Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2021 22:19 - КРАЯТ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ АМЕРИКАНСКИ ЛИНЕЕН КОРАБ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 254 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2021 10:22


 
                                                                        С посвещение на внука на Винсент:

ПОТОПЯВАНЕТО НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ АМЕРИКАНСКИ ЛИНЕЕН КОРАБ „ДЖЕФЕРСЪН” ПО ВРЕМЕТО НА ВСВ

 

   По времето на ВСВ линейните кораби са били много важни, защото са били универсални при провеждането на военни действия по морето и край бреговете на вражеските страни. Те са имал по две 400 мм. оръдия, всяко по 2000 тона, с далекобойност и висока точност до 20 км. Те си били използвани и като таран за потопяване на търговски и пътнически кораби. Имали са въоръжение срещу атакуващи ги кораби и подводници, зенитни оръдия и дори малки самолети на борда, които да излетят с важна информация от кораба.

   Корабът „Джеферсън” е бил с водоизмезтимост 150000 тона, с 4 витла и най-мощните мотори по онова време на света, поради което той е бил и много маневрен въпреки огромните си габарити -  дълъг почти 1400 м. и широк към 400 м. Екипажът му се е състоял от 4000 души. На този кораб като морски пехотинец се оказва един българин от Варна, Венцислав. Той обаче е много приятен човек, моряците го харесват и при преминаването на ботсмана на кораба на друг кораб, искат техен ботсман за стане Венцислав. Главното командване на ВМС се е съгласило, но с условие да промени името си с американско и така той поема поста под името Винсент. За кратко време той се превръща в любимец на моряците, които освен че командва, така също успокоява при неуспехи и весели. Какво се случва обаче веднаж...

   Моряците са извън театъра на военните действия, но японска подводница от най-висок клас успява да се промъкне през защитата му и изстрелва към кораба най-съвършенното и мощно торпедо по онова време. То е прехванато от радарите, но корабът не може да го заблуди чрез изхвърляне на метални предмети и станиолови ленти, торпедото пътува към кораба и ще го уцели.

   Виждайки края на екипажа, ботсманът събира моряците на палубата и ги успокоява, като казва, че торпедото не може да пробие кораба. Предлага да се повеселят въпреки надвисналата опастност, вади фалоса си, размахва го и пита:

-       Момчета, познайте какво ще направя сега?

Те отговарят:

-       Знаем, знаем, ще удариш с него по масата.

  Ботсманът, изкрючително надарен природно, замахва към масата, чува се страхотен трясък, корабът е разрушен и веднага потъва.

   Във водата се оказват моряците, хванали са за дървена корабна скамейка, стол, маса. Ботсманът отново се опитва да ги развесели, но те отвръщат глава от него и не му говорят. Достига той със стола си до най-добрият си приятел и го пита защо моряците не желаят да разговарят с него. Приятелят му като видял, че никой не ги вижда в момента му казал с укор:

-       Ботсмане, как можа да удариш с тоя голям кур по масата

точно когато се разминахме с торпедото!

    И се отдалечил от ботсмана.

    Някои моряци са били спасени, включително и ботсмана. Той обаче, гузен, се завръща в България и се жени за варненка, от която има 4 сина. От най-големият си син има внук, който в момента е блогър. Той е наследил част от качествата на дядо си. Няма да осветля обаче името на този блогър, нито кои от качествата на дядо си е наследил, но сезирам тези, които го познават с предупреждението:

   Не се качвайте с тоя човек на какъвто и да е круиз, кораб или лодка!  Лошо ще стане....





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190994
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031