Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2021 23:20 - СЛЕД МНОГО ГОДИНИ -ОТНОВО НА МАХАЛА ЧАМЛА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Населението на с. Чамла, макар така отдалечено от хората, е видяло много страдания. То е ислямизирано от турците, защото е на кръстопът, засегнато е от бурните процеси в този край след 1878 г, на основата на които се образува просъществувалата 34 години Тъмрашка помашка република. Бедите на селото продължават да го го налитат периодично и ще спомена две от тях, които се премълчават.
  Първата е борбата на нашата църква да върне насила към Христовата вяра помюсюмюлманчените българи, които дори не знаят турски език. Срещу заплащане в това насилие се включват ненужни вече групи, изявявали се за освобождението на България и Македония от турското иго. Такава група е на противоречивата личност Тане Николов, който по онова време, около 1934 г- вече е ъзрастен и  пътува на кон. Неговите изверници извеждат според твърдение на селяни от Мугла чамленци от къщите им и ги заплашват със смърт ако не сменят ярата си. За тези неграмотни хора, които имат само едно, вярата си, това е невъзможно.  Четниците за да ги сплашат разпрали /б. м.  разрязали/ корема на бременна жена. Запознатите с делата на Емин ага Балтълъ знаят каво означава, агата разпра гювендията. Това насилствено променяне на вярата тогава доведе до един нов етнос, гагаузи - тулци с българска вяра, а също и промяна на вярата фиктивно на цигани, които се писаха отмюсюлманчечени. Такива има най-много по Варненско и затова точно там е най-разпространенатата етноска смеска джуревци. 
  Резултатът от зверството на Тане Николов - голяма част от селото се изселва в Турция, образувайки около гр. Бурса ново село със същото име, където всичките от жегите и болести от заразената там вода починали.
  Втората беда, сполетяла останалите хора от селото е колективизацията, отнемането на собстеността на хората. Резултатът е бил побегване на хорага към Девин, Смолян и |Пловдив.
   Мнго е тъжно да влезеш в сградата на училището, което не е малко.Пълно е с книги на Ленин и партизански писатели. Вместо на четмо и посмо, да бъдат обазовани, на какво са учили децата тези идиоти. Днесх акива ненормальники, но със същите идеи се наричат великонародовъстаници, протестники, переменщики и вече имат и парламентарно представени партии. И понеже са откровени простаци те дори не подозират, че такива като тях ги е имало отдавна и са се провалили.  
  А сега - разходката ми продължава:


image

По долината  на коруделе с карствои извори тук и там по трасето на нов път продължавам нагоре. Пътят е чного дълъг, а трябва и да се върна.

image



image



image

Сече се упорито тук, мераклиите - всичките от времето на Иван Костов! -ще посоча поименно в следващия ми постинг.

image

Секачите са си направили път към сечищата, за които са се отчели където трябва.

image



image



image

                                      Предполагам какви са тези...

image

Всичките дървета са безупречни за добив на качествен дървен ватериал.

image

                             Черни борове растат и по скалите



image



image



image



image

                  И бодлите тук растат доста бързо.

image



image

Едно от дърветата е бяла мура, това е причината тук да се води безмилостна борба за сеч.

image



image



image



image

       Пак бяла мура. Щеххсе изтепат кой да я отсече...







Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12306084
Постинги: 4575
Коментари: 10805
Гласове: 18382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930