Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2021 12:53 - НА РАЗХОДКА ПО ДОЛМЕНИТЕ НА САКАР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1731 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 21.03.2021 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Сакар е планина, съседна на Родопа, много подобна на нея в Източата й част. Мисля си, ако ме спуснат там с хеликоптер или по друг начин и от една точка да трябва да преценя в Източни Родопи ли съм или в Сакар, ще ми бъде невъзможно да определя. Тук преди хиляди години също са живяли траки, но те явно са били друго племе или държава, и тя с култ към скалите, но делата им по тях са съвсем различни. В Източни Родопи преобладават техни светилища с трапецовидни култови ниши, терасовидни ниши, но храм напр. посветен на Слънцето няма. Има съвсем малко долмени в най-източната й част, а тук, в Сакар, те са навсякъде.
   Като изходен център за посещения на долмени посочвам с. Хлябово. Иннформация там за тях не може да се получи, но пък може в с. Сакарци. Дама-бизнесмен е построила там ресторант /кръчма/ и хотел /къща за гости/, където може да отседнат непретенциозни хора с интереси и от нея да получат необходимата информация. Тя показва всичко на лаптопа си, срещу заплащане води до долмените около селото и по-далеч, като до някои се ходи пеша, до други с джип, а до трети се оставя колата в близост то тях.
  Сакар е ужасяващо ощетен от комунизма регион. Тук условията за живот са подобни на тези в Източни Родопи, но има много повече обработваема земя. След отнемането на собствеността на хората те се преселват във вътрешността на страната за да работят по заводите. Там се ражда следващото поколение и връзката с родните места, Сакар, е прекъсната. Други трудности са сполетяли хората поради това, че този регион е граничен и достъпът до него е бил твърде ограничен. Внасям тагове: открит лист, брежневски клеон и др. простащини. За да коригират грешката си комунистите направиха програма за възраждане на този край, Сакар-Странджа, като определиха щат на заплатите тук с 5-10 лв. по-висок от този в страната. По примера на Сталин със заселниците в окупираните до днес Курилски острови, които също бяха с по-висок щат.  
   Тук идваме рядко, но мнението ми е, че този край запада. За жалост това важи в пълна сила дори за Малко Търново, но има и още нещо  - регионът се циганизира. Обяснението е просто - циганите не работят, те са на помощи. Пълнят садкарниците напр. по Тополовград, замърсяват масите, разфъргват боклуци. Нуждаят се от домове, където да се самонастанят, магазини и банкомати, да си теглят помощите. Ще въведа още два тага: Изоставените сгради на военните в селата Звездец и Факия.
  Аз критикувам, каквото ми не харесва, но да се направи нещо за този опустошен от комунизма край, нямам идея какво. Един от приимерите е тук, как те без оръжия също руини творят. След като хората ги няма и тук изостаналостта във всички сфери е ужасяваща, считам че в този регион бавно и сигурно се настанява нищото. Имало е траки, сътворили античмните останки, живяли са българи, прогонени от наложената им  съветска система, на част от оставащите тук са вкарана грешни кодове в мозъците им. Ще дам и конкретен пример - над едно от селата, което съм описвал в блога си е имало много долмени. През селото. се е строял път.  И като се напивали вечер багеристите, яхвали багерите и се надпреварвали кой повече долмени ще потроши . Това е поколението антихора, което бе създадено след въвеждането на съветската комнадно-административна система у нас.
   За жалост производни на подонни объркани хора, още по-погрешни от тях, на първо място от които поставям Радев, който е и продажник,  и днес продължават да управляват страната. А какви боклуци искат да поемат управлението на страната след изборите - Бог да ни опази от тях. Ние не можем да ги спрем... 

image

                                       Долмен в близост до с. Хлябово

image



image

    Доста сериозен долчен. До с. Сакарци има един още по-голям, наричан царски.

image

Долменът има предкамера, гробмна камера и покрив.

image



image



image



image



image



image

Долменът е имал и ограда. Отбелязвам, че всички долмени са били ограмени в миналото, подозренията са върху римляните. Техните роби са разкопавали тракийските гробници заради златото в тях.

image



image


image

                                    Аз - пред долмена и върху него!

image



image

          Двама души са били погребани в този сътвореен от траките скален гроб.
В Източни Родопи има целокаменни скални гробове до селата Равен и Бенковски.

image



image



image

                 Моделирани от траките камъни. Тук скалите са много твърди.

image
image



image

                                     Останки от долмени

image



image



image



image



image



image



image








Гласувай:
8



1. nedovolen - Похвално за информацията. Има още, ...
21.03.2021 17:08
Похвално за информацията.
Има още, 2 км преди с. Черепово, от запад, по черен път на около 2-3 км. Невзрачен, буренясал, с табела за не знам кво си, урупейска.
Доколкото за избирането, правото ни е да "избираме" от определени. Аз не мога да избера тебе, примерно, кодексите и т.н. не ми дават ПРАВО.
Искам да избера магарето на комшията, мъжкар, то пък няма егн и прочее подробности.
Со кратце, имам право де факто, ама де юре нямам.
:)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188852
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031