Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2021 00:15 - РАЗХОДКА НА ЯЗОВИР ДОСПАТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2353 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЯЗОВИР ДОСПАТ – НАЙ-КРАСИВИЯТ В ЗАПАДНИ РОДОПИ /СЛЕД ШИРОКА ПОЛЯНА/

 

    Ще запчна постинга си с уточнението, че по-подходящо място за язовир в България от това на яз. Доспат просто няма! Между селата Сърница и Доспат долината на р. Доспат представлява едно корито, което се свива в района на с. Доспат в една теснина, където бе построена язовирната стена. Няма по-къса язовиирна стена на голям язовир в България и на място от толкова здрави скали. Напомням за корекцията при строителството на стената на яз. Кържали заради нездрави скали - придадена й бе различна от тази в проекта форма, дъгообразна.

  Яз. Доспат е плитък и с много голяма площ. Поради това той има няколко малки островчета, има и плитки места, донасипани с пръст, за да бъдат част от фермите за отглеждане на различни видове риба. Много голяма площ плодородна земя и пасища останаха под язовира, но построяването му бе необходимо. То промени и бита на хората там, най-вече в Доспат, но вече и в Сърница, която много се разрастна и стана град. Както е тръгнало, Сърница, която бе едно бедно село, ще достигне Доспат по сграден фонд. Помаците от Сърница работят по ЕС, живият там много скромно и инвестират в родното си място. И в началото на язовира при Доспат и в края му при Сърница, красотата му е изключетелна.

    Река Доспат е най-голямата от родопските реки, които текат на юг. Тя извира от рида Велийца над с. Медени поляни, едно кътче от рая. Горите там са много гъсти, смърчови, влагозадържащи и реката е обилна вуднага след изворите си.  От двете страни на реката има два огромни гористи рида, Беслет и централното било на Родопа, покрити с гъсти гори, от които се спускат още доста пълноводни притоци на р. Доспат. Част от реките от Беслет, алпийската част на Родопа,  чрез „прозорци” вместо да текат към р. Места са отправени към р. Доспат, за да пълнят язовира. Този язвир е разположен на около 1100 м. н. в. и водата му се отвежда пак през прозорец до ВЕЦ Тешел, от който се излива в р. Въча. Долината на р. Доспат продължава на юг през с. Барутин, селото с печалната слава по време на Априлското въстание и след селата Црънча и Бръщен навлиза в гръцка територия, за да се влее в р. Места. От село Годешево това място се вижда. Тук трябва да се направи ГКПП, но в момента предпорагам че това е последната грижа на просташко ппавителство на Радев, заето да се бори за преизбирането на съсипника на страната ни. Забави се и пускането на ГКПП Рудозем. Там - друга красота, но съвсем различна от Доспат-ската.

   Ще маркирам само няколко маршрута, надвишаващи многократно по красота тези по поулярните дестинации на Чернатица – Беслет, огромният алпийски рид, по площ надвишаващ Витоша, Централното било на Родопа с най-красивият язовир, Широка поляна, вр. Виденица. Ако описвам маршрути по тези места книга трябва да напиша, но ще спомена още едно село, Чамла, което за мен стана свято. Колкото пъти съм бил там, толкова пъти ме обзема специално чувство и давам дума пред себе си, ако мога, за дойда пак.

   Язовирът има обиколен път от запад, доста изоставен, но през лятото от него към язовира се правят доста лагери от притежатели на джипове. Някога се подържаше, но не знам дали изоставянето му не е политика на местните власти, да се опази природата от от пожари и замърсяване, което накрая достига язовира.

   Стената на язовира е една от най-скромните по размери. Тръба с много голям диаметър излиза от нея и през прозорец, в който влиза напорна тръба достига ВЕЦ Тешел. А шосето продълава надолу към с. Барутин, известно с агата си от времето на априлското въстание, Ахмед ага Барутанлията. От Барутин започва страхотен туристически маршрут към долината на р. Въча, който включва и изворът й. От него се пътува за с. Ягодина с пещерата и Ягодинската Синаница, а също и Триград е на една ръка разстояние. Който не познава тези родопски красоти твърде малко знае за Родопа. Днес всеки може с джипа си да отиде някъде и да си направи барбекю, но да упознае тази красота природолюбителят трябва да притежава и други качества.

   Тук българското население навсякъде е 100% ислямизирано. Ще посоча една причина, султан някакъв с прякор Авджи, защото бил любител ловец. Всяко лято с 3000 души ловна свита той идвал от Стамбул по за 3-4 месеца в Доспатдаг /горите на Доспат/ да ловува. По-спокоен ще да е бил, като е имало около него мюсюлмани. Помаците решили веднаж да му окажат внимание и му изплели агнешки черъвца, които изпържили в масло. Само че мили челва, мили ги, нали са за султана. Той обаче опитал яденето и казал, че не чини, защото не мирише на черъвца.

  Ще поместя картини от една моя разходка около яз. Доспат. Ще дам и една препоръка:

   Ако слизате с кола от яз. Широка поляна, спрете да огледате където може язовира. После долу на нивото му останете да го гледате поне час. Голяма красота е....


image



  Вижда се стената на яз. Доспат, върху която минава пътят от Гоце Делчев. През какви красоти минава ще ги публикувам един друг път. Вижда се и водонапорната тръба, която отвежда водата на язовира за енергийно отралботване във ВЕЦ Тешел. За челта е пробито цевтралното било на Родопа.

image



image



image

Някога с. Доспат, след това град Доспат, сега хотелник Доспат. По време на ковида всичките хотели са празни.

image

                                                Започва яз. Доспат.

image

Хотелите са построени на възвишението, оти по-добре да се види язовиро...

image

                                Вилата на бившия партиен секретар на Доспат?

image

     Ферма за риби. Те се отглеждат в тези ограждения от мрежи, всеки ден се хранят.

image



image

                          Изоставен строеж-грозилище на красиво място.

image



image



image

                                                   Море на 1100 м . н. в.

image

        Презастрояването д тотели и тук е факт. Но вместо да оставът тук, "туристите" пътуват малко по-надолу, до Гърция.

image

                                             Ферми за отглеждане на риба

image

       Наколна къща на плитчина за ловване на бракониерите.

image



image



image

Че е красиво, красиво е, но сноловете предпочитат гръцките плажове и таверни.

image

  Останки от делата на траките от ранножелязната епоха, каквито има по Средна гора.

image





image



image



image



image



image

     Тук според мен Венци трябва да доведе на почивка Радостина, прекрасно е. На долната снимка помествам къщата, където може да се нощува - на брега на язовира.   

image






Гласувай:
7



1. shtaparov - Супер е!
26.08.2021 12:19
Супер е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282489
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930