Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2019 20:16 - КАЗУСЪТ "БОИЛ БАНОВ" СПОРЕД КАРИКАТУРИСТА ШВУЛИ КЮВЛИЕВ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 906 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 25.08.2019 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Не ме е страх от министъра на културата,

                 страх ме е от културата на министъра.

                                                                 /Радой Ралин/

 

  

 ПРОСТАЩИНАТА, НАСАДЕНА У НАС СЛЕД ДЕВЕТОТО              

                             ОСТАВА АКТУАЛНА!

 

   Някога сме имали един министър на културата бай Добри Терпешев. Новопредставят го за такъв, защото това министерство не е от важните веднага след преврата на 9. ІХ. Много по-важни са други – на вътрешните работи, да изтребе враговете на социализЪма, това на отбраната, да се противопостави на империалистическата експанзия. Като най-тъп от тогавашния номенклатуриат на Партията за министър на културата назначават бай Добри. Вторият по тъпост в списъка на номенклатурчиците го тургат начело на едно друго министерство, което тогава не е актуално, но после на него започват да гледат като култиватор на дипломати в анцузи, министерството на спорта.

   Бай Добри като министър на културата е трябвало все пак да върши нещо и това е било да изпълнява спуснати му от Горе задачи. Привиквал е по заказ номенклатурните интелигентчики, давал им е акъли как да интелигентстват, на композиторите каква музика да пишат за да отразяват героизЪма на новото време, на други се е карал, че не следват линията на Партията, като ги е викал да им „снема стружка”  Това е термин от онези години. Първият път се е извършвало снемане на груба стружка при малко обороти, после – все по-фина на по-високи обороти, докато се получи желаната според Партията форма, която да се ареше на Кремъл. Един от тези, които бай Добри - турнатият тогава за най-пръв интелигентчик на страната - е викал да му се кара е бил Радой Ралин. В началото Радой се уплашил, после привикнал към тези снемания на стружки и обяснявал честото му привикване при интелектчик №1 на страната с едно свое качество, завоалирано в промяната на името му, Забой Ралин. Радой е казвал, че не се страхува от министъра на културата, защото не бил злобен човек, страхът му обаче идвал от друга посока, културата на министъра. А тя е била всеобыемляущая, според прецененката на турналите го на този пост, ще посоча и мотив за това в следващия епизод:

   Като прив интелектник бай Добри е трябвало да ходи на концерти, на опери, на театър. Веднаж, поканен от тогавашните оперни най-първи, той посетил спектакъл на някаква опера. В Архива на Центъра тя е цитирана, няма да се ровя да я търся. Слуша той, но идва най-трудното – след представлението нещо трябва да каже за артистите, за изпълнението, за автора на операта, нали е най-интелигентен от всички около него по документи. Не успял, но  пък казал какво най-много му харесало от представлението – онуй, дето било преди да засвирят. А то се оказва настройването на инструментите от оркестрантите...

 

   Пропускам подобни изказвания за културни събития, от които да лъсва интелектното ниво на следващите министри на културата - доксан дукус като това на бай Добри -  преминавам на последния, като ще си позволя да направя сравнение на неговото културно ниво с това на една друга дама, тя пък въздигната сега за най-първата дама в страната ни по същата политинерция както бай Добри на времето на културата ни...

   Уточнявам, че съм запознат с доста музиканти и музикални изявници в областта на музиката по административните командни центрове  в страната ни от десетки години, а също и с дейността на НМУ и НМА, на отговарящи и отговаряли за музиката по различни постове в министерства, комитети и др. Запознат съм и с административните изисквания при назначаване на музиканти на работа в различните институции. Запознат съм доста задълбочено и с историята на музиката в СССР и Русия, освен у нас. Освен това съм и просветен любител музикант, а музиката е неизменен спътник в живота ми почти 70 години. От тази позиция не одобрявам просташката нетова намеса в работите на НМУ на днешния бай Добри, министъра на културата Банов, който иска разширено тълкуване на казуса за назначаване на преподаватели. Тази Наредба е изготвена от МК, на което той се явява министър. Видно е, че тя не върши работа, а вместо да се засрами от този факт, министърът висва в нета неща, които не правят смисъл. Много съм толерантен и затова не казвам простотии.

   Тази негова простащина – подкана-приказ от фейсбукстраницата му до директорката на НМУ във връзка с казус, за който той хабер от понятие си няма, да му представела оставката си е неуважение към личността й и институцията, която та оглавява. Това ми прилича на преценката на бай Добри какво най - му аресАло в оперното представление, на което той бил поканен.  Ако не беше толкова необразован, неинтелигентен, неподходящ за заемания пост, министърът на културата трябваше първо да се запознае с казуса и ако има необходимост за въведеждане на допълнително клаузи в правилата при назначавне на работа, да възложи на подчинените си да излезат с предложения как да бъде променена сега съществуващата Наредба и тези въпроси да могат да се решат. Вместо да се висмат простйащини във фейсбука. Трябва да се избягват двусмислиците като се актуализират документите, защото изискванията на времето са други, а не да се висват в нета глупости, които да наактивирват не вдяващи в казуса простаци или опростачени. Ще дам и пример:

   Деса Мерцедеса, най-първата дама на страната по документи с последен актив уволняването на шефа на НСО, за която мнението на хората е разделено – простакела ли е тя или простакеса – се явява подкрепник и поддержник на културата в България, видно от нейната фейсбукстраница. Аз мисля, че е нескромно една простакеела да се изцепла по теми от културата, такиви като нея са силни в други области.  Същата като нейната е и позицията на министъра на културата, което ги свързва крепко като съмишленици, съинелигентчики. Тая, дето няма акъл да различи сик от пармак, ще дава мнения за културата, но гласът й от позицията, която заема е решаващ, щом може да уволни генерал на държавна институция, шефа на НСО.

     Дано Банов да се брактиса от намерението си и да се разграничи от дадените му насоки по казуса от Деса Мерцедеса, за да не си припомняме още нещо, казано също от Радой Ралин:

    До кога във страната ни бащина,

    ще вилнее таз страшна простащина?

    Прилагам линк мое писание на тази тема, дано да го прочетат министъра и Деса Мерцедеса, ползата за тях ще е голяма.

   Ще приложа и карикатура на казуза, която изтеглих от сайта www.mnogogolemkur.bg на карикатуриста Кювлиев.

   Ще ги поздравя и с една песен, която отговаря за интелектуалното им ниво. Мисля, че им ареше...

А сега един линк за поучение на Боил и Деса. Ако разберат написаното в него и го коментират, ще получат малко по-висока центрова оценка от тази, която имат, минус 276 точки. Максимумът е +33 по единадесетобалната система на Центъра.
 
http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2015/03/09/dmitrii-shostakovich.1344534

  И сега, карикатурата на художника карикатурист Швули Кювлиев в сайта, който посочих. Тя е напавена с маслени бои:

image

            Нетовата изцепка на Боил Банов, мултиплицирана от Деса Мерцедеса.

   И накрая, музикален поздрав от мен за двамата културтригери на страната с една песен, подходяща за тяхното ниво но интелектники:
 







Гласувай:
5



1. bdenkov - bdenkov
26.08.2019 08:16
“Августовска жега, задух, никаква хладинка, пот отвсякъде се лее, а ние сме на нивата. Жътва е, „ден година храни“, работим до изнемога. Селото е опустяло, всички са на полето, мало и голямо работи. Тук-там се чува жътварска песен, но скоро стихва, силите не стигат, жътварите са превили гръб: душата се радва когато след теб лягат сноп след сноп. Само неколцина нехранимайковци от селото, най-големите калпазани, които никой не считаше за хора, са на хладина в кръчмата. Те самите се наричаха „комунисти“ понеже щели да „преобръщат“ света: дрънкаха там някакви глупости, на които никой здрав човек не обръщаше внимание; с една дума – болни хора, ако мързелът е болест! Отвреме-навреме започват да пеят „революционни песни“, и премалелите от труд жътвари чуват бодрата им песен, която те крещят от кръчмата. Запомнил съм само припева, а именно: „… да-а-а живей, живей труда!“. Като че ли днес го чувам: всичко живо работи и се трепе, а комунистите от кръчмата пеят за труда, майко мила! След време същите тези „герои“ се оттеглиха на хлад из горите, станаха партизани, а когато се връщаха, пак пееха (те се извъдиха големи певци!): „Ний идем бодри партизани (сиреч, както веднага хората го промениха на… калпазани!)… с нож и вилица в ръка!“ – така съм я запомнил, истинските думи не помня.

Тия същите станаха управници, тогава запяха друга „песен“: пребиваха хората за каквото им скимне, злобата си изливаха! Успяха за няколко години да разсипят китното ни село. Всичко опустя, стана невъзможно да се живее, тръгнахме на гурбет да си вадим залъка. Така стана – какво ли друго можеше да се очаква от тия хаймани и разбойници?!

Ех, Българио, какво направиха от тебе!“
цитирай
2. planinitenabulgaria - Георги Свиленски очаквах да насочи към писанието ми палец надолу,
26.08.2019 12:55
вместо него това стори един простакисимус в 5, 58 ч. тази сутрин.
Ему - горячими маркспропутинскими приветами. Чаще читайте Василия Фартышева, дорогой Товарищ, он более интелигетнЬм чем Вами. Вы нищий...
цитирай
3. bdenkov - Моля публикувайте този материал в блога си
26.08.2019 15:21
„Ех, каква държава беше!“ СССР без грим.
https://priorities/eh-kakva-darzhava-beshe/?fbclid=IwAR1p61ga7Rz0BXKAaNnqcwrBXkYOSjNXN1EEHoBkvoWiZ7JYJyFL0xZiFWE
СССР без грим

Кораблю безопаснее в порту, но он создан для океана

Фальшивые фото советских магазинов.

https://maxim-nm.livejournal/492110.html
от Максим Мирович
Забранени снимки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180736
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031