Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2021 15:10 - ДАНО ДА НЕ ЗАСТРЕЛЯТ МЕЧКАТА НАД БЕЛИЦА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1651 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  ДАНО ДА НЕ ЗАСТРЕЛЯТ МЕЧКАТА НАД БЕЛИЦА...

 

   Мъчно ми е за жената, била с детето си с цедилко на гърба да бере гъби. Какъв ли страх е изживяла, колко ли ще се мъчи докато заздравеят раните й. Ноктитехна мечката са дълги по 10 см. а захапката й е по-голяма от тази на вълк.

    Преди дни бях по Родопа. След дъждовете това, което се върши от помаците и турците там е гъбобер. Най-много гъби сега има от вида манатарки, наричани още мечи, защото са много вкусни и предпочитани от мечките. Има още челадиники и други видове, които не познавам. Има и много мухоморки, недостижими като красота. Хората се организират със собствен превоз до местата с гъби, с открити малки камиони и микробуси. Прибарайки се с гъбите те едвам се събират в колите. Помаци с един джип гъби се притиснаха като риби в кутия, но ме взеха при тях въпреки желанието ми от г. с. Вищерица до с. Осиково, където бе базата ми.

   Мъчно ще би бъде и за мечката, ако я застрелят. Тя може и да е била с мечета и поради това агресивна, но има и друга възможност. Мечокът живее само в една гора, която счита за негова територия и не допуска никакво друго животно или пък човек да навлезе в нея. Поради това ако ловците бракониери решат да го убият, това става съвсем лесно, мечокът си е там.  Лошото е, че поради дейността на ловците бракониери мечките по Родопа доста се разредиха в сравнение с година-две преди тази. Поради тази причина се появяват и мечета-бебета-сирачета, покачили се за да се съхпранят на някое дърво, защото идиоти са убили майка им. Ако хоората не ги приберат и нахранят, те ще умрат.

   Преди три години имах много срещи с мечки по долината на реката Хамбардере. Те са се заселили в изоставените къщи на турците – каменни крепости – като зимуват в полуподземните помещения, предназначени за кравите. През латото и есента изяждат всички плодове, които падат от овошките на хората. Спомням си случай с един мечок, за който бях предупреден от жител на Мумджидам и той реши да ми го покаже горе от селото си къде стои по цял ден. Нямаще го. След дни се запътих по долината на реката с желание да посетя махалата Саръкая. Това вясто за мен е свято, силно, ннякога ще пиша защо. Пазачите на яз. Боровица ме предуппудиха, че след с.  Ряката има мечка, да не ходя натам. Отпътува въпреки предупреждението, намерих поляна с извор, но цялата оакана  с мечи лайна. Видно от тях мечката бе яла дренки и имаше купове с костилки. Притесних се, но останах. През нощта ме събуди мечи рев, същинска иерихонска тръба, вероянто мечката бе съвсем до колата ми. Без да излизам запалих фаровете, включих мотора и право на стената на язовира, където нощувах.

   Аз съм упорит обаче, на следващата година бях отново там с въпрос към пазачите има ли я мечката още. Казаха че я има, опсна била – мечок – и ако реша да отивам по реката да взема техния пистолет, защото може да ме скондапца. През ума обаче не ми премина мисълта, че мога да стрелям срещу мечка. Тръгнах, спах на същата поляна. Всичко спокойно. Нямаше акета, но пък имаше следи от мечока, стъпките от задните крака на когото са подобни на човешките, но с конус в земята от ноктите. На следващия ден се изкачих на едно светилище, представляващо висока към 20 м. скала, цялата в „долапчета”, както хората тук казват на трапецовидните ниши. Никак не е лесно да се изкачи един скат-срутище, който не е опасен, но отнема много сили.

   Слязох по срутището, тръгнах нагоре по долината на реката. Долината е нощо фантастично поради камъните от най-различни скали с всякакави метали и минерали в тях. Минах и рубежа с римския мос, след който според пазачите обитавала мечката. Появиха се мечи стъпки по пясъка покрай реката, стана напрегнато, а и температурата бе неормално висока. Продължавам аз бавно,  оглеждам се и виждам пред мен един черен самар на кон, но чисто нов. Защо този самар от черна кожа  ще бъде тук, питам се, където човешки кщпак вече не стъпва, приближих се още малко и какво виждам. Мечокът спи на пясъка до реката с протегнати напрпед лапи, върху които бе главата му, а тазовите му кости представяваха високата част на „самара” който ми се привидя. Без никакво рязко движение обърнах посоката, внимавайки да не изтропам с някакви камъни, върху които се движа като стъпвам по тях и чак след два завоя се осмелих да се обърна назад. Едва тогава тогава усетих, че си поех дъх. Аз не се изпотявам, но бях целия мокър от напрежението.  Еднно е да видиш мечка в зоологческата градина, друго е срещу теб. И от теб нищо да не зависи.

   Прибрах се прпи колата, после при пазачите, където нощувах. Беше ме страх. Да знает хората, че там има мечок и ако решат да минават група туристи към Загражден, да са няколко, да вдигат шум отдалеч, за да се махне той от плажа си. Мисля си обаче, това, че не взех пистолета от пазачите е причината да се развие срещата по този начин - да поппадна на най-страшото нещо, мечок, а той, дълбоко заспал сред този рай да не се събиде.

 

   Спомням си още две срещи с мечки при това пътуване в този регион. Преди първата среща ме предупредиха хората, но казаха, мечката не прави бели, макар да е с две малки. Тук живеела през лятото, през зимата се местела до с. Русалско.   

    Пътувам аз през една гора и виждам, че всички камъни са обращани, защото мечките ядат червеите под тях, а също и под презимувалите крави лайна. Видиш ли някъде обърнати лайната им, това е сторила мечка. Пресичам аз една река с няколко корита в скалите като за пране и вече ми е ясно, какво ще стане - ако тук не срещна мечката, вече няма къде, продългавам към скалите Ненките. Чух предупредителен рев към мен. Изъртях се все едно нищо не съм чул и обратно. Видях я, жълта мечка, слаба, с две мечета. Стои и реве срещу мен, пъди ме. Виждайки, че си тръгнах, тя изрева още един-два пъти срещу мен, да не взема да се върна. Разказах на кпавара от махала Безгинлер за нея, той каза: От тази мечка не се бой, тя е тук от години всяко лято и сме свикнали. Никакви бели не прави.

     Другата среща стана до един  римски път отново с рекичка – няма рекички в даден регион, няма и мечки, това е правилото. Обядвах една консерва, още ми е пред очите. Чувам, че нещо гази съчките, ама много тежко и са казвам, крава. Ама не. Доста голяма жълта мечка слизаше към мен, но като ме видя смени посоката и пое леко нагоре. Аз, все едно че нищо не съм видял се обърнах с гръб към нея и прибирам нещата в раницата си. Частта от с русенското варено не мога да преглътна, тръгнах бавно с раница в ръката. Останалата част от консервата не взех, оставих я за занимавка на мечката, ако отиде там, да не се „занимава” с мен. Чупенето на съчки се отделичи от мен. Ни рев, ни предупреждение, ни агресия. Вместо да продължа се върнах набързо на изходната си точка.

   Ако те сещне мечка кащво ще се случи с теб решава тя. Нито можеш да я изпъдиш, нито да я удариш с нещо, защото ще я ядосаш и още по-лошо ще стане. Най-добре е да се напаравиш че нея виждаш, за да не се почувства застрашена. Почувства ли се застрашена и нападне човека тя реагира по два начина. При първият начин целта й е да унижи този, който смята, че я е застрашил. С удар на лапата тя събаря човека на земята и започва да го гази за да му покаже, че е нищожество спрямо нея. Газейки го, тя и го плюе. Човек, минал през такова преживяване откача, ако нне потрошени костите му и може да се прибере сам след газенето, защото хайванчето е доста едро, средно по 300 кг.. От тази меча постъпка спрямо хората е останала поговорката:

      -  Ще те гази мечката!

   Прии втория начин на нападение мечката удря човека с лапата си, но това е нещо страшно, ударът на лапата й е към 3 тона. С удар на лапата тя убива кон или крава, а които с огромните си нокти разпаря корема и изяжда черния дроб. Ако с такъм удар уцели човеек, ще го потроши. Този метод на нападане е рядко срещан, мечката иска да пропъди хората ако са навлезли в територията й, но сторма това много грубо, по мечешки. 

   При пътуванията ми по Рила, Пирин, Балкана, цитирам срециално с. Миланово, по Родопа, аз съм се срещал доста пъти с мечки и няколко пъти повече вълци. Спомням си срещата с Черния вълк над с. Лескова махала, както ловците го бяха кръстли. Хвърло ми един презрителен поглед и премина близо до мен все едно ме няма. Мисля, че имам стратегия към мечките и тя е така да наппавя, че все едно не съм ги видял и никаква промяна в скоростта ми на придвижване или нещо друго да не се вижда. Вървя си по пътя и не гледам към мечката, за да не се почувства застрашена. До сега тази тактика минава, а за в бъдеще нямам планове да посещавам  мечи региони.

   От срещите ми с тези животни обаче се привързах към тях. Да кажа, че не ме е страх, не мога, дори много ме е страх, предпочитам да не ме среща мечката, защото е много силно изживяване. Но се случва. При толкова срещи с тях аз никога не съм се почувствал застрашен. И мечката като нас е Божие създание, пътуваща в Космоса на прекрасния космически кораб, наречен Земя. Вероятността обаче хората, които ходят в гората за гъби или билки да срещнат мечка е голяма.

  Ще завърша със среща на едни сървари с мечка над с. Триград. Те изглежда се я уплашили, тя се втурнала срещу тях. Оставили си те моторните резачки и се скрили в една УАЗ-ка микробус. Мечката обаче ревейки ударила няколоко лапи по УАЗ-ката и я направила неизползваема ако не мине през тенекидижийски ремонт. Вероятно е била наблизо и повече не е могла да понася шума на моторните резачки и по този начин е прогонила неканнените гости от обиталището си.

  Към тези, които не са срещали мечки:

  Ако срещнете - никакви резки движения и обратно, оставете на мястото хляб, разпръснете бисвити. Не е задължително да се носи топла питка и мед....

 ДАНО ДА НЕ ЗАСТРЕЛЯТ МЕЧКАТА НАД СЕЛО БЕЛИЦА!





Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Здравей, Коста!
04.07.2021 15:44
В Троянско, преди години върлуваше мечка Но беше огромна и нападаше свинарници Казват ,че опита ли кръв, става стръвница Тази в Троянско я отстреляха и препарираха- в Черни Осъм е Изправена е висока 2. 80 м.!
Тази , от градчето Белица е също за отстрелване, още повече, че е отхапала месо Не знам ,как са я изгонили?
Аз в Родопите съм брал малини с мечка Всъщност отидохме на Свети Константин за гъби- млечици и манатарки Но попаднахме на голям малинак Ние берем, но от другата страна се чува пращене Мислим ,че други гъбари берат, но гласове като при нас не се чуваха! Аз бях студент тогава Който ни водеше ,каза че ще се качи на поляната над нас ,да види има ли гъби? Бързо се върна,жълто- зелен Тихо ни каза, че шумът е от мечка, бере с нас и се съревновава, колкото може повече да набере, да не я изпреварим От нейната страна е овършано! Набързо се прибрахме в колата и ....духнахме!
Непредсказуема е, шега с нея няма!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Eдин господин, чиито коментар-въпрос по темата към мен е неразбираем,
07.07.2021 00:53
поместеното от него в блога не прави смисъл, с враждебно отношение към мен, би трябвало да се досети, че за него място в блога ми няма.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Този въпрос с мечката над Белица се коментира дори в Америка.
07.07.2021 01:04
Само където комевнтарът е малко разбичен - сблъсък на икономически интереси. Мечката яде гъби манатарки, за да натрупа мас иш да оцелее по време на зимния сън, хората й обират гъбите. Тя се е защитила, всички са на нейна страна, а берачите на гъби да се съобразяват с животните в тяхната жизнена среда.
Аз вече написах - много съжалявам за жената - помакинята с детето в цедилка на гърба, хем нахапана, хем със страх за детето, но след този случай да застрелят мечката не бива. Осен това дали ще застрелят точно тази мечка човек трябва да е по-интелигентен от Мая Манолова, за да прецени дали е същата. Толкова е просто човекът да избегне среща с мечка - където наблизо има непресъхваща река, мечка може да има. Няма ли река наблизо, мечки няма!
Целта на мечката не е да убие човека, което може да стори само с един удар на лапата си, а да го прогони от теритоията си и да го изплаши да не се върне отново.
цитирай
4. vladtepes - За мечките
07.07.2021 16:21
След такъв случай трябва да има масов профилактичен отстрел на мечки в района за да се предотврати потенциална опасност за хората в бъдеще. Както е казал великият Нимцович "Заплахата е по-силна от изпълнението.".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181924
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031