Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2020 21:35 - ПОСЕТЕТЕ СЕЛО ГОРНА АРДА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1138 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЕЛО  ГОРНА АРДА – ЕДНО ПРЕКРАСНО КЪТЧЕ ОТ ИЗВОРНАТА ОБАСТ НА НАЙ-ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА РЕКА!

 

    От билото на Родопа Север/Юг на север между реките Арда и Мугленска /Черна/ се отдеря могъщ рид, населението на който е било помохамеданчено. Има останали обаче твърдини на християнската вяра тук и там, дали наименотавието на този красив рид – Кайнадина. Преводът от турски език е, Извор на вяра. Погледнат от високите квартали на Смолян този рид с три оформени върха е голяма красота. От високия квартал на Смолян при Салихаговия чинар и Салихаговата урва изгледът към Кайнадина е най-красив. Смолян е със средна надморска височина около 1100 м, по този обаче рид има села достигащи височина 1400 м. Той е наричан и Родопската Шипка, защото тук са се водили боеве с турците през Балканската война и ако полк. Серафимов бе изпълнил заповедта на правителството тогава, този край щеше да остане в пределите на Турция.

   На север по рида в посока на Смолян селата са малко, но от южната му страна те са разположени високо-високо навсякъде където има място за села. Най-високите са Киселчево и Черешките, а над черешките бяха летните конаци на Агушевци – кехаи, притежаващи стотици, а може би и хиляди стада, осигурявали поминък на хората около Могилевци и по гръцкото крайбрежие. За да нямат възможност да работят като гръцки шпиони след Деветото, те бяха интернирани по Русенско, стадата им изклани, конаците им национализирани. Знам, че за всичко лошо в страната виновни са Борисов и Гешев, а за доброто причината е Радев, но аз съм на особено мнение.

    Ридът Кайнадина – огромен! – наподобява на триъгълник с две точки по централното било на Родопа. Едната е на седловината между Смолян и Мугла, другата е също на това било при вр. Ардин, а третата е с. Средногорци, където се събират реките Черна и Арда. Препоръчвам пна туристите, които обичат Родопа да упознаят този невероятен рид. От север той е с гнайсови скали, а от юг – от карст. Поради това там има много пещери, цитирам пещерата Ухловица.

   По долината на р. Черна преобладава природната красота, докато по долината на р. Арда природната красота е в съчетание с населените места много на гъсто.

   Последното по височина населено място е с. Горна Арда, но макар и най-високо, надморската му височина не надминава 800 м. н. в. а за Родопа това означавва, че отговаря като климат на Софийското поле – изключително плодородно, с много вода за напояване, с градини, ливади, гори, обградено с пасища но билата на центалното било на Родопа и по ридовоте. Ще представя селото така, както го възприемам аз:

   Според мен селото се състои от няколко махали, най-ниското от които е с. Арда. Мястото на с. Арда не е особено подходящо за село, затова то не е и голямо. Има римски мост, църква. Явно там е имало християни, но съдбата им е като тази на християните в с. Русалско, която съм описвал. Уточнявам, че по долината на реката Горна Арда живеят само помаци. След селото обаче каква красота се разкрива, защото долината на основната река, Арда, се разширява, а в нея се вливат още доста по-малки реки от двете й страни. Селата, които причислявам към с. Арда са всичките, чиито реки текат към р. Арда, селата по течащите на изток руки причислявам към с. Сивино. И така, към с. Арда вероятно в една кааза са били селата Речани, Гудевци, Алиговци, Средок, Горна Арда, Билянци, всяко от тях със специфична красота.

   Тези села са разположени в една наклонена заравненост на Родопа, притежаваща и тя специфична красота. Красотата на Родопските превали е голяма, но два еднакви или еднакви по красота превала няма, както няма и два еднакви облака. Тази наклонена заравненост с мерата на селата, с къщите им и планината над тях е много красива. Най-добре се вижда тя от село Биленица, явяващо се най-високото село тук, вероятно малко над 900 м. н. в.  Тази висока наклонена равнина е затворена от всякъде за ветрове и бури, като студеният въздух има къде да се оттегли – по долината на р. Арда -  и така тук да няма студове или жеги, кавито им в Трънското Знеполе, затворено от всякъде, рекордьор по студ и жега.

   Прекрасно място за почивка е това природно кътче, в което преобладават широколистните гори. В селото има къщи за гости. В горите около селото обитават мечки, но хора, ползващи пътеките и пътищата за придвижване не са били обезпокоявани от тях.

   Село Горна Арда е посещавано от туристите и поради още една причина - един от изворите на р. Арда е над махалата Билянска. Уточнявам, че изворите на р. Арда са десетки, всичките на изток от Средните Родопи. Аз съм бил на един извор, където водата му извира изпод смърч, като смърч на турски език е ардъ, това е дало реката на р. Арда. Изворът над махала Билянска  обаче, който сега е приет за началният извор на реката е под един сравтилено висок връх, около 1500 м.  в. който нарекоха Ардин. Извормето е оформено както извора на Въча, и двата извора започват под големи буки.  Сегашният, пробутван за най-истински извор на р. Арда е на много красиво място, където се сбират мечки заради рекичката, плодовете и гъбите по обширната поляна и около нея. Няма неприятни случки при срещи стези животни, да се ходи обаче свободно по гората не е препоръчително. Има пострадали търсещи гъби местни хора.

   Пътят за извора на р. Арда започва от махала Билянска, до която има тесен асфалтиран път, който е бил римски, после са го разширявали и накрая са се изасфалтирали върху него. Има дупки, стръмен е и много тесен, ака не се ползва обаче за придвижване с автомобил до махалата, пътят до извора на реката и върха се удължава с час в едната посока.

   Има две пътеки към извора на Арда, като по запазена е тази  по трасето на римския път, на места съхранен. Левият път води до едно барбекю, днес хижа, от което запомва друг път към извора, доста по-изоставен.

   Да се посети извора на р. Арда и върха Ардин е наистина велик преход. Тази река има същото значение за Родопа както р. Йордан за Палестина, Юдея и Самария.

   Приятен път!

   А стотиците снимки от този регион ще поместя по-късно, през зимата.

Гласувай:
21. planinitenabulgaria - Една библогърка не е доволна от постинга ми за с. Горна Арда, не споменавам
10.08.2020 22:50
името й. Ще се съобразя с нейното мнение и ще се постарая да напиша за Рудозем нещо по-добро.
Влязох в Архива на Центъра, разбрах че е от Русенско и че не знае що е това Родопа. Изтеглих медицинскии я й картон, в който наблюдаващият я оперативен работник е написал, че е приемала дълги години двойна доза Прогистерон. Сега нямала нужда от него и след спирането му се била превърнала в пълен шемет. Има и втори ник, сезирала се е и върху един блогър, който е много надарен, и неговото име няма да спомена. И още нещо има, но го запазвам в тайна.
В справката на Центъра за този препарат е написано, че той има странични явления и поради това специалните доктори препоръчват Цикломеноред, след приема на който дамите не откачат, а остават интелектнички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 10411583
Постинги: 4158
Коментари: 10116
Гласове: 17386
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031