Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 14:47 - Фризерът
Автор: geronimo14 Категория: Забавление   
Прочетен: 7186 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2009 14:51


Камерите за дълбоко замразяване стават все по-популярни и се превръщат в една доста добра инвестиция, защото пестят много време, а при умело използване и средства. Но пък няма продукт, дори и силно замразен, който да може да се запази вечно. Все пак добре е при замразяването да се спазват три основни правила, за да си осигурим здравословна и пълноценна храна:

  • За замразяване трябва да се избират качествени и добре почистени продукти, защото не дотам свежите плодове и зеленчуци няма да станат по-добри от студа.
  • Важна е бързината, с която целият продукт се охлажда до -18є С или дори по-ниска, но не трябва да се замразяват наведнъж голямо количество продукти. При тези температури химическите реакции и развитието на микробите спират и продуктите се запазват толкова пресни, колкото са били в момента на замразяването.
  • Предварителната подготовка, т. нар. бланширане, спомага да се запазят качествата на зеленчуците. Бланширането се извършва, като подготвените за замразяване продукти - почистени и наразяни, се поставят във вряща подсолена вода и се варят 3-4 мин (след повторното завиране на водата). По този начин се стопира действието на ензимите, които в противен случай биха развалили вида и вкуса на зеленчуците. След като се извадят от водата, за да се охладят, зеленчуците се обливат бързо със студена вода, или се поставят в отделен съд, потопен в ледена вода. Едва след като изстинат напълно, те се пакетират и замразяват.

Обикновено продуктите, които купуваме, имат срок на годност. А храните, които сами замразяваме имат следния срок на трайност:

  • 1 до 2 месеца: сладкарски изделия, тесто, кори за баница, тлъсти риби, меса и пиле в сос, кайма и кренвирши.
  • 3 до 4 месеца: нетлъсти риби, сирена, варено пиле, варено месо, варени зеленчуци, супи.
  • 6 до 8 месеца: масло, морски дарове, миди, тарталети, домати, гъби, пъпеши, круши, сливи
  • 8 до 10 месеца: овнешко, телешко месо, червени плодове, ябълки
  • около 12 месеца: говеждо месо, пиле, зелен фасул, моркови, целина, ряпа, грах, тиква, патладжани, зеле, спанак

Препоръчително е да се отбелязва датата на замразяването върху опаковките, както и срокът на годност. Важно е да се знае, че при замразяване на пресни продукти температурата трябва да бъде под -24є С. За целта се регулира термостатът на желаната температура 2 часа преди замразяване.

Особено важен момент при замразяването е правилното опаковане на продуктите. Ако опаковката е повредена, храните се обезводняват, мазнините гранясват, което води до влошаване на вкуса и образуване на вредни вещества. Добре би било опаковките да бъдат затворени херметически, което спомага за запазването на витамините и минералите, за целта се предлагат специални помпи, които изтеглят въздуха.

Видовете храни и препоръчителното времетраене на съхранението им в хладилника и фризера:

Храна Хладилник (4єС) Фризер (-18єС)
Яйца 3-5 седмици не се замразяват
Яйчен белтък 2-4 дни 1 година
Продукти, съдържащи яйца (вакуумирани) 10 дни 1 година
Майонеза 2 месеца не се замразява
Варено месо (отворено) 3-5 дни 1-2 месеца
Варено месо (вакуумирано) 2 седмици 1-2 месеца
Бекон 7 дни 1 месец
Кренвирши 1-2 дни 1-2 месеца
Шунка (прясна) 2 седмици 1-2 месеца
Шунка (вакуумирана) до срока на годност 1-2 месеца
Кайма 1-2 дни 3-4 месеца
Месо (бифтек) 3-5 дни 6-12 месеца
Месо (котлети) 3-5 дни 4-6 месеца
Месо (ростбиф) 3-5 дни 6-12 месеца
Пиле 1-2 дни 9 месеца
Риба 1-2 дни 2-3 месеца
Скариди, калмари 1-2 дни 3-6 месеца
Омар, рак 2-3 дни 2-3 месеца
Масло 1-3 месеца 6-9 месеца
Суроватка 7-14 дни 3 месеца
Сирене 3-4 седмици не се замразява
Кашкавал 1 седмица 6 месеца
Пастьоризирано мляко 1 седмица не се замразява
Сметана 1 ден 1-2 месеца
Маргарин 4-5 месеца 12 месеца
Кисело мляко 7-14 дни 1-2 месеца
Прясно мляко 7 дни 3 месеца
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: geronimo14
Категория: Забавление
Прочетен: 1058535
Постинги: 197
Коментари: 90
Гласове: 2610