Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2021 22:51 - "АМА ТАМ ЖИВЕЯТ САМО ПОМАЦИ! "
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2420 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 19.03.2021 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                     77 години Товарищ борн!

                                  " АМА  ТАМ  ЖИВЕЯТ  САМО  ПОМАЦИ! "

    Наши познати, обиколили всички континенти заради работата на съпругата, решили да се поразходят из България. Избрали да посетят Гоце Делчев-ско. Пътували до селата Делчево, Долен, Лещен, Ковачевица. Казали им, че ако се мине през Папазчаир е много красиво, а след това се пътува покрай църквата, където е погребана Преподобна Стойна. От там се върнали, минавайки през с. Златолист.  

   Попитах ги, защо не са ползвали високопланинския път от с. Рибново при връщането си. Проявили интерес хората как е пътят там, има ли нещо интересно, казали им, че там /в с. Рибново/ живеят само помаци. И се абортирали от намерението си да минат през доста села, които ще цитирам след малко, избирайки маршрут за връщане, който пресича седловината Папазчаир на Пирин.

   Да си в Гоцеделчев-ско и да не посетиш с. Рибново, това сравнявам с посещение в Рим и да не отидеш на служба, водена от папата. Замислих се и отсъдих:

   НАСЛЕДСТВОТО ОТ КОМУНИЗМА В МИСЛЕНЕТО НА ХОРАТА ОСТАВА!

  До днес се ползват сравнения като турци и цигани, които биват тургани в един кюп като еднакви /по мързел или по необразованост???/ етноси. Това въобще не е така. Помаците,които са българи, странят от нас, това е истина.  Причини е имало, те започват от преди Възродителния процес, а сега причината има реален образ – ДПС. Социолозите  - подчертавам, социолозите, а не социопатите като Анндрей Райчев знаят защо. Но защо трябва да мислим за помаците като за небългари, някакъв друг етос, през селата на които не е желателно дори да се пътува? Аз, като голям приятел и на турците и на помаците отговорно казвам, че те не са опастност за нас въпреки това, което им причинихме от 1975 до 1990 г.

    И като живеят в Рибново само помаци, но не само там, а едва ли не навсякъде около него, започвайки още от Гърмен,  после през Скребатно, Осиково, а след Рибново – Осеново и Филипово, означава ли това, че от тази част на България трябва да се страни? Тук има страхоти красоти и антични останки, цитирам Тракийското светилище над с. Рибново, съставено от три части, а също и Филиповската каменна сватба, филиал на това тракийско светилище.

   Този начин на мислене, пръкнал се по времето на комунизъЪма, но още по-радикален, бе в основата на Юговойната. Сърбите ако не ги бяха спряли американците с бомбардировките, подложиха на геноцид технните помаци, като че не те турците са ислямизирали помаците, а те самите по тяхно желание. Такова статукво се оформя в Бългапия след изборите на 4. 04. т. г. ако приматите ги спечелят – те ще държат отговорни неприматите защо не са се приматизирали и те. Както сега в Америка цветнокожите държат отговорни белите защо са бели.

    От Юговойната напомням за Алеята на сайперистите в Сараево, за геноцида в Жепа и Сребреница, за спирането на влакове по региона на Санджак от паравоенници като Аркан и др. идиоти и застрелването на помаците, пътуващи в тях. Сърбите са националисти /б. м. идиоти/, затова и са приятели с руснаците. Това, което те са готови да сторят в името на национализма им на нас не би ни преминало през мислите. Ние сме толераннтни добри хора, за жалост голяма част от нас заразени с брадатата спирохета на Маркс и не могат да си почистят организЪма от нея.

  Какво нещо е комунистическото наследство! „Ударило” е тоя или тая на различни места, едни в мисленето, други в излъчването. Имаме една позната с излъчване на участничка в сериозно / б. м. закрито/ партийно събрание. Никой не би казал, че тя не е комунистка и по изяви, но не е. Изработила си е маска, валидна за социализЪма и сега не може да я свали, станала е за кашмер, но проължава да „бръмчи” с нея. А времето вече е друго.

     Тия, дето се плашат от помаците – тях другаде ги ударило. Най-зле са тези обаче, на които са вкарани грешни команди в мисленето и от които докато са живи няма да се крутолят. Наблюдавал съм такива, вече почианли или в момента много възрастни. При някои от тях поколението им е нормално, но внуците им отново са не само комуннисти, без някой да им е наливал простотии в главата, но и радикилазирани, като да са завършил школа в Москва, каквато вероятно е зъвършил президнета ни или дядовците им, от където идва вируса в тях.

  На тези, които се страхуват да отидат в Рибново, защото там всичките са помаци, пожелавам на 24. май да отидат там да видят как се празнува този български празник. Това едва ли ще ги впечатли, но специфичните носии на тукашните деца и млади жени, направени от тях, са наистина уникални за страната ни. Роклята на детенцето майката сигурно я е шила, плела, тъкала, поне месец всяка вечер. Забрадките също звучат щаблонно, нещо там на главата. Но и в забрадките има вложено много изсутво, живот, бих казал дори Дух.

  В Рибнново има най-много деца на глава от населението в страната. Децата – това са най-голямото богатство, а образованието – това е областта с най-голяма възвръщаемост на инвестицията.

   И още нещо за младите помакинни от Рибово – те са образовани, знаят английски език и голяма част от тях работят в Англия. Спечеленото влагат в имота си в родното си място. А мъжете им работят като строители по ЕС и в България.

  Бих написал нещо и за младите помакини от Ябланица и Вълкосел, но запазвам мълчание, за да не ме набият мъжете им.

   С пожелание, тия, дето викат – само помаци в Рибново – да отидат там 



Гласувай:
7



1. ckarlet - И аз се чудя на подобно мислене. . . ...
18.03.2021 11:00
И аз се чудя на подобно мислене... През есента бяхме по Родопите. Обиколихме доста места, но основно отседнахме в с. Гьоврен. Там всички бяха помаци... Но такава топлота, лъчезарност и обич отдавна не бях срещала... Имах чувството, че съм била години наред в чужда държава и се прибирам у дома. Такова беше тяхното посрещане...Само да ги погледнеш и усмивката грейва на лицата им. Нямам търпение отново да отида там.
цитирай
2. radostinalassa - Това беше поздрав...
18.03.2021 13:43
за умрелника.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Грешите за с. Гьоврен, а грешката Ви е от типа ОСНОВНО ЗАБЛУЖДЕНИЕ.
18.03.2021 15:03
ckarlet написа:
И аз се чудя на подобно мислене... През есента бяхме по Родопите. Обиколихме доста места, но основно отседнахме в с. Гьоврен. Там всички бяха помаци... Но такава топлота, лъчезарност и обич отдавна не бях срещала... Имах чувството, че съм била години наред в чужда държава и се прибирам у дома. Такова беше тяхното посрещане...Само да ги погледнеш и усмивката грейва на лицата им. Нямам търпение отново да отида там.


В Западни Родопи има само 4 изцяло турски села - Гьоврен, Грохотно, Борино и Нова Махала. Всички останали са помашки или смесени, каквото е напр. Фотиново, българи и турци. Дано да знаете историята на с. Нова Махала.
Недопустиво е турист, посещаващ Родопа да не различи бъларския език на помаците от този на турците.
Над Гьоврен има природни красоти, там е и с. Чала, под Гьоврен е Султанайшеджамиси. Страхотно е. Девинският балкан е естрахотевица от красоти.
В Източни Родопи е различно, аз има доста постинги на тази тема. Там турците и помаците са разделени по отделните долини на реките, цитирам селата Дрангово и Каялоба. Така е и по Крумовградско, което в представите на българите там има само турци. Изобщо не е така!
Родопа е сложа не само като орография и хидпография, но и като вери и етноси. Още доста трялва да походите по нея, за да я упознааете, имам и еда препоръка към Вас:
Намерете и прочетете книгата РОДОПСКИ СКАЗАНИЯ, НА ОТЕЦ Константин Канев. А също Миналото на Чепеларе от Восил Дечев, Тъмраш от полк Ангел Вълчев. Един живот не стига за упознаване на тази планина.
С пожелание по-често да посещавате целите Родопи. Западните са география, Източнте - история. Но има и Средни Родопи, а съшо Северни и Южни, достигащи Бялото море.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Не Ви разбирам, макар Човекът да е по-умен от жената,
18.03.2021 15:08
radostinalassa написа:
за умрелника.


но ми се струма, че да напишете Коментар, който да прави смисъл, преди това трябва да сте имала мокър сън с полк. Гундяев, с полк. Гергиев или с Вовата сАмия.
Кой е умрелникът, кой живиникът, това може да каже само човек, по-умен от Радев и по-интелигентен от Манолова едовременно.
Набираме с приятеля ми от Блог- бг екип за Врачанската планина, вимавайте да не останете извън борда а джипа.
цитирай
5. radostinalassa - Рожденикът ест.
18.03.2021 16:38
Ти си си Скалата. А Венци е мълчаливият.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12309637
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930