Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2021 22:54 - В ТЪРСЕНЕ НА ДОЛМЕНИ ПО САКАР ПЛАНИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2872 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 10.03.2021 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ Товариш борН !

    Разходката ще осъществим в села по Сакар, първото от което е с.  Гугутка. Около него има долмени, има и останки от една средновековна византийска крепост, но не това е същественото тук. Най-значителното събитие в историята на селото е итернирането в него за година - две от близкото село Изворово големият български интелектник Добри Терпешев, министър на културата по времето на Гошо Мастиката. Единственият, който може да се мери с него - ако не го е и надминал!!! -  е президентът ни. .
   Ще пътуваме за кратко и покрай яз. Ивайловград, един от най-красивите ни язовири. Той има форма на стомах с гръклян, а стената му е най-красивата в България. Много вещ съм по язовирните стени, мисля, колкото Николета Лозанова в най-древната професия, защото много язовирни стени са минали пред очите ми. 
   Постингът ще се състои от две части, не съвсем ешващи се като теми. 
   Приятна разходка с нас сред красотите на Ивайловград.

image

                  В землището на с. Гугутка сме, връщаме се от поредния долмен.

image



image



image

Най-знаменателното събитие  в историята на селото може би още преди времето на траките...

image

                 В тази къща през зимата е топло, през лятото - прохладно.

image



image



image

Вкаменена костенурка, след малко ще видим и жива. Отиваме към крепостта.

image

     Браво на трудолюбивия човек, но ловците-свини са насвинили всичко наоколо.

image



image



image



image

                                                    Останки от крепостта

image



image



image



image



image



image

                   Стената на яз. Ивайловград. Българският Хувърдам на р. Колорад

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Въвеждам един таг, Веселото село. Вилите на митничалите в чашата на язовира.

image



image



image

                                                     Полуостровът

image



image

Птицата от тракийското светилище Птичи камък, която гледа към р. Арда.


  А сега - втората част на постинта ми:

     Понеже през изминалото лято „бръмчахме” доста по Сакар в търсене на долмени, се натъкнахме на няколко много исторически места. Първото от тях е с. Изворово, намиращо се между селата Дрипчево и Черепово. Село Изворово е дало знакови фигури в областта на културата и политиката на страната, интелигентни като тях днес са тия от трите Троици, които ще покажа. Знакови фигури, родени в с. Изворово са много първият деятел на БКП Господин Карцанов, видно от паметната плоча на дома му, удостоен със звание Паметник на културата, бившият министър на културата, Добри Терпешев, изклрючитално прост човек, надминат по този показател само от президента Радев, един от шефовете на ПГУ на ДС,  Димо Станков. И техните домове са удостоени със званието като този на Господин Карцанов. Имат паметни плочи от мрамор.    Друга забележителност на региона, но не толкова значителна, като тая Троица са долмените, които тук, по Сакар са навсякъде.    Комунистите почитат най-много от тая Троица Добри Терпешев, предролагам, че най- им мяза по интелект на президента ни. На рожденния му ден през м. май там се сбират комунисти от цялата страна, товарищи и маркспропутинци, пред които Кури се изявява орално.    Съжалявам, че Радой Ралин на времето не е оценил интелекта на Терпешев, както аз не мога да оценя този на Радев и веднаж, попитан не се ли страхува от министъра на културата, който го привикал да му снема стружка отговорил: -        Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра!     Помествам словото на бай Добри пред българите в Гърция. Той е имал задачата да провежда тогавашната линия на Сталин, да излезе СССР след ВСВ на Бялото море, като Червената армия навлезе и там като окупатор,  както в България. Същото го иска днес и Радев – да ни извади от ЕС и да ни вкара в ОНД. В голямата страна, където живеят най-щастливите хора а земята, където няма скърби, а стабилност с гарантиран президент до 2036 г.     Ето и словото на бай Добри пред българите в Гюмюрджинско. На такива като Товариш борН пояснявам, че това по същество са били зимните пасща на стадата на родопчани. Отнемането им от България е злина към родопчани, равносилна на колективизацията през 1956 г., която съсипа този край...   Бай Добри издал прибързано заповед за връщането на българските войски от Беломорска Тракия, после отишъл да яде попара при майка си на село в Любимец

БСП-организациите в Харманли и Любимец днес дружно отпразнуваха /незнайно защо?!/ годишнина от рождението на Добри Терпешев. Това е човекът, който с трудно завършен 3 клас успява да се добере до министерски пост, благодарение на комунистическия преврат през 1944 г. и овладяването на властта от неграмотни и агресивни комунистически активисти, подбирани от Георги Димитров, съобщава Haskovo.live.

Малко известна е биографията на Терпешев, защото преди 89 година за него не се говореше.

Отречен беше дори от режима на Живков. Но пък родното му село Изворово му издигна паметник и направи от родната му къща – кръчма. Десетилетия наред паметникът тънеше в бурени, паркът беше змиярник. Но тези дни, току преди Евроизборите, кметът на селото се стегнал, окосил, почисти и нагласил всичко, за да посрещне днес видни БСП-активисти, които да четат речи и да словославят Добри Терпешев.

Лично да поднесе цветя на неграмотния комунистически министър, станал известен с бруталното си поведение и десетки почернени съдби, дошла и депутатът от БСП Виолета Желева.

Хората от селото разказват, че са подканени да се явят на площада при паметника и така предизборната среща за Евроизборите се случила пред бюста на един от най-закоравелите комунистически престъпници. Хвалебствена реч за Терпешев прочел бившият кмет на Харманли Михаил Лисков, а жените от селото пременени в народни носии дори му изпели песен.

Цялата тази бутафория щеше да е много смешна, ако не беше страшна. Защото именно заради Добри Терпешев България губи Беломорска Тракия, а  хиляди българи остават без дом и са превърнати в бежанци.

Ето какво разказва Иван Бутовски в „168 часа” за видния комунист:

„Даже и за другарите му в комунистическата партия не било тайна, че бай Добри не е много умен, но с първите си действия задминал всякакви очаквания. Още през септември 1944 г.  заминал за Беломорието. В Гюмюрджина новата власт набързо свикала митинг. Цялото българско и гръцко население на града се стекло на него, за да чуе какво ще решават новите управници.

Пръв на импровизираната трибуна на балкона в хотел „Астория” в центъра на града се изтъпанил Добри Терпешев.

„Братя гърци, Тракия никога не е била българска и никога няма да бъде!”, обърнал се той към множеството.

Настъпили напрежение и хаос. Българското население е направо попарено от предателството на Добри Терпешев.

А гърците започнали радостно да викат: „Зито! Зито!” (“Ура!Ура!”). Все пак се чули възклицания на огорчение от тълпата. „Ами ние какво да правим, къде да ходим?!”, питали българите. „Който ви е довел тук, той да ви бере гайлето”, отговорил им троснато партийният вожд.

Покрусените българи веднага започнали да напускат площада и се втурнали по домовете си да се готвят за поредното напускане на своята родна Тракия. Терпешев обаче не спира дотук. На митинг в Драма от балкона на кметството, пред събралите се гърци той изрича друга „крилата” фраза:

„Българите са най-големите убийци на гръцкия народ.” Свещеникът, стоящ на балкона, пуснал пари в джоба на преводача и помолил: „Заклевам те, не го превеждай!” Гъркът замълчал… Най-лошото било, че Терпешев издал прибързано заповед за връщането на българските войски от Беломорска Тракия още преди руснаците да са му заповядали. И после отишъл да яде попара при майка си на село в Любимец.

Актът, който е подписан и от Сава Гановски и Димитър Нейков, се оказва безпрецедентен случай в световната история. Причината е, че територията не е предадена на суверенната гръцка държава, а на комунистическите партизани от ЕЛАС. Подарена е с протокол без никакви преговори и без да бъдат поискани абсолютно никакви гаранции за сигурността на сънародниците ни, намиращи се в онзи момент там.

На практика на червените партизани е подарено и българското военно и гражданско имущество, намиращо се в онзи момент там.

По този начин са ограбени огромните складове на българските тютюнотърговци в Драма, Кавала, Ксанти, Гюмюрджина, Дедеагач, както и цялото лично имущество на българите. Без пари, само с дрехите на гърба като бежанци те се връщат в България. Затова и до днес потомците на тракийци помнят как бабите и дядовците им са проклинали Терпешев за предателството.

Днес БСП почете този човек.


                           image

                                              Новите терпешевци

                                         image

                                            Следващите терпешевци

                              image

                              Навлизащи в политиката ново поколение терпешевци.


image

               Комисарят по културата в България по времето на Гошо Тарабата.

image

                                Говорить Товарищ терпешеВ!




Гласувай:
4



1. planinitenabulgaria - Към един бетоноглавец, мязащ на белосветнат с твърд предмет по главата:
10.03.2021 10:27
Ако нямате какво да дажете в блога, къжете го някъде другаде! Анадъмо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189813
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031