Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2022 22:34 - НА РАЗХОДКА ПО ГОРНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. АРДА - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1135 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.12.2022 22:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                       Посвещението в края на постинга ми:

                            ЛЕТНИЯТ КОНАК НА АГУШЕВЦИ НАД С. ЧЕРЕШКИТЕ

   Зимните конаци на Агушевци се посещават от доста хора. Причината е, че Агушевци имат славно минало, защото са били умни хора - осигурявали са от векове до Деветото поминък на хората от техния регион. За туй, че това са били кадърни хора, след Деветото тогавашните трифоноворадевци им е...а майката. Национализираха им всичко, като се започне от недвижимата им соственост, след това и движимата – техните стотици стада с овце.

   Родът на Агушеви са помаци, но кадърни и предприемчиви хора. На база даденостите на природата и на трудовите навици на хората от миналото – потомствени животновъди – те развиват овчарлока, който по яхното време придобива огромни размери. Такива хора са известни като кехаи. Те са собственици на стотици, ако не и на над хиляда стада с овце.  Огромната работа с тези стада се извършва от хората от селата в днешния регион на Рудозем. Работата на кехаите е разнопосочна, огромна като обем, рискова. Трябва да се наемат овчари за тези стада, но също и доячи, мандраджии, одаджии, кираджии, да се държи връзка с общините в Гърция, където се заплаща за ползване на пасищата им, да се пласира произведената стока, която е много различна – вълна, преработени млечни произведения, трайно преработено месо, кожи, угоени овни за Байрама с цена една жълтица за един овен. Имало е и специалисти къркъмджии /стригачи на овцете с плата за тях вълната на всяка двадесета овца/, такива, които са лекували овцете, кастррирали са животните. Работата, която са вършели Агушувците като организация надминава тази на ТКЗС-тата. Само еден  елемент от нея ще изтъкна:

   Примерно 300 овчара пасат стадата, това означава, че одаджията трябва да приготви храна за 300 души, но трябва да има и кои да разнесат тази храна. Което означава информация къде точно са овчарите на този ден.

   След Деветото тези хора бяха жигосани като богаташи, изедници, грабители, поради което имуществото им, придобито по престъпен според тогавашните радевотрифоновци начин трябваше да им се иземе и даде на народа, на ограбените, в случая от кехаите-грабители Агушевци. В днешно време един президент-простакисимус, не ползвам подлог, раздели хората на същия този принцип – сити /б. м. грабителите, виновни за бедността на бедните/ и на гладни /б. м. боклуците които нито раотят, нито търсят работа, нито се размножават/ и противопостави по този начин хората.

   Село Черешките днес е обезлюдено, има двама души и половина и няколко живеещи през лятото, които си закупиха къщи по време на ковида. Както в Кърджали е жестока горещина през лятото и да се живее по това време в Черноочене е за предпочитане, или пък да се избяга от горещината в Чирпан във Велинград, същата е и разликата между с Могилица, на надморска височина около 300 м. и Черешките, на надморска височина около 1200 м. Има разлика.

   Летнит конак на Агушевци тук е разрушен. Той е бил изгпраден с много камъни, ползвани след Деветото за изграждането на няколко /все още ползвани/ сгради на ТКЗС-то. Местостта е приказна. Конакът е /бил/ в една разкошна мека гънка на планината с извори над нея, почти на билото на рида. Подбоно място за летен са избрали Ахмед ага при извора Вълчите дупки и брат му, построил чифлик /така е наричал конака си/ на Средня. Кито познават  Тъмраш ще се съгласят с мен, за останалите това ще са мъртви понятия. Като красота на мястото на първо място поставям конака на Ахмед ага, но и тук е много красиво.

   Ридът, на който е летният конак на Агушевци започва от централното било на Родопа и е близо до него. Централното било тук е покрито със смърчови гори, не се виждат сечища никъде. В ляво от рида, ако се гледа към централното било тече реката, минаваща през с.  Бориково, най-голямото тук. Реката има един приток, идващ от дясно, който се вижда от конака. На ската му има махала на Бориково, ще се върна на нея. От другата страна на рида е долината на р. Черешовска, защото там има село Черешово. Села с такова име в Родопа има няколко. Който не е поглеждал от билото на рида, под което е конакът не знае нищо за красотата на Родопа. Целият този регион е бил населен, сага има само обезлюдени села, но и желаещи да закупят на символични цени обезлюдените каменни къщи. Мутри-паралии яко са се ръзвъртяли и инвестират /откраднатото от тях/ в ремонта на къщите.

    Ще поясня, че огромният по площ рид, започващ от централното било на планината между реките Арда и Черна и бил населен с животновъди. Зла съдба ги сполетява обаче – взеха им имотите и ги текезесираха, клеон направиха и ограничиха връзките им с България, изверваха ги. Накои интернираха, Агушевци в Русе под полицейско наблюдение. Резултатът – този огромен животновъден регион е останал с много малко хора.

   Покрай реката, която преминава през с. Бориково има сериозен път, която е достигал до накакъв рудник. Не знам какъв е, но знам, че покрай р. Черна имаше рудник за уранова руда, Герзовица, който е на самата граница и имаше разрешително от Гърция да се копае под земята на тяхна територия. Пътят е построен по ужасяващо просташки начин, все едно са го строили 3000 години преди маймуните. Когато реката придойде, тя тече по пътя, а тук придойде ли реката става страшно, защото няма къде да избягаш. Поради тази причина селата са разположени доста по-високо от нея. Пътят е все едно подобрено русло на река на места. В дясно от него има отклоние за махала, прекрасна като местоположение, името на която не мога да си спомня в момента. Тя е последното населено място  по долината на тази река. По изващата река има водопад до шосето и още два водопада по идващата от ляво река. Виждал ссъм доста наводнения в Родопа, спомням си едно на р. Крумовица, а също и на сухи дерета, които сллед дъжд стават непроходима за час-два. И си казвах, дано да съм се изкачил някъде, ако завали сериозен дъжд. А хората тук се оплакват, че по цяло лято не вали, а ако завали, водата за цялото лято се излива за ден-два и отнася нивите им.

   Сега малко указание как се стигадо с. Черешките. Пътувайки към това село от Рудозем, туристите виждат отклонение Черешово и поемат натам. Този път достига до с. Киселчево, което е близо до централното било на Родопа. Вярното откронение е следващото, на него пище Бориково. От Бориково пътят се разделя, верният е пътят на дясно. Той достига до мястото, където са били летните конаци на Агушевци. С техните камъни сега там са построени текезесеровите обори. Горките крави, живяли под ламаринен покрив в планината. Вероятно и това е причана,  днес тук да няма нито една крава.

    Постингът посвещавам на един поет, който ме хвана, че яко поркам. Това бе моята тайна, която години крих, но он ме разкри. Ето няколко щрихи, които он  написа след като ме фана:

   Намери ли каквото търсеше, зузуняк? Айде прасни му една джиброва за очи, че много дебели и мътни!  В червата ти виждам, долен пиян изроде".

   Пояснявам, че думата зузунек, което на съветски език означава брадавица, издава агент, чиито псевдоним няма да осветлявам нито къде е бил разработван. И още нещо подчертавам  мислата на този човек прави много голям смисъл.
   Приканвам го да посети Летните конаци на Агушевци и да пренощува в оборите, които днес се ползват за сеновал. За мен е толкова приятно да спя в сеното, че никаква мисъл за алкохол не преминава през малоумницата ми. Подчертавам, само когато спя в сено.

Гласувай:
31. planinitenabulgaria - Обектът, на когото посветих постинга, вместо да отиде и да спи в краварника
03.12.2022 23:32
над с. Черешките, надава злоба. Предполагам, това място му не харесва и ще бъда принуден да опиша четвърти преход по Родопа, където се надявам да кандише да пренощува. Ако стори това, разводът му с Луникофа и Самогона е сигурен. Аз така ги спрях....
цитирай
2. leonleonovpom2 - Извинявай, Коста!
04.12.2022 15:28
Ама, поет да спре да пие, е равносилно да спре и да пише! Недей така, направо му подписваш смъпртната присъда Има ли някакви сериозни провинения, че да я е заслужил? Тогава ,това е елегантен начин, тя да бъде изпълнена!
Например, да е изстрелял ракета, бойна, не сигнална, към Бункера на оня симпатяга, с тениската?
Няма ли Новак Джокович, най- накрая, да го забележи, че да му иде на гости? Да се научи от него, как се бият руснаци на тенис?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 10115570
Постинги: 4088
Коментари: 10026
Гласове: 17287
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031