Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2021 06:22 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1672 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.12.2021 07:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

СТРОИТЕЛСТВОТО НА НЕБОСТЪРГАЧИ В ЛОС АНЖЕЛЕС ЩЕ ПРОМЕНИ ОБЛИКА НА ГРАДА

 

   Лос Анжелес вече не е Дивият Запад, а град от типа мегаполис с непрестанно разрастващо се население. Нуждата от жилища за новопростигашите тук емигранти от страната и от чужбина намери решение в строителството на небостъргачи, обособени в някои квартал. Имаше до сега един такъв квартал, Даунтаун, където всичко е съвсем различно – там са предимно клошарите, просяците, престъпниците. В Даунтаун остава частично тъмно и през деня, защото тези високи сгради по 50 и повече етажи спират слънчевата светлина. Там бе атракция обаче, с тези високи сгради с различно предназначение. Понятието сграда за тах не важи съвсем, защото новите небостъргачи са съоръжения много сложни, подобно на подводниците и космическите летателни апарати. Те са с неправилна форма, при някои горните етажи се въртят, други имат площадки над тях с определена цел, напр. да кацат хеликортери на тях или пък има малки плувни басейни. Няма два еднакви неостъргача, старите обаче като архитектура не ми харесват. Тогава технологиите са били други, те са строени от стомана, алуминий и стъкло. Поради това те са по-голяма площ, изглеждат груби, излъчването им е на ненормално високи блоци. Новите са съвсем различни.

   Огромни сгради обаче тип небостъргачи и модерни преди не много години и нови небостъргачи започнаха да се строят и по центъра на града, обособени в някои квартали, доста отделечени един от друг. Тази мода възприемам както на времето модата да се събарят в центъра на Троян старите къщи и на тяхното място да се карат с панеловози от софийските домостпоителни комбинати елементи за панелни блоци. Същата простотия от веремето на соца в Троян виждам за втори път в живота си и то в страна, далеч-далеч преди нашата.

  В София също в разрез с красивото се строят нелостъргачи, но два-три пъти по-ниски от тези тук и по просташки технологии,  при които се бие бетон до припадане и после отново. По височина тези простотии са съобразени с възможностите на бетонните помпи да изкачват бетон до някаква височина. Така се построява една решетка, разделена вертикално от бетонни плочи и после започва укасата на мутростроежа. Такава технология се прилага при мутронебостъргача Златенх век, при този до спирката на метрото МИЦ  Цариграско шосе. Ако зависи от мен, ще премахна тези мутрогрозотии, но явно тези, които на времето откраднаха спестяванията на хората и сега ги връщат от позицията си на инвеститори, са се отчели добре пред когото тябва, за да им разрешат да строят тези грозни сгради, особено тази в квартал Лозенец, където се предполага, че е играл Цветан Цветанов.

   Да се види как се строи нелостъргач е нещо неповторимо. Понятието строи е неточно, той се монтира. Къде ще се издигне небостъргача на се вижда, прави се фундаментът му и се вземат мерки срещу земетръси до много висока степен. На този фундамент, който може да удържи атака на ракета на Путин, върху ролки на специална констукция се издига после небостъргача. Той пристига на елементи, изработени заводи. В тях има всичко – вътрешно обзавеждане, канали, водопроводи, елекртически и компютърни мрежи. Зависи за каво е проектиран небостъргачът – за офиси, за заведения, за жилища. Ако някой иска определени екстри за бъдещето си жилище, те се изпълняват. Ползва се специална подемна техника за издигане на елементите, които се монтират към небостъргача. Вътре от небостъргача излизат кранове, които се наддават и достигат над него, посли ги демонтират по някаква технология. Небостъргачът расте много бързо. Нямаше ни 6 фмесеца тук, издигнати са два небостъргача в Бевърли хилс, напълно готови и вече населени. Американска работа. Така след земетръса за дни са възстановили скъсаните метали мостове на Сан Фрацисо, огромни метални чудовища.

    Стройни са кото колони, еднакви, сиви, много красиви, така изглеждат двата нови небостъргача. Те са тесни, което ги ппави да изглеждат много високи.  До тях има още два небостъргача по класическата технологя, от стомана, алуминий и стъкло, които изглеждат грубовати и старомодни, бих казал и грозни, ако се сравняват с новите крадавци, боядисани в сив металик.

  По тази технология, като на небостъргачмите се строят и еднофамилните къщи. Прави се суперздрав фундамент от бетон заради земетръсната зона тук, след което върху него се монтира сградата. Носещата конструкция е от стоманени профили и греди с опрределено сечение. За всяка сглобка има нестадратни елементи и същата се сглобява както играта лего. Разликата чужду тези къщи и небостъргачите е тази, че елементите за къщите се правят в някакви цехове, а елементи зе небостъргачите – в съоръжени със супер високотехнологични машини заводи. Тези, които монтират конструкцията на еднофамилната къща я предават и си отиват, идва следващата бригада, която прави стените, състоящи се от дървесни плоскоси и изолация. После идват мазачите, майсторите по В и К, за месеци сградата е готова. Но за получаване на разрешението й се чака години. Получил разрешението да строи, пред солбственика вратите са отворени. Идват стоителни машини, каквито в България не съм виждал и къщата израства като гъба. След това отвън се прави да изглежда като венецианска, като френска, като старинна, като дворец. Докарват я съвсем до оригана, но по същество къщата не е това, което изглежда от вън, вътре е едно съвсем удобно жилище. С фотоволтаици на покрива, със съвършени изолации от противопожарни материали. И неразрушима от земетръси. Аз присъствах вече на няколко земетръса тук, които не са странични, а като нещо да удря къщата от долу.

   С тези нелостъргачи хората се наконцентрирват на определени места, което руши създаденото от векове тук равновеси, наричано едноетажна Америка. Къщата с двор е форма на живот, дадена от Бог. Небостъргачите се строят в близост до спирки на метрото, което също се  доразширява в момента. С него от твърде отдалечения квартал Даунтаун и от по-близките хората ще могат да достигат бързо до океана, до летището. Но Лос Анжелес вече няма да бъде такъв, каквъто е бил, а едно урбанизирано населено място както доста от големите градове на Америка. Ако местното ппавитерство и губернатора на щата Калифорния не пресекат тази тенденция, сегашният Лос Анжелес ще изчезне от картата на Америка.

   Мисля си обаче, дали небостъргачовата мафия тук не е почерпала нашия опит от преебаването на Троян на времето. И ний сме дали нещо света...

 







Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12279266
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930