Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2019 22:33 - ДЕСА МЕРЦЕДЕСА НА ОПЕРЕН СПЕКТАКЪЛ НА ВАГНЕР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 623 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 08.04.2019 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
         За поучение на блогърите, пишещите в Категория "Музика" - г/жа РадостинаЦАВ и г/н Борн, между които освен творческа, се чувства много крепка вътрешна спойка:

           ДЕСА  МЕРЦЕДЕСА  НА  ОПЕРЕН  СПЕКТАКЪЛ

           НА ВАГНЕРОВА ОПЕРА В БОЛЬШОЙ ТЕАТР

   Софийската опера има много добри артисти и музиканти и понеже е съгласна да гостува в чужбина при доста нисък хонорар е канена да изнася спектакли навсякъде по света. Канена е и в Москва, което означава много за качествата на оперния ни театър. След привърщване на ремонта на Большой тетр бе поканена нашата певица Александрина Пендачанска, което е голяма чест.

     Отбелязвам още два факта – много наши отлични оперни певци работят в европейски оперни театри, други са на свободна професия. Вторият факт е следният:

   Творбите на някои оперни  композитори изискват за техните опери певци със специални качества. Подчертавам, че едни от най-трудни за изпълнение са вагнеровите опери. Още при обучаване на студентите и специализантите водещите висшите курсове по пеене насочват пев/и/ците към оперите на Вагнер ако имат даденост да изпълняват неговите тежки партии. Вагнер освен оперен композиторо е и една забележителна личност не само в музикалната история на света – по широта на възгледите си за живота, за държавното устройство, за музиката, за културата, за поуките от античната история и др. той е една комплексна личност. Аз не съм вагнерист, но го уважавам много.

    Софийската опера подготви изпълнение на най-великото оперно творение на Вагнер, Тетралогията му „Пръстенът на нибелунгите”. Отбелязвам, че Вагнер събира антични немски легенди, обработва ги като либрето на оперите си и пише музиката към тях. В случая на Вагнер не е достигнала една опера, а в тази тетралолия той пише четири опери, които да се изнасят в продлъжение на четири вечери. Не стига това натоварване на артистите и на публиката, но оперите са дълги по четири часа. Първата опера е Рейнско злато, следва Валкирия, после Зигфрид и накарая Гибелта на боговете. Древната немска легенда, достигнала до Вагнер е следната:

   На дъното на река Рейн има един златен пръстен, който се пази от дъщерите на Рейн. Той е скрит там, защото ако някой го притежава ще има власт над света и ще настане съперничество и война кой да го приежава. Гадното джудже обаче, нибелунгът Алберих, което има днешен аналог в света Путин, открадва пръстена от момичетата за да го продаде. Този, който взема пръстена бива напраднат от други за да му го отнемат и така  следващите две опери Валкиря и Зигфрид са посветени на борбата кой да го вземе и да командва света. В четвъртата опера по време на войните става огромен пожар, изгаря вдсичко, дори притежателят на пръстена. Златото се стпопява и водата го отнася на дъното на Рейн. Отново настава мир, но светът е разрушен от пожара, причинен от идиотите, които искат да владеят този пръстен. Брунхилде, чиито любим загива при пожара пее в арията си:

   Всичко на този свят е преходно, вечна е само любовта!

 

   Нашата опера бе поканена да изнесе цикъла в Большой теар, което е голяма чест за нас. Ще започна с една пикантна подобност, свързана с тази опера.

   Когато му се приисквало да се люби с жена Сталин отивал на оперен спектакъл. От ложата той си изберал певица, която след представлението била канена в Кремъл за отличната й изява. По някое време Сталин я отвеждал в съседна стая, от където се чувало: ” Ама Другарю сталиН!” След това пивицата отъебана излизала от стаята, а от НКВД я отвеждали до изхода на Кремъл и я отпращали по живо по здраво. След това започваало истинското пропойство.

    Стаанало таака обаче, че Сталин няколко пъти „поканил” една и съща певица. По време на инсулта си той извикал секретаря си и напълно перкулясал му зповядал да даде певицата на Берия да я убие, защото била мръсница. За първи път обаче в живота си секретарят не изпълнил желанието на Сталин. С това обаче неприятностите за певицата не свършили.Дошъл на власт Хрущов, който заповядал тая мръсница /осъществявала интимен коннтакт със Сталин!/ да я интернират доживотно в някакъв си град, където имало недействаща опера. Тя починала там, забравих името й, има го БМЭ.

   Тай тенденция в Болшаю тетр продължава и сега. Олигарсите ползват балерините на Большой тегр като проститутки. А  отказала някоя, а на следващия ден е попълнила молба да я освободят от работа. Тая история очбаче имаше продължание.  Появи се една балерина, Волочкова, която чукаше частно олигарсите срещу 15000 долара за вечер, показаха линк ка го „прави” с едиин олигарх. После стана инфекцията – първият балетист на операта се възпротиви, заляха го с киселина. Въпреки лечението си в Цюрих той загуби над 90% от зрението си и каквито и кожи от дупето и корема да залепиха на лицето му той заприлича на плашило…

   Нещ черезвичайно достига и до нашиите оперни деятели в Москва. Преди да представят Рейнско злато през деня се е състояла среща между Путин и мъжо на Деса Мерцедеса. По този повод появился слух, че вечерта Путин и мъжо на Деса Мерцедеса ще гледат спектакъла. Шефът на операта, Карталов, разпоредил да се научат за вечерта химните на Русия и България. Започват оркестрантите да си припомнят химна на Русия, но в залата влита гаулайтерът на операта и приказал:

-         Никакви химнове – ни руски, ни български ни германски. Анадъмо?

 Вечерта музикантите гледат в ложите, идва Деса Мерцедеса със синя рокля, усмихната, върти се горе в ложата, навежда се към мъжо си, който изглежда притеснен. Камерата я показва отпреди, отзади, от страни. Путин и Алина Кабаева ги нема. Започва представлението, свършва първа част, оркестрантите гледат ложата, където в началото нещо се синеело, роклята на Деса Мерцедеса. Она обаче я нема! Нямало я и на следващите три действия. Въпросът е , може ли една дама, чието място е на академиите на Миле Киич, на Шабан Шаулич и на Кондю да издържи на оперен спектакъл 4 часа?

    Това писание написах за Деса Мерцедеса. Дано да го прочете и да прояви интерес към Вагнер. Едва тогава ще може да го слуша вместо да бега от представленията на оперите му. Той е велика личност, не е писал творбите си за симплицитасници и симплицитаснички. Такиви, оказали се на спектатъла му, побегнуват при първия удобен случай...

                                         image







Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - +
09.04.2019 10:12
на деса мерцедеса проблема й е в МЪЖКАТА БОРЧЕСКА "СТОЙКА"

много ме забавлява как пишеш за руснаците - така се гавриш дори да пишеш наглед добронамерено и "битово" за тях ;)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Имам чувството, че принизявате човеколюбието на руските ръководители.
09.04.2019 12:39
Те дотолкова мислят за хората, че в бронираната техника, напр. последните им танкове и БМП-та /бойни машини за пехотата/ имат васерклозети. Убеден съм, ще направят и канализация на Москва и край с говновозите по проспектите им, някои от които поради наличието на метан в танка за суровината се експлоадирват където не трябва и изпръскват със суровина, от която местната мафия пече самогон всичко наоколо. Самогонът се прокарва пред активен въглен и става на суперпречистена водка. По литър изпивам и ме не цепи главата, защото е пречистена до съвършенство.
цитирай
3. radostinalassa - ГТ пак е друсан
09.04.2019 23:06
Само накива пубери се кефят. И склеритата горски, с много въображаеми хормони. Циганската кръв не прощава на мозъчето ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188580
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031