Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2020 16:54 - КОРОНАВИРУСЪТ ДАВА ШАНС НА РАБОТЕЩИТЕ КЪМ СЕЛСКИЯ ТУРИЗЪМ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

КОРОНАВИРУСЪТ ДАВА ШАНС НА РАБОТЕЩИТЕ КЪМ СЕЛСКИЯ ТУРИЗЪМ

 

   Селският туризъм е нещо сравнително ново, това понятие се нуждае от пояснение. Аз съм голям привърженик на селския туризъм и негов пропагандатор чрез блога ми.

   България е прекрасна страна, нещо което за съжаление е познато само на неснобовете. Снобовете са в значителна степен нихилисти, независимо те България ли обитават или някоя чужда страна. Всичко българско за тях е некачествено, недоправено, включително и природата ни, от която има много по-красиви по света. Те пропускат само едно – самите те - снобовете - са некачесвени като хора, в резултат на което са засегнати  в различна степен от вълната на опростачването. Тази отвратителна вълна, на гребена на която в България са Слави Трифонов, натовския тенерал Радев и изгубилата изборите за кмет на София интелектницата Манолова,  не се задвижва само от простакисимуси и медийни изявники, провеждащи предначертаната им от задкулисието линия, а за жалост на всички културни хора по света, които тази вълна ще ги прегази в един момент, се явява процес, по-точно е да кажа огледало на духовната нищета на хората.

   Селският туризъм получи своя тласък по образец на ЕС. Неговата цел е хората да почиват в собствената си страна, като по този начин се създадат работни места, които да променят бита на хората в страната ни, доста изостанал от този в страните в Западна Европа. За целта по програми бяха финансирани много строежи в различни места на страната – сред природни красоти, сред исторически останки. Доста повече от необходимите строежи се извършиха обаче в малките градове поради очакванията, че там поещенията ще са повече. Програмите на ЕС бяха окакани от нашите задкулисники, мнозина от които усвоиха  средствата така, че построеното да остане за тях. Казано директно, задкулисниките измамиха ЕС, окрадоха ги. На финала на постинга ми ще дам пример, който е срам за страната ни.

  Тези бази за почивка предоставят възможностите, които имаха някогащните хотелчета преди 1989 г, а също туристическите хижи и спални. Давам пример с хижа Орфей в Девинскана планина. Някога се отиваше пеша до там, но колко прекрасни места за излет от тази хижа има! Цитирам единият от двата символа на Родопа, Кемеровият мост над Девинската река.

   Още един пример ще дам с туристическата спалня някога в с. Гела. Сега в това село има малки хотелчета, чието строителство стана възможно благодарение на фондовете по тази програма от ЕС. Не визирам мутробароците от дялан камък, които не е ясно на кои задкулисники са. До с. Гела е вторият символ на Родопа, вр. Турлата. Поне 10 върхови маршрута започват от това село, разположени според мен на 1400 м. н. в. Тук Родопа е висока.

   Къде ли не по страната ни сега няма такива хотелчета, всичките влизащи към тази ниша, селски туризъм. Ще посоча един такъв хотел в махалата на с. Бенковски, Ягнево. Да нощуваш там е необходима зявка от преди поне месец, за да има свободни места. В луксозния хотел в с. Ягодина стаите са по 100 лв, но и там трябва да я резервираш поне месец преди почивката си. Такива хотелчета в близост до прекрасни места има над с. Копиловци, в с. Чипровци, а от там колко красивости има за посещаване.

   Същите вече ги има в Западните покрайнини, за сега там няма заболели. Цитарам един бисер, село Дойкинци. Там има къщи, в които се дават соби под наем на смешни цени.

   Селския туризъм - просташка работа, така разсъждават снобовете. Те си избират места, гдето се сбират, после ги оставят, сбират се другаде. Давам пример с прекрасната местност Цигов чарк до яз. Батак, после снобосбирането се съсредоточи в с. Врата до светилището Белинташ. Построиха се там бароци там на принципа на тези в Цигов чарк, които останаха непродадени.

    Да се мисли, че селският туризъм е просташка работа означава духовна нищета. Снобовете предпочитат да почиват на морето, където те нагушват мутрите с големите хотели без да осъзнават това. Посочвам една такава верига, на брата на Милен Велчев, който смени валутата на външния ни дълг и така на практика стана за вписване в книгата на Гинес – финансов министър окрал външния дълг на страната си. Ще посоча един редовен посетител на такива хотели, автомонтьор. Той  твърди, че ако не отиде на Черно море през лятото за десетина дни в най-луксозните хотели и не похарчи за почивката поне 10000 лв. няма да се чувства човек. Пиел най-скъпите питиета, говори за някакъв Шафран и др. подобни, поръчвал си в ресторанта блюда по за 500 лв. за семейството си. И като се върнел след тази почивка да поправя коли се чувствал човек до следващото лято, когато отново отивал със същата цел.  Добро момче, работливо, но непоправимо увредено. Хобитата му - сръбски песни, шоуто на Слави, футбол.

   Други поемват по чужбина да почиват - едни по Западна Европа и по цял свят, по-несъвършените в материално отношение - в Гърция, защото нямат пари за остров Бали напр.  Вместо да инвестираш парите, които си предвидил за почивка в България, но не при такива ограбници като Велчеви, бетонирали голяма част от морето с пари със съмнителен произход, а към прохождащите в този бизнес собственици на хотелчета по разните красиви кътчета на страната е глупост. Още по-голяма глупост е да изнасяш тези пари извън България и да нагушваш с тях напр. тъпите гърци или изостаналите с векове анадолци. Иди, запознай се със страните и забележителностите на тези страни, но да отиваш да инвестираш средствата си в тях подобно на познатия ми автомонтьор е недалновидно. Гърците са хитреци, ще им дойдат добре, но абдалът на Турция вместо за нещо добро, ще купи с тях напр. ракети С 400.

   Страхът пред заразата с коронавирус ще задържи доста хора през този почивен сезон в страната, възможни са и ограничения в пътуванията между държавите, а това няма как да не се отрази на почивките на хората както по нашето море, така и по чуждите. Да се пътува със самолет е рисковано, почти няма и полети. Ако питат мен, през това лято не трябва да допускат и почиващи руснаци в България. Те и без това живеят тук на доста места постоянно, което си е живо преселване от Русия. Поморие бива наричанто вече  подигравателно  Помороросийск, в него има и руско училище. Нищо чудно да се появи там и сибирски трипер, от който несибиряците умират. От тези хора полза няма. Те със сигурност имат задача в България, а голяма част от тях са свързани с руската мафия като част от техните семейства или обслужващи ги расспоретини, изшибвани от богати бандюги или мафиоти. Не е възможно да си нормален руснак, да си купиш в Поморие апартамент и да издържащ тук семейството си при обменен курс на рублата спрлямо лева почти 50 към 1. Трябва да има нещо и то е ясно на всеки интелигентен човвек. Освен интерпрестъпност, а сега и корона вирус от Русия, където те нямат здравна система, друго от тези туристи не може да се очаква.

   Пътуването до  Турция също ще бъде много ограничено или нежелано, защото и там положението със здравната им система и валутата им е както в Русия. Колкото и изгодна да е там почвиката заради курса на валутата им, такава няма да има. Няма да има и почвивка за най-съвършените мутри напр. в Индонезия или други екзотични вместа, защото до там се пътува със самолет, а в него може да има ако не разболят, то  поне носещ без признаци този опасен вирус.

  Тази ситуация в страната ще подтикне хората към почивка у нас, а това означава и в секотора Селски туризъм. В него е инвестирано от хора, спечелили някакави пари като работещи в ЕС и изтеглили кредит срещу ипотека на хотелчето, ресторанта им. Някои излязоха от допустимите граници на възможностте им, построявайки доста големи хотели по градовете до гръцката граница. Такива имаше в Златния триъгълник някога, в който влизаха градовете Петрич и Сандански. Там се сбираха интермафиоти от България, Гърция и СФРЮ, големите мафиоти плюс мафиотите от ДС, това е фундаментът на днешната руска власт. Сега такива хотелчета се построиха много /!!!/ в градчето с много исторически паметници и природна красота около него, Кирково. В тези хотелчета и истински хотели отсядат гърци, за които почивката в нашите хотели излиза съвсем евтино.

   Тези наши селски хотели са свързани и с реализицията на продкуцията на нашите селяни. Те доставят в тях екологични стоки, а те самите в определен ден в определено населено място предлагат свои стоки. Всеки ден обаче на определени места по пътищата има предлагащи свои стоки селяни, за част от които това е единственият начин да припечелят по нещо. Ако се почива в страната, с нашата почивка ще помогнем на тези хора, на сънародниците ни, живеещи в покрайнините на страната или в отдалечени кътчета по планините. Сред тези хора – визирам помаците и турците -  тече процес на опит за смяна на тежкия им живот, свързан със животните и гурбетчийството, с по-динамичен, който включва и туризма. Туризмът е сектор, който има много действащи лица – туроператори, собственици на високопрпоходими джипове, извеждащи туристите на много красиви места, снабдители. Собствениците на хотелчета и ресторанти трябва да изплащат кредити, да плащат данъци, те имат и други разходи, осигуряват и работни места. Ако този сектор заради корона вирусът остане без посетители, което означава без приходи и се срине, ще бъде икономическа катастрофа за доста региони в България. Изградено е нещо, от нас зависи дали то да оцелее. През ума ми минава Велинград.  Колко хора там разчитат на приходи от туристическия бизнес.  Без туристите във Велинград икономическото положение ще се влоши и за хората и за общината, по улициге ще защъкат не туристи от страната, а цигани и още по неприятние от тях рускини, избрали да обитават това райско кътче на България, подобно на друго едно, на морето, Помороросийск.

   Аз имам идея как Велинград да стане по-привлекателен за туристите, която ще споделя с общината. За сега там има два паметника, на Вела Пеева и на Николай Гяуров. Ако са напавят още два, на велинградчани, стротели на съврееменна Бълтгария, на  Черепа /Васил Божков/  и на царицата на приватизацията Лидия Шулева, заради тях туристите в града ща станат повече, интересете им към тези строители ще се разширят.  Градът има и допълнителни опции – по линията на ЕФРР от общината могат да кандидатстват за средства, с които да бъдат изградени екопътеки през кварталите, в които живеят бъларите на бъдещето – Анезица и Асфалтова база.

  Процесът на строителство на бази за селския туризъм според мен протича както този при строежа на мини ВЕЦ-овете, под контрола на мафията. Бяха построени много такива  селски туристически бази на прекрасни места, които по същество се оказват на определени биринджии, а при късо съединение има предвидени бушони. Не те да изгорят, а някой друг, както задлъжняла фирма се оказва собственост на неграмотен ром. Проституиращ с тези казуси нотариус е „изпипал” всичко. ЕС, държавата, клиентите, които са ограбени – да пият по една студена вода. Законът му дава право на окралия парите на ЕС за развитието на селския туризъм у нас.

   Давам за пример политикът Карадайъ. В най-красивото като географско разполжение родопско село, Чала, неговата майка, която знае не повече от две български думи пробута в ЕС програма на английски език, която бе одобрена. В резултат на получените средства „тя” построи сарай с нечуван лукс. Другата сграда-близнак в същото оградено място била пък на сестра му. Не нам, а имени твоему, казват руснаците в такива случаи, турците пък казват: Ай сиктир бурда или кафа сикме.  Тези два имота за селски туризъм бяха свързани с около 6 км. асфалтов път до с. Борино, където живеят роднините на Карадайъ. Като се влиза в селото те са първите от дясно на голата поляна с прекрасен изглед. Селото е високо към 1500 м.  

   По делата им ще ги познааете, казва Иисус на учениците си. Визирам делата на задкулисника Карадайъ. Някои като него ги изобличиха, но за него мълчат като таквоз, няма да правя сравнение.

    Вероятно скоро ще пътувам, вече махнаха КПП-тата. Последната ми цел е бившата помашка „държава” Тъмрашката република, просъществувала от 1878 до 1912 г. Отивам отлично подготвен за това пътуване, запознат съм отлично с книгата на полк. Ангел Вълчев, с когото се  познавахме, запознат съм и с региона. Това ще бъде второто ми пътуване  с тази цел – допълнително запознаване с региона и съм особено развълнуван, защото красотата е доста особена.  Тук преди милиони години е било дъно на море, което се издигнало, издига се и сега, а хидрографията и орографията му са забележителни. Вододелното било на Родопа, което започва от Рила тръгва на юг, после на изток, след това отново на юг и достига до Бялото море при Дедеагач, някога български град, днес Александуполис. Наблизо е роден капитан Петко воевода. Визирам едно място по вододелното било на Родопа, където красотата му е велика – Гюмюрджинския снежник. Пожелавам на всеки, обичащ страната си да го посети, за да види от високото бъбрекоподобното огромно Гюмюрджинското езеро и връзката му с Бялото море.

    Хубаво лято на туристите, но внимателно, защото вирусът е още тук.

 

     Послепис:

     Много пострадаха от корона вируса сънародниците ни в Западните покрайнини. В Царибродско хората разчитат да продадат продукцията си на нас, българите, предимно от Софийско, които посещаваме в петък пазара в Цариброд. Всичко им пропадна на хората, макар да няма в Цариброд коронавирус, а в Пирот да има много болни. Нито за Великден продадоха агнешкото и яйцата, приготвени за това, нито на Гергьовден. Никакви пари към роднините ни в откъснатата от нас част на България не могат да постъпят, и още по-лошо – пазарът е затворен! А на този пазар идваха производители чак от Лесковац, известен със сърби с най-лошо отношение към нас. При тая беднотия там сега от къде пари за нафта, да си обработят земите хората...

   Това е един пример какво може да се случи с нашите ресторантьори и хотелиери в сектора Селски туризъм. Те са почтени хора, а не като тези по морето, които укриват доходи и при доста високи заплати изплащат осигуровки на заетити в този бизвес върху минималния доход. Нормално – започнали този биззнес с откраднатото от външния дълг на България, те не могат да се променят. Но зашо ББ им кандиса на тия, необичани от мен ресторантьори и хотелиери предимно от морето, та им намали ДДС-то? Дали ефектът от тази мярка ще бъде изсветляване на сектора или туй, дето го вършеха юпитата, получи още бонус.....

  

  

 

 

  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189552
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031