Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2019 22:35 - С ТЪГА ПО ОТРОВЕНИТЕ ЛЕШОЯДИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6466 Коментари: 94 Гласове:
8

Последна промяна: 20.09.2019 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   С посвещение на учениците, които от позицията на чисти душички днес протестират срещу еккоразрухата и с пожелание вместо пред телефоните, повече време да прекарват сред природата. 

  При пътуванята ми по планините България съм имал срещи с доста видове орли, соколи, египетски лешояди. Жизнената среда на тези хищници, особено на лешоядите с намаляване на животните по планината е силно влошена. Докато по планината имаше животновъди, всяко умряло поради болест или старост животно бе тяхната храна. Днес тази храна те ще я имат ако персонал се грижи за тях, доставя им я на определено място в планината. Най-едрата птица от лешоядите е белоглавият лешояд. Той е изчезнал от региона на България не защото по това време не е имало достатъчно животни в планината, умрелите от които му служат за храна, а защото е бил отровен от ветеринарите в ТКЗС. Те са поставяли отровни примамки срещу вълците, но вместо вълците примамките са били откривани и изяждани от лешоядите. Така този вид изчезва. По същия начин са изтровени и други видове наши орли като кръстатият, царският, скалният. Белоглавият лешояд също гнезди по скалите и поради това  го има в планините със скали с процепи и дупки по вертикалната им част. 
 От ЕС има програма за завръщане на белоглавия лешояд сред природата ни и затова са отпуснати средства за хора, които да помагат той да оцелява в планината. Има изградени бази за достигане с джипове, където се оставя храна за лешоядите. Когато умре едро животно на селянин, той се обажда на определен телефон, идват младежи с джип с ремарке, натоварват животното и го оставят на определено място в планината. За тази програма знам доста отдавна, първите белоглави лешяди видях на масива Триглав. Виидях и екипа, който се грижеше за тях. После лешояди бяха подарени на България от доста страни и намериха своя дом по Източните Родопи на първо място, но и на Стара планина. По Врачанската планина донесоха египетски лешояди.  Те като оперение са най-красивите от тези хищни птици.
   Имах доста вълнуващи срещи с орли по планината, но най-красивата двойка царски орли видях на скалите Черней на Рила срещу обитарището на Св. Иваан Рилски. Аз лежах и си почивах, те кацнаха до мен. Това бе много отдавна, имаше овчари в планината. Те ми разказаха, че ако един от орлите - те живеят на семейни начала - изяде отрова, ако има сили се връща в гнездото и изяжда яйцата, който другият орел мъти. Може би като противоотрова. Не става въпрос за лешояите, а за царските орли, които си правят огромни гнезда по дърветата. 
    Има и още един вид  орли, които сега развъждат тук, не много едри, черни, стоят по скалите и гледат към мястото, на което хората им оставят храна.  Имам и снимки в блога си с такива, имам и още доста снимки с различни видове орли, соколи, между тях едрите като орел керкенези и хайдушки гарги.
    Имах два идентични случаи, когато лежах по гръб на тревата в планината и над мен закръжава лешояд. Не мърдам, за да го привлека - мисли ме за умрял - започва да кръжи над мен и да слиза. По едно време разбира измамата и изчезва. Имах такъв случай над с. Лютаджик и на масива Триглав.
    Най-големият развъдник на Белоглави лешояди е този в резервата Вълчи дол над с. Студен кладенец. Те гнездят на скалата Кечикая /Кози камък/, чиято стена е с посока към селото. Там има винаги служители, които примамват лешоядите, опръстеняват ги, а на някои слагат и микропредавател за да следят местонахождението им. Такъв лешояд бе хванат в Турция и лудия Ердоган ни обвини в шпионаж.
  Село Бов не се намира във Врачанския балкан, а гара Бов е на границата на Понора и Балкана, реката Искър. Информацията е неточна.  Познавам много добре тоози регион. Тук има една ферма над езерата Тръстеная, достъпна от селата Бов и Лакатник. Собственикът е бивш офицер, който с някакакви пари веднага след ноември 1989 г. построи фермата. Този човек е с възможности, връзки. Не виждам друг, който да има интерес да трови вълците и възможности да се снабди с отрова.
   А вълците - при тях тече перестройка. Те вече не се в Балкана, а покрай населените места, където могат да намерят храна. Вече не нападат по нощите, а през деня, не се страхуват и от бабата или дядото с кравите, нападат ги пред тях. Имам пстинг за едни помаци от махала на Рибново, на които вълци съсипаха поминъка им.  Горките хора, отиде им труда, но такива животновъди да поставят отрова просто не е възможно дори да искат - няма от къде да я намерят...
  Много мъчно ми стана като видях отровените  лешояди, птиците, които ми доставят емоции по планните на България. 
   Лешоядите нямат обоняние. Други видове орли пък се ориентират по миризмата на месо или на на умряло животно. Имаше филм от Южна Америка за тях. Заровиха в земята парче месо. Летящи над това място високо-високо орли закръжиха над това място и се спуснаха към него, намирайки съвсем точни точката, под която е заровено парчето месо.
  Че вълците станаха голяма напаст за малкото останали животновъди е факт, но и да изтровиш популация орли, отгледана с толкова труд, която е била изчезнала от фауната ни поради тезесарската простащина е престъпление срещу природата. И постъпка на примат...















Гласувай:
9



1. nedovolen - "В навечерието на най-гол...
20.09.2019 05:57
"В навечерието на най-голямата световна стачка за борба с климатичните промени, нито една от традиционните български медии не отбеляза предстоящото събитие, нито уведоми къде ще се проведе протестът у нас. Напротив, надлежно обществото бе информирано, как българите са най-незаинтелесовани от промените с климата от целия ЕС.

Независимо от тоталната летаргия обхванала българската журналистика, а и не само, както и липсата на социална отговорност, протестът на младите по целия свят ще бъде факт днес и милиони ще излязат на улицата, за да кажат край на затварянето на уши, очи и уста за това което се случва и ни очаква."
Портал 12
цитирай
2. bdenkov - 1
20.09.2019 07:00
Най -големите проблеми на комунистите са:1) че не можаха да преодолеят разликата между човека и нашия човек и; 2) между правдата и малката правда. "Борбата е безмилостно жестока. Борбата, както казват е епична! Аз паднах! Друг ще ме смени. Какво тук значи някаква си личност". Комунистите наистина бяха безмилостни, но спрямо другите и много рядко за "нашия човек". Техните хора получаваха без проблем жителства и жилища, децата и внуците им имаха щастливо детство и светло бъдеще, за сметка на плебеите, които бяха тероризирани,така както и турчин не беше ги тероризирал: двукратно в годината им слагаха по най- унизителен начин печати в паспортите за удължаване на жителството, въпреки ДОКАЗАНИТЕ ИМ ЧРЕЗ КОНКУРСИ СПОСОБНОСТИ, а децата им израснаха в гетата на общежитията за научни работници. Днес те са крупни милионери и пак ни управляват! Проклети да са!
цитирай
3. bdenkov - 2
20.09.2019 07:00
Ето и затова комунизмът като идеология и като практика е престъпление, а комунистическият режим в Бг бе обявен за престъпен. Така и трябва да се изучава в училище. А не да пробутват разни разни социалистически писатели и поети за изучаване по литература. Помните ли, че социалистическата литература трябваше да отговаря на три критерия - класовост, партийност и ... третия съм забравил, слава Богу!
Третия критерий е любов към СССР. Не дай боже да пишеш нещо, което да е критика или недостатъчна хвалба към "братския Съветски съюз".....
цитирай
4. bdenkov - 3
20.09.2019 07:03
Това е истинската история и то само малка ,макар и много болезнена чест от нея!
След преврата се опитаха и до известна степен се опитаха и успяха да я преиначат и пренапишат БРАТУШКИТЕ И МАНДРАДЖИИТЕ и до известна степен,унищожавайки голяма част от интелигенцията и под дулата на Съветските калашници- успяха!
Но история - истинска -се пише от умни хора за да се чете векове и да не може да бъде обективно оборена!
Нашата, по понятни причини се пропука,а самите и творци признаха,че фалираха държавата и след като я обраха /каквото не бяха успели да окрадат / "си биха камшиците"!
цитирай
5. bdenkov - 4
20.09.2019 07:04
"В резултат на тази репресивна политика по-голямата част от българските селяни – преобладаващото население на страната в онези години – са принудени да променят живота си в една от следните две посоки: или да вложат собствеността си в трудовите кооперативи, приемайки да работят срещу заплащане, или да напуснат селото. Ако напуснат селото, възможностите пред тях са или да се преселят в града, намирайки си каквато и да е работа в развиващата се индустрия, или изобщо да се отделят от обичайното си социално пространство."
.....................................
И те/българските селяни/ го правят-някои влагат собствеността си в тези кооперативи,а други поемат към града.И този процес/на напускане на селата/ не спира през всичките тези години след 1944 година.А сега, наследниците на онези,които са провеждали и налагали с всякакви средства тази политика,оревават орталъка,че демокрацията/каквото и да разбират под това/съсипала българското село и го обезлюдило!!Е,няма такова лицемерие...
цитирай
6. bdenkov - 5
20.09.2019 07:05
Интересна статия.... жалко ми е за горяните, те са нямали никакъв шанс за успех без външна подкрепа, а както разбрахме от статията тази подкрепа е била наистина много рехава и напълно недостатъчна за да успеят те.
цитирай
7. bdenkov - 6
20.09.2019 07:06
Това трябва да се чете, много пъти, от всички млади хора!!!!
Убиха ни държавата и направиха от трупа И Франкенщайнска държава!!
цитирай
8. bdenkov - 7
20.09.2019 07:07
То тогава е текло мед и масло какво да пише. В тогавашните учебници пише ли че Бай ти Ташко, имепратор първи български е завърпил до трето отделение, и че е фалирал държавата три пъти, пише ли за златния резерв...? И да ти кажа единствената книга изгаряна от мен е учебник от онова време - беше един червен (по спомен го карам) с лика на известната пиянка Георги Тарабата Димитров - виден и спиритосан...
цитирай
9. bdenkov - 8
20.09.2019 07:08
Да, докато се напише ИСТИНСКАТА история на периода 1944 - 1989. Тази история, писана от историците на соца, НЕ Е свещена крава.

Геноцида на простаците и тарикатите ... който продължава и днес. 9 Септември ще се окаже най-пагубната дата за България ... вече 70 години деградация!
цитирай
10. bdenkov - 9
20.09.2019 07:10
Отвотете който искате учебник печатан от 1950 до 1990

Учил съм по тях, но странно нещата не съвпадаха с тъжните и гневни разказите на дядовците ми за убийства, изнудване, принуда, национализация и власт в ръцете на озлобени нехранимайковци.
Та така, ако днес на вас ви вземат всичко постигнато с труд, потъпчат ценностите ви и обрекат бъдещето на децата ви, сигурно и вие ще грабнете някоя пушка ... ако имате достойнство и ви стиска.
цитирай
11. bdenkov - 10
20.09.2019 07:11
В онези тъмни години на колективизацията, дядо ми е имал една чешка вършачка. Естествено, трябвало е да стане "собственост на народа" - ТКЗС_то...Да, но стария се е опъвал...., докато един техен роднина, който е бил в "партията" една вечер е повикал най-големия ми чичо и му е казал: "Митко, правете, струвайте давайте тази машина, че баща ти е "ПЪТНИК"...!!!????

...Тези ПРЕСТЪПНИЦИ по заподев на АЗИАТЦИТЕ, разтуриха българското село, изгониха хиляди млади хора по градовете. Като наемни работници по фабриките трябваше да са им пред очите....
цитирай
12. bdenkov - 11
20.09.2019 07:12
Да много по-добе е за ВСИЧКИ. Виж само трите коли на семейство пред блока ми, виж пълните заведения, пълните хотели. СВОБОДАТА Санчо!!! Възможността дса пътуваш да учиш където си искаш и т.н. Абе искарай си тълковен речник и виж думата свобода, че ми се чини ти е трудна...
цитирай
13. bdenkov - 12
20.09.2019 07:14
"Имаше и съд, затвори и лагери за далавераджиите, гаменорията, бандюгите, недобитите фашета, разните безделници затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!!"
------------------------
То цялата държава беше превърната в затвор, а виe все още си мислите, че това се харесва на хората, поради което сега ще гласуват за бесепето. Блажени са верующите.
цитирай
14. bdenkov - 13
20.09.2019 07:16
Веднага се набива в очите голямата разлика в образите на жертвите на снимките по-горе и последната подборка на физиономии на престъпниците от "махленската свада" от Бургас. Това постигнаха комунистите с прочистването на интелектуалците - една необратима промяна в генофонда на българина. Това е по-страшно от всяка друга кражба.

цитирай
15. bdenkov - 14
20.09.2019 07:20
По това, кои "че изокат" под тази статия, ще нарекат автора соросоид, грантаджия и т.н., ще разпознаете форумните милиционери, АБПФК, бивши текезесарски величия, дребна номенклатура и ДС.

Иначе - РЕСПЕКТ на автора! Тези неща трябва да се помнят, за да не се повторят.
цитирай
16. bdenkov - 15
20.09.2019 07:21
Ония никога не са имали намерение да свалят комунистите ! Те си бяха разделили Европа. Пренареждане на границите можеше да стане само с голяма война , но такава не им се водеше. Целта беше да се поддържа напрежение , да се скубят косми от задника на мечката. Това беше Студената война ! Тая линия кръговете на ВПК поддържат от края на войната ДО ДНЕС ! За лудите умора няма! Я слушай Столтенберг !
цитирай
17. bdenkov - 16
20.09.2019 07:24
Времето минава, а истината остава неразказана и покрита с камари лъжи! Доживяхме и да видим носталгия по онова време!

За пет години в университета съм платил 1.2 лв таксова марка за студентската ми карта.

А кой е плащал на даскалите ти? Вероятно баща ми, с пенсионния си фонд.

Напиши Георги Гочев в гугъл , после ентър.
цитирай
18. bdenkov - 17
20.09.2019 07:26
Има едно неписано правило в психологията:
определенията, които даден индивид използва за другите, най-прилягат за него самия.

цитирай
19. bdenkov - 18
20.09.2019 07:28
Комунистите сами се хванаха в собствения капан. Първо се сбиха като вълча глутница - обесиха Трайчо Костов и погнаха "трайчо-костовистите". След това фалираха и руснаците им отнеха златото на БНБ. След това Кореком за две кила злато даваше западна кола и така събраха нещо. Но най-страшно бе липсата на опит в пазарната икономика и липса на изградени връзки. След като катурнаха БКП-то и заграбиха парите се оказа, че не им е ясно как се въртят пари. Ченгетата от МВР се опитаха да станат банкери, ама то неясен занаят. Изпофалираха. Други - ще ставаме индустриалци. Е, затвориха заводите след 3-4 години - няма конкурентно производство, няма пазари .... Е, по-хитрите се изтеглиха на Запад ... ама там се работи!
цитирай
20. bdenkov - 19
20.09.2019 07:32
Вие които червеното знаме сърп и чук роди ви. =

= Те ни следят от всеки 4-ти километър ....

Това ви е проблемът на фашетата, бавно учите бързо забравяте и винаги не сте по темата...

Знаем, знаем, за вас фашисти са всички, които не харесват комунистите.

Имаше и съд, затвори и лагери за далавераджиите, гаменорията, бандюгите, недобитите фашета, разните безделници затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!! "
ЕХ , **** , като не си подготвен , не се изказвай ! Ти си видял късния соц след 1970 година , а в статията се визират първите 15 години от комунистическото мракобесие, когато веднага след 09 09 1944г бяха избити без съд и присъда всичките интелигентни българи които не бяха по вкуса на каскетите и мандраджиите - лекари, учители, свещеници, офицери, кметове, богати фабриканти и земеделци. Които не утрепаха ги изпратиха по лагери и затвори, интернираха ги из страната , взеха им собствеността, тормозиха ги по всякакъв начин докато накрая капитулираха(умряха, самоубиха се или се пречупиха) ! Това го знам от родителите и дедите си които са го преживели едно към едно ! Децата и внуците на тези убийци и сатрапи сега са по върховете на държавата, че и в Брюксел дори !
цитирай
21. bdenkov - 20
20.09.2019 07:33
" Пак ли пренаписване на историята "


Комундер,
двама братовчеди на вече покойната ми майка са зверски убити от такива като теб, без съд и присъда ! Ако взема да напиша изтезанията на единия, преди да го убият - една седмица няма да спиш !
КАК САМО ВИ МРАЗЯ !!!

Без ДС - ченгета! Лустрация!
цитирай
22. bdenkov - 21
20.09.2019 07:35
" И слава Богу, че иначе загиналите дисиденти щяха да са с 200 повече "
( щрих - весело )


Комундер, ако не беше дребното човече с жабешката уста от Веселиново, " кръглите маси " и МРЪСНИТЕ ПРОТИВОБЪЛГАРСКИ договорки с мракобесника Луканов, днес или щеше да си някъде в Сибир, или щеше да се спотайваш и да се молиш на Бог, да останеш незабележим, а не да се гавриш така ДОЛНО С ПАМЕТТА НА НЕВИННО УБИТИТЕ ОТ ЧЕРВЕНАТА СВОЛОЧ !!!

цитирай
23. bdenkov - 21
20.09.2019 07:36
" За пет години в университета съм платил 1.2 лева за таксова марка за студентската ми книжка . "


Не вярвам да си чак толкова ТЪП, за говориш за безплатно образование, безплатно медицинско обслужване и останалите малоумни манипулации, разпространявани сред дебили и откровени идиоти !
С какво са плащани заплатите на преподавателите ти, чиновниците от канцеларийте, обслужващия персонал, обзавеждането на кабинетите ... ? С какви пари са плащани заплати на лекари, мед. сестри, бърза помощ, купуване на автомобилите и зареждането им с гориво ... ?
Я ми отговори на тези въпроси, но не забравяй, че съм във възраст, която помни онова мракобесно време !!!
цитирай
24. bdenkov - 22
20.09.2019 07:38
Комунизмът е най-зверският и анти-човешки строй.България и до ден днешен страда от пост-комунизма,защото сред политиците и бизнесмените у нас бъка от бивши ДС агенти и потомствени комуняги.
цитирай
25. bdenkov - 23
20.09.2019 07:39
Много малко се знае за горяните и въобще за съпротивата срещу наложеното ни от Червената армия управление

Браво, но истина е че за комунистите беше безплатно хората които работеха плащаха

другарю, за теб сигурно и 200 000 ще са малко, само и само развития социализъм да дойде на власт. Но тази цифра не е преувеличена, като се вземат екзекутираните със съд и без съд, умрелите по лагери, унищожените душевно, и Хората които са станали по-безправни и от негри в Алабама и от робите по време на цар Крез, един човек можеш да го убиеш и без да го ликвидираш физически. вие псевдокомунистите имате мръсна семка и сте като хлебарките, като ви пуснат в канала пак изпълзявате. Ще трябва време за да се изчисти вашата популация, но и това ще стане.
Познавах хора които са били на позиции преди 1990 г. които бяхо убедени комунисти-идеалисти, които бяха по-умни, по-културни, по-образовани и по-порядъчни от мен, но те и по онова време бяха ХОРА, а не като вас които сте изпълзяли от мръсния канал 1944 когато идва съвецката армия и правите "възстание". Истинските идеалисти комунисти са били мното малко и повечето са избити преди 1944 защото те са отишли да се бият, а не са се крили като вас в мръсния канал
цитирай
26. bdenkov - 24
20.09.2019 09:04
Толкова си остарял, че чак амнезия си хванал. 60-те години злато се продаваше от частни лица на "Златарска Промишленост" и те даваха прословутите бонове с които се пазаруваше в Кореком. Мои приятели за да си купят един шушлек продаваха златни пръстени.
Ама голяма склероза си развил!

цитирай
27. bdenkov - 26
20.09.2019 09:16
и аз съм жививял по онова време другарю ***. А прав си, тебе никой не може да те научи, ти си знаеш, чогун. Яд те е че вече не може като преди да вееш червени знамена, да викаш бкп и да те храни държавата, а другите да работят. И тези които украдоха Бъргария и те ще си го получат, защото като спре кранчето (а натам отиват нешата), какво ще правят? На цървула колкото и пари да му дадеш (да си открадне) ще ги загуби рано или късно, може са ди обуе обувки от крокодилска кожа, но акъла му пак ще е цървулски, другарю
цитирай
28. bdenkov - 27
20.09.2019 09:18
Много малко се знае за горяните и въобще за съпротивата срещу наложеното ни от Червената армия управление
Знае се ... в генералния щаб на Руската армия, където се подиграват с БКП:

http://www.genstab/bulgar_ss.htm


Михаил Кожемякин

Bulgarische Nr 1. Болгарские части СС
9 сентября 1944 г. стало последним днем Третьего Болгарского царства. Воспользовавшись нашествием Красной армии и глубочайшим кризисом власти, просоветские элементы Болгарии свершили государственный переворот. К власти пришло опиравшееся на штыки захватчиков правительство Отечественного фронта, решающую роль в котором играли местные коммунисты. Болгария вступила в войну на стороне Советского Союза, и болгарские войска, которые царское правительство до тех пор смогло самоотверженно сохранить от отправки на фронт, выступили в поход против их бывших союзников-немцев - сложить свои головы в горах Югославии и на равнинах Венгрии.
Советская история долгое время подчеркивала, что девятосентябрьский переворот равно как и вторжение советских войск были встречены болгарским народом с ликованием, а антисоветского сопротивления в стране практически не было. Время освободило правду из под наслоений идеологии. Подвиг многих тысяч свободолюбивых болгар, отдавших свои жизни и силы в борьбе с коммунизмом в 1944-46 гг., вновь стал достоянием и гордостью своей страны. И далеко не последнее место среди них занимают легионеры Болгарской противотанковой бригады СС.
Вопрос о формировании болгарского добровольческого легиона в составе войск СС был поднят Гиммлером еще в декабре 1942 г. Однако болгарское правительство и лично царь Борис III, не спешившие расплачиваться жизнями своих солдат за участие в гитлеровском “крестовом походе против большевизма”, вежливо, но безапелляционно отклонили предложение рейхсфюрера. Коммунистический переворот в Болгарии резко изменил положение вещей. Инициатива теперь полностью перешла в руки Гиммлера, и осенью 1944 г. он отдал
цитирай
29. bdenkov - 27
20.09.2019 09:19
Инициатива теперь полностью перешла в руки Гиммлера, и осенью 1944 г. он отдал приказ о начале формирования болгарского гренадерского (пехотного) полка, который в перспективе должен был послужить основой для планируемой болгарской дивизии СС (Waffen-Grenadier Division der SS /bulgarische Nr 1/). При этом рейхсфюрер СС особенно оговаривал критерии набора добровольцев-болгар. Бывшие солдаты и офицеры болгарских экспедиционных войск в Македонии, перешедшие на сторону германской армии в ходе попытки их разоружения в сентябре 1944 г., строго не допускались, как сдавшиеся “из страха за свою жизнь” и следовательно недостаточно надежные (их распределяли, как правило, в германские, венгерские и хорватские части, дравшиеся на Баканах и в юго-восточной Европе). Добровольцами имели право стать только болгары, преимущественно военные, которые сумели после девятосентябрьского переворота пробраться к немцам через охваченную войной Югославию или перебежчики из прибывших на советско-германский фронт болгарских армий.
Однако рейхсфюрер был чересчур оптимистичен, надеясь набрать достаточное количество болгарских добровольцев на таких жестких условиях приема. После того, как первый этап болгарского сопротивления был жестоко подавлен советскими войсками и местными коммунистами, большинство уцелевших патриотов предпочло остаться в стране и перейти к подпольным или партизанским методам борьбы. Те же, кто уходил в эмиграцию, предпочитали Турцию, куда было гораздо легче пробраться из Болгарии, и где кемалистское правительство оказывало им покровительство.
В конечном итоге к началу 1945 г. в учебном центре СС городке Доллерсхейм на северо-востоке Австрии удалось собрать всего 25 офицеров, 56 подофицеров (сержантов) и около 500 солдат бывшей Болгарской армии. К ним присоединилось около 150 болгарских студентов, обучавшихся в различных университетах Германии, преимущественно членов националистической молодежной организации “Бранник”, в том числе 12 девушек, изучавших медицину в Вене
цитирай
30. bdenkov - 28
20.09.2019 09:20
Однако рейхсфюрер был чересчур оптимистичен, надеясь набрать достаточное количество болгарских добровольцев на таких жестких условиях приема. После того, как первый этап болгарского сопротивления был жестоко подавлен советскими войсками и местными коммунистами, большинство уцелевших патриотов предпочло остаться в стране и перейти к подпольным или партизанским методам борьбы. Те же, кто уходил в эмиграцию, предпочитали Турцию, куда было гораздо легче пробраться из Болгарии, и где кемалистское правительство оказывало им покровительство.
В конечном итоге к началу 1945 г. в учебном центре СС городке Доллерсхейм на северо-востоке Австрии удалось собрать всего 25 офицеров, 56 подофицеров (сержантов) и около 500 солдат бывшей Болгарской армии. К ним присоединилось около 150 болгарских студентов, обучавшихся в различных университетах Германии, преимущественно членов националистической молодежной организации “Бранник”, в том числе 12 девушек, изучавших медицину в Вене (одна из них впоследствии была тяжело ранена, а другая пропала без вести). Словом, для формирования будущей дивизии СС Гиммлер мог рассчитывать чуть более, чем на 700 болгар.
цитирай
31. bdenkov - 29
20.09.2019 09:22
Не комунистически, а държавнокапиталистически.

Прав сте!
Страшно става!
ЧОгуна Украде държавата!
НеШата отиват на зле!
Пълно е с цървули!

И питам аз!
В този момент,
когато световният комунизъм настъпва!
Идва да върне ТКЗС то
да национализира богатата реколта!

защо се бави номинацията на Радан!
Радан Президент!

цитирай
32. bdenkov - 29
20.09.2019 09:24
Ченгетата от МВР се опитаха да станат банкери, ама то неясен занаят. Изпофалираха.
Също като тия от КГБ в Путинистан:
http://www.zerohedge/news/2015-10-27/why-russian-default-very-real-scenario-2016
Те си мислят, че да управляваш икономика и финанси е като да слухтиш кой разправя вицове против режима.

Най-умният милюцинер е поне стотина пъти по-тъп от всеки среден западен финансист.
цитирай
33. bdenkov - 30
20.09.2019 09:25
Годините социализЪм затриха българското село, просто не искате да го признаете. Помня едно странджанско село пълно с хора, с кръчма, магазин, действаща детска градина (седмична), медицински пункт и т.н. Но то умря, защото в голямата си част неефективни предприятия в града привлякоха младите хора от селото. Селският труд е тежък. В предриятието раздути щатове и се правиш че бачкаш, живееш в панелка ама има поне канализация. Така повечето села останаха на доизживяване. Никой не се ражда там, само хората си "отиваха". Майка ми разказва, че два пъти е сваляна от автобуса с куфара на път за града от партийния секретар, но въпреки това много като нея са "избягали" от селото. Все пак града предлага повече възможности. Това нямаше да се случи, ако не бе чудовищното престъпление наречено колективизация. Всеки да обработва собствената си земя и да се кооперира ДОБРОВОЛНО. Дядо ми казваше: "Еди Кой си нехранимайко през живота си магаре не е гледал, в текейсето му дали за коне да се грижи."
Това цялото го писах не заради Вас, а за по- малките от мен, ако случайно четат "Дневник".
П.С.
Никога не съм преставал да ходя в селото, най - малко поне да окося двора на пустеещата къща, имам го за дълг към покойните ми баба и дядо.
цитирай
34. bdenkov - 31
20.09.2019 09:27
Защо всичко това най-общо казано фалира? Говоря за заводите и селското стопанство. Защо? Защото липсата на "пазар" (с всичките му кусури и недостатъци), липсата на конкуренция водят до неефективност. Защо социализъма не победи бе другарю? Големи "печеливши" заводи, АПК-та.... Гадните империалисти ни фалираха. На път са да фалират отново "люлката" на Социализъма. Трябва още време. Не го искам, те ако не сепроменят (за руснаците пиша) ще си го докарат.

цитирай
35. bdenkov - 32
20.09.2019 09:28
Що говориш глупости? БКП-то видя 89-та накъде отиват нещата и приключиха с измислицата социализъм. То не само при нас де. Целият Източен блок " приключа филма". Просто нямъше накъде. Нямаше как този измислен строй да се крепи. Ако имаше и бе "печеливш" щеше още да си съществува. Западноевропейци и американци щяха да карат "Лади" и " Москвичи". Щяха да си купуват от нас компютри "Правец" и т. н. Французи, Испанци.... щяха да дават мило и драго да работят и живеят в България или в "необятната руска шир". Тълпи мигранти щяха да рискувт живота си да дойдат да живеят при нас или там в "самая могучая". Ноооо ядец... Това последното е единственото "хубаво" (че ни "заобикалят". Мизерията, които комунистите ни спретнаха, никой не иска да я споделя с нас
цитирай
36. bdenkov - 33
20.09.2019 09:34
Имаше и съд, затвори и лагери за далавераджиите, гаменорията, бандюгите, недобитите фашета, разните безделници затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!!
лъжл*иво мили*цио*нерско ко**пе*ле*нце си ******. колко невинен народ се затри по тия лагери. и пак ви е шубе. спокойно. така както сте склерозирали и със старчески памперси няма да ви б*и*ем. но де*ца*та ви...

Кой принуди Горби да взема глупави решения? Отг.: Обстоятелствата. СОЦА Р-У-Х-Н-А. И какво? Ние щяхме да си останем островче на социализъма, ако Горби не бе ни внесъл това глуповато решение? Навсякъде рухна. Румъния, ГДР, Полша.... Навсякъде в соц. лагера.
Комунистите си спретнаха 10.11.89 по своя си рецепта. Още и "берем плодовете". С никоя бивша соц. република не бъркам България. Ние продължаваме да сме безаналогови


цитирай
37. bdenkov - 34
20.09.2019 09:35
Думата ми беше, че селата нямаше как да не бъдат затрити при пагубна и насилствена колективизация. Индустриализация -да освобождава се работна ръка, но това не е било водещо. Откъсната връзка със собствеността. Това е. Вие имате земя. Аз нямам. Накрая получавате колкото мен. Вие работите аз се скатавам. Пак получавате колкото мен. А бачкате тежък селскостопански труд. В града повече удобства и изкуствено търсене на работна ръка заради големия брой предприятия. Кои са дотирани от държавата за да съществуват, кои са печеливши, това са подробности. Важното е да няма безработица. Това обезлюди селата. До сега никой не може логично да ми обясни защо всичко се "срути"? Няма и нужда. Видях защо. Центлрализирано, планово, безстопанствено, без реална конкуренция, следователно неефективно, непечелившо, може да се изброява още. Фактите са си факти. Имаше съревнование между два строя. По-силния победи.
цитирай
38. bdenkov - 35
20.09.2019 09:36
Хайде малко по -сериозно. Но да Ви вляза в тона. Имали са пари купили са го. Горбачов що не ги напазарува той. Деньги нет. След Горбачов имаше достатъчно време да се върнат към "строя", който толкова Ви липсва. Но и комунистите не са прости. Разбраха, че това е "кауза пердута". Станаха капиталисти, защото това е естествения път на развитие. Пък и "хляба и ножа", бяха в тях, следователно не трябваше да се пънат за първоначален капитал. И друго децата и на българската и на руската номенклатура, завършиха образование и жевеят на Запад". Ким Чен Ун и той се образова в Западна Европа. Погледнетесебе, всичко като техника, което ползвате е произведено или поне "измислено" на Запад и сглобено в Катай. Така, че приемете факта- " За социализъма: Game over."

Какво да се поправи бе човече? Всичко бе мъртвородено. Естествения ход на историята го доказа. Стига с този Китай. Там на въпрос към Великия Мао, защо в комунистическа страна се прилагат чисто пазарни принципи в икономиката, Той многозначително отговаря:
"Няма значение котката дали е бяла или черна, важното е да хваща мишки".
Стара американска поговорка
цитирай
39. bdenkov - 36
20.09.2019 09:40
ОК. Съгласен съм. Тогава съм некомунист. И да: фразата е на Дън Бо (Дън Сяопин).: "Не е важно - социализъм или капитализъм, главното е хората да живеят добре". Той го е проумял. При капитализъма се живее добре. Най-малкото синовете и дъщерите на "първите другарЕ", го доказаха. Живеят в"прогнилия запад". Накратко. Няма да се уморя да повтарям, потретвам и т.н. Щом всички без изключения дали са партийни величия или мигранти със зъби и нокти драпат да се доберат до заветния Запад, значи съм прав. Щом китайските комунисти овреме са разбрали на къде духа вятъра пак съм прав.

точно баба ми знае доста по добре от тебе колко е отвисяла по свиждания, пред канцеларии, по етапи и интернирана тук там.

така, че вие чугуноглавите лъжете като разпрани. никога няма да забравим, никога няма да простим. и с риск да не прозвучи християнско и на децата им не прощавам.
кой знае какво може да ми хрумне по натам.

Черве**ни лу**мпени като т*еб трябва да висят от МОЧА с гла*вата на**долу докато изс**ъхнат!!!Само тогава ще се пооправи тази държава!!Пиша го само защото не мога да чета изрод*щи*ните на червен*ите мо**лци!Знам че ще ме изтр*иятт!!!

Бе вие защо тре**пете н**егрите? Я си оправете ко**чината, па после акъл тука да давате и критики да отправяте!

Колкото повече време минава от падането на комунизма, толкова по-ожесточена е борбата с него.
Ами да! Типично по сталински - колкото повече напредвал социализмът и комунизмът, толкова повече класовата борба ставала по-остра /въпреки, че класите изчезвали и се създавало безкласово общество/!
И после ще ми разправят генетиците, че придобитите признаци не се онаследявали! Дядото е попивал мъдрите мисли на Сталин, внуците му ги прилагат в съвремената обстановка!
цитирай
40. bdenkov - 37
20.09.2019 09:42
Партизаните и техните ятаци са престъпници! Разбойници! И заслужено са били наказани със смърт!

Дядото е попивал мъдрите мисли на Сталин, внуците му ги прилагат в съвремената обстановка!

Мъдрите мисли на Ленин и Сталин имат своя генезис от преизподнята на азиатската душа - жестока, безочлива, безчестна и крадлива. Затова намират добра почва в азиатската част на Европа, към която се числи генетично България.

цитирай
41. bdenkov - 38
20.09.2019 09:43
Комуне, тук не вървиш. Няма как да качваш и тук комунистически филмчета като във VBox-a, Понял ?

Takaaaa. Периодът 1947-1950 в България е една трагична ера на мижитурките, доносниците и помагачите на комунистите. След началния период 1945-1947 когато на място без съд и присъда са избивани хиляди ‘неблагонадеждни’ и ‘врагове на родината(съветската родина)’ след този период когато изтребват най-представителната част опасни за комунистите хора следва периода на гонения на останалите потенциално опасни слоеве на населението , които е възможно да не са много почитатели на комунистическата власт тоест следващия слой на неподдържащи комунистите. В тези времена лицемерието и вероломността вземат връх в това племе което мискински всеки път се присламчва към по-силния бил той турчин или рубашка според епохата и господаря. Това са годините на ‘не говори много защото не знаеш кой какъв е’ .Това са ми го казвали и на мен 40 години по-късно когато исках да споделям какво съм чул по Радио Свободна Европа. Та този период е белязан с подозрителност, липса на доверие и предателства във всички слоеве на обществото и лавина от нагаждачи и подлеци видели новия червен господар на който да носят доноси в опита си за да преживяват по-лесно и да получават блага. Така дядо ми по майчина линия имал една пушка Манлихер с щик ,която държал увита на тавана и не я предал след 1944г защото му била скъп спомен от баща му от фронтовете на Iта Световна война. Да, ама някой го наклепал за това, къщата била целево обискирана от основите до тавана и едвам се отървал с разни лъжи от комунягите с ленти ‘ОФ’ , които г пребили счупвайки му носа за назидание. Минало време, но си го белязали като неблагонадежден и подлежащ на наблюдение, защото никога не показвал да е много възторжен от новата червена власт, която по това време вече била прибрала нивите и ливадите му наследство и явно е предполагала какво си мисли. Една есенна вечер на вратата на къщата на дядо ми се потропало тихо, той се
цитирай
42. bdenkov - 39
20.09.2019 09:45
Takaaaa. Периодът 1947-1950 в България е една трагична ера на мижитурките, доносниците и помагачите на комунистите. След началния период 1945-1947 когато на място без съд и присъда са избивани хиляди ‘неблагонадеждни’ и ‘врагове на родината(съветската родина)’ след този период когато изтребват най-представителната част опасни за комунистите хора следва периода на гонения на останалите потенциално опасни слоеве на населението , които е възможно да не са много почитатели на комунистическата власт тоест следващия слой на неподдържащи комунистите. В тези времена лицемерието и вероломността вземат връх в това племе което мискински всеки път се присламчва към по-силния бил той турчин или рубашка според епохата и господаря. Това са годините на ‘не говори много защото не знаеш кой какъв е’ .Това са ми го казвали и на мен 40 години по-късно когато исках да споделям какво съм чул по Радио Свободна Европа.
Та този период е белязан с подозрителност, липса на доверие и предателства във всички слоеве на обществото и лавина от нагаждачи и подлеци видели новия червен господар на който да носят доноси в опита си за да преживяват по-лесно и да получават блага. Така дядо ми по майчина линия имал една пушка Манлихер с щик ,която държал увита на тавана и не я предал след 1944г защото му била скъп спомен от баща му от фронтовете на Iта Световна война. Да, ама някой го наклепал за това, къщата била целево обискирана от основите до тавана и едвам се отървал с разни лъжи от комунягите с ленти ‘ОФ’ , които г пребили счупвайки му носа за назидание. Минало време, но си го белязали като неблагонадежден и подлежащ на наблюдение, защото никога не показвал да е много възторжен от новата червена власт, която по това време вече била прибрала нивите и ливадите му наследство и явно е предполагала какво си мисли. Една есенна вечер на вратата на къщата на дядо ми се потропало тихо, той се облякъл на две-на три и отворил , а пред него стоял одрипан мъж с брада и пистолет който му казал ,че е от
цитирай
43. bdenkov - 40
20.09.2019 09:46
,че е от горяните, бяга от милицията и искал да му даде храна и го приюти за нощта. Дядо ми без колебание го вкарал вътре, дал му да яде и едно одеяло и му казал къде да се скрие в мазето без да го разпитва много много. Залостил вратата и си легнал си но още рано в полунощ усетил ,че човекът се измъкнал от къщата. Помислил си ,че сигурно е решил да бърза за някъде в прикритието на нощта. Какво е била горчивината му когато на сутринта чул блъскане и разбиване на вратата , а група от ‘ОФ’то с автомати начело с ‘горянина’ дошла да го арестува за подпомагане на народните врагове. Всичко било инсценировка и провокация за да докажат ,че е потенциален ятак на горяни и трябва профилактично да бъде елиминиран. Никога не забравили случката с укритата пушка и дълбоките съмнения ,че ‘този не е наш’. Отведен, ,разпитван за съучастници , бит,натоварен без съд и присъда, изпратен в лагер,отново бит , малтретиран,смачкан от непосилен труд и глад, 8 години в неизвестност за семейството си , което не поучило никаква информация повече за него. Никой в местната милиция не знаел за това име, с досада казали да се разкара на баба ми , а възможно е и да са казвали истината в хаоса на хиляди унищожени души без каквито и да е писмени заповеди никой там да не е могъл да каже къде е Никола Георгиев или каквото и да е там име. След като семейството и родата жив го оплакали и вече никой не вярвал той да се върне, защото всички чували за стотици истории на безследно изчезнали хора по това време, та една пролет баба ми по нейния разказ видяла в двора на къщата някакво слаботелесно същество полупризрак-полусянка , което подпряно на едната си ръка на черницата с другата галело кората и гледало короната на дървото. Дървото което той някога посадил и сега вече давало плодове.В къщата се понесъл вой на плач както възрастни жени вият при внезапно умрял човек. Седмица не могли да повярват ,че се е върнал от гроба. Години наред той нищо не разказвал ,може би само баба ми знаела някои сп
цитирай
44. bdenkov - 41
20.09.2019 09:48
Седмица не могли да повярват ,че се е върнал от гроба. Години наред той нищо не разказвал ,може би само баба ми знаела някои споделени ужаси от преживяванията му. Съседи се опитвали да го разпитат какво е станало толкова години та го е нямало. Той вече знаел ,че и стените имат уши- ушите на комунистическата държавна сигурност и отклонявал темата. Все пак при обиска на времето спасил щика защото щял да почиства и не го намерили в тенекията с газ, а днес този щик на Mannlicher модел 1895 си го гледам и си спомням за тези събития ,Друг път пък ще ви разказвам за съдбата на другия ми дядо близък с Коста Лулчев (БРСДП) и дъщеря му Виолина и просто симпатизант на тази партия за което също си плаща скъпо.

Това трябва да се чете, много пъти, от всички млади хора!!!!
Убиха ни държавата и направиха от трупа И Франкенщайнска държава!!

Франкенщайн е прекрасен в сравнение с уродливата мутро - олигархия и ченгеджийски останки, които определят дневния ред.

цитирай
45. bdenkov - 42
20.09.2019 09:50
Уважаеми Хора, не се дразнете от драсканиците на горните 3-4 тролчета. те просто си защитават класата и коравия хлебец. на нищо ново те маже да ги научите и нищо старо не са забравили...
Ето един пример от селското стопанство при развития соц. Тогава на всеки кооператор се даваше по едно парченце земя "за лично ползване". "Личното" обхващаше 1% от земеделската земя в България - по правило с най-ниско качество. Този 1% от земята даваше 30% от произведената сел стоп продукция!!!!
Кооперативното стопанство беше един гигант на глинени крака, който не можеше да съществува без безплатния труд на ученици, студенти, войници и служители.Продукциятя от сектора в преобладаващи количества отиваше в братските страни, където се обменяше срещу промищлени изделия със съмнително качество. Рухна СИВ - рухна и социалистическото селско стопатство.
Що се отнася до повишаването на благосъстоянието в селото по това време, то не се дължеше на ТКЗС и ДЗС, а на "личното стопанство"(виж по-горе).Що се отнася до ТКЗС и ДЗС, то оттам здраво се крадеше, това беше станало нац спорт - всяка нощ хиляди необозначени каручки кръстосваха тихите междуселски пътища в Тракия и Добруджа...

Всичко е вярно. И когато системата падна, ат сърце се надявахме, че започва новият, свободен и красив живот. Отвориха затвора отвътре. И го затвориха отвън. Километрични опашки пред западните посолства, унизителни интервюта "защо искаш да ходиш, дай гаранция, че някой ти поема разноските". Това мина. И дойде другото - днешното. Но за него разговорът е много дълъг. И не е за този форум, защото той е част от днешния проблем.

цитирай
46. bdenkov - 43 доста по- лоши неща, написа комунето сега реститут
20.09.2019 09:54
Общо взето така беше. Само че цените на основните неща и параметрите на бюджета се определяха в Москва и съответно плановете за доставките по обеми към СССР.
Това беше единствената причина за бедността на българите и фалитите на държавата.
След ликвидацията та Тр. Костов, който си е позволил да се опита да се пазари за някакви тютюни никой в България повече не си позволява да прави сечено по икономически и политически теми на руснаците.
Вътрешните борби чак до 89-та и след това, че и до днес се състоят в това кой ще натопи другарчето си пред Кремъл и го пусне по пързалката.

емата трябва да бъде доразвита от талантливият историк на близкото ни минало Асенчо Генов, който да ни осветли как пълният адаш на др.Димитров известен повече като Гемето е бил съден от монархофашисткият съд за национално предателство и шпионаж за чужда държава не СССР разбира се.

"Една есенна вечер на вратата на къщата на дядо ми се потропало тихо, той се облякъл на две-на три и отворил , а пред него стоял одрипан мъж с брада и пистолет който му казал ,че е от горяните, бяга от милицията и искал да му даде храна и го приюти за нощта."
.....................................................
Това е бил редовен номер на ДС по това време. Имаше даже филм как с подобна измама подмамават цял камион с желаещи да се присъединят към горяните и ги карат направо в милицията. Другарката която обаче е служила за примамка после я забравят и горката беше много обидена от отношението на другарите към нея и че не канили на партийни събрания.

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
Щото аз помня съвсем ачик как Народната власт постави одма ня мястото им, включително фамозния "Слънчев бряг" разните бродяги, тунеядци, зози, суинги
а кажи ми какво е това престъпление "суинг" и "зози"
мистерия. когато си взимахме къщата обратно приятен бонус беше ритн**ика в г**ъ*за на дър*тата комун*ист*ическа ку*рва от който тя сед*на да точи сопо*ли на трот*оара. а например някой друг можеше да и направи доста по ло*ш
цитирай
47. bdenkov - 44
20.09.2019 09:57
не съм чувал или виждал по това време ....
Напротив населението на страната работеше с ентусиазъм и очевидно 98% беше .... удобно на режима

Така е ****, народът беше ентусиазиран и окрилен от лозунгите на партията и вярваше че след 20 години ще живее в комунизмът. Но все пак се намираха и черногледци които не споделяха тази вяра, които пускаха злостни вицове за Народната власт и те трябваше да бъдат превъзпитавани чрез облагородяващото въздействие на тежкият физически труд в каменните кариери на Слънчев бряг. И на други места са били подготвени такива Слънчеви възпитателни учреждения кариери - лагери но след като на Запад достига информацията за Ловешкият се отказват да ги ползват.

Това е част от истината-в нея липсват пасажите за жестоките чистки вътре в редовете на БКП и на РЕМС -физическото унищожаване на онези които не са крайни привърженици на СССР, онези които по късно бяха наречени враговете с партийни билети....хора идиалисти, които просто са вярвали в една красива утопия.Обществото следва да научи за комунистите пратени като идеологически врагове на СССР за десетилетия в Сибир....Това е част от историята ни по времената на марионетката "Великият Димитров" , на капиталиста милионер - набеден за комунист Коларов, на "революционера с китара Вълко Червенков" .....
Липсва информация за насилствено раздадените съветски паспорти на руски емигранти от корпуса на Вранглер, и на на арменците националисти....всичките те безследно изчезнали в Сибир.

Партията осигури на народа спокойствие и минимални стандарти за живот, които удовлетвориха масата. Нормално е, малък % да е понесъл режима по-тежко! То затова се нарича и "режим". Сам по себе си, бе обречен на разпад... но се модифицира в нова форма и дори през 2016 дейците на БКП управляват ресурсите на Държавата, чрез ПП ГЕРБ!
цитирай
48. bdenkov - 45
20.09.2019 10:01
затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!!

Айде бе?Заключваше се и още как,та и катинари допълнително слагаха.Самовар...

за по малките нехранимайковци имаше и обществен труд на Тухларните в София

Където ги надзираваха големите боклуци.Ама си отвр@тяга...

давате ли си сметка колко са избитите партизани и ятаци 1941 - 1944 от съучастниците на Хитлер и Мусолини.

Даваме си сметка.Малко са били явно...

Знам, че е излишно, но ще опитам да те ограмотя. В изданието на Партиздат по случай 50 годишнината на т.н. ''Септемврийско възстание'' поименно са изброени жертвите в ''борбата срещу фашизма и капитализма'' през периода 9.06. 1923г. - 9.09.1944г. Освен имената са посочени родните им места и дати на раждане и гибел. Вътре има около 2800 лица. За 21 години. Това са нелегални, партизани, ятаци, участници в бойни групи. Всички извършвали терор.
Само за месеците септември и октомвр на 44г. жертвите на комуноидите са над 25 000. Повечето земеделци, учители, попове, военни, журналисти или по- имотни селяни и граждани, които не споделяли радостта от червената зараза. За да им вземат каквото са имали.

Запитали радио Ереван, можеше ли да успее Деветосептемврийският преврат без помощта на Червената армия, а то отговорило - да, ако активните борци преди 9-ти са били колкото са днес/тогава при социализма/. Лично аз познавах активни борци по онова време и съм разговарял с тях. Доста посредствени и прости хора. Тяхната максима беше, че те и децата им трябва да живеят добре, защото са се "борили". Нямаха и грам идея за социална справедливост, братство и равенство. То затова и социализмът им си отиде така безславно и скоропостижно - защото дойдоха на власт, само за да заместят буржоазията в лапането. По принцип в България смяната на властта винаги се е състояла само в смяна на лапачите. ГЕРБ направиха същото - изместиха от хранилките комунягите и толкоз. За друго не се сещам.
цитирай
49. bdenkov - 46
20.09.2019 10:04
борбата срещу фашизма и капитализма'' през периода 9.06. 1923г. - 9.09.1944г. Освен имената са посочени родните им места и дати на раждане и гибел. Вътре има около 2800 лица.

Според британците само партизаните ни са 15 000 ... А жертвите есента на 1944 са разчистване на сметки на битова основа към което комунистите нямата отношение - те по традиция съдят на площада с военна музика

Разчиствания на лични сметки, а? 150 000, а?

ЧервеноРуски лъжи на една Чернадуша - вероятно имащ някяква генерична свързаност с АБпФК, най-вероятно със слуги на (деца, внуци) на АБпФК (вкл среден офиц състав на БНА, респ шпиони на КГБ/КДС)

ЧервеноРуски лъжи на една Чернадуша - вероятно имащ някяква генерична свързаност с АБпФК, най-вероятно със слуги на (деца, внуци) на АБпФК (вкл среден офиц състав на БНА, респ шпиони на КГБ/КДС)
цитирай
50. bdenkov - 47
20.09.2019 10:06
За социалистическа България.Как Петър Младенов оцени управлението на Живков и състоянието на социалистическата държавата.
Из доклада на Петър Младенов, новоизбран генерален секретар на БКП, на пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г., отпечатан в партийния орган “Работническо дело” (год. LXIII, брой 346 от 12 декември):

През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:
– стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;
– увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;
– сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.
За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ.

Същевременно трябва да отбележим факта, че в нашите условия с особено сила се прояви деформиращото въздействие на режима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социалистически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години реше
цитирай
51. bdenkov - 48
20.09.2019 10:08
Същевременно трябва да отбележим факта, че в нашите условия с особено сила се прояви деформиращото въздействие на режима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социалистически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички основни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съждения. Тези деформации се задълбочиха през последните няколко години, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пътя на повишаването на външните и вътрешните задължения на страната. Тази политика с основание може да бъде наречена: „След мен потоп”. По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека.
Главната причина за създалото се положение бе неизживяната административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението.
Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само за 1989 г. се очакват свободните парични средства да се увеличат с още 1.6 млрд. лева!
Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити. Непризнаването на инфлацията ускорява обезценяването на българския лев, намалява неговата вътрешна и външна покупателна сила.
цитирай
52. bdenkov - 49
20.09.2019 10:10
Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободна конвертируема валута. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута.
Четвърто: Като цяло можем да говорим за намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската икономика. Народното ни стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад. През последните няколко години ние не успяхме да се адаптираме към световното стопанство, въпреки че конюнктурата беше, общо взето, благоприятна за нас.Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години отслаби връзката на селяните със земята. От традиционни износители България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж…
Това не беше политика, обърната към човека. Тя не служеше за задоволяване на човешките потребности. Създадоха се условия за подкопаването на традиционните за българина трудови добродетели.
“Нагоре” вървеше лъжлива информация, “надолу” – завишени възнаграждения за мълчание и съучастие, един общ заговор срещу благополучието на народа. Създадоха се условия за корупция, за разгръщане на “икономика в сянка”, за най-различни мафии… Икономиката на командите “от горе” беше на път да унищожи прекрасната българска природа.
Разклати се вярата на населението към закона, защото той постоянно се нарушаваше. Намесата в дейността на правозащитните органи стана постоянно явление.
Това е социалистическа България през 1989г., съгласно самите комунисти-доклад на генералния секретар на БКП, изнесен на пленум ЦК на БКП на 11.12.1989г.

Тея думички без свобода за какво са му...

Ами аз се майтапех ама ми идват в повечко соцьофилистиците, готови да дадат свободата си за кило кренвирши с толаетна хартия...

Дааа, в бетонните глави на потомците на АБпФК и техните слуги, звънят сърпа и чука и отеква ЧервеноРуската "истина"...

истината е по-важна от честта на Великая Россия

цитирай
53. bdenkov - 50
20.09.2019 10:13
Забележете Хора, че потомците/слугите* по наследство са също така кръвожадни, като дедите/господарите си (виж по-горе)

ЧервеноРуска антибългарска агентура, кръвожадна и безграмотна

Осъдените от НС може и да ги има в Уикепедия, но избитите без съд, присъда или поне намек за правораздаване не са там. Все още има живи свидетели на червения терор в първите месеци след преврата 44г. А, да си прочел в нета, колко са загиналите българи по заповед на червената войска окупирала страната. Тези същите войници, който участваха в последната фаза на сръбска и унгарска територия. Безмислена, кървава дан на червената зараза.

Отговорът е непостижим за интелекта на ЧервеноРуския трол.
Т. нар. Берлински договор е продължение на политиката на Россия, която, след като разрушава решенията на Цариградската конференция за създаване на две автономни български държави (в нац граници на българите и с площ дори по-голяма от измислената "Санстефанска България, още предния ден подписва с АвстроУнгария секретния Райхщатски договор, където черно на бяло пише, че на Балканите НЯМА да се създава голяма българска държава.точка.Да не говорим за другите престъпления на Россия с/у бълг народ: борбата й срещу църковното и националноосвободително движение на бълг народ (така например бълг владици са заточени под натиска на ген граф Игнатиев, същият този, който фактически качва Левски на въжето...)
Тролчета, близко е времето, когато ще се закопае постКомунизЪма и истините ще излязат от Гроба на историята, където ги заключиха вашите господари

истината е по-важна от честта на Великая Россия

цитирай
54. bdenkov - 51
20.09.2019 10:14
Между сърпа и чука (Комунистическият терор и алтернативното социално битие, 1945-1956 г.)

От изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това...", 2009 г.

Непосредствено след 9 септември 1944 г. едно момче от с. Езерово, Пловдивско, става свидетел на сцена, която никога няма да забрави. В родното му село има паметник на убитите през войните. Пред него е довлечен човек от съседното село Бодрово, набеден за убийството на партизанин. Следва импровизиран съд и саморазправа. "Избягах", пише след петдесет години в спомените си Христо Запрянов. Малкото, което вижда, докато бяга, трябва да го подготви за младостта по затвори и лагери. Някаква жена посяга със сърп да реже косата на жертвата.

Терорът върху селото

Хаотичен в началото на септември, много скоро терорът придобива ред. Целите, на които трябва да послужи, са две. Първата и най-належаща е да се унищожат противниците на новата власт. Докато хайките още текат и страната е окупирана от Червената армия, още в началото на зимата започва работа т.нар. Народен съд. Арестуваните са близо 30 хиляди, а приблизително всеки десети от тях е осъден на смърт и екзекутиран.

Втората цел на терора изисква повече време. За да наложи комунизъм в България, съветската диктатура трябва не само да унищожи опозицията, но и да промени радикално облика на българското население. Предимно земеделец, българинът трябва да се превърне в работник. От случайните плацове на саморазправата и съдебните зали насилието трябва да се пренесе в човешкия бит. Започва колективизацията на земята.

В началото на 1945 г. Отечественият фронт (ОФ) организира акция за привличане на селяните в новите Трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС). Участието засега е доброволно, но има и елемент на натиск – от името на Червената армия маршал Толбухин подарява на селата първенци в кооперирането 15 трактора "Сталинец". Получаването на тази машина, наподобяваща огромен чук върху вериги, е своеобразен тест за лоялност към властта. По-чевръсти
цитирай
55. bdenkov - 52
20.09.2019 10:16
По-чевръсти комунисти убеждават, че тя е измислена лично от Сталин.

Докато тече акцията на ОФ, в квартирата на Христо Запрянов са настанени двама съветски офицери. Единият е праволинеен сталинист, другият – бивш обитател на ГУЛАГ. Аркадий, както се нарича вторият офицер, чете пред домакините писма на своята съпруга. От тях Христо и неговите приятели научават, че в прокламирания рай на кооперативите владее глад. Момчетата събират няколко чувала с брашно и съветският офицер ги изпраща на своите близки. В знак на благодарност той им подарява пистолет и патрони.

Две години по-късно, през 1947 г., държавата на практика обявява война на българското село. През юни Министерския съвет увеличава драстично наряда за зърнените храни и на много места селяните са заплашени от глад. През септември водачът на БЗНС и опозицията Никола Петков е осъден на смърт, партията му е забранена и селското население символично е изключено от политическата общност на страната. През декември изключването добива формата на социална смърт – според новоприетата конституция държавата става тази, която определя размера на земята, притежавана от частни лица.

В резултат на тази репресивна политика по-голямата част от българските селяни – преобладаващото население на страната в онези години – са принудени да променят живота си в една от следните две посоки: или да вложат собствеността си в трудовите кооперативи, приемайки да работят срещу заплащане, или да напуснат селото. Ако напуснат селото, възможностите пред тях са или да се преселят в града, намирайки си каквато и да е работа в развиващата се индустрия, или изобщо да се отделят от обичайното си социално пространство.
Христо Запрянов отново решава да избяга.

https://www.dnevnik/analizi/2016/07/08/2789961_mejdu_surpa_i_chuka_komunisticheskiiat_teror_i/

Социалното блуждаене
Това, което следва в съдбата на младия мъж, се повтаря в съдбите на стотици хиляди българи от онова време. При насилственото си пренареждане българското общество е
цитирай
56. bdenkov - 53
20.09.2019 10:18
Това, което следва в съдбата на младия мъж, се повтаря в съдбите на стотици хиляди българи от онова време. При насилственото си пренареждане българското общество е освободило като ненужни голям брой социални атоми, които, естествено, се насочват натам, накъдето ги завъртят обществените вихри. В началото на септември 1947 г. Христо Запрянов тръгва към Гърция.
На пръв поглед емиграцията е много по-добър избор от пасивното понасяне на разселвания, следене и унижения. За разлика от т.нар. бивши хора, както властта нарича предишния обществен елит, хората като Христо Запрянов имат макар и минимална свобода на избор. Нещо повече, отправяйки се към границата, те получават правото на нещо, до което в този момент имат достъп единствено силните на деня – един вид право на геройство.

На втори поглед обаче и тяхната участ не е за завиждане. Границите се охраняват строго, срещу нарушителите се стреля, телата на убитите не се връщат на техните близки, самите убийства се използват за пропаганда. Групата, с която Христо Запрянов планира да премине в Гърция, е избита до последния човек в местността Чекеларе край Златоград, а "Работническо дело" представя случая като "елиминиране на диверсанти", опитващи се да влязат на територията на страната.
Но да речем, че потенциалният емигрант все пак успее да напусне България – тогава какво? Веднага след като пресичат границата, Христо Запрянов и неговите спътници се предават на гръцките власти и след 10 дни в Гюмюрджина (дн. Комотини), където са разпитвани и проучвани, са качени на влак за Солун. През тези години Гърция, която след войната е попаднала в зоната на англо-американското влияние, е нещо като междинна база за емигрантите, идващи от съветската зона. От Солун българите трябва да отплават за Америка.

В Драма обаче късметът им изневерява. Арестувани от местни партизани и техният помощник българин, те са отпратени обратно в България заедно с друга група от емигранти. Съветват ги след известно време да се опитат отново да
цитирай
57. bdenkov - 59
20.09.2019 10:19
В Драма обаче късметът им изневерява. Арестувани от местни партизани и техният помощник българин, те са отпратени обратно в България заедно с друга група от емигранти. Съветват ги след известно време да се опитат отново да преминат границата. Понеже никой не иска да си рискува живота, за водач на българите е дадено едно куче.

Две седмици след като е напуснал България, Христо Запрянов отново преминава границата – този път в обратната посока. На 27 септември, вероятно след предателство от близки хора, е арестуван в колибата, от която в началото на месеца е тръгнал.

От блуждаещия социален атом до алтернативната социалност: горяните

Нека обаче си представим, че групата, на която Христо Запрянов попада, не тръгва към Гърция, ами се въоръжава, установява се на лагер в близост до родните места на участниците в нея, изгражда си мрежа от помощници и информатори и, най-сетне, се кръщава с някакво име, отразяващо нейната идеология. Доскоро отделни и блуждаещи, сега социалните атоми са се свързали в цялост, която наричаме "горянска чета". При добра организация и малко късмет тази цялост може да просъществува и цяла година.

Между 1945-1956 г. подобни чети се появяват на много места в България – първоначално по периферията на страната, в близост до границите, а след 1947 г., когато терорът се пренася върху селата – и във вътрешността, в областите с богати обработваеми земи. Според историка Диню Шарланов, за този период през горянските чети преминават малко над 4000 души. Най-многочислената чета е регистрирана в околностите на Сливен през 1951 г. – това е четата на Георги Стойнов (Търпанов), достигаща до 72 души.

Цитираните числа обаче са приблизителни и основната причина е, че освен въоръжена чета, горянската организация обикновено включва и мрежа от помощници, ятаци и информатори по селата, като в някои случаи периферната система е много по-многочислена от самата чета. Това е и първата характерна черта на горянските чети – те не съществуват като самодостатъчни, но
цитирай
58. bdenkov - 60
20.09.2019 10:25
Цитираните числа обаче са приблизителни и основната причина е, че освен въоръжена чета, горянската организация обикновено включва и мрежа от помощници, ятаци и информатори по селата, като в някои случаи периферната система е много по-многочислена от самата чета. Това е и първата характерна черта на горянските чети – те не съществуват като самодостатъчни, но като органично свързани с населението на мястото, около което действат.

Организацията по селата се изгражда на принципа "от човек на човек". Създават се комитети, наподобяващи революционните комитети на Левски, като на някои места – напр. в Асеновград през 1947 г. и селата около Русе през 1950-1951 г. – участниците в организацията полагат и клетва. Комитетите включват предимно по-заможни и средни селяни. Техният авторитет сред населението помага в някои случаи мрежата от организации да се разпростре в над десет села.

Слабостта на тази структура е явна – множество лица, които могат да бъдат вербувани, блокадата на селата води до изтощаване на четите, терорът върху населението се използва за морален шантаж на четниците, и т.н. На практика в почти всички случаи четите са побеждавани от органите на властта първо чрез разкъсване на периферията, която ги е поддържала, и чак след това с оръжие. Ахилесовата пета на горянската чета е именно остатъкът от социално чувство.

Но този остатък е и голямата сила на четата – в една държава, чийто социален климат всячески благоприятства подлостта и разкъсването на междучовешките връзки, горянството предлага малка възможност за взаимопомощ и морално оцеляване на населението. Редкият шанс да се държат като нормални хора, а не толкова изгледът за победа на съпротивата е това, което мотивира мнозина да помагат на горяните.

Затова и водачите на горянски чети понякога се превръщат в местни герои и около тях се създава нещо като легенда. Може би най-известният пример е Герасим Тодоров от село Влахи, който води малка чета в Пиринско през 1947 г. Образът му е толкова популярен
цитирай
59. bdenkov - 61
20.09.2019 10:26
Затова и водачите на горянски чети понякога се превръщат в местни герои и около тях се създава нещо като легенда. Може би най-известният пример е Герасим Тодоров от село Влахи, който води малка чета в Пиринско през 1947 г. Образът му е толкова популярен и обичан сред местните хора, които го отъждествяват с Яне Сандански (роден в същото село), че когато в крайна сметка органите на ДС ликвидират групата, тялото на Тодоров, разкъсано на няколко части, е събрано в едно одеяло и демонстративно изложено с музика и хора в центъра на Влахи.

Това подсказва и другата характерна черта на горянството: неговата откритост. Подозрителен по природа, за да припознае и приеме някого в дома си, селянинът непременно трябва да го познава – при това не само него, но и рода му. Затова и конспиративността, така типична за живота в партизанските организации, почти изцяло отсъства от горянството. Влизайки в горянската чета, горянинът обикновено влиза в нея със собственото си име. То е залог за доверие пред поддръжниците на четата.

Името обаче има и друг адресат – поддръжниците на властта. Да се обърне открито с името си към тях, да ги увещае да се променят, да ги предупреди, че ще употреби насилие – горянинът счита това за белег на социалност и благородство, който изобличава грубото и анонимно насилие на комуниста. "Аз не мошенически като вас, а кавалерски заявявам, че вече милост не раздавам", пише до влахинските комунисти Герасим Тодоров. "Безброй са случаите, когато всеки от вас ми е падал на мушка, но аз съм отбягвал да правя зло", пише до комунистите от с. Малко Белово Спас Иванов, командир на една от пазарджишките чети.

Но дали това благородство е реално или повече идеално? Случаите на неоправдано насилие, извършено от горяни, не липсват – такова, изглежда, е убийството на 2 войници и 4 ремсисти в Осоговската планина, извършено през 1945 г. от участници в кюстендилската Бригада "Д-р Г. М. Димитров". Не липсват, разбира се, и горяни, които
цитирай
60. bdenkov - 55
20.09.2019 10:27
Не липсват, разбира се, и горяни, които настояват за извършване на показни акции – като един от водачите на асеновградските чети – Димитър Примов, който настоява да се нападне казармата в Смолян.

Като цяло обаче горянските чети не целят да сплашват населението, а да го подготвят за евентуална борба срещу комунистическата власт. За тази подготовка са нужни най-вече идеи и система за взаимопомощ, а не терор. Затова и основните дейности на горянството са именно тези – разпространяването на позиви за съпротива срещу властта и създаването на алтернативна социалност.

Казано накратко, горяните вярват, че има друг живот, за който се борят. Уви, оказва се, че няма. Горянството е ценно за нас не с резултатите, които постига, не толкова като подготовка за друг живот, а с всичките му човешки кривини и заблуди – като живот.

От алтернативната социалност до имитирането на социалност: ДС

Но защо все пак горянските чети не се свързват в по-голяма организация?

Първата причина, изглежда е, че горяните донякъде подценяват онова, което сами постигат. Макар че на много места в България успешно се създават организации, които обхващат по няколко села, този модел на алтернативна социалност не се използва за свързване със съседни общини и области. Горянството се преживява като форма на свобода, но на практика не се мисли и инвестира като такава.

Очаква се свързването да бъде наложено отвън, при евентуалното навлизане на британски или американски войски в България. Това до голяма степен поражда и колебание кое е по-важното в битието на горянина: да се извършва социално мобилизиране на населението, или да се извършват акции, които биха привлекли вниманието на Запада. "Аларми и само аларми", така описва пред следователя мечтаната тактика на горяните един участник в кюстендилската Бригада "Д-р Г. М. Димитров".
Втората причина е стратегическа. В страната липсва център, който да координира акциите на отделните горянски групи. Нещо повече, при положение че опозицията е буквално
цитирай
61. bdenkov - 56
20.09.2019 10:29
Нещо повече, при положение че опозицията е буквално унищожена, такъв център може да се създаде само извън страната, от емигрантските общности. С това се заема бившият водач на БЗНС "Пладне" Г. М. Димитров, който през 1945 г. е успял да избяга от България благодарение на английската легация. Извън страната той оглавява т.нар. Български национален комитет.
С помощта на САЩ и по-конкретно на ЦРУ – където през 1949 г. е разработен специален план за България, носещ кодовите названия QKSTAIR и BGCONVOY, – Г. М. Димитров постига две конкретни цели, които донякъде помагат за свързването на българската съпротива: създаването на радио "Горянин" (в покрайнините на Атина), излъчващо върху цялата територия на България всекидневна програма на български език; и създаването в Германия, в американската военна база в Цайлсхайм, близо до Франкфурт на Майн, на българска национална рота, достигаща до 200 души.

Радиото и ротата снабдяват съпротивата с усещане за легитимност и подкрепа и не на последно място – с така важните за нея общи символи. Да разполагаш с макар и малка войска, която носи българското знаме на своите униформи и която е нещо различно от войската, подчинена на комунистическата държава, да слушаш радио, чиито емисии органите на сигурността не могат да прекъснат или заглушат – тези неща изглеждат на горяните като сигурно обещание за скорошното падане на режима. Неслучайно броят на горянските групи нараства сериозно именно през 1950-1951 г., когато са създадени двата символа на съпротивата.
Въпреки външната подкрепа, горянското движение постепенно е задушено и за това най-важна роля изиграва третата по ред причина – тази, че успоредно с изграждането на горянските организации, Държавна сигурност успява да изгради мрежа от агенти и информатори, която далеч надминава по брой участниците в съпротивителното движение и която разполага с добре структурирана централна организация. Горяните всъщност са победени не от редовна войска и милиция, а от сътрудниците на ДС.
цитирай
62. bdenkov - 57
20.09.2019 10:31
Числата са стряскащи. В доклад от инспектора на отделение I-во на ДС-София за разработките срещу лица по линията на "политическия бандитизъм" (както се наричат разработките срещу горяни) се посочва, че през октомври 1951 г., когато е съставена справката, отделението води 42 групови и 24 еднолични активни разработки, в които влизат общо 148 лица. Но ето и броя на лицата, които работят за ДС: 114 агента, 126 информатора, 6 резидента, или общо 246 лица. Дори и цифрата да е завишена, за да вдъхва оптимизъм на началниците, то тя пак е твърде сериозна.

На практика говорим за тотално следене на населението и дори за нещо още по-страшно – за население, което хем подкрепя съпротивата, хем я следи и предава. Именно в тази социална шизофренност, която култивира последователно чрез облаги и насилие, ДС открива и най-мощното си оръжие за разбиване на горянските организации – имитирането на подкрепа.

Ето един пример от този зловещ театър на социалността. На 1 октомври 1951 г. сътрудници на ДС избиват 16 горяни в землището на село Александрово, община Павел Баня, които са подмамени от внедрен в групата им агент с обещанието, че ще ги свърже с техни другари от Сливен. След като истинската и мнимата чета са тържествено строени една срещу друга, агентът на ДС извиква "кръгом" и момчетата от неговата група са разстреляни в гръб.

Краят на терора

Точно 15 години след историческия 9 септември, Христо Запрянов е освободен от лагера в Белене. Всичко сякаш се е променило: сталинизмът и репресиите са развенчани, навсякъде се строи, несвободата се държи като свобода. Променен е и самият Христо Запрянов: този, който е влязъл в затвора като дете на земевладелци, е излязъл от лагера като строител.

Освен символично, той е съблечен от предишното си битие и буквално – докато е бил в лагера, дрехите му са изядени от молци. Налага се други затворници да му заемат някакъв анцуг – както пише, "в цвят, неподходящ за мъж". Когато слиза от влака и близките му го
цитирай
63. bdenkov - 58
20.09.2019 10:32
Освен символично, той е съблечен от предишното си битие и буквално – докато е бил в лагера, дрехите му са изядени от молци. Налага се други затворници да му заемат някакъв анцуг – както пише, "в цвят, неподходящ за мъж". Когато слиза от влака и близките му го виждат, една жена възкликва нещо, което може да се каже за голяма част от българите, преживели терора: "Проклетници, оставили го по бели гащи!"

Източниците: историята на Христо Запрянов е взета от неговата книга "Младост по затвори и лагери", издадена през 1999 г. За политиката към селото вж. книгата на Михаил Груев "Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те и 50-те години на XX век", издадена през 2009 г. Сведенията за горянското движение са взети от двутомника с документи, издаден от Държавна агенция Архиви (т. 1, 2001 г.; т. 2, 2010 г.); текстът на историка Диню Шарланов е достъпен тук. Документите от архива на ЦРУ, разсекретени по програмата за достъп до информация FOIA, могат да се прочетат тук.

https://www.dnevnik/analizi/2016/07/08/2789961_mejdu_surpa_i_chuka_komunisticheskiiat_teror_i/

цитирай
64. bdenkov - a
24.09.2019 09:05
И какво излиза? ДС се е саморазпуснала, качила се е в тоалетната чиния и просто е пуснала водата след себе си?
Нищо подобно. Тук не се казва и думица за трансформациите на зловещата структура до наши дни. За какво да чета тази безмислена информация, щом не отговаря на най-важния въпрос -контролиран ли е от ДС политическия и икономическия живот в България през последните двадесет години.
цитирай
65. bdenkov - b
24.09.2019 09:06
Темата за Държавна Сигурност, обслужваща една самозабравила се върхушка и чужда държава и интереси е раната на България.
Няма и не може да има сериозен анализ и отговори на такива съществени въпроси, като защо сме такива, кои сме ние - българите днес, какво точно става и ще става в държавата, без да се бръкне в раната, т.е. без да се извадят на светло многобройните престъпления и национални предателства на т.н. държавно управления на България (от Политбюрата на ЦК на БКПдо съвремеите управления) и на обслужващата ги ДС.
Статията е добра, защото леко открива завесата по темата за широката публика, но не навлиза в дълбочина точно по тези жизнено важни въпроси - за множеството престъпления, осъществени от тази репресивна още със създаването си организация. А трябва, жизнено важно е българите да се запознаят в дълбочина и дадат своята обществена оценка, както маправиха другите държави от т.н. социалистически лагер.
Друг важен аспект е организираното участие на ДС и управленията и в масовото разграбване на дуржавата и политическия живот на страната...
Това са изключително важни въпроси, в чиито отговор се крие разковничето как България да стане нормална държава и да се пребори с организираната престъпност!
Държавна Сигурност и Политбюро на ЦК на БКП не бяха съдени и осъдени, и - което е най-важното публично заклеймени и отстранени от обществено-политическия и икономическия живот на България след 10 ноември и това се оказа фатално за страната ни! Точно те проведоха може би най-мащабното си активно мероприятие на 10 ноември 1989 г., което нарекоха "демократична революция" в България, с което имитираха демократични промени, за да оглавят и канализират огромното недоволство на българския народ от дългогодишните им престъпления и посоката, в която водеха страната ни.
Точно защото ДС не можеше да съществува в традицонния си вид и структури след "демократичните промени", тя премина в "нелегалност", т.е. "потопи се" в различни нелегални форми и структури (сега много от тях са
цитирай
66. bdenkov - c1
24.09.2019 09:07
Точно защото ДС не можеше да съществува в традицонния си вид и структури след "демократичните промени", тя премина в "нелегалност", т.е. "потопи се" в различни нелегални форми и структури (сега много от тях са съвсем явно и скандално подкрепяни от Гоце, например...)
И тъй като жизнена част от техните методи и същност е заплахата и терора, съвсем логично те създадоха нови репресивни структури, като т.н. борци, освободиха и амнистираха множество престъпници в затворите, корумпираха и доунищожиха остатъците от т.н. "правораздавателна система в България", разложиха и деформираха и съда, и прокуратурата, и следствието, и полицията. Никога не изпуснаха от контрол т.н. "тайни служби".
А както виждате и Бойко Борисов, и Гоце не застават с лицепред тези проблеми.
За Гоце е вече пределно ясно на всички!
Явно предстои на българския народ да си научи поредния урок - що се касае до Борисов.


цитирай
67. bdenkov - d
24.09.2019 09:08
Единствената цел на ДС е лични облаги в големи размери, заграбване имущиството на "кулаците" и фабриканти, подтискане на народа с цел признаване на откраднатото.ДС е клон руската мафия КГБ която поставя разграбването на държавата си като основна цел.
Типичен пример в България е загабване активите и имуществото на Акционерно дружество за международна търговия "Орел" на братя Бъклови от Бургас от ДС и "народната власт" и предаването им на ТИМ .
Под мотото КУЛАК и ИЗЕДНИЦИ на НАРОДА

1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ

цитирай
68. bdenkov - 1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
24.09.2019 09:09
Под мотото КУЛАК и ИЗЕДНИЦИ на НАРОДА се изземват всички активи и документаци , изучава се опита и начина на работа на фирмите и се предават на фирми на ДС.
Девиза на ДС -"Сега е наш ред да дебелеем" !
1945 -47 година на арестантите " изедници на народа" са подменяли белия хляб/донасян от роднините на арестантите/ с черен .Белия у езяждан от милиционерите " пазители " на народната воля.
Документацията счетоводна на всички фирми от преди 9.09.2010 г. е иззета и щателно проучена в София и укрита.
цитирай
69. bdenkov - d4
24.09.2019 09:10
Във всяка нормална държава има средна класа - 95 % от населението, които никога не са помирисвали ДС .ДС на тия държави са работили за да имат спокойствие средната класа и да творят и развиват икономиката на страната.В България по руски образец има малко изключително богати - 1 % и останалото е мизерия или образеца е робството в най ранни епохи или крепостничеството до 1917 г.
Това не може да бъде начин на живот 21 век, налаган от шепа алчни, крадливи и прости милиционери от ДС /не става въпрос за агенти и доносници/ бивши щатни служители на Политическата милиция на тоталитарната власт - наречена ЦОЦОЛИЗЪМ.
Тоя начин на олихаргичен модел води до регрес и изчерпване ресурса на държавата и закриването и, ако не бъдат спрени.
21 век е век на прогрес и качествено подобряване условията на живот.

Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти

цитирай
70. bdenkov - e
24.09.2019 09:11
Най свеж пример за написаното от вас е Камен Пенков бивш зам. министър. Купил си къща в Испания за милиони евро и с една държавна заплата!? Е как да разберем, че защитава държавен интерес ?!

"Нашите чувства на гореща благодарност, уважение и братска обич отново се отправят към нашите учители – съветските чекисти, които в първите дни на съществуването ни с братска любов, настойчивост и търпение ни показаха първите стъпки в разузнавателната работа."
цитирай
71. bdenkov - n
24.09.2019 09:12
"България, която създадоха агентите на ДС - социално осигурена,без престъпност, с образование "
---ОСИГУРЕНИ ТОЛКОВА ,КОЛКОТО И ОВЦЕТЕ НА ОВЧАРЯ,ДЕТО ГИ СТРИЖЕ !! ДОБРЕ ЧЕ ИМАШЕ СЛАНИНА ,ДА НЕ ИЗМРЕМ ПО КЪРИЩАТА ОТ ГЛАД ! САЛАМ --1 ПЪТ В МЕСЕЦА - НА 10 ЧИСЛО- ДАВАХА МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ ! ЧАКАХ БРАТ МИ ОТ У-ЩЕ 1 СМЯНА ,ДА МУ ОБУЯ ОБУВКИТЕ- МАКАР И МОКРИ !! А ВАШИТЕ ДЕЦА НА ЗАПАД СЪС САМОЛЕТ ОТИВАХА НА "ЗАНЯТИЯ" ПО ТИЯ КОЛЕЖИ И ПРОЧИЕ
цитирай
72. bdenkov - l
24.09.2019 09:13
ТОЗИ ПОЛИГОН БОЛШЕВИШКИ , БЪЛГАРИЯ , СИ БЕШЕ КОНЦЛАГЕР , КОНТРОЛИРАН ОТ РУСКИЯ ПАГОН –А БЪЛГ.ЧЕНГЕТА СТОЯХА МИРНО И ПОСРАНИ !! "ГЕРОИ" ??? ПОД КРАКАТА ВИ СА КОСТИТЕ НА ОНИЯ 30 000-- ОТ ВАС ИЗБИТИ БЪЛГАРИ , КОИТО НАПРАВИХА ЗЛАТЕН БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ , ОБМЕНЯЛ СЕ НЯКОГА В ПАРИЖ И БЕРЛИН ! ИДИ ТИ, КАДРОВИ АГЕНТ , ДНЕС , И ОБМЕНИ ЛЕВОВЕ В ЕВРОПА !! ХА-ХА !! ГОРЯНИТЕ НЕ БЯХА ПРЕСТЪПНИЦИ , А ВИЕ , ПАРАШУТИСТИТЕ ОТ МОСКВА --СЪС СВОИТЕ 60 КОНЦЛАГЕРА СРЕЩУ НАРОДА !! ЗА СЛАВА НА РУСКИЯ БОТУШ !! ПЛЮНКИ ЧЕРВЕНИ ! ЗА КОГО БЕШЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ??
цитирай
73. bdenkov - f
24.09.2019 09:15
А пък когато председателя на ТКЗС в нашето село се върна от една екскурзия до СеСеСеРе, селянията го накачулиха, и заразпитваха : " Е , как е там ? Голяма работа ,а ??" А той, горкия, нали си беше малко прост, им вика --" Ба, голяма !! Само врагове , и сламени колиби !!" Да ама , прост , прост , усети се ,че се "изпика " накриво , и за да замаже положението , добави - " К-О-О-О-ЛИБИ , ША ЗНАЙШ , АМА ВЪТРЕ КАТО ВЛЕЗЕШ , ЖА ТИ ПАДНЕ ШАПКАТА ОТ НАРЕДБА ! " Ето така оцелявахме , с майтапи !!! За джумбуш на гражданята !! Долу цървената НОМЕРАСКЛАТИМИКУРА !!
цитирай
74. bdenkov - b
24.09.2019 09:17
Държавна сигурност официално не съществува от 1990 година. Тогава популярните вестникарски заглавия бяха, че след 45 години ДС е рухнала. Но истината за „възрастта” й е малко по-различна. Макар и рядко споменавана, скрита дълбоко в архивите на МВР, където се съхраняваше архивът на полицията до 1944 година. Държавна сигурност е „родена” през 1925 година.
Тя заменя тогавашната Обществена безопасност и е изградена в структурата на тогавашната Дирекция на полицията, като

Отдел „А” – ДС

Дълги години началник на този отдел е прочутият, загадъчно изчезнал полицай Никола Гешев, чийто образ беше пресъздаден от Георги Черкелов като Богдан Велински в сериала „На всеки километър”.
Някак по естествен път новосъздадената Народна милиция, чийто първи началник-щаб е подполковник Тодор Христов Живков, наследява и Държавна сигурност.
Която по-късно се развива като КДС – Комитет за държавна сигурност, съществуващ до 1969 година, когато се обединява с МВР. В изграждането на новата ДС активно „играят” хора като Христо Боев Петашев, дошъл от съветското разузнаване, Димитър Гръбчев – първи началник на УБО, както и несменяемият чак до 1990 година генерал-полковник Григор Шопов.
Промените от 1989 година завариха ДС като странен конгломерат от външно и научно-техническо разузнаване, контраразузнаване, специални охрани и политическа „полиция”.
Първо главно управление или поделение 72 900 изпълняваше функциите по външното разузнаване. В историята му са записани много, останали завинаги тайна, операции зад граница.
Но това управление се приписва и делото „Скитник”, визиращо писателя Георги Марков и неговата смърт в Лондон през 1978 година.
Версиите са от „Български чадър” – операция на българското разузнаване до акция на британските служби, заподозрели Марков във връзки с българското разузнаване. Разследването за смъртта на Марков приключи миналата година поради давност, без да даде отговор кой е убиецът му.
Заради унищожаването на делото „Скитник” последният началник на Първо главно
цитирай
75. bdenkov - t
24.09.2019 09:19
Заради унищожаването на делото „Скитник” последният началник на Първо главно управление генерал-лейтенант Владимир Тодоров беше осъден след 1990 година и изтърпя близо две години зад решетките. Като подразделение на ПГУ беше и НТР – научно техническото разузнаване, което по днешните разбирания си е чисто фирмено разузнаване. Днес функциите на ПГУ се изпълняват от НРС – Националната разузнавателна служба.
Второ главно управление или поделение 72 800 беше контраразузнаването. То се занимаваше с чисто

противодействие на шпионажа

срещу държавата. В явната му история са записани операциите срещу Иван-Асен Христов Георгиев, български дипломат, вербуван от чуждо разузнаване, срещу Радан Сарафов и други хора, получили присъди за шпионаж в полза на чужда държава, което е наказуемо по целия свят. След промените ВГУ стана Национална служба за защита на конституцията, а от 1991 година, с приемането на Закона за МВР на Христо Данов, се преструктурира в НСС – Национална служба „Сигурност”.
Сега е част от ДАНС.
Трето управление или поделение 72 700 беше Военното контраразузнаване. Всички, ходили навремето в казармата, знаят как дори старши офицери говореха със страхопочитание за „спеца”. ВКР сега също е част от ДАНС.
Четвърто управление до 80-те години на миналия век беше днешната ДАТО – Държавна агенция „Технически операции”, като тогава изпълняваше функциите по контрола над телефоните, а в това управление бяха и специалистите, занимаващи се с предотвратяване и обезвреждане на взривни устройства. По-късно Четвърто управление пое функциите на икономическо контраразузнаване, отделено от ВГУ, а „слушалките” бяха наречени ОТУ – оперативно-техническо управление.
цитирай
76. bdenkov - h
24.09.2019 09:20
Пето управление или поделение 72 500 беше

прословутото УБО

Управление за безопасност и охрана. Тайнствена смърт тегне над историята на това управление. Първият му началник генерал-лейтенант Димитър Гръбчев умира при не съобщени официално обстоятелства през 1968 година. Наследникът му – генерал-лейтенант Илия Кашев се самоубива през 1986 година. За смъртта му е съобщено накратко – починал след кратко боледуване. Сега УБО е НСО – Национална служба за охрана.
Шесто управление или поделение 72 400 е създадено чак през 1968 година. Казват – като служба за „държавно противодействие на противодържавното мислене и действия” след събитията в Чехословакия. Това управление държеше под контрола си творческите съюзи, интелигенцията, издателства, телевизията, радиото, то отговаряше и за младежта и религиите, дори държеше под контрол „бивши” хора и царските офицери, като основен противник му беше „идеологическата диверсия”.
Добило почти зловеща популярност, то беше закрито още през декември 1989 година от тогавашния вътрешен министър генерал-полковник Атанас Семерджиев.
ДС имаше и няколко самостоятелни отдела. Първият беше следствен – за делата по линия на ДС. Вторият беше външното

наблюдение и проследяване

Трети отдел беше архивът. Четвърти – защитата на специалните средства за свръзка и шифрите и Пети отдел беше бойно-мобилизационният.
Със статут на Държавна сигурност бяха и други управления в МВР, като поделение – 72 000, информационно-координационното управление. За всеобщо недоволство, най-вече на служителите в милицията, със статут на Държавна сигурност беше дори Управление „Тил” на МВР.
Другото интересно беше, че до 1991 година и приемането на закона „Данов” за МВР, поделенията на ДС нямаха закон, регламентиращ дейността им. Тя се определяше от един непубликуван указ на Държавния съвет, а службата им преминаваше при условията на тогавашния Закон за всеобщата военна служба.
цитирай
77. bdenkov - КРАТКИ ЗАПИСКИ ЗА РУСКИТЕ ОСВОБОЖДЕНИЯ
24.09.2019 09:30
КРАТКИ ЗАПИСКИ ЗА РУСКИТЕ ОСВОБОЖДЕНИЯ
Когато Русия иска да завладее нещо, първо го обявява за славянско, а после за руско.
Записките са предназначени за русофили, пишман журналисти и придворни историци и обхваща периода след 1917 г. Демек империята я няма, на сцената е Държавата на работниците и селяните, която пък е най-прогресивната държава в света и неговите близки и далечни околности.
Ама революции, мриволюции, няма такова нещо. Държавата на работниците и селяните се насажда в нивата на Руската империя и продължава същата политика. Политика на агресия, геноцид, етническо прочистване и …. Естествено „изконни руски територии”. Същевременно се чувства задължена да освобождава всички, които му се изпречат на пътя.
Ще започна с Полша, щото скоро една патка рече, че Русия /разбирай СССР/ и върнала държавността.
ЗА ПОЛША - Така, през 1795 г. Русия, Прусия и Австро-Унгария си делкат Полша. Чак след поражението на Австро-Унгария и Германия и след капитулацията на Русия /Брест-Литовския договор/, Полша възвръща независимостта си.
По пряка заповед на Ленин, Съветската червена армия нахлува в Полша и е разгромена.
На 15 юли 1920 година в битката край Варшава, полската войска под командването на Юзеф Пилсудски побеждава Червената армия под командването на генерал Тухачевски и нейния конен корпус на Будьони. Подписаният през март 1921г. мирен трактат между Полша и съветските страни Русия и Украйна, в който бяха установени границите между подписващите го държави, както и задълженията за неговото спазване.
Подписаният на 9 февруари 1929 година така наречен "Протокол Литвинов", който предвижда подписващите го държави, т.е. СССР и Полша, да се откажат от война в международната политика.
Подписаният след дълги преговори на 23 декември 1932 година пакт за ненападение между Полша и СССР. Той признаваше за противоречащ всеки акт, нарушаващ целостта и неприкосновеността на територията, както и независимостта на другата страна, даже ако действията щяха да бъдат решавани без
цитирай
78. bdenkov - fg
24.09.2019 09:32
Подписаният след дълги преговори на 23 декември 1932 година пакт за ненападение между Полша и СССР. Той признаваше за противоречащ всеки акт, нарушаващ целостта и неприкосновеността на територията, както и независимостта на другата страна, даже ако действията щяха да бъдат решавани без обявяване на война. Да, но на 17.09.1939 г. СССР къса пакта и „освобождава“ своята част от Полша, като през 1944 г. си я освобождава напълно. Въвеждането на военно положение в Полша на 13 декември 1981 г. отървава Полша от поредното освобождение.
Дълго стана за Полша, но кой да ви каже истината?
ЗА АРМЕНИЯ - Република Армения е основана на 28 май 1918, след поражението на Османската империя в Първата световна война. Тя просъществува обаче само до 29 ноември 1920, когато е „освободена“ от съветската Червена армия.
ЗА АЗЕРБАЙДЖАН - След смъртта на Надир шах през 1747 година на територията на съвременен Азербайджан се образуват няколко ханства, които са завоювани от Руската империя в резултат на руско-иранската война от 1804-1813 година и Гюлистанския мир. През 1920 г. след края на гражданската война в Северен Кавказ ръководството на Съветска Русия изпраща части на Червената армия в Закавказието, за да установи съветска власт в този район. Така на 28 април 1920 г. е провъзгласена Азербайджанска ССР.
ЗА БЕЛОРУСИЯ - От 14 до 20 век последователно е била част от Литва, част от Полша и Руската империя. През 1922 г. е присъдинена по познатия начин.
ЗА ЛИТВА – Независима от 18 ноември 1918 г. до 17 юни 1940 г.
ЗА ЕСТОНИЯ – Независима от 24 февруари 1918 г. до 15 юни 1940 г.
ЗА ЛАТВИЯ – Странна смес от германска култура и руска бюрокрация. Независима от 18 ноември 1918 г. до 17 юни 1940 г.
ЗА ГРУЗИЯ - На 26 май 1918 година, след октоврийската революция, Грузия се обявява за независима държава. На 16 февруари 1921 година Червената армия присъдинява Грузинската Демократическа Република към Съветския съюз.
цитирай
79. bdenkov - cvj
24.09.2019 09:33
ЗА КАЗАХСТАН - През декември 1917 г. обявява независимост. Присъединен на 26 август 1920 г.
МОЛДОВА-Тя е поробвана на почивки. След 1944 г. е освободена по правилата, но след като се е разосвободила, руснаците си направиха Приднестровска република, защото там от векове са живели руснаци. No comment, както се казва.
ТАДЖИКИСТАН- През 1867 година части на Таджикистан са поробени от Руската империя, но през 1925 г. си е освободен, както си е традицията.
ТУРКМЕНИСТАН-Поробен е от Руската империя в 2 серии, в периода между 1865 и 1885 година. През 1924 година и той се е сдобил със освобождение.
УЗБЕКИСТАН-Поробване в 3 серии. През 1865 г., 1876 г. и 1884 г. Освободен си е през 1925 г.
КРИМ-През 1783 г. целият Крим е поробен от Руската империя. Понеже белите /ах тези лоши хора, не искат да бъдат освобождаваниІ, държат Крим до 1920 г. И сега, защо там има много руснаци? Много просто! От 18 май 1944 г. влиза в сила Сталиновата политика за етническо прочистване на Кримския полуостров, вследствие на което цялото кримско-татарско население е депортирано и въпреки реабилитацията от 1967 г., до последните дни на Съветския съюз на кримските татари не е разрешено да се завърнат в родината си. Ха сега де?
ЗА ФИНЛАНДИЯ- През 18 век войните между Швеция и Русия, Русия два пъти одвобождават Финландия и ограбват и опустошват страната. По време на Наполеоновите войни Финландия отново е освободена от руски войски и на 29 март 1809 г. е обявена за автономно Велико княжество в лична уния с Руската империя. На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост, която е призната от руското комунистическо правителство с голямо мръщене и скрит яд. През 1939 г. СССР-то е повикано от Ото Куусинен да бъде така любезно и да дойде да освободи угнетените финландци от гнета на капитализма. Въодушевено от освобождаването на Полша, СССР-то не му мисли много и се втурва да освобождава. Поради езиковите различия, финландците не разбрали, че
цитирай
80. bdenkov - stb
24.09.2019 09:35
Поради езиковите различия, финландците не разбрали, че идват да ги освобождават и опухали СССР-то. Отървали се с една дума.
МОНГОЛИЯ- През 1924 г. е освободена и Монголия, като се създава Монголската народна република, а страната става втората комунистическа държава в света след СССР. Виж ти…
ИСПАНИЯ- През 1936 г. СССР помага на републиканците да се освободят. Праща т.н. „доброволци” /познато, нали/, които помагат да се укрепи свободата. Маса „доброволци” са станали…”Герои на СССР”.
КОРЕЯ-На 25 юни 1950 г. Ким Ир Сен, подкокоросван от Сталин и Мао Цзе Дун решава да освободи Южна Корея. Китай праща 1 000 000 войници, а СССР се ограничава със самолети /над 1000 и пилоти за тях/, техника и въоръжение.
РУМЪНИЯ- Освободена през 1944 г.
БЪЛГАРИЯ-Освободена през 1944 г. Ние си знаем подробностите.
УНГАРИЯ-Освободена през 1944 г. В Унгария положението е станало интересно, защото през 1956 г. унгарците са се вдигнали на въстание срещу освободителите си и се наложило да бъдат освобождавани наново.
ЧЕХОСЛОВАКИЯ-Освободена през 1945 г., като СССР не пропуска да прилапа и Закарпатската област. През 1968 г. чехословаците нещо са се възмутили от освобождението, та се наложило да бъдат освобождавани наново.
КУБА-Малко се е самоосвободила с помощта на СССР, но при опита да запази освободените, свободни, СССР за малко да предизвика ядрена война. Така де, кога са можели да си сложат ракетите на 300 км от САЩ?
АФГАНИСТАН-През 1979 г. СССР праща командоси, които изтрепват местните босове и доставят свои. Те пък немедлено викат за помощ и …. СССР бързо, бързо пристига.
Не е за пропускане и помагането на всякакви мераклии за специфична свобода в ЕГИПЕТ, СИРИЯ, ЛИБИЯ, ИРАК, АНГОЛА, МОЗАМБИК, САЛВАДОР, НИКАРАГУА И ЧИЛИ. Помагали, както и когато могат, съветските руснаци.
И сега, както виждам, нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили.
цитирай
81. bdenkov - 4rt
24.09.2019 10:13
"Важна част от обсъжданията е въпросът за подпомагането и за подобряване на материалното положение на членовете на съюза. Според изложението на ген. Бл. Иванов вече са отпуснати пари на семейства на убити партизани – първоначално по 30 000 лв. на семейство, а малко по късно "извоюват" по 50–80 000 лв. Той продължава: "Отпочнахме борба за подпомагане живите партизани, които понесоха най-големи щети в борбата срещу фашизма – на ергените по 10 000, на женените – по 20 000 лв". Истинският натиск за финансиране на подпомагането на "народните партизани" по приетото вече законодателство продължава след формалното организиране на съюза."


Ето за това тъгуват, и то съвсем искрено, днешните комунета - незаслужената държавна облага!
цитирай
82. bdenkov - 7jbb
24.09.2019 10:15
По спомени на баба ми АБПФК са съставени от 5% идеалисти, 5% откровени руски агенти, 5% избягали войници и престъпници, 10% заблудени малоимотни малоумници, останалите 75% са хитри нагаждачи, усетили накъде духа вятъра. А когато агитирали дядо ми да впишат майка му като ятак, той ги изгонил и казал, че може сам да се грижи за нея и такава пенсия не ще. Впоследствие първо при него дошли с пушки "партизаните" да вземат мелницата и земята- за назидание и пример. А жената просто ги съжалила и на няколко пъти им давала подслон, храна и дрехи- да не умрат от глад. Двама от тях са тези с пушките, иззели имотите и добитъка им и интернирали дядо ми в другия край на България. Е поне се разминал с лагерите и останал жив...
цитирай
83. bdenkov - hjb
24.09.2019 10:16
Ясно е, че старите АБПФК не бяха обичани, не са обичани и новите активни борци - разни тарикати и откровени престъпници, забогатели неимоверно много на гърба на българския народ, много повече от едновремешните АБПФК. Народът си остана с излъгани надежди. Жалко за него, жалко за България.
цитирай
84. bdenkov - 5bdjk
24.09.2019 10:21
То майната им на 5-6 хиляди партизани и даже на 20 хиляди "антифашисти"! По-лошото е, че за 6 месеца БКП-то става 100 хилядна партия. И то в онова време, когато българинът е бил относително работен и почтен. В края на диктатурата Партията-ръководителка става едномилионна. Нима искате всичко това да се повтори? Искате ли да започне отново? Хора бдете!

Да, на майка ми, както и на безброй други момичета, забранили да учи висше образование, защото била дъщеря на "кулак, враг на народа". Тъй като прадядо ми имал преди девети септември около 300 дка земя и вършачка. А дядо ми бил осъден от т. нар. народен съд на една година затвор, защото имал частна аптека. Добре поне, че не са го ликвидирали.

Прости цървуланковци, завиждащи на трудолюбивия , можещия и образования. После с патлак в ръката директно са заграбвали имота му.

Жалко че е имало и наистина вярващи в комунизма хора, които не са се борили за привилегии и те са немалко мачкани след девети, а някои са си направи свитнати.

Симпатяга, бизнесът ти ако реши който трябва точно за 1 месец ще остане в минало време. Твоят бизнес, твоите пари, твоето имущество в днешните времена не е твое по подразбиране.

Стрнното е, че най-дрезнещи бяха дребните привилегии - високи пенсии, право на телефон, прием на деца и внуци без класиране в университет... Големите някак минаваха незабелязано.

Не е странно. Или- ако е- аз посвикнах.

Откраднаха 4 милиарда- от КТБ (и още милиарди- списъкът е дълъг)- ние пишем по форумите.

Решиха да ни махнат пресето в двора- ние започнахме да протестираме, и да затваряме пътища.

Затова е и лафът- скъп на триците, евтин на брашното.
цитирай
85. bdenkov - 1
24.09.2019 10:31
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
4. моралния и икономическия упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и
цитирай
86. bdenkov - 2
24.09.2019 10:32
(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
в) лишаване от право на собственост;
г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
е) лишаване от гражданство;
5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
цитирай
87. bdenkov - 3
24.09.2019 10:34
Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
-------------------------
Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Председател на НС Йордан Соколов
Президент на Р.България Петър Стоянов
Министър-Председател на Р.България Иван Костов

цитирай
88. bdenkov - 'Българите сме малък, но много прост народ.' М Вешим
24.09.2019 10:43
"Бойците против фашизма" - власт и привилегии".........

Най-голямата им привилегия е, че станАха капиталисти!!!

Тц.

Най- голямата им привилегия е, че след 1989-та останаха живи.

Щото- ако тогава се подхождаше с техния аршин (враг на народа, и т.н.)- щяха да висят по стълбовете.

И да- вместо да се наврат в миша дупка, и да целуват ръка- затова, че сме хора- те станаха първи капиталисти, и- накратко- пак ни се качиха на главите.

Тъжното е друго- тези хора са изначално тъпи, изначално некъдърни.

Следва тъжният въпрос- абе- какви сме ние тогава? Щото- ние им "дадохме баницата"...

Безброй “борци против фашизма” се навъдиха,
но фашизъм в България, все още не го откриха.

за сметка на това пък сегашните комунисти са маскирани като граждани за европейско развитие ,националисти ,петреоте...движение за права и свободи...ама винаги едно нещо ги свързва...кяра или по сегашному-далаверата,и 'усвояването'....

Всички борци против фашизма са фалшиви,
защото фашизма все още не са го открили.

Никога повече комунизъм!

Бойко Борисов беше телохранител на Първия,но президента Радев определено е одрал кожата на Тодор Живков , а и двамата като гледам дълго ще ви управляват!Не ви е лесно да сте вече 75 години под комунистическо робство...

Активните борци станаха активни лапачи. С една дума осраха се яко. Дано поне пази влага на българина. Никога повече комунизъм! Никога повече под руско робство!

+++ Вярно!
( Спомняте ли си един филм - "Дами канят" ?.Та,в този филм има един герой,който така и не се появява,но там са съпругата и дъщеря му - Анна-Дона Станчева. Този другар,:)) явно е някакъв партиен, високопоставен функционер от местен мащаб,който има автомобил "Мазда",което за онова време е чудо на чудесата.:)))Даже една от героините във филма имаше реплика: "-Кой не знае за "Мазда"-та на др. Станчев?"
Е,и това също им липсва на подобни другари сега. Колкото и ниско да е...)


цитирай
89. bdenkov - khj2
24.09.2019 10:47
Прав си, в НРБ, СССР, КНДР , Путинова Русия, децата са длъжни да отговарят за действията на родителите. Щом искаш да живееш в такава държава..., прав ти път...

"Типичният комунист е бездарен човек, който се обединява с останалите бездарници на основата на общата посредственост - така приспива комплекса си за малоценност. "

Това е дълга тема, но с две думи: Комплексът за непълноценност на комуниста е напълно оправдан. В типичния случай това е индивид с дълбоки личностни фрустрации, които компенсира, развивайки стадния инстинкт (по-точно инстинкта на глутницата). Навремето бездарните им артисти, писатели, художници, архитекти, музиканти и пр. халтураджии се сбираха в т.нар. творчески съюзи, чиято основна функция бе да поддържат нивото ниско, като не допускат outliers да припарят до изложба, издателство, сцена и т.н.

Сега им е много криво, че в България има и кадърни хора, които не могат да препъват в кариерното им израстване - тук и (главно) в чужбина.

+++! Кой записваха в езиковите гимназии, специалностите Журналистика и Международни отношения в СУ? Няма да забравя момента, в който откриха Английската в Пловдив. Аз кандидатствах, въпреки че нямах голям шанс - не бях пълен отличник. И се разрази голям скандал, останаха неприети двадесетина деца на активни борци!!! Просто бяха много... Накрая създадоха още една паралелка и за кумова срама (заради скандала!!) приеха и 6 (шест) обикновени деца... По-късно, просто от любопитство, ги проследих - повечето бяха в дипломатическите ни мисии някъде на запад!

Утре ще се наредят пред скарите, ще мляскат кебапчета с изпадалите си зъби, ще оплакват славното минало"

Днес, баш верните синове на Партията, няма ли да празнуват рождения ден на Тато. Левчев не е ли написал някоя и друга ода?
А понеделникът ще го почетат славните агенти, Ивайловци, Сашовци, Николаевци (един от СДС стана конституционен съдия. Сега се вихри като гербер).
цитирай
90. bdenkov - 7jjjk- Познайте кой е този.
24.09.2019 10:56
+ ""Типичният комунист е бездарен човек, който се обединява с останалите бездарници на основата на общата посредственост - така приспива комплекса си за малоценност. Поведението му е псевдорелигиозно. Комунистическата екзалтация е религиозна по характер, партията си изработва цяла своя мистична система, има своите апостоли и евангелисти, своя рай. Партията е въплъщение на божествената "историческа необходимост". Проф. д.-р Асен Игнатов, "Психология на комунизма"

Ленин: Може да загинат 90 милиона, на 10 милиона ще живеят при комунизма.
Това ли ти е идеалът бе бо**лен моз**ък?

Май да, Митю Гестапото. Веднага се набива "роден в центъра, в национализирана кооперация, "Веслец" 18"...
Интересно е друго - дали още живее там?"

Едва ли, най-вероятно някъде в Бояна, на чист въздух..

Ако децата не са отговорни, това означава ли, че ще върнат гепеното
Ако нещо е открадната, трябва да бъде върнато... Също така, трябва да бъде заплатено за времето на ползването му. Ти как мислиш?

"Роден съм 1951 г. в центъра на София до Централна баня, “Веслец” 18. Живеехме в национализирана кооперация. Баща ми Христо и майка ми Пенка са дошли от две села от района на Червен бряг. Тя е дошла да учи, завършила е гимназия, а той, като студент по право, от трети курс е пратен в армията да става офицер с партийно поръчение. По-късно завърши Военната академия, довърши и юридическото си образование. "


Какво се оказа тя ,съветското джудже се оказа пак най-голямото джудже на света!

"След войната избива маса народ покрай преврата, а при македонизацията на българите избива "226 макенци-фашисти"."

Бил е истински аматьор в сравнение с любимия палача на Сталин - героя на съветския съюз Василий Михайлович Блохин, който е разстрелвал в тила по 300 на ден:
http://www.outono/elentir/2018/02/26/vasily-blokhin-this-is-how-the-ussr-turned-the-greatest-executioner-in-history-into-a-hero/

цитирай
91. bdenkov - ооогж брат му при погребението му през 1970г.
24.09.2019 10:59
Не се страхува кюфте ,това вече не може да ви се случи!Сегашните бивши комунисти само ви карат елегантни да си плащате данък Русия исе радват,че им работите без пари...

Колеги ФОРУМЦИ,

Обърнете внимание, как

РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ надсвирват ЧОРБАДЖИИТЕ СИ В МОСКВА

надпреварвайки се да сипят ЗЛОБА, АРОГАНТНОСТ и ЦИНИЗЪМ

КЪМ БЪЛГАРИТЕ и БЪЛГАРИЯ !!!!

ПУТИн, и ТУКАШНАТА МУ ПРИСЛУГА правят и невъзможното,

щото доскоро приятелски към русия народи като УКРАИНСКИЯ

и БЪЛГАРСКИЯ днес да са радикално

АНТИ СЪВЕТСКИ

АНТИ ПУТИНСКИ

АНТИ КГБ

АНТИ РУСИФИКАЦИОННО настроени.

КРАХЪТ НА ПУТИнизЪма няма да има нищо общо

с КОЗМЕТИКАТА при Горбачов и Елцин.

ЩЕ ИМА ТОТАЛНА

ЛУСТРАЦИЯ

ДЕПУТИНИЗАЦИЯ

ДЕ КГБизация

ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯ

ДЕРУСИФИКАЦИЯ.......

UNITED EU UNION

Всичко им имане... крадено.

За концепта "фашизъм" дължат кредит на марксиста говорител на Италианска социалистическа партия и Дуче Мусолини.

Без Рим не би биха били възможни соц райхът Рим III, райхът на Хитлер
и Двустранния акт 1939 г.

Елитни борци "АБФК", почетно некога и добре платено звание:
Активен борец против фашизма и капитализма.

Знаме:
борецът за комунизми против капитализми
от първата половина на 19 век:
Маркс.

Маркс е безбожният идологически фундамент.
Мусолини: съществена надградка.

Без Маркс и Мусолини елитния комунистически концепт
и реалност АБФК щел да остане празна утопия.

Но.

1989 г извърши диаметрален поврат в мирогледа
на заслужилите борци протим капитализма

""Бойците против фашизма" - власт и привилегии"

Ами, в общи линии са прави. Тези 3-4 хил. шумкари са били в голямата част криминални престъпници и за тях превратът на девети септември представлява вид амнистия. Лев Главинчев е осъден на 15 години затвор за убийството на любовницата си, "в затвора попада на хора" и става комунист. А е бил преди това член на ВМРО. След войната избива маса народ покрай преврата, а при македонизацията на българите избива "226 макенци-фашисти". Тази цифра е от надгробното слово на брат му при погребен
цитирай
92. bdenkov - Утре наследниците на палачите ще празнуват ... деня на "свободата"...
24.09.2019 11:02
Колега, намерих оригиналната статия, откъдето е цитатът. Ето какво още се казва в нея:

"Най-отвратителното е, че в онези кървави дни съвсем не става дума за някаква идеология, политика, ценности, морал и идеи, а за най-долно мародерство и разбойничество. Говорила съм с много от семействата на избитите от Стряма и всички свидетелстват, че първо партизаните и ятаците са ги изнудвали за пари и злато. Обещавали, че ако платят откуп ще върнат родините им. И хората са давали и мило, и драго, за да отърват своите, но няма нито един пощаден, а парите са прибирали, мародерствали са из къщите на жертвите си, гаврили са се с жените и дъщерите им. И как тези изверги да ги наречеш народни синове, как да повярваш, че ще създадат по-справедлив и добър живот за хората. А и освен това тези убийци са били неграмотни и мързеливи. Но с насилие, страх и кръв взеха властта, с насилие, страх и кръв я пазеха 45 години..."

Народни верни синове, "идеалисти"... а напоследък и "православни".

Утре ще се наредят пред скарите, ще мляскат кебапчета с изпадалите си зъби, ще оплакват славното минало и ще чакат Путин да ни "освободи" отново и да им връчи брадвите.

Фашетата сте били много страхливи!Защо не се бихте срещу Червената армия?Защо не се окопахте на Дунава и щяхте да защитите Царство България и щяхме още да сме фашистка държава!А вие предадохте Фюрера и му забихте нож в гърба като не само не се бихте с Червената армия,а обърнахте оръжие срещу довчерашните ви съюзници нацистите!Не мога да ви разбера...

Няма ли да попиташ и ЗАЩО български войник НЕ СЕ Е БИЛ

СРЕЩУ ФАШИСТКИЯ СССР и ЧЕРВИВАТА му армия,

дори и в периода, когато СЪЮЗНИЦИТЕ МУ -

ГЕРМАНСКИЯТ ВЕРМАХТ го беше наврял в кучи гъз

и го УНИЩОЖАВАШЕ, както се УНИЩОЖАВАТ ХЛЕБАРКИ ?!?!?!

Утре наследниците на палачите ще празнуват ... деня на "свободата"...

цитирай
93. bdenkov - ояашкт
24.09.2019 11:04
Според един доклад на „Стратфор", РФ ще се разпадне втори път, но завинаги. Демокрацията и капитализмът работят, а онова в Русия е кагебейски човеконенавистен режим, който трепе и опандизва руснаци всеки ден, строй на престъпници с неизбежно поражение.

Не се страхува кюфте ,това вече не може да ви се случи!
Сегашните бивши комунисти само ви карат елегантни да си плащате данък Русия исе радват,че им работите без пари...

Разказаха ми и за хвалбите на убийците. Един от тях, Коста Андонов, разказвал: Като ги колехме, главите им рипкаха, рипкаха и зяпаха ей така, като на пилета! А Иван Касарски убил мъжа на племенницата си Зоя. Вуйчо, остави ме, не ти ли е жал за Зоя, молел се Петър. А аз му викам: Лягай, лягай на дръвника, ние Зоя ще я оженим. С един удар му отсякох главата, разказва убиецът пред сестрите си. Пък на дъртия не можах отведнъж, ами три пъти удрях с брадвата, докато отсека дебелия му Караилански врат, хвали се Касарски.

Комунизъм никога не е имало!
Явно си необразован милениум и не си чувал нищо за научен комунизъм,който трябваше да е основата за изграждане на реалният комунизъм,само че нищо от теорията никога не е осъществено на практика!
Даже и в омразния ти СССР...
Имаше и политикономия на социализма ,който трябваше да доведе до комунизма,като негов най-висш стадий.Всички ,които бяха изучавали политикономия на капитализма и социализма твърдяха,че се различават само по имената двете дисциплини,а не по съдържанието!
Нямало е никакъв социализъм или комунизъм,това си беше държавен монополен планов капитализъм ,при който всички средства за производство са собственост на държавата и няма частни такива,а гражданите имат само лична собственост -дрехи,жилища,коли...
Преди да пишеш глупости по фиюорумите просто трябва да се образоваш,защото правиш впечатление само на необразован и на неинформиран лозунгар,нищо повече...
цитирай
94. radostinalassa - Тошо си беше сиганин, като авторчето.
26.09.2019 22:16
Скалата е вонящ лешояд, и дано също изчезне скоро към сиганския ад.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182725
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031