Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2021 10:53 - МАРШРУТЪТ "РЕДИНА"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 929 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 10.12.2021 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                    МАРШРУТЪТ  „РЕДИНА” 

                                          С посвещение на Венцивалери1951 и на Радостиналасса:


  Имам л. с. с въпрос от г/н Лулчев за възможни преходи към с. Редина. За да стане един от тези преходи достояние на повече хора, ще опиша
един от възможните преходи в този постинг.
   Балканът между реките Кръстешка, Искър и Лесковдолска е един бисер
, който трябва да бъде упознат. Тук е преминавал древният път, свързващ планинският архипелаг със Софийското поле. За да се изучи този дял, започващ от рид-отклонение от вр. Издремец са необходими много преходи и време. Почти в центъра на този триъгълник се намира с. Редина.  Сега ще опиша само първият преход към Редина, гледката от който към Понора, Ком-овците централното било на Балкана и към Витоша и Рила е такава, че веднаж погледнал тези красоти, човек се връща отново и отново сред тях. 
  Преходът, който ще опиша започва от ж. п. гара Реброво и завършва в с. Лесков дол,
от където с автобус се пътува до Своге. Този преход е към 6-7 часа, а ако се изпусне автобуса той се удължава с още около 2-3 часа. 
  От ж. п. гара Реброво се тръгва по пътя за Батулия и сдед около
 1 км. В ряво се поема по новия път за с. Кръстец. Този път бе направен слред като предищният бе отнесен от порой, причинен от безразборното изсичане на гората по долината на р. Кръстешка от дървената мутра с прякор „Белия Мерцедес”. Водата от лишените да я акумулират горските масиви доведе до ужасяващо природно бедствие, при което тя отнесе пътя за с. Кръстец и моста в Батулия, който бе възстановен за около милион лв. а възстановяването на пътя за селата Кръстец, махалите Свогето и Свинове бе невъзможно и той бе преместен по друго трасе, високо по рид на планината.
   По новия път, годен само за джипове
, се пътува към високите махали на Батулия, разположени в изворната област на поточета сред много красиви местности. Достига се до един оброк с потрошен от народните отмъстители оброк сред няколко вековни дъба. Този оброк се почита до днес, пазят се късовете на строшения кръст, сега има дървен. Слизайки от гората, народните отмъстители /след Деветото/ първо потрошили кръста, служещ за църква на бедните хора от околните махали. Мисля си, дали днешните великонародовъстаници, с които Радев свали работещото равителство на България и турна неговото място боклуци не са подобни на тях...
  Тук
има отклонение от пътя в дясно за високата 1400 м. махала Свогето, след което той продължава към с. Буковец и Лескова махала.
  Основният път продългава нагоре към с. Кръстец,
а изгледът наляво е невероятен. Достига се до разкрлон, десният път на който води за махала Кръстец, след която продължава за вр. Издремец. Левият път не се изкачва в с. Кръстец, а минава под него. След няколко км. се достигат първите къщеи на с. Редина. Те са разположени в полрукръг където има извори. Под тях на южната страна на ската на р. Градечница също има махали. Пътят от тези махали слиза долу при река Градечница, покрай която продължава малко преди реката да се влее в Искъра и отива в с. Томпсън. Ако реката е малка може да се достигне до моста между Томпсън и отклонението от шосето за Редина, където има красив водопад.
   Продължава се по този път
през махалите на Редина по полугръга, от дясно на който започват пътищата, по които някога са минавали стадата на с. Редина – удно дълго колкото Гинци село - на паша за вр. Платото, един огромен по площ като вр. Вежен връх. Тези пътища са били връзката между селата Редина и Кръстец. Достига се до вили в дясно от пътя и се навлиза в Редина-център. Има нов паракрлис Св. Магдали/е/на, който хората подържат. Тук пътят се разклонява, левият води за с. Редина-ниска част. Доста дълго е това село. Тук има вр. Рединска китка с параклис и монументален оброчен кръст. Редина не свършва тук, има още махали в посока на с. Лесков дол със западно изложение, точно срещу Понора.
   Може да се слез
е по този път при моста, близо до който падна автобуса преди години, но по-красивият вариант е да се продължи към с. Лесков дол висока част. Долината на това село е място, сътворено от Бог за обитаване от животновъди - долу за кравите, горе за овцете. По тази долина преминаваше някошното шосе за с. Лескова махала, имаше и горски дом Чукава. Мутри купиха за по едни лв. сградите му, сега се рушат както величавата сграда на Горското над с. Желен, строено по план на архитект, работил за цар Борис ІІІ.
  Село Лесков дол е разположен
о в долина, от която могат да се предприемат много еднодневни преходи в няколко посоки. Най.високата точка е вр. Издремец, прекрасен преход има и към с. Желен, а също и към глад Своге по високия варшрут, слизащ в с. Дреновец или Желен, и там голяма красота. За имащите автомобил е добре да достигнат с него с. Лесков дол и да го оставят тук, като се поразходят сред красотите около селото. В това село вече има мутробароци, като мутрите си живеят там и по дела слизат до Своге, София или други населени места. По София имат апартаменти, но целогодишно живеят сред природната красота и когато им се наложи, избръмчават с джиповете си до София да рЕдът нещо...
  От с. Лесков дол има автобус до Своге.
  От
белявам една простащина, която дано да бъде премахната.
 
Община Своге така и не направи въжен мост над Искъра срещу шосето, което слиза от с. Лесков дол, за да достигат хората до ж. п. спирка Орлин. Така селяните от Лесков дол пътуват облигатно до Своге и от там вземат автобус. Ако имаше мост, те щяха да пътуват пеша. Мост все пак се напави - стената на МВЕЦ Дреновец, по която може да се минава, но собстениците на мутровеца не допускат да минават хора по нея. Ако този казус се разреши, за туристите, ползващи влак, спирка Орин става изходна точка за Редина и Лесков дол. А за селяните от махалите под Лесков дол ще бъде голяма придобивка.

 

  Сега малко извън темата:
  Страната
ни поемва към оправяне, власта поемат президентовите хора. Те може да нямат нито гънка акъл, но когато се наложи, президентът ще им казва какво да правят, как да мислят и така всичко в България ще се оправи. В това всичко включвам и решаване на казуса с пропускане на пътниците да минават по стената на микроязовира, което представлява шосе за камиони, но не и за хора. Президентовите партии - ПП,  ИТ/прост/Н, на Пинокио и на Кури /или Крумчо?/ в парламента и президентовите министри ще оправят всичките ни проблеми за по-малко от 800 дни, аз вЕрвам в тях...

   Сезирам върху този маршрут първоблогъра Венци, който има луксозен джип, с надежда да метне в него Радостинка и да се разходят сред тези красоти, ако не могат да го изминат пеша.

   Понеже съм много скромен, не им предлагам да ме вземат и мен. С мен няма да се объркат в планината, но мисля, че ще им преча...





Гласувай:
5



1. rosiela - Коста,
10.12.2021 19:48
разсмя ме до сълзи с тия двамата.
Иначе всички постинги родолюбиви са повече от прекрасни.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Когато хората се обичат, аз съм техен поддержник и подкрепник, давам им и идеи.
10.12.2021 20:37
rosiela написа:
разсмя ме до сълзи с тия двамата.
Иначе всички постинги родолюбиви са повече от прекрасни.


Между тези две гълъбчета се чувства вътрешна спойка от години. Гълъбицата обаче е много настоятелна, държи се като мъжко момиче и затова гълъбчето все й бяга. Ако изчегърта това си поведение, ще има промяна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12306331
Постинги: 4575
Коментари: 10805
Гласове: 18383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930