Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2020 11:08 - СЛИВОВДОЛСКОТО ПАДАЛО - НАЙ-КРАСИВИЯТ РОДОПСКИ ВОДОПАД !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1234 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

СЛИВОВДОЛСКОТО  ПАДАЛО  -  НАЙ-КРАСИВИЯТ  РОДОПСКИ  ВОДОПАД !

 

   Докосванетодо красотата на този водопад е вдъхновение! Той се намира доста високо над Бачковсия манастир, от където след него по шосето в посока на Чепеларе има отклонение в ляво  с маркирана пътека. Маршрутът е еднодневен, но има още по-добър вариант за достигане до водопада от с. Югово. От селото се достигат градините на юговци – овощни,  предимно със сливови дървета, затова и местността там се нарича Сливов дол.  Маркираната пътека започва от с. Югово и слиза чак до шосето от Аденовград за Смолян близо до Бачковския манастир.

   Регионът там е карстов, което прави водопада подобен на тези по Врачансия Балкан и на по-дребните водопади в Северна България, и те много красиви. Друг красив като този в Родопите няма, макар водопадите из тази огромна планина да са вероятно хиляди, част от които временни. Всеки обаче е неповторим, уникален, така както няма два облака, които да са еднакви.  През очите ми е каскадата от водопади над Смолян,  тези по Дяволската долина от с. Борино към пещера Ягодинска.

   Характерното за този водопад е мекият шум на падащата вода. Причина за това е растителността по отвесната скала, в която острият шум на водата се гаси. Едни огромни листа, върху които падат пръски вода, листата ги концентрират и те изтичат като струйка върху друго листо или различна растителност. Причислявам този водопад към символите на Родопа - Кемеровият мост над р. Девинска и вр. Турлата при с. Солища.

   Водопадите в Родопа биват наричани падала. В Централен Балкан, където съм посетил към 100 водопада те биват наричани пръскала. Там имам любимо пръскало, Видимското. Макар със субективни преценки, считам за обективна преценката ми, че той е най-красиивото пръскало в Балкана така, както Райското е най-популярно. Във Врачанския Балкан водопадите биват наричани скакли, а  в Западния Балкан – скоци. Спомням си за водопада Големия скок над с. Чупрене, -  страхотевица като красота, но от двете му страни има още пет водопада – не толкова големи, но всеки със спечифична красота. На единя падащата вода образува буквата Х, други носят латински имена.

  Посетете тези водопади, което цитирах, ще обикнете  България както аз.





Гласувай:
11



1. wonder - https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=QH4x2-uIECQ&feature=emb_title
23.06.2020 16:30
Има много хубави водопади в България. Всяка пролет българите трябва да съзерцават тази кристална феерия от вълшебна вода - това пречиства енергийно и зарежда с прекрасни емоции. Хубави са и Бачковският водопад, Боаза, Бохемите в Рила, Етрополския водопад, Сучурум, Реселешкия водопад "Скока", Докузак /М.Търнова/, ВеликоТърновския Кая бунар и мн. др.
Излезе една страхотна книга за Водопадите преди няколко години и възнамерявам да ги обикалям всяка пролет. Има и водопади съществуващи само през пролетта.

цитирай
2. wonder - Забравих един от най-красивите ...
23.06.2020 16:38
Забравих един от най-красивите водопади - намира се край град Елена - Христовския водопад.
Викат му Малката Ниагара. ;)))
цитирай
3. planinitenabulgaria - Всеки водопад има уникална красота.
23.06.2020 17:48
wonder написа:
Има много хубави водопади в България. Всяка пролет българите трябва да съзерцават тази кристална феерия от вълшебна вода - това пречиства енергийно и зарежда с прекрасни емоции. Хубави са и Бачковският водопад, Боаза, Бохемите в Рила, Етрополския водопад, Сучурум, Реселешкия водопад "Скока", Докузак /М.Търнова/, ВеликоТърновския Кая бунар и мн. др.
Излезе една страхотна книга за Водопадите преди няколко години и възнамерявам да ги обикалям всяка пролет. Има и водопади съществуващи само през пролетта.



Да се сравнява красотата на два водопада е все едно да се сравнява красотата на две красиви жени или пъоезията на двама изтъкнати поети. Човек открива себе в тези неща, това важи за мен и твърдя:
- Аз съм субективен, но отчитам обективното.
По отношение на водопадите, били те скоци, падала, скакли, пръскала и др.имам доста голям водопадов опит. Само в Централен Балкан докато го посещавах по план 4 години посетих към сто водопада, там наричани пръскала. Пред очите ми в момента е Пенчовското двойно пръскало и Сцепеният водопад, Триглавският. Всяка река от Триглав на юг прави дивни водопади.
Предлагам един маршрут, от любимите ми по Балкана:
От ВЕЦ Видима с джип може да се достигне до водохващането на водата за него. Следва екопътека, която достига един мост точно срещу Видимското пръскало, но доста далеч от него. Мосът е точно срещу пръскалото. От него се продължава по римски път, който се изкачва на седловината Марагидик /Русалка/. Върви се по него до първата река от дясно, приток на Видимската и се тръгва по буковия клек нагоре към чашата на водопада. Който успее да се изкачи, тази красота ще остане завинаги в сърцето му. Бил съм неколкократно на този водопад, считам го за най-красивият в България. В този циркус се образува най-голямата лавина в България, която пада веднаж на 100 години. ПослеДният път е падала към 1950-а. Чувала се по всички села. Вай-дивата част на Централен Балкан и най-гямата му красота са тук, Серевният Джендем
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150069
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031