Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2022 11:40 - НА ШУМСКИЯ МАНАСТИР „Св. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1872 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.04.2022 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                           НА ШУМСКИЯ МАНАСТИР „Св. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ”

     Отдавна не съм посещавал любимата ми Западна България и т. н. Западни покрайнини. Имах надежда, че това лято ще извършим там голямо пътуване, но не срещнах интерес по тази тема, макар според мен тя да е важна за всеки българин, а за творците още повече. Който не познава ценностата система на българите в Западните покрайнини не знае нищо за самия себе си, твърдя аз. Това вероятно щеше да ми бъде последното пътуване натам, защото съм упознал този край на страната ни до най-малките подробности – като история, като етнос, и...след катастрофалния за нас Ньойски договор. Човек предполага, Господ разполага.

   Бях обещал на жена ми да посетим Шумския манастир, където се проведе седмото издание на телевизионното предаване „Фермата. Щом показаха църквичката с уникалния знак на султана, полумесец и шестолъча звезда -  от дясно над входа й, удостоверяваща, че той разрешава строителството й и че османските закони покровителстват този строеж, аз веднага я познах.

   Манастирът е разположен в една прекрасна долчинка, през която минава карстова рекичка, в коята се вливат още няколко карстови поточета. На две от тях, едното в манастира, има запазени римски чешми, като тази на автогарата в Годеч. Тук, по долината на Годечкото корито има доста такива чешми. Те показват от къде е преминавал римския път, ако той вече е покрит или заличен от хилядолетията. Около манастира гората е запазена и през лятото, когато тук става много горещо, в манастирския комплекс е хладно. Рекичката продължава към с. Лопушня и се влива в река Нишава, извираща от вр. Ком.

   Около манастира има много и големи леко наклонени ливади, някога собственост на манастира, после на ТКЗС-то. С този регион се запознах преди около 50 години, тогава той изглеждаше доста различно. Ливадите бяха  подържани, горите също, имаше живот тук. Постепенно животът тук като да секна, хората се изселиха и Годечко се изпълни с цигани. Сега обаче и тях ги няма, обяснението е, че са се преселели в София.

   Регионът на манастира, в долина между планините Чепън Манастир и Видлич е място, където има много оброци. От това място в различни посоки отвеждат три прохада – Бучин проход, Разкръсте  и Прекрасте. Многобройните оброци тук имат обяснение - защото майсторите от с. Гинци са били съвсем на близо. Отбелязвам, че те са работили до 1950 г. когато народната власт им забранява да се занимават с майсторене на каменни кръстове. Но да са толкова много оброците тук сигурно има и друга причина, една от които е християнският култов център по планината Манастирище, унищожен от турците.

   Годеч до Ньойския договор е бил огромна кааза, вкрючваща земите от Гинци до Пирот и Забърдието, под което е Цариброд. След мирния договор в България от Годечко остава една шушка. Същото важи за Трънско и Кюстендилско.

   Най-големият запазен манастир след нашествието на турците тук е манастирът „Св. Дух”. Той се подържа непрекъснато. Други манастири тук са Букоровският, който сега се възстановяна и Разбоишкият. Църкви има и в малките населени места.

   От Шумския манастир може/ше/ да се ходи до Маломаловския манастир, който е изоставен, като се прехвърли планината Чепън. Той има уникален оброчен кръст тип Слънце. Имаше и още един каменорезбен, от червен камък, но дървосекачите го извадиха от мястото му, сложиха го на пътя на трупчийките  и той бе унищожен. Днес не може да се премине, защото билото горе обрастнало с трънки, проходими само за дивите свини. Пазя напрегнат спомен от среща с тях.

   Не далеч от манастира се вижда един огромен изсъхнал дъб. Под него също има оброк с многобукелен кръст. Такъв тип кръст – огромен - има и на гробището на с. Шума,обрастнал до неоткриваемост, но аз ще го почистя.

   За да бъде осигурен достъп на камиони и коли до участниците във „Фермата” е построен много добър път до самия манастир. Вече не се слиза през ливадите по  пътечка до него, а има стабилен път. Бараките, които служеха за предаването, кошарите за животните, те се пазят като атракция и тя привлича много хора. Не древната църквичка, не оброците в двора и огромните и богати гробни къстове на божии служители в  манастира, а мястото, където седяха и мЕниха мисли  фермаджиите, там се тълпят сега посетителите. Поставили са и една огромна табела, че тук се е провело нещо много историческо, Седмото издание на „Фермата”, водено от Иван и Андрей.

   Да не пропусна! Скромните оброчни кръстове в двора на църкавата са потрошени в най-слабата им част с удар на чук от народните отмъсители, които слизайки от планината на 9. септември са правели същото със свещенослужитерите, които мамят народа и със светите места. Почупените от идиотите кръстове сега са залепени с теракол. Четирите голими гробни кръстове обаче не са почупен, слава на народните отмъстители. Сега те са  подредени в редица и изправени от полулегналото им положение.

   Пред манастира има огромен паркинг, проблеми с обръщане на посоката и къде да се остави автомобила няма. И много, много, много посетители, част от които сигурно съжаляват, че няма как да продлъжат с колите си още няколко метра, та направо в манастира да слезнат...

  Посетете този манастир!

  Връщането може да стане по две опции. Едната е да се премине през Калотина, а другата през Драгоман. Ще се получи кръгов маршрут, и двата са интересни.

   В центъра на Годеч има една сладкарница, снабдявана с домашни торти, тя също е привлекатерен център за пътуващите тук. От нея се разкрива изглед към планината Видлич, наричана Годечка планина. От с. Равна е останала само телевизионната антена. След колективизацията селяните мигрират в с. Требич. Зад тази планина тече друга велика българска река, Височица. По долината й имаше прекрасни села – Губеш, Комощица, Бърля. Селата умират, природната красота облаче остава.  

   Посетете този красив край на страната, упознайте го. В блога си имам много маршрути, които съм описал от тези населени места към Балкана.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185125
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031