Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2023 22:56 - "ЗАПЛЕНЕН ОТ КЛАВИШИТЕ" - ЕДИН СТРАХОТЕН ФИЛМ !!!!!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1579 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Тази вечер за трети път в живота си гледах един висш филм за музиката , "Запленен от клавишите". Първите два истински филма за музиката бяха "Амадеус", в който образът на Моцарт бе представен като отражение в душата на неговия съвременик, Салиери. Идеята е гениална, защото да се представи геният на Моцарт от човек не е възможно. Пред очите ми е сцената, когато Салиери разлиства ръкопис на Моцарт.
  Втори истински филм за музиката гредах когато Вйсенберг представи в Нардиня театър филма на Бруно Монсежан за него, "Обичам музиката". От висотата на своя ум и интелект Вайсенберг свърза музиката с човека, с времето /епохата/, през което тя е писана и задачата на музиканта изпълнител - да намери най-късия път към автора.
  Тази вечер отидох да гледам филма за историята на клавесините, защото съм доста добре запознат с пианата. Мога да извършвам дребни механични поправки по тях, мога и да ги акордирам, но не и да "повдигам" целия им строй. Пианото има механизъм, който с чукче от филц удря струната със сила, каквато пианистът желае. Клавесинът е от типа щипков инструмент, той има механизъм който щипва струната и тя издава звук с точно определена сила.
   Получи се обаче нещо съвсем различно. Тези, които са направили филма са на връха човешката мисъл. Покрай развитието на чембалото във всички негови разновидности от седем века до сега, те изнесоха лекция за музиката, каквато не бях слушал. Към техните мисли не мога да прибавя нищо, защото се получи както при филма за Вайсенберг - той не казва една дума, която да не е плод на висшия му разум. Музикантите, които гледах тази вечер не му отстъпваха.  Те бяха преди всичко мъдри хора, които свързаха историята на клавесина с историята на световната култура, част от която е музиката. Изборът им на клавесинните пиеси и авторите им също бе връх на мисълта, при тях на космическо ниво.
   Понеже обичам звука на старинните клавишни инструменти, прилагам линк с една пиеса на Бах, която е писана за клавикорд, - инструментът на Бах и която аз в изпълнение на клавесин харесвам повече от изпълнението на съвременното пиано. 
   Посетете филма и приятно слушане!




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12328276
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930