Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 19:39 - ПОСВЕТЕНО НА ВВ1951 ПО СЛУЧАЙ КРЪГЛАТА МУ ГОДИШНИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 784 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2021 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   От Центъра поздравяваме съблогъра ни Венцивалери1951 по случай кръглата му годишина, която той прави на 19. 02. 2021 г. С този букет от красоти му пожелаваме нови успехи, с които да се извиси до най-сияйните върхове, достигагани от блогърите.  
    Имаме идея кака да отпразнува той юбилейното си лято, която ще поместим в края на тия красоти от Девинския дял на Родопа. В аванс казваме, че Венци на два пъти вече е бил тук. Оперативните ни работници са го прехванали по сигнала на телефона му и втори път по джипиеса на джипа му. Двете  последни снимки в постинга показват датите, когато той е нощувал в сарая на балдъзата на Карадайъ.
   Тъй като постингът ми по същество касае региона на с. Борино, допълвам го:

    СЕЛО БОРИНО – СРЕД ПРИКАЗНА ПРИРОДА, БЛИЖЕЩО РАНИТЕ СИ СЛЕД ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС,  С ХОРА НА КРЪСТОПЪТ МЕЖДУ ЦЕННОСТНАТА СИ СИСТЕМА В ГЕНА ИМ  И ЛЪЖАТА -  ФУНДАМЕНТ В ИДЕОЛОГИЯТА НА  ФАЛШИВАТА И НЕЗАКОННА ПАРТИЯ ДПС

 

   Селото е разположено почти на билото на рид от вододелното било север/юг на Родопа на около 1000 м. н. в. На приказно място е – има много големи площи за ниви и градини, вода в изобилие, прекрасни гори и паши за животните, а климътът му разрешева да бъдат отглеждани тук различни селскостопански култури. Изключително интересно е географското му място – на рид от централното било с две големи реки покрай него - река Доспат, която тече на юг, една велика река, извираща от Баташката планина и р. Въча, която е от другата страна на рида и тече на север, друга велика българска река, най-голямата от родопските реки, които текат на север. Поради прекрасната природа много части от региона около с. Борино е обявени за резервати. До селото има останки от римска крепост, наричана Градището. Реката, която извира близо до селото прави страхотен каньон, поради който тя с  цел да привлича туристите бе наречена, Дяволска. Понеже пренаименователите на имената на върховете и местностите от турски на български език не познават планината и поради това не знаят основанието да им бъдат дадени тези имена, вместо да преведат имената на български език, са измислили не правещи смисъл имена. Тук широко е разпространено името Орфей или на части от организЪма на Орфей, напр. Орфеево сърце. Дано да не се появят имена и на други органи като се подчертава, че и те са на Орфей...

    Красотите на природата около селото са в няколко посоки. Най-близо до селото е каньонът на р. Боринска, сега Дяволска. Със средства от ЕФРР бе построена много трудна за пробиване пътека през каньона, която разрешава да се мине под един естествен скален мост, а от стълбите по едни отвесни скали да се погледне към водопада на реката, бучащ в скална цепнатина. Екопътеката започва от р. Буйновска, където тя се събира с р. Дяволска и по парапетите и стълбите се достига до с. Борино. Преживявянето е страхотно, но не е по възможностите на всеки, защото има места, където човек се панира от страхотиите, които се виждат, като опастност от падане няма. Ако се слиза от с. Борино е още по-страшно, защото се слиза по едни много стръмни стълби по скалите заднешком, а краят на стълбите не се вижда. Чува се само бученето на водопада и се вижда цветната дъга пред скалната цепнатина от пръските му. Почти всички туристи, започващи прехода от с. Борино като погледнат стълбите по отвесните скали казват: Аз съм до тук! Идващите от долната страна по-кандисват да се качат поне до половината им, където има дървен парапет от половин кв. м. с  изглед към водопада и чашата му. Има ли слънце в този момент снимки не стават, защото свети дъга, която скрива падащата вода. Страховито място. От него нагоре е по-леко отколкото обратно, но си има правило – надолу не поглеждаш!

   Друго интересно място около Борино е с. Чала. То е разположено също на централното било на Балкана. От селото се вижда Родопската Синаница, наричана още Ягодински камък, а сега вр. Свети Илия. Тук са живяли някога християни, доказателство е църквата в с. Борино. Чувал съм, че все още в него живеели един-два христиенина. В Борино са турци, в Ягодина, Чала и всички останали села тук и в гр. Доспат – помаци.

   Специално искам да посоча най-обгледния връх на Родопа, това е връх Виденица, старо има Гьозтепе, което означава връх-око. Той е висок към 1800 м.н. в, отстои на два часа път от с. Чала през прекрасна местност, следаща централвото било на Родопа. На него има останки от тракийско светилище, по-късно преустроено за византийска крепост. Имало е и село на върха, а извор има на половин час по него. За водата на извора се твърди, че има чудодейна сила. Този връх се вижда почти от всички върхове по Родопа, от него се вижда до където взорът стига. Той е на централното било на Родопа, но в участъка му, където още не се извива право на изток. Преди десетки години един съгледвач с мотор ИЖ поиска да ни арестува и ни попречи да посетим върха, защото бил близо до границата. Обясних му, къде е границата, да не ни говори глупости, за което му станах още по-подозрителен и трябваше да се върнем в с. Ягодина. Днес се ходи свободно по тези места.

  Такава красота, каквато предлага с. Чала рядко може да  се види. Има прекрасна пътека до с. Чала от с. Змейца и от с. Ягодина, но също и от моста до пещерата Ягодинска. Една особеност – село Ягодина е разположено над пещерата Ягодинска и под върха Св. Илия. Пътят до с. Ягодина е асфалтиран, но тесен, стръмен, опасен, на места вкопан в отвесни скали още от римлянните, после вкопаването е разширено.

   Село Чала е едно от най-обгледните села в Родопа. Кръгозорът от него е много по-широк от този от с. Гела, друг един бисер с християнско население. Тук населението е 100% помашко, изключително добри хора. Давам и пример – пътувайки сам по тези места, хората помислили че съм го закъсал, бяха ми направили баница, родопски хляб и ме поканиха да нощувам където избера. Някога къщите тук бяха покрити с дъсчени покриви, днес тук се построиха с пари от ЕС по линията за помощи в развитието на изоставащите региони САРАИ, мутри си построиха мутробароци, а също изникнаха и прекрасни къщи на депутати, които се обитават 1 – 2 дни в годината.  Построиха се и отделни малки къщи хиперлукс, които да се продават както тези в Банско. Сараите като лукс не знам да имат равни на себе си освен тези на Догана в Росенец, в Девин и по островите на язовирите Въча и Доспат. Вероятно с пари от руската мафия ги има хитроумния Доган, джуревуц като бай Тошо и  Иван Костов, който върти страната на малкия си пръст от позицията си на топлата връзка между олигарстите ни и руската мафия според мен. Области Смолян ии Кърджали са предооставени на ДПС, но неизвестно за мен е защо на ДПС бе предоставена и Община Своге. Там няма нито един мюсюлмнин, но биринджите на  ДПС чрез заменнки придобиха всички гори там. Цитирам един техен бушон, палестинецът Ашраф с мутробарок над центъра на Своге. Този мутробарок със сигурност не е негов, той не му и трябва за какво му е туй огромно нещо? -  изчаква се да гибердяса Ашрафа и тогава ще се появи собственикът му, вероятно някой руски мафиот.

   По някакви причини балдъзата на Карадайъ, която няма никакво кръвно родства с него  придоби два сарая в с. Чала по схема, по-просташка дори от тази, с която слънчегледовата мафия източва евросредства и застрахователи. Кандидатства са по проект, той се одобрява, разбира се не за всички, представили проекти и се строи с европейски пари. Строи се като за световно, суперлукс, една нощувка на човек в такава стая за гости в Чала струвала 300  лв. И като нямало кандидати да нощуват в сараите /б. м. по документи къщи за гости/  сараят ставал собственост на този, който е кандидитствал да го строи, в случая блалдъзата на Карадайъ, чиито мъж е кмет на Борино и собственик на бетоновъзел. Само че тия два сарая май са й били малко, та е направила и още един над х. Орфей до микроязовир, на божествено красиво място в града на перачката на пари на БСП Весела Лечева. Само че малко гръмнаха мъжо й – той още е жив – и градът остана с непродадени къщи, сега собственност  на някаква банка, предполагам КТБ.

   За да са достъпни сараите на балдъзата на Карадйъ, чиито мъж е кмет и собственик на бетоновъзел, бе построен  път до тях с евросредства за 5000000 лв. или евро, не помня кава е валутата. Пътят е укрепен почти навсяъде с бетонна подпорна стена. Нека някой се сети от три път от чии бетоновъзел идват хилядите куб. м. бетон. Това си е подизточване на евросредствата - строиш нещо с европейски пари, а и фирмата е твоя, накрая всичко става твое. В случая изказвам учудването си с израз, който съм чувал от строители:    

      - Ебахгудагуебъ!    /Как така стават тия работи?/

   Друг асфалтов тесен и много стръмен път почти достига до х. Орфей, като вероятно ще бъде продължен в посока на Кемеровия мост. Нагоре по този път сред божествената природа има няколко мутрабарока, един недовършен хотел от веригата Дейзи от Борино и два затворени града над него, в които никой не живее. На прекрасно място с прекрасни къщи и кучета пазачи като мечки.   Ако с кола се дотигне до х. Орфей, нагоре по планината започват приказни маршрути. Върви се към Кемеровия мост, един от символите на Родопа, от него в ляво започват пътища към язовирите Широка поляна, който е по-близо и Голям Беглик, носещ до скоро името на Васил Коларов - човекът изготвил слез Деветото списъка с интелектуалците за предаване на народния съд...Пътят към поляните, върху които сега е яз. Широка поляна е много красив, има и микроязовири под него, чиято вода се изкачва в яз. Широка поляна, свързан тлавитачно с яз. Голям Беглик. Строителството на тези язовири е може би най-голямото достижение на социализЪма.

   В Борино има къщи за гости с нормална цена, има и един хотел долу на главната улица само за депесебиринджии, най-скъпият хотел е Дейзи.

   Село Борино бе огромно село преди изверването. Назорени от извервателите, 300 семейства от селото сега са в Турция. В селото през лятото идват младежи, техни колена, които не знаят български. Селото е основано много отдавна от строителите на джамията Султан Айше Джамиси под с. Гьоврен. Които имат интереси към Родопа нека се запознаят с историята на тази джамия, където е и мезара на Гьоврен. Турците тук са заобиколени със села, говорещи на български език и говорят сравнително добре езика ни. Те са и по-образовани от турците по Източни Родопи, на които по време на изверването им е...а майкята тотално, резултат довел до превръщането на региона отново в полупустиня, каквато си е била и в обезселено населено място, където никой повече няма да се засели заради трудните природни условия. Без оръжия, разрушения творят - това са комунистите, начело на които сега в България е Радев, а в блога негов подкрепником и поддержником являються Блекпредатором, и двамата - орудиями действия Путина в Болгарии.

   Много важен момент за селото е тургането на неграмотния Карадйъ за дилаф на Догана в парламента. За мен по-подходящ пост за него е професор по сценична реч в НАТФИЗ. Въздигането му доведе до промяна при някои хора в Борино, изразяващо се в отдаване на магия и изказване на вълшебни заклинания. Без да съм ги питал, те ми заговорват колко велика била Турция, как американците ги бъзикали, но турците отново щяли да победят, както са сторвали през хилядолетната си история. Чувал съм и за бракове между помаци и туркини в региона на Борино, след което помаците тотално се потурчвали. Някои сгради, строени да се печели от тях също ми изглеждат построени със средства на ЕФРР с цел да станат соственост на определени лица по схемата, която посочих за сараите в Чала. Има раздвижване в Борино след въздигането на Карадайъто в политиката както в Правец на времето след въздигането на Джуревеца. Това е факт, който се вижда и без да се спира в селото, а си заслужава.

   В къщата за гости, в която нощувахме се оказа, че собствениците са роднини на Карадайъ, за което те казват, че в едно село всички са роднини в някаквва степен. Попаднах на двама изключително усърдни работници, баща и син, които подържаха страховитата пътека към водопада. Личи си, че работите по укрепване на пътеката са извършени отлично, мъкнали са хората дървета и камъни, за да ги подлагат преди да ги насипят, правили са стъпала в скалите и по твърдата почва. И те се оказаха роднини на Карадйъ, казвайки, че като такива съ длъжи да работят много и съвестно, защо са свързани с него, да не се резили името му.

   Голяма част от турците в това село обаче носят ценностната си система от миналото, което е гаранция, че нямат нищо общо с промените, които текат в селото след въздигането на Карадайъта, за мен, дилафът на почетния председател на ДПС в парламента. Характерно за турчина е, че ако ти каже нещо той никога не лъже и че се труди от тъмно до тъмно. И че винаги пита, имаш ли нужда от нещо - къде ще спиш, имаш ли вода, храна.

   В Борино със сигурност няма коронавирус, има го в Доспат под него и в Сатовча, по един от пътищата към селото. Селото е едно отлично място за почивка в страната, вместо при тъпите и мързеливи гърци, в момента коронавирусовъди, чието море се вижда от върховете около селото.

  

   Послепис:

   Понеже в заглавието споменавам ДПС, нека които не мислят, че тази партия не е паатерица на БСП се замислят върху следното:

    Защо почетният й председател, който не е турчин има агентурен псевдоним Сава, с който се е подвизавал по време на възродителния процес? Агентурният псевдоним, даден по същото време на Лютиф Местан е Павел. Друг един много пръв от тази партия, заради интелигентността си, на висотата на тая на Мая Манолова, Анал Лютиф, също бе разобличен като агент на ДС по време на възродителния процес, забравих агентурния му псевдоним, след което го турнаха за евродепутат на ДПС с 16000 евро заплата за един мандат.

   И още нещо за размисъл – отиват от ДПС в парламента, където само те гласуват с БСП вот на недоверие на правителството, а след гласуването спрямо въпросите на репортерите запазват пълно мълчание. По същия начин те бяха единствената  „партия”, която отиде с БСП на проваления кворум.

   Който прочете това, нека се замисли, откуда пришел приказ так точно делать?

  


image

Родопската Синаница, Ягодинския Камък, вр. Смети Илия, на кого както му харесва името. Този връх има една отвесна стена 1000 м., като за сравниние посочвам с тази на Мальовица, 127 метра.

image

                                  Зад Синаница-та се вижда с. Ягодина.

image



image

   Село Чала, а зад него се вижда вр. Погледец със старо име Гьозтепе. От едната страна на върха на юг тече  Доспат, а от другата на север - р. Въча. Приказка!!!

image



image

А сега една цветна приказка, букет за Товирщ Венцивалери,1951:

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image




image

Сараят на балдъзата на Кавадьйъ, където Венци е нощувал на два пъти, ще покажем на снимките с коя, но няма да осветляваме името й. Ще ги наречем и двете Мата Хари.

image



image

                           Къща сред рая, която не може да се продаде.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image


  Постингът завършваме с пожелание към ВВ1951 да посети още веднаж сарая на балдъзата на Карадайъ, но този път да вземе в джипа си двете най-изявени блогърки, г/жа Радостиналасса и г/жа ЦАВ12929, за да  покаже и на тях тези красоти. Нищо, че отстъпват едни промил от първата, която се яви за Мис свят миалата година и от втората, която пише стихове. Двете ни съблогърки също са много вещи, макар и по други теми: Едната - по ракетите на Путин, другата - по подводниците му.
   Едно вдъхновено, наситено само с положителни емоции лято пожелавама наТоварищ Венци
     от Центъра.

    И една опция само за него:
    Ако тук му неаресва, имаме и други предложенния, на много по-красиви места.











Гласувай:
2



1. анонимен - Колегата Венци е комсомолец в на...
17.01.2021 20:11
Колегата Венци е комсомолец в напреднала възраст, както казваше любимият му др.Живков
цитирай
2. planinitenabulgaria - 70 не е напреднала възраст,
17.01.2021 20:29
blackputinator написа:
Колегата Венци е комсомолец в напреднала възраст, както казваше любимият му др.Живков


а изявите на господина го поставят на първо място в блога като машкарче...
цитирай
3. radostinalassa - Отивай на морето и ...
17.01.2021 21:12
гази във водата. Само така има шанс да се оправиш.
цитирай
4. planinitenabulgaria - За бойниая празвик на труда, 1. май, ще бъде открита новата база на Центъра до
17.01.2021 22:27
radostinalassa написа:
гази във водата. Само така има шанс да се оправиш.


Бергас, "Отманли". Там ще газя във водата. Но завиждам.
Аз съм по-красив от Венци и нито една дама ме нехаресва, а него - сите. Трябва да има нещо....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182761
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031