Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2023 11:57 - РАЗХОДКА ПО МАСИВА ПЕРЕЛИК - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.05.2023 12:03


      С посвещение на бать Венцо, на Румен Радев и на Радо Гела:   

      Почти на вр. Широколъшки Карлък съм. Широколъшки снежник е точният превод на името на върха, сега наречен Орфей/. Този връх има три коти, само първата от които - най-ниската е без борове и предлага страхотни изгледи. Сйъщото важи и за двата върха Персенк. От тук с вижда прекрасната долина на селото на любовта, Мугла, превалът от Мугла към с. Гела, където е пещерата Ледницата, на юг - част от Девинската пранина, доста висока, най-високите села в България, Чамла и Мурсалск, на 1700 м. н. в.  За разглеждане на долината на с. Мугла и масивът, върху който е с. Чамла има една площадка млко в страни от върха.  От нея имам чувството, че от хеликоптер разгреждам местността.
   До тук скалите бяха твърди, на юг те се заместват от карст тук е смяната на скалите. Прекрасно място, вече непосещавано от туристи. Не предлагат пиячка, клоьпачка и чалг. Пътеката, която следва трасе на тесен римски път вече изчезва под тревата, а огромните пасища, осигурявали поминъта на селата около Смолян и Широката лъка вече изчезват под пасщня бурен, хвойната. Помня тези места от преди 50 години, тук имаше стадо до стадо. Тези пранини от 1878 9о 1912 г. са визали в Тъмрашката помашка република. Някога, разчисвани до последното храстче, двес в хасищните бурени, гнездата от хвойни, денуват срейки дивите свини. За обеичащите Родопа този преход по рида на Перелик от х. Перелик до х. Ледницата е облигатен. Това е алпийският преход по Родопа.
   Приятна разходка с мен!

image

                                           Синя Тинтява. Такава има по Мидгжур.

image



image

                                     Жълто лютиче, обича влага.

image

Пасище, превзето от хвойната след изоставянето му. Следва прорастване на борови семеначета на завет в хвойната, израстването им над хвойната, задушаването й и възстановяване на горите, които приди хиляди години хората са изсекли за да превърнат площите им в пасища за животните си. Регионът е помашки, но ук е пълно с диви свини и по-малко сърни, за които пашата става все по-малко.

image

                     Вижда се пътеката за с. Гела и Мугла, а скалите вече са карстови.

image

Долината на с. Мугла, насреща започва Девинската планина. Първото село горе на най-високото е Мурсалско., дало име на мурсалския чай. Има го и другаде, но тукф е най-гъсто. Планината тук също бива наричана Мурсалица. Има букови гори.

image

         През 2020 г. имаше повеля: На всеки красив връх - българско знаме.
         Най-много се зарадвах на знамето на вр. Вейката.

image

Освен почти навсякъде прилаганото име на Орфей на поляни, местности, скали и върхове, има и такива с негови органи, напр. скалата Орфеево сърце. Дано да не включат и някой друг негов орган, защото има и скали, която мязат на таквоз...

image



image



image

  В далечината - кулата на вр. Снежанак. Старо име, Карлъка /Снежника/. Върховетефса кръщавани така, защото по тях ай-дълго се е задържал сняг.

image

   Село Мугла, основано от двете помачета, които са избягали от Смолян, защото родителите им не давали да се вземат. Те взели няколко овце, по един кон и прехвърлили седловината между Смолян и Мугла, заселвайки се тук. Мястото е вълшебно като кррасота и прекрасно за поминък.

image

        Поглед към Девинския балкан. Вижда се мястото на с. Мурсалско

image

                             Карстът смени твърдите скали

image

                              Един от трите Карлъка, по-висок от Орфей

image



image

                        Още един Карлък. Те се виждат най-добре от с. Гела.

image

       На мястото на тревата за овцете вече има гнезда от хвойна. В центъра на големите и високи гнезда денуват дивите сввини. Не представляват никаква опастност за хората, но при събуждането изквичават с всички сили и побягват, като стряскат туристите с този силен квик.

image



image

Девинският балкан.Реката, която започва тук, Мугленската, се влива във Въча при с. Гьоврен, друг прекрасен регион с "китайски" борове / с чадъровидна корона/ които растат по цепнатините на отвесни карстови скали.

image


image



image

Някога гнездата от Хвойна когато се появат са били изкоренявани с търнокоп от помаците, ако са по-големи са били запалвани. Сега са оставени да се разпростират свободно и постепенно завладяват пасищата, както трифоноворадевата простащина завладява страната ни.






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12307000
Постинги: 4576
Коментари: 10805
Гласове: 18385
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930