Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2015 23:07 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2037 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 10.09.2015 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                 image                 image                       


  

             НАСМАЛКО  ДА  ПРОПУСНА  ПРАЗНИКА  ДЕВЕТИ        

      СЕПТЕМВРИ,  ВТОРОТО  ОСВОБОЖДЕНИЕ  НА  БЪЛГАРИЯ

 

    Може да прозвучи смешно или пък несериозно, но изкуството носи силата да променя дори политическите убеждения на хората. С мен се случи това, причината бе едиин хипергениален руски филм…

 

    Признавам си, че мислите ми всецяло са погълнати от случващото се в момента в Къщата и въпреки дългия ми жизнен опит така и не мога да преценя кой от съквартирантите ще бъде победител в културната надпревара, наричана Бигбрадър. Купих си смартфон, чрез който гледам непрестанно какво се случва в Къщата, опитвайки се да проумея кой там е най-интелигентният съквартирант, за да победи в това най-популярнf шоу на живо в България. И това не ми помогна, тая Къща ще ме побърка. А се задава втори Бигбрадър, що ще правя… И не само това. То парламентът си е един жив Бигбрадър, някои министерства, напр. МОСВ, съдебната власт, където се случва същото както в Къщата. И други има.

    Още един момент, поради който насмалко да пропусна празника бе казусът с руските военно-транспортни самолети. По-големи тиквеници от тия в нашето Външно сигурно нема. Военно-транспорти самолети редовно отхвърчават от Русия, натоварени с храна за гладуващите /заради американците/ сирйчета, нашите ги не пускат. Миналата седмица разрешиха на един от най-големите военно-транспорти самолети на Русия да лети над България за да вози двама дипломати за Сирия, които вечерта върна. Тогава можеше, сега не може. Кафасикме!

     Как да мисля за празника, като следя какво става в Къщата, като се задава още една Къща, което означава нови съквартиранти, а и тези тиквеници от Външното ми дойдоха башкъ.

  

    И в тоя пъзел, с включени в него Къщата и тиквениците от Външно в живота ми внезапно нахлу изкуството чрез един съвременен руски филм, който обаче има предистория. Не казавам, че е отрадната идеята.

    Преди години гледах филма на Милш Форман, „Амадеус”. В него става въпрос за Моцарт. Понеже Моцарт е вселенско създание, недостижим гений, за него филм като личност, като човек, не може да се направи – той нито може да бъде представен в истнинския му образ,  нито разбран. Един живот не стига Моцарт да бъде разбран, аз така считам. Интересно е решението на Милош Форман, което прави филма му толкова велик – образът на Моцарт е представен като отражение в душата на негов съвременник музикант, Салиери. По мислите на Салиери, при преживяването му от досега с изкуството на Моцарт - това са човешките послания, които Милош Форман отпраща към нас. Открилите себе си в света на музиката и упознали донякъде Моцарт оценяват достижението на този велик кинорежисьор. Моцарт е представен като отразена светлина от източника, но отправено към нас пречупена през човешка душа. Моцарт е гений, недостижим, неразбираем, а Салиери е човек като нас, но по-съвършен,  с талант, но въпреки това – разбираем. Интересна идея на Милош Форман. Има и други личности, за които не може да се напараави филм, защото всеки човек ги носи в сърцето си и не би възприел промяна на този образ под влияние на режисьора. Такива са Бах, Левски, Свети Иван Рилски и още много. Може ли да се направи филм за Пушкин, за Шекспир. Не!!!

    Идеята на Милош Форман се оказа интересна за… КГБ. По същия начин чрез отразяване на образа на Бащата на народите / Сталин/  от действията на неговия син кагебережисьорите са постигнали големи кагебеуспехи. Признавам им ги, защото смаяха самия мен, твърде  консервативната и неподатлива към смайване личност. Какви качества е притежавал този Баща, каква почтеност, висша добродетел и разум. Съдейки по филма той по святост е надминавал дори нашия светец, небесния ни закрилник Свети Иван Рилски. Аз туй нещо до сега го не знаех! Бащата на народите е бил строг и справедлив към себе си, към семейството си, към народа си, бил е умен. Враговете му го обвиняват заради репресирани по време на 31 годишното му управление един-двама души, но от филма се вижда, че това е дело на НКВД и че Бащата на народите нищо не е знаел за лошите им дела, ако изобщо такива са били извършвани от комисарите по сигурността. Не съм знаел тези неща, но със сигурност кагебережисьорите на филма са имали достатъчно убедителни доказателства, за да изградят така неговия образ, склопен в равнината на филма им. Ако знаех тези факти, отдавна да съм станал сталинист, дъсъибъвглъвътъпростъ. Но никога не е късно човек да прозре истината - при мен това се случи докато се запознвахах с този велик филм. Гледайки го, реших – ще ставам атакист. След размисъл депесар ли да стана или атакист, надделя второто. Не, че ДПС е разлиична от Атака, но защото в Атака членуват много видни наши музиканти, почти всичките по върховете на музикалните институции. А пък аз съм много вътре в музиката и затова реших: И аз ще ставам член!!! Но не на ДПС, след като приятелите ми музиканти, завършили в Голямата страна, бяха мощно засмукани в Атака. И аз така – видяла жабата, че коват вола и тя вдигнала крака. Аз – атакист, подрепник на Воленчо, такъв станах след като гледах този филм.

    Как достигнах до тази престройка в съзнаието ми?

    Няколко дни преди празника 9. 09. 44 . БНТ 1  започна да излъчва филма за Сталин, ще го излъчва и след празника. Надребнили са го както „Робинята Изаура” на времето. Някои биха казали, трябва да има някаква връзка между 9. 09. 44 г. и излъчването от БНТ 1 на филма за ръководителя на страната, освободила ни повторно, но аз мисля, че това се е чиста случайност.

    Понеже вече съм много голям и имам много връзки, днес се обадих на един професор /не уточнявам на какъв инструмент/ с много силна позиция в Атака и го помолих да ми намери трима поръчители да кандидатсвам за член. Не трябвало. Вместо това щяли да ми погледнат блога. Писал съм в него и за Атака, как се биха с турците пред джамията, за да защитят българщината, за Сидеров и г/ца Гаджева, която вече даде приплод от него и други неща. Но за да намерят статиите ми за Атака в блога ми комисарите по приемането ми ще трябва на няколко пъти да изминат виртуално прехода Ком- Емине. Няма да им е лесно.

   С новите политически възгледи, които придобих след перестройката у мен, като узнах повече за Бащата на народите, аз се чувствам вече друг човек, по-богат. И се самобичувам заради неуважението, което съм проявявал /много рядко!/ към някои личности в нета, химнословещи Бащата на народите. Не съм бил дорасъл да ги разбирам, това е причината, но нея веч я няма. След филма обаче попорастнах доста в правилната посока. Ползвам повода – второто освобождение на народа ни от СССР на 9. 09. 44 г. за да поздравя сталинистите в социалните мрежи. Разбирам вече усилията на ДПС, Атака, БСП, АБВ и др. партии да бъдем освободени за трети път – веднаж бяхме освободени от Турция, втори път от Германия, сега от Путин чакаме освобождаването си от ЕС.  Водачите на тези партии явно знаят един бисер, който често се чува по кръчмите на Софийско: Което си требе, оно си го сака. И аз така казвам. Щом четири партии го сакат, значи си оно си требе…

    Ползвам повода да поздравя и подкрепниците на режима в България след 9. 09. 44 г, които издемонстрираха любовта си към онези години при стената язовир „Копринка”. И на мен ми се е приходило на язовира та две не видим. Като се сберат старците отново при язовира да се изпразнят от емоциите си по миналото, сред тях ще съм и аз. Не само те, аз също съм свободен от девети септември.

  Прилагам три деветосптемврийски поздрава към тези, много по-напред в делата, към които аз се устремявам едва сега:

 

  Любимата песен на Сталин:

  https://www.youtube.com/watch?v=fzT7ghFvuXo

 

  Поздрав и с една масова песен:

https://www.youtube.com/watch?v=O8j2DQ2_Y3k

 

А сега една песен от най великия филм на България.

https://www.youtube.com/watch?v=YO8YbiP5oTc

   

   Понеже обичам поезията като опит за извинение към тези, по чиито път тръгвам, ако съм ги обидил с нещо, поствам и нещо красиво за душите им -  най-висшето достижение на българската поезия, Одата на Орлин Орлинов.

 

 
Ода за СССР

Орлин Орлинов


За тебе е моята ода,
за тебе е моята песен,
за тебе -
днес и завинаги...

Ти трябва всичко да можеш.
Ти трябва всичко да имаш:
танкове и ракети,
свръхзвукови самолети,
гениални физици, гениални поети,
мозъци електронни,
микрополупроводници,
станове многотонни,
океански атомни подводници,
черна металургия,
пещи доменни,
вълнуваща драматургия,
хидроцентрали огромни...
Ти си "виновен" за всичко:
че имаш още сламени хати,
че нямаш в изобилие
червени домати,
че не си в крак с парижката мода,
виновен си даже за моята ода.


Боже господи!
Матушка мила!
Кажи
откъде
си взимаш богатирската сила?
Упрека да посрещаш с ласка,
удара - с удар,
угрозата - с нахлузена каска?


Ти трябва всичко да можеш.
Ти трябва всичко да имаш:
нефт,
злато
и диаманти,
взводни командири,
маршали - таланти.
Ти трябва революцията да не спираш.
Ти трябва блудния син да разбираш,
а за да може
спасеният
от твоя солдат да се чумери -
търпение,
спокойствие в сибирски размери


А знаят ли тия
нови пророци и вехти витии,
че ако речеш
свойте отворени вени да спреш
само месец,
само година,
само една петилетка -
и ти,
като старата Белгия,
със сапунена пяна свойте черни асфалти
ще четкаш?


А знаят ли тия
нови пророци и вехти витии,
че ако ги няма твойте дула,
че ако ги няма твойте крила,
че ако ги няма твойте площадки,
разговорите с тях
ще са страшни
и кратки?
Стига!
Стига!
Стига!
Точка на тая игра.
Баста на тая мелодрама!
В тоя свят
озверен,
настървен
и зъбат -
два пътя нама!
Или тук.
Или там.
Диалектиката е ясна.
Измерена до грам.
И ние добре истината знаем:
за всяка продадена капка любов -
американски заем.
И ако ръката,
която уби
Кенеди
I,
Кинг Черни,
Кенеди
II,
рече да запали
земята,
водата,
небесните простори,
кой ще отбие безумния удар?
Кой ще ни защити?
Небесно знамение?
Някакво чудо?
Ти!
Ти!
Ти!
Ти!
Ти ще бъдеш първият, тоя,
кояйто ще влезе в ада на боя,
твоя Андрюша
ще яхне катюша,
русия Ванка
ще влезе във танка,
твоя Альоша
ще мине по страшните бойни полета,
за да остане безсмъртен,
по нечии чужди тепета!
Тук няма шега.
Няма измама.
Един е пътя.
Два пътя -
няма!
И нека ни хулят.
Нека се пенят.
Такъв е законът на нашите дни:
който на теб, СССР,
измени -
тойна великата правда изменя.
За тебе е моята ода,
за тебе е моята песен,
за тебе -
днес и завинаги...
 

   Накрая списък с тези, които ако съм засегал, моля да ми простят. Нещо като опит за извинение към тях е този мой постинг. Имам още един такъв в блога си, „Опит за извинение към Лист  Ференц”, написан след като го оцених. Аз много бързо схващам, от четвърт оборот зацепвам. Поемайки по нов път съзнавам, че тези в списъка са много преди мен по него. Надявам се скоро да скъся дистанцията до тях, а може пък и да достигна най-последния. Компютърът по специална програма ми извади сталинистите в социалните мрежи по степен на интелигентност и като възпреили сталинизма като норма на живот, но и като писали статии за Бащата на народите. Его го и списъка:

 

gindev

Vencivaleri1951

bubolina111

rustam

zaw12929

latestnews
dolce
1997
ok3223
chavdar01
nagodi62

besistena
freeoldmen

blondinkas4uk09

bgzdrave

ladyboy

theeconomist

bryunetkasfalos
lyubomircholakov
vdp

f873

deta7

kolevm38

iliaganchev

varg1
kostadin
blackpredator

fecalftori
rumen221

ponicka

bojinkata

chara

jelesov

pravoisvoboda

dokumentalni

nikikm

emanuilova

klasovosaznanie

appen13

fascindoo

zahariada

joysii

psixiater

kostas

pol4i

kretenka

paravankofivan1

rosatta

nikyniky

selskamutra

www.mnogogolemkur

fekalvtori

eveal

nivela

shao22

trubadur

ankavesnika

appen13

pando

jivko1128

lyubomiriholakov

pin

pin1

nomeredno

kolorado

stela55

allyally

badgo

zlatko1

totkata1

totkata2

totkata3

totkata4

lydislydis

budha2

hodjov

seddamseddmi

budha3

nicolaigatzev

kushel

 С празником!   София,  9. 09. 2015 г.








Гласувай:
4



1. shveik5 - Поздравления! Не за празника, а за празнотата, която се опитвате да запълните!
11.09.2015 10:58
Колкото и да не ща да погледна телевизиите, както г-нa Масларски от Милионер на Йовков мразеше вестниците и го беше гнус да ги пипа с ръка, то и аз забелязах само с едно превключване, че Вяра Анкова, за която Гоце е казал още две години преди да я изберат –„Тя е”, е пуснала точно сега някакъв руски филм, убИдителен, СЕРЕозен та чак дрънка, ама като натиснах веднага копчето да я прескочи, сега останах без каквото и да е мнение изразително дъсъибъвглъвътъпростъ!

Но пък мий трудно да се въздържа да не изразя патоса си от стиха на два пъти Орлина

А знаят ли тия
нови пророци и вехти витии,
че ако речеш
свойте отворени вени да спреш
само месец,
само година,
само една петилетка –
и ти,
като старата Белгия,
със сапунена пяна свойте черни асфалти
ще четкаш?

Ами да ги спре, та да им видим голите им....как ще ги четкат!
цитирай
2. born - Много съм опечален, че си ме прпу...
11.09.2015 13:47
Много съм опечален, че си ме прпуснал в поменика. Днес за Девети си спомням само че на тази дата през 1983 год. Бях в Атина и ходихме с племенника ми на порно кино на което при прожекцията си пафкахме Папастратос и пийвахме Хайнекен в компанята на десетина педераси, които от скука по едно време се сбиха. В тази приятна атмосфера си припомнях със зрорадство за моити колеги, които по това време са мрширували на манифестация. Що се отнася до АМАДЕУС съм го гледал поне десет пъти и мога да го гледам и слушал поне още 100. Поздрави и честито и на теб.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Това не е поменник, защото става въпрос за живи хора.
12.09.2015 09:29
born написа:
Много съм опечален, че си ме прпуснал в поменика. Днес за Девети си спомням само че на тази дата през 1983 год. Бях в Атина и ходихме с племенника ми на порно кино на което при прожекцията си пафкахме Папастратос и пийвахме Хайнекен в компанята на десетина педераси, които от скука по едно време се сбиха. В тази приятна атмосфера си припомнях със зрорадство за моити колеги, които по това време са мрширували на манифестация. Що се отнася до АМАДЕУС съм го гледал поне десет пъти и мога да го гледам и слушал поне още 100. Поздрави и честито и на теб.


Тези просто са по-напред от мен в тази материя. Програмата, която ги селектира измежду постингарите в социалните мрежи ги е подредила по степен на възприемане на начина им на мислене според туй, доколко те са повлияни от Бащата на народите.
Вие, г/н Борн също можете да влезете в този списък, макар и не отговарящ според програмата, но само с Вашето съгласие и потвърждение тук, като продължение на репликата ми.
Сега изготвям една нова програма, която ше селекционира други изявяващи се в социалните мрежи, като критерият този път е съвсем различен.Мможе пък сега да се прояви и Вашето име в списъка. Аз работя по единадеесетобална система, като търсачката изважда данни не само от Блог. бг, но и от всички останали социални мрежи. Напомням, че от дългите ми години работа като обучаващ оперативни работници имам право до_животно да тегля разсекретена вече информация до степен 5 С. Данните се редуцират и класифицират, след което излиза желаният от мен списък. Най-първият в него винаги има оценка 22. Просто няма как да включа доброволец в такъв списък - ако резултатите ма са напр. +8 или пък -5, а го включа, ще компролентирам програмата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12286391
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930