Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2022 22:23 - КЪМ ТРУДОЛЮБИВИТЕ ХОРА НА СТРАНАТА - С БЛАГОДАРНОСТ, КЪМ ВИДИОТЕНИТЕ - ЗА ПОУЧЕНИЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2013 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.05.2022 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ПОДОБРЯВАНЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА – ПЪТ КЪМ РЕШАВАНЕ НА ПРОДОВОЛСТВЕНАТА КРИЗА У НАС, КЪМ КОЯТО УПРАВНИЦИТЕ НИ ВОДЯТ С НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА И ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО

 

   Предисловие:

   На тази дата съм бил няколко пъти в с. Рибново. Там честването на Деня на българската просвета е истинско. Селото е характерно с това, че децата под 18 години са доста повече от тези над 18, а също, че майките им работят през лятото в Англия в селското стопанство и са донесли в селото част от английската култура. Най-специфичното за този празник е облеклото на момичетата, по красота недостижимо с никой друг регион с българи мюсюлмани. Това облекло е шито от майките им, бабите им, то е изкуство. Красота, каквато рядко може да се види. И поучение кои цветове се ешват с други.

   Посещението може да се извърши като се нощува в Огняново или Гърмен и сутринта на 24-и май се отпътува рано към Рибново, защото се пътува повече от час.

   За тези, които повече искат да научат за страната си това е един опознавателен маршрут. Връщането става през новия път, високо-високо по рида Каялийка, където има отправна точка за вр. Каялийка и огромното тракийско светилище под него. Още едно тракийскофсветилище има по пътя за шосето покрай р. Места, наречено Каменната сватба в бризост до с. Осеново. Това е един вдъхновяващ маршрут за неснобове.  В един ден, няколо различни видове красоти.
   А сега по темата: 

   Случайно попаднах на Женския пазар докато зареждаха щанда на селяните от с. Света Петка. Този щанд прави страхотен оборот и продава качествени екологични стоки,  работи в петък, събота и неделя. В долната част на пазара е, в близост до щанд, зареждан със същите стоки, наричам ги помашки, от гр. Якоруда.

   Стоките, които видях в един бус, който разтоварваха, бяха много. Касети с бутилки прясно мляко - огромно количество, сандъци с домашни яйца в картонени опаковки по 30 бр, толкова много, че ги оприличах на планина. В други касети и сандъци имаше сирене, масло, пилешко месо и готова кайма, луканки, саздърма, много видове сладка, мед, поне 10 вида боб и др. стоки. Как са могли тези трудолюбиви хора да произведат напр. толкова много яйца, пък и не само яйца? Селото не е голямо, има към 1300 души, по-голямата част от които са деца. То е близо до седловината Юндола, като най-високите му махали достигат до 1300 м. н. в. На такава надморска височина климатът е доста суров, а зимата продължава два месеца по-дълго от тази в Чепинското корито, където е Велинград, с 500 м. по-нисък от Св. Петка спрямо морското ниво.

   Селяните на Света Петка не предлагат свои стоки само в София на Женския пазар, продукцията им достига до пазарите и на други градове. Най-удобното им място за предлагане на стоките им е т. н. Помашки пазар във Велинград, до ж. п. гара Велинград-Юг, но купувачите там са крайно недостатъчни за да бъде реализирана предлаганата стока. Затова имат щандове на пазарите в Пазарджик, Пловдив и др. градове.

  Посочвам тези хора като изключително трудолюбиви, но и предприемчиви. С този бизнес, може би е правилно да го нарека поминък, каквито и боклуци да управляват страната ни, благодарение на умението им да произвеждат хранителни стоки, съчетано с трудолюбието им и още нещо, което подчертавам, че БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ НЕ ЛЪЖАТ И НЕ КРАДАТ, те винаги ще бъдат добре материално. Дори откровени кретени да управляват страната, турнати за да служат на задкулисието или на интересите на друга държава, които не сващат тази зависимост, процесът ще тече, защото хората имат нужда от храна. Давам пример с поскъпането на хранителните стоки, което най-малко трябваше да засегне страната ни, но поради безхаберието на кукличките на Радев, които той турна в изпълнителната и законодателната власт, бедите се задават срещу нас и вече ги усещаме на гърба си или по джоба си. Ние, с прекрасната си природа имаме проблем с цените на храните в доста по-висока степен напр. от Австрия и Чехия, където природните условия са доста по-неблагоприятни от нашите. Тях обаче не ги управляват куклички на конци или юзди, раблотещи за консуматорите в страната и за простащината, поради което и инфлацията при тях е в пъти по-ниска от нашата. Храните у нас поскъпват, но тези хора произвеждат храни, ще ги засегне само обезценяването на спестяванията /б. м. открадването на част от спестяванията им/  поради инфлацията. Защото те произвеждат стоки, без които хората не могат да живеят. А храните им освен екологични са и конкурентни по цени. В големите вериги всичко, което се предлага е по-скъпо, а качествата на техните храни са съмнителни. Какво се влага в тях, напр. месо на генно модифицирани животни или пък с изтекъл срок, не е ясно. Колко са почтени търговците знаем от Библията, Христос ги изгони от храма на Баща Му.  Напомням за ирландското месо, престояло във фризер 20 години, за вагоните с мозък от луда крава.

   Селяните от Св. Петка са облагодеттелдтвани спрямо други помаци, на чиито проблем ще се спра, защото винаги са имали добра инфраструктура. Те са съвсем близо до пътя Велинград-Якоруда, който макар и не винаги и добре подържан, все пак е път от висока категория. Благодарение на този път хората имат връзка през цялата годшна с вътрешността на страната.

   За да се подобри инфраструктурата и тези хора да могат да се включат пълнокръвно в икономическия живот на страната има европейски програми за подобряване инфраструктурата на малките населени места. По този програма докато на внласт бе правителството на ГЕРБ бяха построени доста пътища на много места в страната, вкрючително и във Велинградския регион. Първият етап от това строителство бе пътят от гр. Септември до гр. Гоце Делчев. Построиха се и пътища от поречето на р. Места към селата в Родопа и Пирин. Отбелязвам срециално трите села Брезница, Корница и Лъжница, където по време на извЕрването /т. н. Възродителен процес/ бяха застреляни най-много помаци, които  не желаеха да си сменят имената. Тези три села сега са в икономически възход. Същото важи и за села по Рила и Родопа, всичките помашки. Причината е една – хората се трудят!

   И още един разширен и ремонтиран път да отбележа, този от  Велинград до гр. Сърница. А за доста гъсто населеният скат на Велийца към р. Чепинска бе построен път във високата част на планината, който направи достъпа на тези високопланински населени места до страната целогодишен. Този път е от с. Аврамово до с. Кръстава. От него започват разклонения до десетки села с трудоспособно население, което не непуска родните си места и търси начини да се приспособи към новия живот след изхождането на социализЪма от страната. Пътят от с. Кръстава до шосето Сърница-Велинград през зимата е доста опасен, пътува се през Юндола. Доста по-трудно е да се живее високо в планината, отколкото долу в равнината, но помаците не напускат родните си места и инвестират в тях.

   Един грамаден регион обаче от Велийца, този по долината на р. Абланица остава с много лоша инфаструктура, прастарите римски пътища и правените от трудоваците докато ги имаше тези войски. Причината е, че през него преминава дековилката от Септември до Добринище, но тя не е удобна за превозване на стоките на хората до пунктовете за реализация. Твърде малко неща могат да вземат хората със себе си, носейки ги на гръб или на ръце, които с влака да откарат във Велинград или Септември. Път трябва, да се натоварят бусове или камиони, да се достигне до определена детинация. Път някакъв има, който достига до с. Цветино и после се отправя към село Св. Петка и Пашово, но той не може да се ползва освен от джипове. Така в целия този регион заради липсата на инфраструктура хората са като с вързани ръце. Едно село само с добра инфраструктура, Света Петка, какво произвежда, а такива села тук са десетки. Ако се подобри инфраструктурата, тези хора могат да се включат в икономическия живат на страната както други, цитирам Юндола, Аврамово и тези по пътя от Аврамово до Кръстава. Единственото село, до което се построи път в този регион бе с. Грашево. Селяните от това село влязоха лично при Борисов, той им обеща път и изпълни обещането си. Поне 10 пъти е бил там да наблюдава строежа на пътя до селото, долу покрай р. Чепинска и горе под билото на Велийца. Предполагам, че този път, сега наричан Магистралата ще получи името Борисов когато страната изхвърли чуждите тела от снагата си, кукличките на конци и на юзди, дърпани от пРезидента ни.

   Днес започнатите строежи на пътища в този реион са замразени, прииритетиете на кукличките на Радев са други. Давам за пример офицерката му за спецшиални поръчки, водят я винистърка на правосъдието, която работи единствено и само за махкването на Гешев. Друг един друг министър, наричан Дамаджаната работи за разкривавето на кражбите покрай строителството на инфраструктурата на страната. Знаем, че пари са носени от магистралите към банките в чужбина с чували, вече има фанат чувалджия, знаем, че Борисов е заплащал с кюлчета злато на жрици на любовта. Доказателствата, те ще дойдат от ведомството на този, който наричат Дамаджаната. Они обече все ги нема и нема, чакат се както китът от едноименния филм по времето на Тато, който така и не дойде, а чакайки го, разработихме китопреработвателна  промишленост...

   Моето мнение е, че от тези министри, както и от законниците, книжниците и правниците от парламента, всичките - куклички на Радев, нищо не става и че те по тези въпроси, как да подобрят икономиката на страната хабер от понятие си нямат. Вероятността те да направят нещо паразумно за страната е по-малка отколкото свинкя на топола да се качи. Защото си има един закон, който гласи:

   Ако назначителят е човек второ качество, той ще гледа назначените от него да са от трето качетво. Те ще турнат за подчинени идиоти от четвърто качество. Ако назначителят обаче работи за интересите на чужда държава, положението е още по-лошо.

   И още една поговорка ще напомня. На човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш, освен да му вкараш нещо.

    Днес, пРезиденът ни Радев, центърът на злото за страната, което той ни причини и символ на неинтелигентността го видяхме да химнослови делото на Светите братя. Толкова ли няма някой интелигентен човек да каже нещо за празника, та явиха туй нещо по телевизията да прави звуци. Да бе събрал Трифонов, Янев, Копейкин, Кури, Андрей Райчев, Антон Дончев, Тома Томов, те биха го оценили.

   По случай празника на писмеността ни, поздравявам непочтениките /б. м видиотените/ които яхнаха страната ни и се чувстват культурники с една песен, за която съм сигурен, че ще им ареше. 

   Послесловв:
   По желание на г/н Добродан включвам още един поздрав. Знам тази песен от преди много време, тя има награда за най-смислен текст.

  








Гласувай:
2



1. dobrodan - Бай Коста, качи и втория клип,
24.05.2022 22:28
https://www.youtube.com/watch?v=jIrfDb0IjTo

и аз искам да поздравя властниците ни за 24-ти май.
Може да им хареса даже повече от първия:).
цитирай
2. dobrodan - Най-искрено благодаря!
24.05.2022 22:49
Дълбоко се надявам да постъпят като лирическите герои от двете песни :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182082
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031