Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2021 12:02 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ БАБЕКСКАТА ЧУКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ БАБЕКСКАТА ЧУКА

 

   Това светилище е на един връх над с. Бабек, за което ще пиша друг постинг. Сега само ще отлележа, че тук по моето мнение помаците са доста образовани и селото им – много прилично.  Светилището е на къс рид, започващ от Велийца към р. Места.

    До светилището имаше екопътека, построена от пътя между селата Бабек и Орцево, която поради неползване е изоставена и природата си я е прибрала обратно. Сега има две възможности светилището да бъде посетено. Едната е ако се тръгне от с. Орцево към него по рида, един пррекрасен маршрут и после се слезе в с. Бабек. Това е един четиричасов прекрасен маршрут. Друга възможгност е да се тръгне от с. Бабек, като се ползва ориентир – телевизионната кула на Чуката. Частни имоти са завзели трасето на пътя за Чуката, поради които сега се преминава по едно дере. Началото на пътеката и неоткриваемо ако някой от селото не посочи къде е тя. Пътеката извежда на римски път, който се отправя към билото, идващо от с. Орцево. Върви се по него, има чешма с голяма беседка по пътя. Все нагоре и все по този път се излиза на билото на рида, кулата се вижда. По път се продължава към нея. Според мен тук е имало византийска крепост, за което има всички предпоставки – тракийсско светилище с тракова пътека до него, посре пътеката е направена на римски път и накрая с отклонение от римския път се е достигало до крепостта.

   Тракийското светилище е разбито първо от иманярите, втори път според мен от строителите на сградата към кулата заради камъни. А преди това от стоителите на предполагаемата крепост, византийците. Друго обаче е интересното на това светилище – такава видимост от връх, в случая към родопската Велийца и целите главни била на Рила и Пирин от друго място няма. Подбони обгледни родопски върхове са Малък Персенк, Дурдабаг /Спри,че гледай, до Триград/ и Гьозтепе /Виденица/ над с. Чала. Да познаваш централните била на Рила и Пирин, а също и рида Велийца и да ги видиш от тук е вдъхновение.

    Връщаането е желателно да стане не по пътя, който започва от моста над селото и служи за обслужване на кулата, а по меките гънки на Виденица с извори по тях, в които има разположени махали. Такава красота е рядкост за самите Родопи. З жалост голяма част от тези къщи са изоставени, макар в тях да живеят помаци, които не напускат родните си места. Тук има и един микроязовир, частен, човекът си го е правил сам. В него плуват яркожълти доста големи риби, плуващи в кристално чистата вода.

   Местните власти „рЕдиха” с Борисов за продължание на пътя, за сега започващ от с. Краище и достигащ до най-високото село тук, Орцево, чиито махали достигат 1700 м. н. в. за да достигне той, пресичайки билото на Велийца току под вр. Велийца до с. Кръстава. Този път ще свърже долините на две реки, Места и Чепинската и е крайно необходим за хората тук, но той ще доведе и до други промени, които ще предизвикат интерес към него поради красотата на региона на с. Орцево. Бъдещето обаче се отдалечава все повече, защото президентовите боклуци вероятно ще спечелят изборите, а те за този край едва ли са чували, та да направят нещо за него. Сега трябва да се работи приоритетно върху подобряване условията на живот в малките населени места, защото населението се съсредоточава в големите градове, а цели региони от страната се превръщат в ничия земя. Простащината, кото Радев наактивира /според личното ми ми мнение/ за да се възолзва от нея, веднаж за изборния преврат чрез партиите му-идиоти и втори път да спечели с гласовете на опростачените втори мандат, за сега дава добър за него резултат. Неговата свидна рожба, президентовите боклуци в правителството сега спасяват потъващия турски кораб, мисля, че вече го извадиха на брега, борят се срещу незаконните подслушвания, за  тотално машинно гласуване, против Истанбулската конвенция, като с това, което правят и не правят застрашават цялата страна, което по цените и напрежението в страната вече всички усещаме. Тук обаче, в този отдалечен от големите населени места регион, хората ще усетят установяването на простащината в страната ни като ръководна сила с мозък в президентството още по-тежко. И не само в него. 

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282530
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930