Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2021 09:22 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ЧЕРНАТА СКАЛА МЕЖДУ СЕЛАТА ГОСТУН И МЕДЕНИ ПОЛЯНИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 216 Коментари: 0 Гласове:
1



 

ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ЧЕРНАТА СКАЛА МЕЖДУ СЕЛАТА ГОСТУН И МЕДЕНИ ПОЛЯНИ

 

    Това светилище е на един скалист връх, висок почти 1800 м. Да се уцели светилището е трудно ако не се знае къде да се търси. Възможностите да бъде то посетено са две. Едната е от с. Гостун, от която е доста отдалечено. От с. Гостун към землището му, високо в планината, започва път, който достигайки заравнената част на билото на рида Велийца, се разклонява към сечища, ливади, някогашни кошари. Землището на това село граничи със землището на с. Медени поляни. Път през планината свързва тизи села, оталечени едно от друго към 20 км. Има идея от местните власти да се направи стабилен път между тях, но след изборния преврат на президента ни, с който той свали работещото правителството на страната, имащо претенции да осъществява инфраструктурни проекти, това няма да се случи. Ако не успеят президентовите боклуци да вземат властта, път между селата Гостун и Медени поляни ще има, той е необходим защото ще бъде най-пряката връзка между долините на реките Места и Доспат. Такъв път ще промени стратегически не само тези две села, но и голям регион от Западните Родопи.

   Ако се тръгне от с. Гостун се излиза след около 12-14 км на заравнеността, която споменах, като светилището е от лявата страна на пътя, но не се вижда. Да се уцели то е задача трудна.

   Ако по този път се тръгне от с. Медени поляни задачата да се намери светилището е също трудна, но от там красотата е такава, че и да не намери човек светилището ще се върне вечерта в базата си пиян от красота.

  Пътят за Светилището от с. Медени поляни започва на около 2 км. преди селото. По долината на приказна рекичка, с направена беседка и чешма при вливането й в р. Доспат се върви до един красив превал. Направо пътят води за с. Гостун, наляво – за Вищерица през дивотиите, скали и страховити огромни смърчове, като се преминава покрай още едно тракийско светилище. Ще публикувам снимки и от него. По този път се достига до място, където е доведена вода, но още чешмата не е направена. От тук започва много стръмеен път за свличане на трупи. Този път завършва при вр. Черната скала. Той има и разклонения, но пътят е ясен –по пътя, който води нагоре. Около км. пред върха той вече се показва, едни тъмни скали над високи смърчове. Върхът е на рид между изворните области на реките Мътница и Доспат, като от едната страна скалите са почти отвесни. От другата страна върхът е заобиколен с много красиви поляни, по които има папрат и единични огромни дървета. Голяма красота! Има пътека до скалите на върха, от един момент нататък много опасни за да се покачи човек на тях. Поглеждайки надолу в бездната караката ми изтръпват и автоматично тръгвам обратно. Около тази величава скала-светилище и висок връх има по-малки скали от същия тип, издадени над стръмни но достижими за туристите ридове или на групи на няколко места.

   Черната скала е първият скалист връх на рида Беслет, който започва от вр. Гюлтепе и се обтича от реките Мътница и Доспат. Ако се пътува по рида Велийца, той се вижда, но отправиш ли се към него поради навлизане в горите, изгубваш всякакъв ориентир. Маркировки няма, хора няма, само пътища и то много. Ако не знаеш къде се намира този връх при опита да го достигнеш размнаване с него е по-вероятно от намирането му. Аз го уцелих на третия път и то след като получих указание от горски служител, работил по тези места. 

    Приятно пътуване, заслужава си. Голяма красота!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190556
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031