Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2021 22:04 - ЯЗОВИР "ШИРОКА ПОЛЯНА" - НАЙ-КРАСИВИЯТ СПОРЕД МЕН НАШ ЯЗОВИР! - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1666 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ШИРОКА ПОЛЯНА - НАЙ-КРАСИВИЯТ ЯЗОВИР В БЪЛГАРИЯ !!!

 

    За римски пътища, Тракийски светилища, но и за язовири може да ми се вярва. За останалите неща в блога ми – не чак толкова. Бих попитал обаче:

   Да е посетил някой този язовир и да не се е съпикясал пред неговата красота? Такъв със сигурност нема!

   Язовирът е построен на обширно водосборно място на централното било на Родопа. Основният водоотток от тук е към Девин, но по-малки рекички текат и в посока на река Доспат. Язовирът не е построен на река, каквито са напр. тези по р. Арда и др, а на водосборно високо към 1500 м. н. в. място. Към него обаче се отправят чрез мощни водни помпи води от по-ниски рекички, като водата им се отработва след това енергийно чак до Тракийската низина. Местността, където е построен язовира се нарича Джиневра. Такова е и името на малък язовиир, чиято красотата е от бижу нагоре. Оттоците на рекичките и деренцата от поляната, наричана Широка, защото е огромна, са преградени с ниски язовирни контрастени, каквато има на яз. Белмекен.  Само една от стените е доста по-вискока, където изтича реката Катранджидере. По стената се пътува с автомобил, като се вижда построената за н. в. Цар Борис ІІІ на отсрещния бряг къща на огромна поляна. Не мога да я нарека дворец.  Съдбата на тази огромна, предназначена за царя ловна къща не е добра - при напълване на чашата на язовира, къщата е наполовина залята от водата.

   До язовира има два доста високи върха, Джиневра и Кавалтепе, по-високият от които е Кавалтепе. От него се вижда не само площтта на този язовир, а и Бялото море ако възвухът не е прегрят както бе това лято. Има туристи, посетили този язовир, които идват всяко лято на палатки или с каравани и никъде другаде не ходят, така  са влюбени в неговата красота.

   Язовирът не е дърбок, но е с доста голяма площ. Той събира водите на всички рекички от прекрасната тук Родопа с нейните огромни дървета, като в него навлизат полуострови, има и острови и то с каменни блокове, според мен моделирани от траките. Всичката тази водна площ е разпределена на малки части, някои от които наподобяват на езера без отток, обградени всяка по различен начин от гори и ливади, което прави обиколката му много дълга. На няколко пъти от шосето се вижда язовирът, но после се скрива, защото видяното се оказва нещо като залив, после се появява нов. Златното сечение на красотата му според мен е при върха Кавалтепе. Какви заливи прави там язовирът, какви лагуни, какъв хоризонт се разкрива, различен от всяка гледна точка, когато се вижда водата му.  Който не е обиколил този язовир, да го стори, препоръчвам и началото на прехода – при хотелския комплекс Кавалтепе до първата контрастена и в ляво от нея по пътя за мутроджиповете. Той излиза чак на шосето, идващо от яз. Голям Беглик.

   Този язовир има гравитачна връзка с яз. Голям Беглик, и той красавец, но не може да се мери с този. Така водата на реките, която тръгва към Девин се оказва в тези два язовира, където с помпи се изкачва вода и от други реки и тя поема за енергийно отработване не към Въча, а към Батак и после Пещера.

   Да не пропусна да отбележа, че яз. Широка поляна е построен на място с мъничка рекичка, Катранджидере, подобно на яз. Батак, чиято вода е заприщена върху Баташккото блато, където се виеше скромната река Дорковска със страховитите си скали в долното й течение.

   Тук природата е сплела така централното било на Родопа и обширните ридове с гъсти гори, че само специалист от висок гол връх, като напр. Джиневра или Кавалтепе може да се ориентира какво се вижда наоколо. Най-великият маршрут тук е от комплекса Кавалтепе, покрай прекрасното язовирче Джинерва, от където се достигне до Кемеровия мост и после до х. Орфей. Все през резервати се върви. Такива красоти не само по Родопа, рядко ги има по страната ни. Попадднал сред тях, те ппоменят човека. И се замислям:

    Ако заведа със себе си по тези красиви места Радев, Трифонов и Тошко Йорданов когато се върнем, дали те ще са се променили в неидиоти? Съществува подобна хипотетична фикция, но тя е възможна само при условието, че индивидът  не произлиза от дефектна яйцеклетка.

     Следват няколко картини от язовира:


image



image



image



image
          
         Има ли нужда да пиша под тази картина от язовира, че е много красива?

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                         Само на яз. Батак ли има остров?

image



image



image

 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - planinitenabulgaria,
26.08.2021 23:09
Наскоро минах покрай него. Наистина е красив.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12292786
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930