Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2021 11:38 - НА РАЗХОДКА ОТ СОФАНДЕРЕ ДО С. МЕДЕНИ ПОЛЯНИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1399 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

НА РАЗХОДКА ОТ СОФАНДЕРЕ ДО С. МЕДЕНИ ПОЛЯНИ

 

   Ще направя първо едно уточнение. На изток от рида велийца се спускат три средно големи реки, което се вливат в р. Чепинска. Това се реките Абланшца, Грънчарица и Софандере. По долината на р. Абланица преминава теснолинейката. Най-голямата красота там е вр. Острец с параклиса, който може да се достигне от Велинград или от с. Цветино. Има планове да се поправи пътя от Велинград през с. Цветино до с. Пашово, отстоящо само на км. от Магистралата, но президентовите идиоти докато управляват страната това няма да се случи.

  Втората река е Гръънчарица. Нейната доста голяма долина не става за села, а само за дърводобив.

  Третата река е Софандере, тя е най-толямата. Името си тази река носи от владетел в миналото на долината й, вероятно помак, Софан. Реката се влива в р. Чепинска, преминавайки през теснина, наподобяваща ждрело, но долината й е била стратегическа за римляните и те са направили в тези скални ужасии много сериозен път, който пресича рида Велийца и се насочва към долината на р. Доспат с разклонения към Беслет. В този дял Велийца/Беслет римските пътища са десетки. Такъв много сериозен път се продължава и към с. Ковачевица, после към с. Рибново и се спуска при с. Буково до р. Места.

   След около две км. път през теснината пътят излиза на по-широки места, с възможност за огряване за кратко време от слънцето. До бившето горско стопанство Софандере реката преминава през долина, бих казал недостъпна за хората. Това горско стопанство някога бе едно голямо временно село, което функционираше през летния сезон. Мъжете сечаха горите, жените я засаждаха. Пред сградите имаше градини, имаше много хора, деца, стока на ралотниците. Имам спомен как се започнах с една помакиня, която бе сама в планината. С палешник ппавеше дупки и в тях засаждаше борчета по едно сечище. Лицето й бе между на жена между 20 и 50 години, а ръкато й като корито. Образът й остана в мен. Това бе някъде около 1985 г. През нощта помаците дойдоха да ме проверят в колата да видят защо съм сред хилядите куб. м. трупи, но се убедиха, че няма да сторя беля и след малко ми донесоха мляко.

   При г. с. Софандере се вливат две реки, Софандере, която е горямата и Аландере, по-малката. Аландере вериятно носи името на друг помак, Алан, оже би от с. Бозево, където тя извира. От това разконение до г. с. до с. Бозево има път за камиони и джипове. Селяните от Бозево сега ползват Магистралата и откронението от с. Горно Бирково.

  Пътят за с. Медени поляни е покрай реката Софандере. Тя се промъква през борова гора от типичмния красив като корони бял бор, който расте по Юндола, а по-високо и от мърч. Долината се разширява, става божествена. Учудвам се как тук не е възникнало село. На подобно място, поне 5 пъти по-малко е било с. Тъмраш. А тук долина, река, извори, гори и надморска височина не повече от 1200 м.

   След като свърши това райско уширение на долината на реката, пътят се разделя на две. Десният, римският, достига рида и се губи под хумуса. Достига се до разклон – в дясно за с. Кьораво и в ляво за с. Медени поляни. За с. Кьораво има и един по-пряк и стръмен път, подходящ за джипове, който от най-широкото място на долината поема нагоре към рида Велийца. Мястото на това разклонение е най-красивото по долината на р. Софандере. Отстоянието от шосето Велинград-Сърница е към 12 км, пътят има и трасе, но няма кой да го направи.

   Ако се подължи по рида Велийца към с. Медени поляни има опция – пътят има разкронение за махала Горелци вляво и за махала Шареновци. Не мога да кажа кой маршрут е по-красив. Село Шареновци е разположено върху изворната област на р. Доспат. От изворите на селото тази велика родопска река поема към Бялото море с първа спирка яз. Доспат. Един широк, плитък красавец, отвсякъде заграден с гора. А на собствениците на заведения, хотели, къщи за гости и др. подобни в Доспат, Ковидът им разказа играта. Всичко е замразено!

    Пр мястото, където римският път поема нагоре, за да досгигне билото на Велийца  има разклонение в ляво по най-дългата рекичка на Софендере. Обикновено ползвам думата дивотия, но тук тя е примесена със страхотия. Така мрачна и тъмна е тази долина, която се изкачва на вододелното било на Родопа север-юг и достига г. с. Каратепе, че плаши. Пълно е с диви животни, но не и мечки, които в такава теснина и мрак не живеят, там няма за тях храна като гъби, плодове. Теук е скривалище за вълци и вини. Разбира се, че те никога няма да нападнат човек, но си е притеснително, аз съм в дома им. При Каратепе от другата страна на пътя сред вилите има едно новопостроено красиво параклисче. От вр. Каратепе, който е на вододелното било на Родопа север/юг извира реката Софандере, изтичаща на север и приток на р. Доспат, изтичаща на юг.

       На тези, които обичат Родопа и имат джип предагам да си направят лагер сред уширението на реката в прекрасната долина, която описах на около 5-6 км. след горското стопанство. Накъдето и да тръгнат от там на разходка, навсякъде е прекрасно. А също и по долината на р. Аландере. Най-краасивото и най-вълнуващо място за мен в този регион остава с. Кьораво. За него се тръгва от мястото, което посочих за лагер по джипов път. Сега, като се замисля, по показателя красота на мястото му, то бие дори Орцево. Тези маршрути изискват опит от туристите, защото след като ходят насам и натам и са се въртяли във всички възможни посоки, те не биват загубат ориентация и да успеят да се върнат в базата си. За целта се набелязват репери, поставят се импровизирани маркировки на възможни за заблуждаване места с отклонения на пътища, пътеки.

   Които обичат Родопа е добре да посетят този регион. Много е красив!

   А снимките от тук, когато мога ще ги публикувам.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182792
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031