Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04 10:20 - НА РАЗХОДККА ПО ГОЛЕМИТЕ ПОНОРИ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 354 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.04 20:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Преди да започна да публикувам снимки от разходката си по понорите искам да поясня, какво представлява понорът. Това е нещо много характерно за България, има го на много места, където планините са карстови. Варовикът се разтваря от водата в недрата на планината, като се образуват пещери и долини на подземни реки, които са много дълги. Давам пример с подземната част на долината на реката, в чиято долна част е Ягодинската пещера, тя е дълга 14 км. 
    Понорът обикновено е във високата част на планината, която погледната от пътуващите под нея изглежда като да има връх. Ако човек се качи на планината не вижда връх, а нещо като корито. В западните покрайнини има тъкв връх на Влашката планина, наречен Паниците. Пример за такова "корито" е и планината между Годеч и Губеш, част от планината Видлич. Това е един огромен понор с три реки в него, с място за пропадане на водата в отвесна пещера, с артезиански кладенеец, с езеро и с много карстови извори. Едно прекрасно място, уникално за страната, но май го знам само аз и туристите, които съм водил там. Районът между Годеч, Гинци и Губеш е наситен с много понори, всичките прекрасни, като тези към долината на р. Височица са терасовидни, а скалите около тях са от типа препасници. Да се придвижиш от с. Гинци до с. Губеш ако има мъгла вероятността да се загубиш важи и за опитни туристи като мен. Причинаата е, че се въртиш стотици пъти около различните понори и понорчета и загубваш от толкова въртене ориентацията си. Затова и селото е наречено така, Губеш.
    България има четири уникални понора, които са успоредни на рида Козница на Балкана. Неориентираният в природата турист не знае какво да гледа или като види нещо не може да прецени величието му, поради това изминаващите прехода Ком-Емине не забелязват тази,  повтарям се, уникална природа. Те не различават и понор от увраг или въртоп, за това трябва малко подготовка, постарал съм се се в блога си да опиша разликите. Погледнати от билото на планината тези огромни понори наподобяват язовири, чиято вода е източена. Ако първият понор, нарчен Перачката бара е най-малкият от четирите, това не означава, че това важи и за красотата му. В него има само една река, която пропада в скална решетка под стената му. Вторият понор е много голям, носи името Воденичвата бара или Орловата бара. Той е двоен, наподобява на бял дроб с гръклян. В едната му половина тече една река, която пропада, а в другата - две реки, които също пропадат. Третият понор е също много голям по площ, той се нарича Студената бара. В него реката е най-голяма, тя пропада в скална решетка. Четвъртият понор е наречен Кривата бара или Река Понор. По красота той отстъпва малко на предниите три.
   Прироодата в тези понори също е уникална. Започвайки с виолетова премяна, тя се променя в жълта с различни цветя, постепенно излиза тревата и всичко става зелено. В тези понори имаше много хиляди мравуняци, обединени в населени места - една поляна примерно с хиляда мравуняка, посли няма мравуняци и пак се появяват. Текезесарската простащина да опожаряват старата трева за да пониква свежа изгори тези мравчи мегаполиси. След умиранеето на мравките в мравуняка, върху него прораства трева. Няма да е преувеличено, ако кажа, че мравунеците тук са милиони, обитавани обаче, с мравки върху тях видях само два...
   Някога - пълни с овце и крави на хората, днес понорите - място, създадено оот бога за животновъдите, са пусти. И орлите ги няма, защото няма умрели животни, и вълците ги няма, защото няма стада, от които да си откраднат животно. 
   Тези природни паметници променят облика са, защото са изоставени и пасищата се покриват с хвойна. Това променя климата не само на страната, поради което от ЕС отпускат средства за подържанее на пасищата. В запуснатите пасища идват свини както цигани в изоставените къщи. Сърните, зайците - те изчезват тук като вид. Някога, тези места, осигурявли поминъка на хораата тук, днес се превръщат в ничия земя. Апетитите са насоочени само към буковите гори окооло тях, които ги секат най-големите разбойници, защото те са включении в натура 2008.
  Допълвам, че още само един такъв голям и достоен по красота понор имаме, днес останал в Западните покрайнинии. Той е толкова голям, че на негао е нареечен делът на Балкана там, Понор планина. В него има пещера, в която може да се влезе и да се види подземната река, към която се присоединяват още две. Подземната река идва от масивът на Копрен и извира по-долу при врелото между селата Дойкинци и Йеловица, един природен феномен, по дебит вероятно по-голям от извора Клептуза.
    Приятна разходка с мен сред тези красоти.
     Изравнителят на водохващане "Петрохан". От запад тук идва водата на три реки - Нишава, Височица и Сребърна. Натам може да се извърши по водохващането страхотен преход с възможности за изкачване на вр. Ком. От изток идва водата на три бари /понора/ -  Перачката бара, Орловата бара и Студената бара. В предния постинг описах три прехода в тази посока.


              Връх Зелената глава. Следва Малък Ком, Среден Ком, Голям Ком.Късмет за тези хайванчета, че не попаднаха на мутри със снайперови карабини.


                                            Скромни водопадчетаПод тези, наподобяващи гърдички върхове е втората половина на Орловата бара.                               Животът през пролетта кипи насякъде.                                   След тежката зима върбата се събужда.            Сега на мода тук е виолетовият цвят.                                          Долу по дъното на понора съм.                                  Вижда се къде рекичката пропада.        Умрелият в резултат на дейността на опожарителите мравчи град.                     Още един умрян от простаците мравчи град.            Скалата, под която пропада реката на Перачката бара с много голям зум.Пътека отвежда към огромното пасище на Перачката бара. Стопани с пари от ЕС се опитват да направят екоферми. Дано да се получи! Ако стрижбата на ливодите пак с пари на ЕС продължи и пасищата се прочистят, ако тези хора биват подкрепяни от държавата и пазени от крадции на животни, може този поминък да се разпространи. Знам вече няколко такива ферми, които гледат коне за месо в Италия, крави и по-рядко овце.
    /Продължава/Гласувай:
4
01. sande - Малоко хора знаят за това природно чудо понорите!
12.04 12:17
" Понорът обикновено е във високата част на планината, която погледната от пътуващите под нея изглежда като да има връх. Ако човек се качи на планината не вижда връх, а нещо като корито. В западните покрайнини има тъкв връх на Влашката планина, наречен Паниците. Пример за такова "корито" е и планината между Годеч и Губеш, част от планината Видлич. Това е един огромен понор с три реки в него, с място за пропадане на водата в отвесна пещера, с артезиански кладенеец, с езеро и с много карстови извори. Едно прекрасно място, уникално за страната, но май го знам само аз и туристите, които съм водил там. Районът между Годеч, Гинци и Губеш е наситен с много понори, всичките прекрасни, като тези към долината на р. Височица са терасовидни, а скалите около тях са от типа препасници."

***

И аз нищо не знаех , Кооста. До днес.

Благодаря ти.
цитирай
2. rosiela - Благодаря за чудната
12.04 18:16
разходка в този постинг!
цитирай
3. rosiela - Ох, много ми хареса,
12.04 18:22
много!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 4787283
Постинги: 2279
Коментари: 5139
Гласове: 12364
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930