Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2019 22:57 - Р Е К Л А М А
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
3



 

                                       Р Е  К  Л  А  М  А  /3 в 1/

 

     Съпругата ми има ученик с голям талант, Ивайло Василев, който изпълни в Зала „България” Дванадесети клавирен концерт на Моцарт. Въпреки своите само 11 години момчето има големи успехи дори в Москва. То има абсолютен слух, може и да композира при това без да ползва пиано. През изминалото лято по време на побивка в Гърция момчето написало Едночастна соната за цигулка и пиано, която изпълниха в НМУ. Слушах я и аз. Които разбират от музика знаят какво означава това – нотите за него са звучаща музика.

   Освен този Концерт бе изпълнена и една Увертюра кам опера на Хайдн. Увертюрата си е направо първа част от неговите симфонии и като музика е превъзходна. Разбира се, започва и тя с Адажио.

   В програмата имаше обаче две произведения от любиимя ми композитор, Брамс. Първото бе неговата Песен на съдбата, писана за хор и оркестър. Това произведение е писано след Немския реквием и напомня за него. При Реквиема обаче Брамс взема текстове от Стария завет, тук ползва стихотворение на Хьолдерлин, което много го развълнува. Велико произведение, но отзвук на най-великата му творба, Немски реквием.

   Изпълниха и Симфоничните вариации на Брамс по тема от Хайдн. Известна е силната приивързаност на Брамс към музиката на Хайдн. Брамс ползва тема от една Селска кантата на Хайдн. На тази тема той пише осем вариации. Последната вариация е най-сериозна, по форма тя е пасакалия с осем вариации. След изпълнението на тези вариации Брамс е убеден във възможностите си да напише симфония, започва я и след 15 години завършва една от нй-великите симфонии на света.

    Замислям се обаче за финала на тези Симфонични вариации, които са във форма на пасакалия. Точно със същата форма Брамс завършва Четвъртата си, последна симфония, създавайки творба, с кято може да се мери само Пасакалия и фуга на Бах.

 

   Това бе като въведение, а сега по същество, рекламите:

   Във Фоайето на Зала „България” имаше две изложби. Едната е с прекрасти картини от Гоцеделчевско – селата Долен, Лещен, Ковачевица и др, има картини от пролома на р. Места. Според мен има една грешка, за картините от с. Делчево е написано, че са от изчезналото още по времето на кърджалиите с. Делиево. Преписвачът е прочел буквата Ч като И. Но аз го хванах.

   Втората изложба беше на едни скулптор на дърво, но на музикални теми. От дърво скулпторът е направил чудесни творби, съчетавайки дървото с останки от стари инструменти или пък дървото имитира медни духови инструменти. Страхотно!

   Концертът – с  творби от Брамс, картиините – от Гоцеделчевско и дървото, към което имам култ изобразява музикални инструменти.

   Тези предмети на изкуството обаче са скъпи, по около 1000 лв, по-малко за този труд и фантазия не може. Дано да бъдат разпродадени картините и скулпторите, защото тези творци все пак имат нужда от средства за живот.

  

     И последната реклама:

     На гара Своге в последното кафе по посока на ж. п. линията към Лакантик работи скулпторът на дърво Георги Вутов. Негови скулптури съм виждал по дворовете на вилите и по разни заведения. Една прекрасна негова скулптура на лъв бе поставена на площада на Своге, но кметът от ДПС и хиперсимплицтасник Емил Иванов, наподбяващ кръстоска между човек и прасе, поиска наем от скулптора, че си държал глупостта на площада. Човекът си прибра лъва. Много простащина по страната ни бащина и наглост, особено от машата на руската мафия в Своге, човекопрасето и член на ДПС за оформяне на заменките и проджабите на активите на Своге на Догана и Ашарафа.

   Не знаех, че Героги Вутов работи там, но търсех връзка с него и тя стана. Пред кафето му на дъжда стои един дървен лъв, необходимо му бе ново лакиране. Попиитах кафеджията как така прозведение на изкуството стои навън. Изясни се казусът. Попаднах на майстора, който прави скулптура на мечка, опитваща да се покачи на дърво. Това е най-популярната му дървена скулптура.

   Скулптурите, които предлага са всякакави, най-дребните са по 80 лв, най-едрите, колкото човек, по 300 лв. Върху всяка работи по около 4 месеца. Технологията как ги прави ми е ясна, защото и аз любител дърводелец, но той има и талант на скулптор.

    Ако някой иска да има в къщата си, на вилата и или в двора си дървена скулптура, давам му коорддинатите – Своге, ж. п. гарата, Георги Вутов. Замислям се за една опитваща да се покатери на дърво мечка, но ще стане когато спестя или получа от някъде 300 лв. Ще я искам от най-големите. Импрегнирана за ползване на открито.

   Надявам се една блогова дама да ми не извърти и под този постинг един минус и понеже изнасям информация, дано пак да не ми вмени, че съм… дървен шпионин. Защото в постинга ми на два пъти става въпрос за дърво.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180409
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031