Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2023 23:30 - ШАРЕНИЯТ МОСТ ДО СЕЛО ТРИГРД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3304 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.05.2023 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

    Това е едни римски мост малко след с. Триград в посока на селата Водни пад, Жребово и Кестен. Мостът е наречен така заради различните по Цвят камъни, с които той е построен. Технологията на римляните е била да се правят сводести /кемерови/ мостове, горната част на които е идеален полукръг. Ако един свод не е достатъчен за да се преодоле реката, има и многосводести мостове, цитирам Дяволския мост, който има седем кемера. При него част от кемерите служат да пропуснат много високите нива на реката. Триград има още един римски мост, след малко за него.

   От долината на р. Буйновска – горното течение на р. Въча – има отклонение за с. Ягодина. Това отклонение е подобрено трасе на римски път, въпреки това на места доста опасно, особено ако се налагат маневри за разминаване. Този път продължава нагоре към рида, зад който тече р. Триградска и преминава през едно от най-страховитите места на Родопа. Участък от пътя е ползван някога за връзка между селата Триград и Ягодина, но да се премине през него е самият ужас. Преминаването се е извършвало от водачи на обучени да се справят с този път мулета, а очите на хората върху мулетата били вързани, защото откачали от това, което се вижда. Това страховито място може да се види в страни от туристическата пътека от Триград за Ягодина. Обелязвам, че да се погледне от моста-тераса на вр. Родопската Синаница надолу км р. Буйновска не е толкова смразяващо.

   Римският път слиза в Триград и продължава нагоре по долината на реката. В селото има двукемеров римски мост, който се ползва до днес. В близкото минало там е имало наводение, което отнася хиляди куб. м. дърва за горене и трупи, които влачени от водата са се удряли по моста без да успеят да го съборят. Малко по-надолу трупите влизат в Дяволското гърло и остават там. Предполага се, че там има подземно ограмно езеро. След това наводнение укрепват моста с бетонен пояс.

   Следващият риимски мост е Шареният. Долната част на кемерите се строят от обикновени камъни, които явно тук са събирани от различни места, приличат ми на ядра от карстови скали. Тези камъни, събирани от голяма площ  са с различен цвят, шарени. Горнат част на кемера се строи от дялани, плоски камъни, фугите на които са били запълвани с цимент, на него се е разчитало.  А понеже в основите площта е голяма се е разчитало на самонатискането на камъните. На този принцип са строени и римските пътища, при които камъните се самонатискат успоредно на пътя. Шареният мост е едносводест. Природата там е много красива и мутри са приватизирали моста, защото почти икой не го посещава. Пиячмката и клопачката е по-интересна за трифоноворадевата простащина. И мостът се оказва в частен имат, ограден е с бодлива тел. Но на мен тия не минават. С подръчни средста се справих с бодливата тел и се оказах на моста, пред и зад него, а после и под него. Направих доста снимки, които скоро ще публикувам. Преди моста има нещо като хотелски комплекс, разни къщи за гости, местноста е приказно красива. Намязва ми на местността Тиаците по поречието на р. Въча между селата Кожаре и Буйново.

   Пътят към селата Водни пад, Жребово и Кестен е много лошо състояние, но до Шарения мост, който има икномическо значение се пътува.  Га няма кал по пътя...

   Описвал съм туристически преходи от Триград, те са многобройни, Любимият ми обаче е към с. Мугла, като се преминава покрай  скалата Кантарева кукуда, после през с. Чамла, едно силно за мен място на 1700 м. н. в.  Правя сравнение с вр. Мургаш, малко над 1600 м, с което искам да покажа колко по-благородни за обитаване са Родопите и защо по всяка гънка на планината, където има завет и вода, е имало и хора. На които по време изверването им е... майката. Пред очите ми е махала Бозова над с. Кръстава, и тя голяма красота.

    Извън постинга ми - нещо смешно от комплекса „Шареният мост”: 
    Един блогър с луксозен джип с цифра в ника 1951 с още две блогърки с цифри в никовете им 1948 и 1939 са гостували в комплекса. Наели са за една вечер апартамент суперкласа. Освен това са набутали толкоз сухо на обслужващия персонал, че свет им се е увил. От суперхотела са очаквали тройката цял нощ да пие любовен нектар, но не се е получило точно така. Едната дама се разприказвала за ВКС на Путин - до толкова късно, че станало рано, после другата за подводните му лодки. Третият участник в тройцата не успял от тях и дума да каже, а хотелиерите очаквали от него нещо съвсем различно.

    Очаквайки страхотни фиести, които да запишат и после да ползват като компромати, хотелиерите включили „бръмбарите” в апартамента, но нямало нищо интересно и ги изключили, споменавайки мойк.

    На сутринта след хиперзакуската Тройцата поискала информация къде в региона има друг такъв луксозен хотел, да отидат и там на туризъм. Обяснили им, че има само още един такъв хотел, „Гребенец” в Девин на Догана. Дали сухо бакшиш, от което на персонала свет му се увъртел и отпращили с джипа към Девин.

    Случката е действителна, но никой не може да се досети за героите от нощта, които пред избора любовен нектар ли да пият или да обсъждат оръжията на Путин, предпочели втората опция...




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188580
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031