Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2021 12:02 - НА РАЗХОДКА В СЕЛО ДОЛНО ЛУКОВО, ИВАЙЛОВГРАДСКО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.03.2021 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Разходките ни из Ивайловградско - един прекрасен регион! - вместо радост винаги ми носят тъга. Посещавам го от десетки години. Той се състои се  от невисока планина, създадена да бъде обитавана от хора с възможност да се занимават с животновъдство и земеделие и от една безкрайно плодородно поле, в което всичко се ражда. Хумусът там е на дълбочина към метър, какъвто е при Чирпан и Стара загора. За 1000 години се образуват не повече от 7 см. хумус.
   Отбелязвам, че горите тук са дъбови, дадени са на концесия на гърци, които ги посякоха и те във вид на метровици отидоха за печките на тъпите гърци. Не тръгнаха към България тировете, защото гърците плащат два пъти повече за кубик дърва.
   Регионът обаче е отчайващо обезлюден. Земите в полето са на концесия или продадени на чужди граждани. Не знам конкретно тук на кои, но най-голям процент от продажбите на земи в България са осъществени с руски олигарси /б. м. мафиоти/. Границата с Гърция така преминава, че хубавите земи са към нея но....
   И от другата страна живеят етнически българи и гърци, но и там, както след пресичането на границата с Гърция при Илинден или при Капитан Андреево с Турция,  земята се обработва. Защото не е отнета от собствениците им чрез сталинска колхолизация и собствениците им прогонени от регионите, където са се родили, живяли и са им скъпи. На внуците им и да им върнат земите на дедите им, те вече са се откъснари от тях, дреме им най-важната част на организма им. Колко може да се вземе за тях е единственият възможен в случая въпрос. Тук по Ивайловградско унищожителните последствия за страната от комунизма са най-видни, ще се повторя: Без опъжие те разрушиха гози регион на България. Голяма част от селата изглеждат сега като да са атакувани с ракети на Путин...
   Днес имоти в Ивайловград се купуват/продават, давам пример с цени. Една разкошна триетажна къща с половин декар двор се продава за 20000 лв. но купувачи се намират трудно. Има хора обаче чак от София, възрастни, купили си там имоти, които напускат само по време на най-големите горещини. През останалите три сезона тук е прекрасно.  
   Давам пример с един от най-опустошените региони в страната, това е долината на р. Бяла. Тя е приток на р. Арда, но се влива в нея в Гърция. Тази река, коятохтече много бавно, дава живителната влага на долината - нещо много огромно, плодородно, днес обезлюдена. В Гърция тази река става доста пълноводна.
   И преди имаше граница с Гърция, те си живехя там /етничческите българи/, ние тук, но на нас ни взеха земята и всичко тук свърши, хората се изселиха, каза при разговор с нас една възрастна жена.
   Още по-голяма мъка от посещението ни в Ивайловградкото поле ми навява посещението в планината преди Ивайловград, и там - настоящая трагедия. Ползвам израза на тези, които ни я докараха и разрушиха основата на стрната ни, българското село.
   Село Долно Луково е извество с двете си църкви, една нова, грамадна и една много стара. Те бяха целта на посещението ни. Тръгнах си отселото със смесени чувства, преобладаващо тъжни. Тук хората са християни, турците останаха по-на запад. Различно е положението в турските региони и в тези тук. Където живеят турци те някак не се предават въпреки трудностите, на първо място изселването на младиите хора, а се борят, в тях има останала надежда нещо да се оправи. С помаците е още по-добре, защото при възродиителния процес макар бити, интернирани и убити, те остават по родните си места. С българския етнос не е така. Те като да казват:
  Това е положението.! Тук сме само стари хора, младите се изселиха Ние си отиваме,  след нас тук нищо няма да има...



image

                     Друг тип са тези къщи вп сравнение с къщите в с. Мандрица.

image



image

Ако жената не си примеле картофите от градината, те ще се изпекат. И днес е 40 градуса.

image

                                              Къща, покрита с тикли

image

                    Новата църква. Площадът на селото е безупречен!

image

                                На горната и долна снимка - две жени от селото

image



image

Да построиш къща от три етажа с камъни! Човект ни си е и помислял, че ще го прогони социализЪма от дома му-крепост.

image



image


image

Част от пращада на селото.Тук се се правили някога вероятно маанифестациите по случай 9 септември, 7 ноември, Първи май...

image



image



image

                      В с. Мандрица къщите бяха от глина, тук - от камъни.

image

Нещастник, лъган от Героги Димитров както президентът ни от Путин. Те си мислят, че правят едно, а са дилафи на проработчиците си. Царо - на Примаков, Радев - на Решетников. Светът ще свърши, идиотите - не!!!

image

           "Ах Кузмич, Кузмич, какой ты пич, во имя мира пропил Москвич!"

image

                          Някога живот в къщата, днес - Нищото..

image



image

Тази къща се обитава. В нея са старите хора, младите работят по хотелите в Гърция.

image

Каквато улицата  до къщите, такива и те - запуснати, обречени на разруха.

image



image



image



image



image



image



image

                                         Древната църква

image



image

                           Символи с камъни по зида на църквата

image



image



image



image



image

В тази къща имаше гости от страната, а в двора - кокошси. Значи, обитава се.

image



image



image



image



image



image



image



image

За връщането на тези времена се бори президентът ни, като ползва платени войници - боклуците на България, които нито работят, нито търсят  работа, нито семейства имат. С тях той искаше да прави пуч, да ги турга за министри, да дават сурат на България пред Европа. Нормалните хора обаче ще го изходят от властта...






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180827
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031