Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2021 20:40 - МУЗИКАТА НА ПОМОЩ СРЕЩУ ИДИОТИТЕ - 4
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2225 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Срещу царящата в момента у нас простащина, арогантност, подлост, лъжа и предателство, намирам спасението си в съприкосновение с музиката. Имам и други способи за спасение, защото имам много хобита, но си сторих пакост - в резултат на преработване  при копаене на пръст и преместваето й с ръчна количка, разтегнах връзка на едното си коляно. Болката е много силна, прикован съм в дома си. Аз да не работя нещо, да не съм някъде, това за мен е най-тежкото ми състояние. Ще мине и то. Друго обаче ме подтиска повече, това, което Радев върши срещу страната ни посредством новопредставените в парламента три негови "партии".
  В момента Слави е запрян в резиденцията в Бояна и вероятно срещу него се извършва натиск да застане начело на правителство. Той не може да откаже, защото е част от задкулисието. От друга страна не може и да поеме този пост защото е прост, а и  здравословното му състояние го е довело да степен, годен само за боклука. Няма как да се прехвърли това му задължение  и върху Тошко Йорданов, защото той така изглежда, че при появяването му хората ще заспоменават майки и ще си изключмат телевизора, каквото и да каже той. Излъчването на Слави е захарче в сравнение с тошовото. Водят се и задкулисни уйдурми с други парламентарно новопредставени "партии", а това изисква време. Злото, което Радев стори на страната си е ужасяващо,  хората вече осъзнават сценария му на тези избори.. 
  На фона на тази простащина на публични личности, срам за страната ни като Радев, при който простщината е примесена с предателство към хората, още като Тошко, Мая,  Татянчето, ген. Атанасов и др. като тях, аз ще се опитам в този мой постинг да спра вниманието на обичащите музиката на три творби на Бах, Партити за цигулка соло, най-великите в този жанр. Тези нещастници ще отминат, хората ще ги изходят от мислите си, те ще останат на боклука, Партитите на Бах обаче ще останат безсмъртни. Животът е кратък, изкуството няма край. Те са писани от свят човек, през целия си живот служил на неговия Бог, Исус Христос. По неговото време - 1685-1750 - идиоти може би още не е имало. След ослепяването си Бах продължава да твори, убеден, че неговияг Бог го разбира.
   Бах работи в доста германски градове като кантор, което озачава композитор към църквата. Годините в Кьотен за Бах са едни от най-щастливите в живота му. Той е и любимец на княза, който през летните месеци го взема със себе си като пътуващ музикант.
  След едно такова прекрасно лято свитата на княза се прибира, но посрещането не е каквото трябва да бъде. Висш представител на княза, който го замества в кажеството се приближава не по протокол към княза и го отвежда в двореца. Те излизат след малко, князът отива при Бах, въвежда го в двореца и след това двамата отиват към дома му. Станала е трагедия в семейството на Бах, съпругата му, Мария Барбара е починала от инсулт. Тайната е била запазена, защото ще се развали почивката на княза. На вратата на дома си Бах е посрещнат вместо от съпругата си от най-голямата му дъщеря, не навършила 8 години, изпълняваща ролята на майката в дома.  Трагедията е пълна - вдовец с 4 деца, задължения към княза, към църквата. Ужасно. Спасението идва много скоро, ще го  опиша в следващия си постинг, за мен то е изпратено му от неговия Бог, комуто той до последната си минута служи.
   В тези трагични месеци Бах се уединява и  пише своите произведения за соло цигулка, Три партити и Три сонати за соло цигулка. В този постинг ще се спра на Партитите.  
   Партита означава призведение, съставено от части. Частите са обикновето танци - алеманда, сарабанд, куранта, лур, бурЕ и др. но след тях има дубъл, поради което произведенията не са наречени сюити, а партити. 
   Бах, който мисли пълифонично създава нещо, което никой композитор преди него не е могъл да си помисли - за по природа едногласен инстумент той пише полифонична пиеса. Този подход към нея изисква едновременно изпълнение на три струни в даден момент, да остава да звучи една празна в необходимия момента струна, пръстите да се движет нестествено, защото Бах най-малко е мислел за техниката на изпълнителя. Тези произведения не са написани и на щимове за цигулка, а като партитура. Няма лъкове, няма пръсти, няма означения за темпото, само ноти.
   Партитите имат по една част, най-характерната за всяка от тях. В пъравата партита "гвоздеят" е едно бурЕ, последвано от дубъл. Във втората има Шакона, но вероятно тя е добавена по-късно към нея, защото е след цялостното завършената партита, с последна пиеса към нея както и в останаите, жига. Шаконата се изпълнява последна.  Такова силно произведение в трагичната тоналност ре минор няма!!!!!! Едва ли има човек на света, обичащ музиката да не е слушал тази част. Шаконата се състои от тема с около 30 вариации, пропити с полифония. Има и мажорен епизод, и арпеджии, в които цигулката свири темата и си акомпанира сама, има дори хорал в мажора.
   Бах прави тпанскрпиции за пиано на тези пиеси, но към Шаконата не посяга никога.
   В Третата Партита най-популярната част е един Прелюд, с който тя започва. Темата му е сигнал на учениците в Музикалните училища, когато със свирене на уста те се търсят.
   
   Едн от най-трудните пиеси за музиканнтите са тези ппроизведения на Бах. Има отлични музиканти като Ойстрах напр., които не са се докосвали като изпълнители до тях. Има други, също много велики, които ги изпълняват, но не им излизат. Великите изпълнители на тези пиеси са само двама - Хенрик Шеринг от миналия век и от новия Гидон Кремер. Шеринг има абсолютен слух и абсолютно чувтство за провеждаане на гласовете в тези многогласни произведения. Като него е Гидон Кремер,изключителен музикант. Ще потърся линнкове с техни записи.. 
  
   Завършвам с едно сравнение - какво е сътворил един велик човек, Бах - три безсмъртни партити за соло цигулка, с които е направил живота на хората по-богат и какво е "сътворил" един идиот, името му няма да осветлявам - три партии-идиоти, които да ползва като допълнителен инструмент към идиотизЪма си. 
   Приятно запознаване с партитите, който не ги е слушал!
   А от идиотите да ни крутоли Бог, ние не можем....




 








Гласувай:
5



1. eva666 - Wunderschoen,Danke!! :-))))
26.04.2021 10:41

....einmalig!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12305228
Постинги: 4574
Коментари: 10805
Гласове: 18382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930