Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04 23:07 - СВЕТИЛИЩЕТО ИНДИПАСХА В СТРАНДЖА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 132 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 06.04 10:01   Светилището Индипасха е най-популярното и най посещавано светилище в Странджа. Преди до него се отиваше от с. Сливарово по доста дълъг маршрут по път, почти невъзможен дори за джип. Сега достъпът е лек. Разклонение от пътя от Малко Търнова за Царево в местността Чорул покрай р. Велека отвежда до малка рекичка в дясно от него, в долиината на която е светилището. Там има паркинг но "спортисти" се изкачват с джип до полянката над светилището.
   Освен най-популярното тук, това светилище е едно от най-древните в България. То се почита до днес от християните. Подобно е на мюсюлманското на Демир Баба при с. Свещари. Изворът е със светена вода, всичко около него е призрачно, загадъчно, в целодневна сянка. Водата извира под една скала, където има нещо като коритце във варовитата скала. С помощта на прът можеш да си налееш вода от извора. Няма никакви символи, които са оставяли траките, няма следи от тяхнна дейност. Явно те по-късно са се появили тук, а след отхождадено им от тези места - вероятно геноцид на римляните над тях, робство и включване в армията - светилището е продължило да бъде починато място. Та до днес.
    Посещеннието тук вълнува голяма част от посетилите го. Поради това те остават доста време при водата, пият от нея, после закачат конец или цяла дреха с молитва за нещо добро, което искат да им се случи. Аз обаче не се  развълнувах никак. Същото мога да кажа и за църквата в с. Златолист, където е живяла Преподобна Стойна. Жена ми, стъпила на камъка в църквата усеща някакав енергия, аз - не. Но пък окажа ли се на тракийско светилище с култови трапецовидни ниши, ставам съвсем радличен, мястото ми въздейства, като да ме прехваща някакво поле. Най-силно ми въздейства светилището Илкая до с. Воденичарско и това до с. Друмче с големите трапецовидни ниши, които са достъпни и аз съм сядал в тях.
   Подобно на светилището на Демир Баба, цялото в парцалчета, тук е същото. Бива, бива, но и толкова парцалки на светилището не бива. Някой трабва да ги чисти. Пред извора е замърсено до степен, която е ръзмутителна - как може на свято място толкова отпадъци! На Станджа има много диви свини, но тая свинщина със сигурност е е свързана с тях, мисля.
   Наблизо до Малко Търново, с много ромове на глава от населението, е прекрасното с. Бръшлян, в което ром не може с лупа да се намери. Посети ли човек този регион, облигатно трябва да посети свитилището Индипасха, а на път за него се минава съвсем близо до едно друго, доста скромно светилище, Камъка.
   image

    Спускаме се от поляната над светилището към него. Увивни растенния - навсякъде.

image

По пътеката към светилището има доста такива загадъчни места, предполагам с някакво предназначение.

imageimage

                                     Според ме тази скала е моделирана.

imageimage

                              На разходка по долината около светилище съм. 

image

                                                            И тук пещера.

image

                        В ролята на параклисче

imageimage

                        Конци, парцали и дрешки - не, че тук няма...

imageimageimageimage


imageimageimageimageimageimage

                И на този камък е имало някакав образ.

image

                                          Изворът със светената вода

image

                                         Свинство пред извора със светената вода?

image

image

                                            ?

image

                                       Екопътеката

imageimage

                  Поляната над светилището, до която може да достигне джип.

imageimage

                Образувания по буковите дървета, и те загадъчни.

imageimageimage


Най- после излязохме на слънце, но то вече залязваше. Настъпваше  времето на комарите и разни хапещи мухи, които ни разказаха играта. Па връщане ввидяхме селяни, които живият тук, бяха увити в предпазни мрежи и маски както пчеларите. Ако видиш турист ппривечер, първо виждаш една шапка или шал, които той върти пред или над себе си за да прогони хапещите хайванчета.
 Гласувай:
4
01. planinitenabulgaria - Към постинги като моите, на тема Родината ни, днес е естественно да няма
06.04 10:00
интерес. Налице са нови тенденции, които объркват света - националпопулизма, националшовинизма и националнихилизма. Две от тези болести вече са в организма на Имам си в чипа обаче вкарани команди, които изискват от мен независимо от интереса към постингите ми, да пиша за красотите и античните останки на територията на Родината ни. Озвучена от чалгата и облъчена с простащина до степен да облъчва и съседните страни...
Предвиждайки този развой, описах го в постинга си https://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2021/03/30/oprostachenite-i-neglasuvalite-reshavashti-za-pobeditelite-v.1755526
И него нямаше кой да го чете. Ако бях написал нещо на тема "Едно Ферари с цвят червен", щяха да и експлоадират постинга ми от прониквания в него..
Ще напиша постниг, с който да продължа коментара си към самия себе си...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 8026875
Постинги: 3409
Коментари: 8959
Гласове: 15963
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930