с нас по едно от най-дивните къгчета на Родопа.
  

image

Паметник на площада в Рудозем на великия българин Капитан Петко
Войвода. От тук тръгваме по долината на р. Елховска към яз. Пловдивци.

image

Пради да навлезем в с. Елховец се минава покрй гробищата. 
Потрошени от бригадите с чуковете на ДС по време на изверването,
днес те са възстановени. Причината за възстановяването - хората
тук са помаци, които не се изселиха в Турция и след зверствата над тях,
започнати от идиотите още през 1975 г. те се зевърнаха по родните си места.
Ненапускането на родните места е повеля на Исляма и тази повеля задържа
хората в планината. Туурските паметници остават хотрошени от чуковете
на идиотите, защото няма кой да ги възстанови. Проклети да се извършилрите тези зверства над най-трудолюбивите и живеещи при най-трудни условия хора в страната!

image

Починалият е бил ислямски плоповедник . молла, ходжа.

image

Имената са турски, но става въпрос за българдси етнос.

image



image

Горе и долу - паметник на беденн мчовек, само един камък...

image



image

Това е язовир Пловдивци. Глупост, бих казал дори простащина е да не се допускат хората да преминат по стената му, от която се открива забележителна панорама към язовира, планината над него и около него, включително и долината на местността Корита. Тази глупост - да се пази стената от замърсители на язовира - не прави смисъл, защото има път от лявата страна покрай язовира към накогашната застава, който пресича реката при вливането й в язовира. Ако ще замърсява някой язовира или ще трови питейната вода в него, проблем няма, ще остави опасния товар тук, на втичалото му.  Без никакви проблеми според мен ако някой заяви, че ще трови с Новичок напр. Боко, от руското посолство ще му дадат колкото той поиска Новичок, който ако остане тук в реката ще има същият ефект, както ако бъде пуснат по стената на язовира. 
   Подобна глупост се върши по стената МВЕЦ Дреновец до Своге, където стената, която се явява естествен мост между село Лесков дол и спирка Орлин е затворена, за да паднел някой във въдоема. По-вероятно според е да падне само една част от организЪма на преминаващия по стената във водоема, отколкото той, целият, но глупостта си остава и пречи на нормалнито прридвижване на хората.

image

    Следват снимки на язовира от неудобни места, придвиждайки се по които споменавах майки...

image

Това е най-високият връх тук, около 1600 м. н. в. Изпод него извира тази река, която е много пълноводна. Тук снегът през зимата никога не е под 2 м. заради средиземноморските течения. Вода - много!

image

Изтичалото на язовира, от където се регулира водоподаваето към населените места.

image



image



image



image

          На тази снимка се вижда преливникът на на язовира. 

image



image



image

Нмо кой да залеси този скат, от който са добивани инертни материали за строежа на стената.

image



image



image



image

                 Това цвете виждам за първи път и ще поместя доста негови снимки.

image



image




image



image



image

Този мост е тип римски, строен е от българските майстори. Формата на моста обаче - камъните му да се самонатискат и тази сила да го крепи е измислена от римляните.

image

                                                  Връх с пещера под него

image



image
imageimage



image


Смилянската Турла, подобна на тази при с. Собища. Горе има крепост, под крепостта - пещера.

image



image

(

image

                                       Оригинален римски мост в с. Арда

image


image



image


                   Някога в селото е имало и християни...
image

image


image


                    Две хиляди години не мръднАл.....




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12328276
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930