Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2020 21:47 - ОГРОМНО /!!!/ НЕПРОУЧЕНО ОЩЕ ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1779 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ОГРОМНО /!!!/ НЕПРОУЧЕНО ОЩЕ ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ - ИСТИНСКА ДОЛИНА НА ЦАРЕТЕ ! -  ОЧАКВА ТРАКОВЕДИ И ИНТЕЛИГЕННТНИ ТУРИСТИ

 

    Това светилище по площ не е по-малко от светилището при с. Ночево в изворната област на р. Харманлийска, от светилището до с. Дъждовница обаче е по-малко. То е и съвсем различо от тракийските светилища, които са в източна спрямо него посока. Друго племе траки са живяли тук. Разположено е в изворната област на р. Буковска, която се стеснява в посока на Струма и при вливането си в нея има една монументална скала, която пренаименовачите през `1989 г. нарекоха Купен. Това е скала, която траките са моделирали. Тази скала е на входа към светилището. Като доказателство, че тук долу покрай р. Места са живяли траки посочвам римския път, който от с. Буково се изкачва нагоре по тази долина, пресичайки култовия комплекс през средата му. Този път се ползваше от п омаците от Рибново, но след пхостпрояването на този от с. Филипово той изгуби значението си и сега е изоставен. Може да се ползва от туристите обаче. На места по скалистите места камъните на римския път са отнесени и се вижда издялана в скалата тясна пътека. По този пътека според мен са се изкачвали някога траките до комплекса. От центъра на комплекса римският път до новото шосе е запазен, защото до сега се ползваше от хората на една махала на Рибново. Тази махала е разположена буквално в центъра на комплекса, ще се върна на нея.

  Новиият път от с. Филипово до с. Рибново преминава през горната част на комплекса, където култовите скали са по-малко. Те са най много по северната страна на долината, през които преминава друг римски път, събиращ се в долината с този от Буково за Рибново. Какво представлява този комплекс? Той е наистина уникален, друг такъв аз не съм срещал.

  Цялата долина е осеяна с култови скали, според мен част от тях са разрушени долмени. За две от скалите съм абсолютно убеден в това, като единият долмен е много огромен, ако така мога да се изразя. Той е разрушен още в древността, вероятно от римляните, които са рушили траийските светини за да търсят в тях злато. Друг един долмен, не толкова голям е над него. Липсва покривът му и две от стените му.

   По цялата долина има скали монументи, а в запада посока от тях – тераси. Тези тераси са правени от траките, които са носили пръст, камъни или са стъргали скалата ако трябва. Скалите в единя край на терасите – винаги на запад – са оформяни да могат да се качват хора по тях, като има и някакво каменно писмо, подобно на дъната на „харманите”  от светилището Харманкая. Има и тераси, по средата на които има един голям, свободен, дотъркалян до там камък, но той не е обграден с други камъни, което означава, че е било кромлех, на който по-малките камъни са били приватизирани от джуревци преди Иван Костов или че мястото е било замислено за нещо друго. Огромен скален венец в горната част на северния скат загражда това вълшебство. А над него са скалите по билата, и те плиличащи на нещо. Те са толкова много, че са наречени Каялиските скали. Кая означава скала, звучи като свинско прасе. При влизане в светилището от към запад се вижда една уникална скала с глава, но от изток тя изглежда различно – прилича на седнала разкрачена жена, хванала с ръце коленете на рамената си. От най-интимното й място излизат сухоустойчиви храсти. Това е работа на траките. Точно покрай тази скала минава вторият римски път и мисля че той следва трасе на тракова пътека за светилището, която римляните са разширили.  

   Това е силно за мен място. Попаднал тук си тръгвам доста трудно и си набелязвам още точки за посещаване, по-точната дума е разучаване. Новят път преминава в горния край на светилището, над което има още едно. От него се вижда най-добре една скалата, оформена като гениталия. Не можах да я посетя този път. Истината е, че не ми достигнаха силите, време имах. За да се ориентирам трябваше да се изкача на високото светилище, да си набележа репери и така да я намеря. Силите ми обаче прогресивно намаляват с годините и преходите ми стават все по-скромни.

   Долу в уширението на светилището имаше две махали, в едната хората починаха преди пет години. И двете махали са разположенни на тераси, според мен за проповед на траките, срещу тях имат по една скала. Тези махали са на около час под новия път. Там може да се нощува в сеновалите. Има и вода, която за да си прекарат помаците са копали километри до водоизточника изпод Малката каялийка.

    От това място може да се отиде на туризъм в много посоки – към село Риибново, известно с носиите си, към етоселото Ковачевица, към горско стопанство и връх Беслет, към горските стопанства Вищерица и Гатера, което е заобиколено с уникални скали. Имам намерения да разгледам и тях подробно. Може да се доститгнне и до  махалата Медени поляни. Има опция да се достигне и до водопада на реката Канина, чиято вода е отклонена за яз. Доспат. Тази преминава през с. Ковачевица.

   Дърводобивът в този регион е много застъпен, но и гори има много. Ползват се пътищата от Горското, единственият частично маркиран от махали Медени поляни до Ковачевица.  Той следва билото на Добраш. Пътувайки по този път, Пирин изглежда недостижимо висок спрямо не надвишаващите 1500 м. била а Родопа.

 

    Обичам си страната и затова пиша за нея. Не съм ителектуалец, небоклук съм и това ми пречи да се включвам в списъци на непочтенньики, които се стремят по различини лини да очернят страната ни пред света и ЕС и които молят Догана да свали Бойко и Гешев. В момента всички български родоотстъпници са приковали взор Европарламента с надежда, че членовете им ще се ловнат на подмятанните от няколко месеца към тях пениси. Борбата за очерняне на страната ни  Европарламета се води от Елена Йончева, в блога начело на тази борба са Блекпредатора и съратника му сподвижник ОК3223, в медиите е Иван Кулеков. А като тях има още доста. Прилагам списък, в който те са се самоопрпеделили какви се чувстват /изявяват?/. Намерих и подходяща песен, писанна като за тях, с която ги  поздравявам.

   Ако тези хора  познаваха и обичаха страната си, щяха да са и почтени. На мен те ми мязат а маймуите от Кухнята на вещицата, където, топлейки на огъня лапите си, маймунът пее:

-       Ако бях богат, щях да съм си с акъла!

    Преведено на съвременен език, маймунът казва:

-       Ако имах пари, щях да съм небоклук....

      Няма как, Товарищ обезяН!/ Огънят, който подържате под котела скоро ще го духне вятър от посока, дето ич няма да ви ареше...

   Ето го и списъкът с непочтеите българи, анализ на който ще направя скоро. Не виждам нито един от тях да посети местата, които пропагандирам - те не само за това, май за нищо не стават. Поздравявам ги с една песен, която е писана като за тях и се надявам да им ареше.

    А темата за списъка ще продължа.


1. Албена Колева, актриса
2. Александрина Пендачанска, оперна певица
3. Александър Алексиев, актьор
4. Александър Морфов, режисьор
5. Александър Станишев, оператор, фотограф
6. Доц. Александър Христов, преподавател
7. Ангел Дюлгеров, музикант, композитор
8. Ангел Игов, писател, преводач, преподавател
9. Андрей Гетов, режисьор
10. Андрей Паунов, режисьор
11. Доц. Антоанета Дончева, историк на културата
12. Антоанета Колева, издател и преводач
13. Асен Асенов, културен мениджър
14. Боряна Пунчева, режисьор
15. Валентин Ганев, актьор
16. Валери Йорданов, актьор, режисьор
17. Доц. Васил Георгиев, писател
18. Васил Василев-Зуека, актьор
19. Васил Германов, фотограф
20. Васил Гюров, музикант
21. Васил Живков, режисьор
22. Веселина Седларска, журналистка
23. Владимир Андреев, продуцент
24. Владимир Тодоров, аниматор
25. Владимир Явашев, продуцент
26. Владислав Петров, актьор, художник
27. Галин Стоев, режисьор
28. Георги Господинов, писател
29. Георги Иванов, сценарист
30. Проф. Георги Каприев, философ
31. Георги Петров, хорист
32. Гергана Димитрова, режисьор
33. Гергана Димитрова, издател
34. Дамян Дамянов, художник
35. Дарина Такова, оперна певица
36. Деян Донков, актьор
37. Деян Енев, писател
38. Димана Йорданова, писател
39. Димитър Кенаров, журналист
40. Димитър Коцев-Шошо, режисьор
41. Димитър Кърнев, музикант, композитор
42. Досьо Досев, актьор
43. Драгомир Шолев, режисьор
44. Ева Вентова, сценограф
45. Ева Тепавичарова, актриса
46. Елена Телбис, актриса
47. Елена Кръстева, илюстратор
48. Емил Емилов, актьор
49. Захари Карабашлиев, писател
50. Златин Радев, режисьор
51. Златко Ангелов, писател
52. Зорница Христова, преводач
53. Ивайло Петров, фотограф, визуален артист
54. Проф. Иван Добчев, режисьор
55. Иван Ланджев, поет
56. Иван Пантелеев, режисьор
57. Ивелин Иванов, продуцент
58. Иглика Трифонова, режисьор
59. Илия Троянов, писател
60. Ина Кънчева, оперна певица
61. Йордан Жечев, творчески директор
62. Йордан Ликов, архитект
63. Ирини Жамбонас, актриса
64. Проф. Калин Янакиев, философ
65. Калин Серапионов, художник
66. Камен Калев, режисьор
67. Кирил Златков, художник
68. Копринка Червенкова, журналист
69. Кристина Грозева, режисьор
70. Лъчезар Бояджиев, художник
71. Манол Пейков, издател, преводач
72. Проф. Маргарита Младенова, режисьор
73. Марин Бодаков, поет
74. Марио Гаврилов, журналист
75. Мария Касимова, журналист, писател
76. Мартин Димитров, публицист
77. Мартина Троанска, актриса
78. Милена Маркова, актриса
79. Милица Гладнишка, певица, актриса
80. Мира Сталева, продуцент
81. Невена Кертова, сценарист
82. Неда Морфова, режисьор
83. Недко Солаков, художник
84. Никола Груев-Котарашки, музикант
85. Никола Тороманов, сценограф, художник
86. Николай Воденичаров Никеца, музикант
87. Николай Йорданов-Гилъна, музикант, продуцент
88. Павел Веснаков, режисьор
89. Палми Ранчев, писател
90. Петър Вълчанов, режисьор
91. Петър Дундаков, композитор
92. Петър Крумов, режисьор
93. Правдолюб Иванов, художник
94. Радина Кърджилова, актриса
95. Радослав Бимбалов, публицист
96. Рени Врангова, актриса
97. Росица Вълканова, продуцент
98. Ружа Лазарова, писател
99. Рут Колева, певица
100. Самуел Финци, актьор
101. Светлана Янчева, актриса
102. Силвия Недкова, публицист
103. Силвия Петкова, актриса
104. Силвия Чолева, поет
105. Станка Калчева, актриса
106. Стефан Командарев, режисьор
107. Стефания Колева, актриса
108. Стоян Алексиев, актьор
109. Теодора Маркова, сценарист
110. Тео Ушев, режисьор
111. Проф. Тодор Кръстев, архитект
112. Тони Николов, философ
113. Филип Тодоров, продуцент
114. Христо Гърбов, актьор
115. Христо Узунов, актьор
116. Цветелина Цветкова, писател
117. Чавдар Гюзелев, сценограф
118. Юлиан Жилиев, преводач
119. Юлиян Атанасов, оператор
120. Юлия Спиридонова, писател
121. Явор Гърдев, режисьор
122. Яна Генова, културен мениджър
123. Яна Титова, режисьор, актриса

       124.                   Цветана Манева, актриса

125.                   Явор Милушев, актьор

126.                   Анастасия Ингилизова , актриса

127.                   Георги Димитров Георгиев, музикант

128.                   Весела Бабинова, актриса

129.                   Боян Папазов, сценарист, режисьор, драматург

130.                   Крум Родригес – кино оператор

131.                   д-р Диана Андреева-Попйорданова, финансист и преподавател

132.                   Д-р Емил Кало – автор, преподавател в СУ

133.                   Кремена Димитрова, културолог, театровед

134.                   Мартин Илиев, режисьор

135.                   Вида Пиронкова, композитор, поет

136.                   Васил Василев, режисьор

137.                   Василка Бумбарова, театрален мениджър

138.                   Манол Глишев, поет

139.                   Мартин Микуш , архитект

140.                   Виктор Танев, актьор

141.                   Андрей Велков, писател

142.                   Кристина Деспотова, продуцент

143.                   Атанас Христосков, режисьор

144.                   Делян Илиев, актьор и режисьор

145.                   Юлиян Вергов, актьор

146.                   Стефан Икога, поет

147.                   Емил Джасим, учител

148.                   Къци Вапцаров, продуцент

149.                   Георги Андреев, кино оператор

150.                   Катерина Ламбринова, кинокритик и сценарист

151.                   Филип Андреев, режисьор

152.                   Ясен Григоров, филмов режисьор

153.                   Таня Георгиева, учител

154.                   Вяра Лазарова, консултант

155.                   Магдалена Матанова, архитект.

156.                   Димитър Бакалов, продуцент, режисьор, актьор

157.                   Радослав Укалски – монтажист

158.                   Веселина Георгиева – преводач, редактор, преподавател

159.                   Любомир Аламанов, комуникационен специалист

160.                   Марий Росен – режисьор

161.                   Георги Георгиев – художник и режисьор

162.                   Роза Николова, актриса, режисьор, писател

163.                   Доц. д-р Мирослав Цветанов, сценограф, учен

164.                   Борислав Банев, журналист и редактор

165.                   Аделина Валентинова Бонева-художник, графичен дизайнер

166.                   Верка Уилиамсън, детски учител.

167.                   Явор Караиванов – актьор

168.                   Жана Динова – художник и учител

169.                   Гергана Пирозова – театрален критик, журналист

170.                   Лазар Малаков – комуникационен специалист

171.                   Иван Панайотов, актьор.

172.                   Стефка Стоянова – учител

173.                   Александра Стефанова, комуникационен специалист

174.                   Жана Сталева, продуцент и артист

175.                   Елина Чанева – актриса

176.                   Коста Костов – лекар, главен редактор на списание

177.                   Искра Ангелова, журналист, актриса, преводач

178.                   Николай Табаков – артист, музикант и галерист

179.                   Калин Манолов – журналист и издател

180.                   Юлия Владимирова, културолог и журналист

181.                   Катерина Стоянова- актриса

182.                   Стоян Младенов, актьор

183.                   Ценка Стойчева, писател

184.                   Мила Люцканова, актриса

185.                   Ралица Луканова, психолог, общественик

186.                   Петър Попдонев – аниматор

187.                   Светлана Байчинска – театровед

188.                   Мартин Осиковски, преподавател и преводач

189.                   Росица Тодорова, преводач

190.                   Венета Т. Иванова, историк

191.                   Крум Филипов – режисьор, писател

192.                   Цветина Петрова – актриса

193.                   Калин Тодоров-журналист и писател

194.                   Ани Караламбева-художник

195.                   доц. д-р Ива Досева, изкуствовед

196.                   Емилия Иванова- режисьор

197.                   Ася Георгиева, журналист

198.                   Василена Винченцо – актриса

199.                   Иван Иванов, продуцент

200.                   Цена Михалева – музикант и преводач

201.                   Олег Сафари, дизайнер

202.                   Василена Радева, театрален режисьор

203.                   Анета Генова – актриса

204.                   Даниела Кузманова – музикант

205.                   Христо Пъдев –актьор

206.                   Явор Димитров, психиатър

207.                   Петър Петров, поет и журналист

208.                   Стефан Стоянов, драматург и сценарист

209.                   Момчил Степанов, актьор

210.                   Цветомир Лазаров,актьор

211.                   Бояна Бъчварова – сценограф

212.                   Делчо Рашков, графичен дизайнер

213.                   Зоя Ловчинова, музикант, преподавател по пиано

214.                   Любомир Терзиев поет, преводач, преподавател

215.                   Ирина Робева-Терзиева художник

216.                   Стойка Стефанова, актриса и телевизионен водещ

217.                   Мануела Малеева, общественик

218.                   Крум Савов, журналист

219.                   Елена Бойчева, актриса

220.                   Таня Карбова, актриса и културен медиатор

221.                   Димитър Живков, актьор

222.                   Евелина Куртева, архитект

223.                   Жанина Драгостинова, преводачка, журналистка








Гласувай:
5



1. rebu - Разлая кучетата
06.10.2020 09:56
Все пак, този списък си е твой, но дай някакви критерии, да разберем и ние - защо, аджеба, тези хора имат честта да ги упоменеш.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Този списък не мой, той е на самоопределилите се като интелектуалци.
06.10.2020 10:58
За мен те не са интелектуалци, в постинга си поясних защо и ги приложих като лош пример. Техните изяви са различни, ще ги разделя по направления в следващ мой постинг. Српска скара и српскоциганска музика по-им отива.
На едни такива интелектуалци, които искаха чрез титлата Доктор хонорис кауза да привлекат в кръга си Стоичков, той каза:
- Да ви го нахонорувам у каузата!
Не съм намерил още разовидността на тази реплика на Стоичков, за да я приложа и за тях. но ги призовавам:
- Одите по митингите и фъргайте яйца където Ви кажат за да достигнете до гурата си Манолова по ителектпност и Радев по умност. Фъргачи на яйца повече Ви отива от изявените Ви претенции, че правите интелектуалиЗъм..
Горе Манолова, Трифонов и Черепа!
Доле Каскета и Боко! Искаме машинно гласуване и промяна в Конституцията, задължаваща Радев да остане президент до 2036 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12250665
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930