Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2021 14:01 - ДА СЕ УЦЕЛИ ВРЪХ БЕСЛЕТ ВЕЧЕ Е ЗАДАЧА НЕЛЕКА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1046 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ДА СЕ УЦЕЛИ ВРЪХ БЕСЛЕТ ВЕЧЕ Е ЗАДАЧА НЕЛЕКА И ОПАСНА

 

   Да се достигне до вр. Беслет е възможо теоретически от доста изходни точки – от горските стопанства Ранча, Беслет,  Вищерица, от селата Медени поляни и Побит камък, от г. с. Селище и от други места. Достигането под билото на масива не е трудно, под него минават много пътища, но да се достигне върха поради изоставянето на планината от животновъди, горски работници, туристи и др. вече е и опасно. Регионът е с гъсти смърчови гори, най-страшните за заблуден в планината турист. Давам ппример със себе си на път за долното г. с. Вищерица. В полумрак поради сенките на дърветата от изворите на реката надолу, усещайки върху себе си погледи от към тъмната гора, аз се върнах.

   Най-удачният маршрут за вр. Беслет сега е единствен – този от с. Побит камък. Тръгва се от селото през новия му квартал с красивите къщи, по камионен път се върви нагоре поне час и половина. Има едно специфично място на този път, където той прави обратен остър завой и от него в дясно започва римски път. По този римски път, на места препречен от паднали дървета се върви до прекрасна поляна, където пътят завива в ляво и се губи. Продължението на пътя е сред божествена красота, на която не пречат и падналите дървета. Божествени кътчета, където от години може би тук идва човек за първи път.

   Пътеката за вр. Беслет продължава от поляната, където римският път завива в ляво фронтално нагоре. Началото на пътеката вече е почти заличено, но вътре в гората трасето й е запазено. За около половин час се излиза на сечище и път, който идва от друго място, но пак от с. Медени поляни. Задачата да запомня от къде излязох от гората и да улуча същото място да се върна стана невъзможна. Поради това си поставих си сигурни маркировки, набелязах си репери и потърсих път към върха, защото бях убеден, че съм под него. Видях просека и поех стръмно нагоре. От просеката излязох чак на върха, една обширна тераса с триангулачен знак. Времето се намръщи, останах обаче за малко там да се насладя на изгледа.  Виждащше се масива на Рила, целият рид Виденица, не се виждаше обаче нищо към Рибново и Филипово, пред тях стърчеше по-висок рид.

   Бях спокоен за връщанто си, защото просеката излезе почти на прощадката. Но... на връщане не намерих мястото, от което започва просеката. Знаех обаче поската, от кояго дойдох и поех през смърчовата гора в тази посока. Усещах, че просеката е от ляво, но не я достигнах. Попаднал в тази супердива смърчова гора, за мое щастие с клони на дърветата над ръста ми, се притесних, но знаех че камионен път опасва върха и че опастност от изтубване няма. Слязох на пътя на 50 м. от началото на просеката, където имаше много интересен дънер на отсечено дърво, който запомних като репер. Това ми бе последната маркировка преди отклонението към върха, следващите бяха от изправени бели сухи клони. Безпокойството, което ме  не ми  разреши да спра никъде преди поляната, където свършва римсия път.

   Същото е положението ако се върви към вр. Беслет от където и да се тръгне, трябва да се вземат всички мерки за да не стане изгубване в тази смърчова /аз я наричам мъртва, защото в нея нищо не расте/  гора. Изгуването в нея е изключително опасно, защото клоните в смърчовите гори достигат до земята. Просто, връщаш се и търсиш отново пътеката или си оставаш там, в дивотията. Не пожелавам това никому. Родопа не е от високите планини, но е в класа труднопроходими поради много причини, ще посоча три – отвесни скали, безкрайни деретини, гъсти гори. За посещаването на тази планина трябва и специфичен опит. Моят съвет е, мислете винаги, че трябва да се върнете, а това означава да уцелите пътя, по който сте се изкачили до някъде. Чувствам се вещ по тази планина както Мая Манолова в контактите по същество с мъжете. Е, не чак толкова...





Гласувай:
3



1. shveik5 - Можеше и друго заглавие да има поста,
10.10.2021 23:02
например: Танцуващият със смърчове!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182255
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031