Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 12:33 - МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ ЗА ПРОДАЖБИТЕ НА ЕРП
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2635 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 01.03.2018 09:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

           МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ  ЗА ПРОДАЖБИТЕ НА ЕРП

                           В ЗАПАДНА БЪЛТАРИЯ НА ЧЕЗ

 

    В „Електроснабяване” – София работех от 1979 г. до пенсионирането ми през 2007 г, един доста дълъг период. Сега, одалечил са от него казвам: След продажбата на предпиятието ни на ЧЕЗ то навлезе в трагичен за нето момент…

   Аз отговарях за количествата ел. енергия, която са начисляваше по измервателните уреди на предприятието ни, която продавахме на клиентите си. Преди 1989 г. количествата бяа много гореми, около 600000000 квтч. месечно. Освен това отговарях и за начисляването на количеството ел. енертия на най-големите предприятия на София, които тогава бяха МК Кремиковци с консумация около 180000000 квтч. на месец, КОЦМ, ЖПЗавода, подвижня състав на БДЖ, Градски електротраанспорт - всичките също много големи консуматори с по около 6000000 квтч. и доста други по-малки, но всичките с по над милион киловатчаса месечна консумация. Носех персонална отговорност и за ЕРР „Север”, който по площ е много голям. За човек на тази длъжност изискването бе да бъде почтен и двете страни да му имат доверие доверие при решаването на възникнал спор или уточняване на консумацията при повреда в измервателната група.

    По онова време консумацията на бита беше около 180000000 квтч. през зимата и два пъти по-малко през лятото. Имаше и т. н. комунални потребители, като ресторанти, хотели, обществени сгради, болници и много други.

   Най-същественият показател за качеството на работата на едно ЕРП е показателят Загуби на ел. енергия. За да достигне енергията до потребителите тя се трансформира от ВН  400 на 220 и после на 110 кV, след това на Ср. Н от 10 или 20 кV и накрая на НН 380/220 V. При тази трансформация, както и при преноса на енергията има загуби по линиите, които се наричат технически. Има и други загуби, но най-големите бяха от кражби на ел. енергия. На първо място тези кражби се осъществяваха от циганите по техните квартали и по гетата им, но крадци на ел. енергия имаше всякакви. Срещу тях се водеше голямата борба. Въпреки тези кражби поради високата консумация на МК Кремиковци, при чиято схема на захранване загуби не се допускаха, общите загуби на ел. енергия бяха към 6.8% средно за годината.

    Енергото беше държавно, служителите му не бяха особено интелигентни, имаше и непочтени служители, които „играеха” с крадците на ток. Но пък имаше и техници с изключиителни умения в тази област. Сега се сещам за един, който само с фенерче, на което са изведени проводниците поляризираше токови тр/ри НН.  За поляриззиране на токовите и напрежителни трансформатори имахме един съветски уред ВАФ 85. Непрецизна бе и техниката да измерване на най-отговорните електромери, но работата вървеше ако се извършваше съзнателно. Комунист от Градския КП беше директора ни, изключително прост и агресивен човек от Врансите села, но задачата му бе да провежда линията партията по тока. Пъвите му думи бяха неизменни: Ние комунистите. Тъп бе и партийния секретар, ужасяващо пиянище пък беше председателят на профкомитета, но те малко вляиеха върху работатта, защото изявите им бяха при откритите партийни съррания, на които дори идваха едни мошеници, поети, пишещи политическа поезия. Такина глупости не бях слушал, но след откритото партийно събрание трябваше и да ръкопласкаме. Сега, хвърляки поглед назад казвам, че Енергото работеше добре. Имаше разбирателство и колегиални отношения между колегите от четирите ЕРР – Изток, Запад, Севеер и Юг. Само един от тях бе тадно копеле, после го турнаха за директор за кратко време. Не такова бе мнението ми за служиителите в НЕК, които се държаха надменнно, отвратително, като неподвластни на закона мафиоти. Те въртяха далаверите в Енергетиката, не ние от Електроснабдяване.пДашите директори има голям страх пред тях.

   Които са специалисти в тази област помнят, че през година-две жеретата /металните стълбове/ се бояддисваха, извършваше се планова профилактика на трафопостовете, правеше се отлед с бинокли за спукани изолатории но линиите ВН. Сега е самият ужас! Приичинатаа Енеергото е източено и ЧЕЗ нямат избор – те трябва да го продадат и да се отърват от съоръженията, които все по-често аварират или както енергетиците казват, капят поради липса на профилактика. А белите стават все при претоварване на линиите, през зимата, в недостъпни райони.

   Така бе в Електроснабдяване до около 1987 г. когато от НЕК назначиха за шеф на Пласмента на ел. енергия един мафиот-пиянище. За малко години този човек разби различните служби на Енергото като правеше интриги, беше посредник между нас и бившите му колеги от НЕК, назначаваше на работа само пиянища като него. На събеседване за работа /спявка/ той усещаше пиянището и назначаваше него. По негово време да се работи бе изключително неприятно, напрегнато, нелогично. Той дори се заасели в сградаата на Енергото, където по цяла нощ се пиеше. Разпадът на службите, напусканеето на добри техници, намаляването на консумацията на ел. енергия от Кремиковци, все по-големите маси цигани крадци на ток, които пиидаха в София - това оказа влияние варху загубите на ел. енертия и те достигнаха 12-15%. След пет години активитет на този мафиот, който омотаваше всичи директори в далаверите си, той съсипа Енергото. За да здаличи историята на Пласмента той унищожи книгата с данните за количествата ел.пенергия и затубите от създаването на Електроснабдяване. Абсолютен мафиот!

     Шашмите на тозии мафиот достигнаха такива мащаби, че го уволниха. Причината – всички директори се оказаха впледени в валаверите му и те го разкараха. Бедите обаче останаха, защото качествения персонал напусна работа, а негов заместик стана висш офицер от ДС, което пък доведе до осветляването му и съответно до уволнението му. Заподмятаха едно досие за работата му по арабските страни, кой го отпечата, не е ясно.

    След това дойдоха нови хора като ръководиители, пишеха са за по-интелигентни, но спъоед мен не бяха такива, а пазарни боклуци без ценностна система. Работаата на предриятето вече не стоеше на дневен ред, а далаверата. Замин такъв, който купи измертаветелни уреди от Амеерика за по 1000 долара вместо за по 300, сигурно е имало комисионни. Същият след купуването на Енергото от ЧЕЗ стана шеф на борда на директорите със запата 20000 лв. защото бил подписал декларация, че ще помага на ЧЕЗ с информация преди да ни купят. Това си е долна проба чужд агент. Същият като го изхвърчаха много елегантно с финт, наппави фирма, чията дейност бе да източва други подобни фирма чрез измами, окраде десетки други фирми.

    И се заговори за приватизация на енергодружеествата в България. Аз и сега считам, че това е нередно, защото тези дружества са стратегически за страната. Ние протестирахме, сред нас сновеше Волен Сидеров, когото считам за агент на руската мафия, питаше за това и онова, даваше акъли как да постъпваме по време на протеста, какво да скандираме. Специалистите веднага различават в негово лице това на агент-провокатора, наактивирван по казус от Путин. Нещата обаче утихнааха, защото на трибунатаа на парламента се появи Доган, неговото единствено присъствия в парламеента за 4 годинии и като рече, каза: България няма сметка от приватизация на ЕРП-тата. Споровете да или не Доганът ги отряза като с нож за около 2 години. И изведнаж – всичко отначало. Пак изчакваха Догана, но в следащия парламент той изобщо не се появи, а обяснението бе:

        Взел си е своето!

   Приватизационния процес се развиваше като скоротечен рак Аз тогава имах големи връзки в Парламента покрай приятелите ми музиканти и се опитах да предоотвратя това безумие. Спешно направиих доклад за минусите от такава „приватизация” до какви последици може да доведе енергетиката ни. Сега виждам, че съм бил прав. Докладът ми бе в обем 15 страници и го предадохме на Близнаков, който дирижиираше музиката, написана от мафията ни. Исках да се видя с него, не се съгласи. След две седмиции – твърде късно, идва приятелканта ми при мен и ми казва какви ползи ще имаме от една такава приватизация. Сега Боко говири същото, някога нямало ток, сега имало. Но токът не го прави Електросналдяване, бать Боко, в основна грешка си. Не служителите по снабдяването на тока са виновни, че нямаше ток, а енергийната мафия, според мен тогава в НЕК.

     Класираха ЧЕЗ, компания 66% държавна и 33% частна. Парите постъпиха от пенсионния фонд на Чехия. Явно прицелът бе с печалбите от ЕРП-тата да се издържат чехските песионери. Продажбата стана по време на Тройната коалиия, работеща по схемата 3 – 5 – 8. Само че тази схема водеше до разпри, защото сборът прави 160%, като най-пебеливш бе Доганът, а най непечеливш – Станишката. Тръгна далаверата, но тя имаше развитие. Държавата ни придоби 33% от стойността на сделката, но набълзо я продаде на ЧЕЗ, предполагам и че някой напсува ЧЕЗ, защото от едни фирма за нула време тя се разможи на три, последваха /верятно/ нови пъпържни по адрес на ЧЕЗ и се пояха още два ЧЕЗ-а.

   Трипартийното ръковоство набъро ни предтстави новите ни господари в конгресната зала на новия партиен дом на Позитано, които имаха ОТРАТИИТЕЛНО излъчваане. Всичките говореха съветски език и първата задача пред нас, която поставиха бе да искаме повишаване цената на тока два пъти, което щяло да доведе до ръст на за заплатите на енергетиците с 50-100%, дар от ЧЕЗ?!?!?!? Така щял да се запази персонаалът. Поръчаха ни да се борим за тази кауза.

    Свърши премиерата. После тези, които дойдоха за наши началници наподобяваха на горили. Те си доведоха и секретарки, едно огромни коне, вероято с 90% тестостерон и 10% естроген, към два метра високи, с ботуши между 45 и 50 номер. Нашите момичета бяха красиви, нежни като цветенца, образовани, но изведнаж всичките дадоха молби за напускане. предполагам тия коне с хипер тестостерона и ботушите, големи колкото на Демир ага са им налетели.

    Новата технология тръгна, но не изведнааж. Постепенно чехите внедряваха компютрии с джипиеси, които даваха информация кой техник къде се намира, като имаше и план за деня, все по-напрегнат. Въведоха и нова система на електронно ообработване на информацията за клиентите, като че ние не можехме да направим това. Напрежение сеизлъчваше от всички звена, хората с познания започнахада напускат ЧЕЗ, на тяхно място назначаваха от кол и въже. Че тези момчета нямаха познания е едната страна, но те бяха дотолкова неинтелигентни, че да имаш контакт с тях е изтезание. През 2005 година имаше интелигентни момчета в Енергото, през 2007 вече тях почти ги нямаше. В софийското енерго незнайно защо за началници назначаваха само служители от Плевен и Враца. Служителите /вече на ЧЕЗ/ изглееждаха обезверени, нервни. Аз бях дълги години в комисията за назначаване на нови служители техници, всичките са ме запомнили с добро. Забравил съм ги тези хора, но те ме спират и до днес. Оплакваията им от работата след 2007 г. бяха едни и същи: Стана е…о си майката, ти изади късмет, че се пенсионира в началоото на 2007 г. Сега е ужас. Липсата на квалифициран персонал доведе до назначаване на момчета, които могат да извършват нещо съвсем просто, напр. да „вдигнат паднал предазител” и май само това. Ако е нещо комплицирано, те не могат да се справят, защото опастостта да стане инцидент е реална. Викат аварийци, а те идват когато решат, оти яко поркат.

    Същото важи и за останалите ЕРП-та в Западна България - пълна скръб относно квалификацията на персонала. Новят момент настъпи – в ЧЕЗ нямаше вече хора за работа…

    Лошото обаче се задава отвсякъде. ЧЕЗ няма пари за профилактика, да боядисва стълбовете, те ръждясват и ги грози падане, особено тези на НН, които представляват метални тръби. Парите заминават за чехските пенсионери. Ръждясали са и таблата под мачтовите трафпостове. Дървените стълбове падат и не само те, цигани прехвълят през линиите проводници и ги крадат, линиите НН пъг ги режат. Това западане на работата на ЧЕЗ се вижда от КВЕР, макар начело на него да е турнато едно дете идиотче, изразявам лично мнение. Сега такива ги наричаме функционално неграмотни, но той е и четивнонеграмотен,  защото не отговаря на доклади до него за грабежа на Софийска вода ОД над софиянци. Това е форма на прикриване на участието му в мафията Софийска вода, в която игра подло участват МРРБ и МОСВ. Защо не сложат на този важен пост, шеф на КЕВР, един нормален човек, а този палячо, видно за специалистите, че ще се разпадне от остеопороза, освен това го мъчи склероза и паркинсон. Трябва на някой точно такъв, безромощник, а тези на които трябва са задкулисието. Тази тема е странична.

    Виждайки разрухата на съоръженията на Енергото, причинена от ЧЕЗ, КЕВР ги попритисна, снижавайки процента на допустимите загуби. Това „отряза” част от приходите, но енергийната мафия приложи и друг ход – разреши на циганите да свалят таблата от 12 метровите стълбове и те започнаха да крадат ток отново ток както по времето на соца. Но сега в много по-големи мащаби, Защото циганитее по София вече са над 300000 души. От КЕВР искат от ЧЕЗ да се справят с тези кражби, проблем, който бе решен, но не искат да подобрят показателя на Софийска вода по отношение на загубите, който е 70% и такова нещо никоган не имало по света. Там мафията е железна, аз знам защо.

   Още една подробност. Само енергийни мутри добиха право да строят Мутровецове, /МВЕЦ/, ВЕИ- та и когенератори.  Има едни ТЕЦ-ове, които се водят американски, ама не са – те са собственосх на нашите енергепици, които окрадоха банките по времена „прехода”. Кои ли не мафиоти играха в енергетиката? И всичките ги оправдаха, напр. Овчекрушков.

    Още дин факт. ЧЕЗ продава сградите по София, собственост на Енергото, а канцеларите си мести в сгради под аем.  Ще ни докарат до там, кьорава сграда да не ни остане непродавена. Грабеж чехски! Напочмням за сградата на Симеон 330, която аз обградих с посадена от мен гора. Утре мутри ще купят сградата и ще осекат дърветата, предимно орехи и бели черници.

   От две години върви процес на отказване на ЧЕЗ от дейността им и продажбата на енергото.  Само че съоръженията сега са в ужасносъстоянише…Стойността на сделката вече трябва да бъде много по малка от някога…Но в България винаги е имало предатели, сега наактивираха някаква си гинкА. Имала 20-50000 л. капитал, ще купува ЧЕЗ. Нека се яви пред мен на изпит, аз достха години съм бил по комисии, е я оценя и като интелект. Целта е проста, вариантите са два – с нейните 20000 лв. капитал да гегли заем от 300000000 евро, да банкрутира и банката да продаде ипотеката на…руската мафия. Вторият вариант е популистки, да се излъжат и изплащат хората и да ъде свалено превиителството на Борисов. Карадайъ и ниновА са готови да зауправляват страната.

 

   Само че бушонът гинкА няма да сработи. Това е уйдурма на ниновА и радеВ, приказът идва от путиН и има за цел да дестабилиза държавата по време на председателството ни в ЕС. Някакъв олигарх се изтъпани, мисля че е гузинецът никитА шашмашдзЕ, друг руснак, продал МОЛ Парадайс, щял да извади 200000000 евро. Няма кой да им разреши. Бушонът гинкА вече е пред гръмване, от него няма да се получи нов куркапан от 2013 г. Макар намерение за действие да проявява и най-големият популист в България, Каракачанът, уточнявам, че популист означава неинтелигентник, демагог. Едно време с автобуси докараха от Кърджалийско хора да подкрепят Станишката, сега тия номера не минават…

   Проблемът обаче остава – съоръженията на енергото са пред разруха, чехите го източиха и сега се отървават от него.

  

  

     





Гласувай:
9



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
28.02.2018 13:11
Перфектен анализ на реалностите, точно в десетката! Ще го препоръчам на читателите си.
Чест и почитания за гражданската ти позиция!
цитирай
2. chavdar01 - КАКА ГИНКА ДАЛИ ЗНАЕ ЗАКОНА НА ОМ?
28.02.2018 13:24
ИЛИ ГИНКА=НА КАЛИНКА!
цитирай
3. staler - Мда, Путин ще да е. . . ти на Марс ли ...
28.02.2018 13:28
Мда,Путин ще да е...ти на Марс ли живее--може ли в бг-то такава тлъста сделка да мине без в схемата да участват управляващите?теменужка случайно познава Гинка,м?обратно на обратното--- теменужка познава случайната гинка ........нека времето е в бълг ръце,нека парите да са сикаджийски,но да го направят в законова форма---да вземат пример именно от путин--един закон за амнистия на крадени,мръсни,сиви,офшорни и т.н.пари ,които така или иначе никое бълг правителство никога ,по никакъв друг начин няма да върне в Бг....
цитирай
4. planinitenabulgaria - Един мой коментар към постинга ми:
28.02.2018 17:50
Работата става все по-дебела! В делото е наактивирана петата колона на Другарката ниновА, президентът ,радеВ. воленчО пък отново замяза на куче, на което децата са натрили дупенцето с люта чушка. Тако щъкаше през инистерството на Енертетиката някога. Естествено като се изказа, мнение даде и популист №1 в България, каракачанъТ, който става за всичко, защото рред името му винаги се турта определението "опитният политик". На него обаче му вярвам, защото мозъкът на човека е пропорционален на теглото му - той е точно 0,8% от общото му тегло. Уточнявам че от полагането на клетвата в парламента до последният парламентарен контрол каракачанъТ се е поправил с 26, 851 кг, това увеличение на теглото се отразява и на фалоса на човека, той . Очаква се при следащия параментарен контрол да закове кантара на 140.
Има обаче и нов момент, путиН наактивира министър-председателят Бабиш да клевети Бойко, а новопрестваният президент Милуш /Земан/ отново проходии по чехските села,у от където изва подкрепата му като Милуш по гробища. Нактивирани са и хиляди киберхибридници с кухи профили, които си прехвърлят подметнтият им от нащия президент пенис, че бедата ще е за народа и виновният е Бойко.
Слушайки го, мисля, че Бойко веднага трябва да си попаде оставката и да бъде заместен от бившия енергетик на страната, Румен Овчекрушков. Напомням, че заместничката му бе Другарката ниновА.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Малкият обем крие голяма информация, затова прибегнах да програми на Центъра:
28.02.2018 20:04
chavdar01 написа:
ИЛИ ГИНКА=НА КАЛИНКА!


Напълно сте прав в индиректоно си твърдение, че калинките за да са такива трябва дса разварят краката си и да лапват свирката. Иначе са айран без исело мляко. Тук обаче има още нещо - лицето на тази калинка наподобява не само на гениалия от раздела "Колибра", а на цяло родово дъно. Аз като я видя пощурявам.
Още малко от мотивите, които изложи програмата за Вас:
Вие сте интелитентен почти колкото президента ни и умен почти колкото Успелият на 33, но Ви липсва оперативен опит. Поради липсата на този вид школа, абсолютно задължителна за Вас, друга една програма на Центъра за търсене на Ваш постинг, който да прависмисъл, не откри нито един.
Обобощил резултатите - Аз, Товарищ костЯ,
дългогодишен деполитизиран профессор в Центъра в Катедра "Култура"
цитирай
6. planinitenabulgaria - За мен главният виновник е Бойко, трябва веднага да го махнем,
28.02.2018 20:13
staler написа:
Мда,Путин ще да е...ти на Марс ли живее--може ли в бг-то такава тлъста сделка да мине без в схемата да участват управляващите?теменужка случайно познава Гинка,м?обратно на обратното--- теменужка познава случайната гинка ........нека времето е в бълг ръце,нека парите да са сикаджийски,но да го направят в законова форма---да вземат пример именно от путин--един закон за амнистия на крадени,мръсни,сиви,офшорни и т.н.пари ,които така или иначе никое бълг правителство никога ,по никакъв друг начин няма да върне в Бг....



ниновА и карадйЪ са готови да направят правителтво, от което генераЛ радеВ ще е доволен. И путиН. И Аз! После трябва да излезем от ЕС и НАТО и да преминем към ОНД. Говорим ОНД, понимаем путиН, говорим путиН, понимае ОНД. Тия от Европа могат да ни научат само нва това, кото те правят, да вършим срамотии мъж на мъж и жена на жена.
Доле Борисов, вън ЕС от НДК!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Няма до одобря един тролов коментар, защото той наподобява
28.02.2018 20:51
на писан от недоправен. Тролът няма никаква центрова оперативна подготовка. Аз разпознавам кои оперативни работници в кои школи са били разработвани. Тоя трол се представя, че е към клас между 76 и 100, дори мисля, 122, самочувствието му е като да го е обладавал Бойко Борисов по време на първото си правителство.
Прав е да ми е сърдит, защото беше в листата за най-добър блогър на 2017 г., но такива картички с блатни рускини бе треснал за НГ, че аз по линията на отдела "Култура" в Центъра го изхъврлих от списъка и номинирах Товарищ валериЙ венцьеВ. Сега надава злоба, но вината си е негова...
цитирай
8. born - Костя, всичко което си изложил в ...
01.03.2018 13:47
Костя, всичко което си изложил в постинга си е така, както го казваш, само с мирчекришановските приказки за намесата на Путин навсякъде из нашите проблеми на моменти на човек му идва в повече. Ясно е, че Путин управлява процесите в РБ, но защо не - след като Тръмп е назначен от него , а управлява САЩ- респективно уърлда?! Ние ли ще го смъкнем от императорския трон ? И гинка е негово създание и кой знае колко рубли й е привел да зкупи ЧЕЗ.
ПП. Тъй като си по-възрастен, следователно по-умен от мен, реших да те стимулирам с плюсов лайк, но явно Путин се намеси и го банна, тъй като прави смисъл. Съжалявам за което. Ще се реванширам при пръв удобен случай.
ППП. Разбрах, че центъра ти е разработил новите ракети с ядрена енергоустановка, за които говори Вова. Не биваше да ги предлагаш на рашките , тъй като тези първобитни хора нямат нужните технически познания да ги използват. На тях им дай мотики и дубинки.
цитирай
9. planinitenabulgaria - В момента сме на висш курс за киберхибридници в една от базите ни в Сърбия.
01.03.2018 20:52
born написа:
Костя, всичко което си изложил в постинга си е така, както го казваш, само с мирчекришановските приказки за намесата на Путин навсякъде из нашите проблеми на моменти на човек му идва в повече. Ясно е, че Путин управлява процесите в РБ, но защо не - след като Тръмп е назначен от него , а управлява САЩ- респективно уърлда?! Ние ли ще го смъкнем от императорския трон ? И гинка е негово създание и кой знае колко рубли й е привел да зкупи ЧЕЗ.
ПП. Тъй като си по-възрастен, следователно по-умен от мен, реших да те стимулирам с плюсов лайк, но явно Путин се намеси и го банна, тъй като прави смисъл. Съжалявам за което. Ще се реванширам при пръв удобен случай.
ППП. Разбрах, че центъра ти е разработил новите ракети с ядрена енергоустановка, за които говори Вова. Не биваше да ги предлагаш на рашките , тъй като тези първобитни хора нямат нужните технически познания да ги използват. На тях им дай мотики и дубинки.


Влязохме в сайта на патриарх Кирил и установихме, че е генарал от ФСБ. Установихме също защо нашият патриарх отказа да отиде на Вселенския събор. Връзката е ясна - Путин - ФСБ - патриархът на Путин и тези с досие във ФСБ.
Разгледахме новите оръжия нда Путин, с които той освободи народа на Сирия, с ЧВК "Вагнер", които съоръжен с последните хипероръжия с ай-ти управление майката разгони на американските хеликоптери Апачи. Запознаха ни и с хипер ракетите му, срещу които няма защита, с торпедата с ядрен двигател и хипербомба, способна да унищожи самолетоносач, с неоткриваемите му ракети, подводниците, които достигат 5000 м. дълбочина, със самолетите му, обикалящи земята за 4 часа на височина 50 км, за новите му компютърни технологии. Задачата ни като киберхибридници е да убедим холата, че без Путин те са загубени. Наистина е така!
За галените нетови чада имах заказ да приговя постинг, ето го:
http://planinitenabulgaria.blog/turizam/2018/03/01/na-razhodka-po-svetilishteto-do-seloto-na-agent-pavel-1.1596409
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182281
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031