Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2019 22:25 - ОТНОВО НА МИДЖУР - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.09.2019 23:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Имам много красиви снимки от Миджур, но блогът неела - не иска да ги приема. Това е от вчера, надявах се да го оправят. А може пък да е някакава идея на администраторите на блога, които по тази начин ни предоставят опция - вместо да ползваме творческата си енергия да публикуваме нещо красиво, да заспоменаваме майки, да се сезираме върху конкретни телесни отверстия или да вършим други срамотии като тези, за които Апостол Павел казва в Писмото си до римляните...
   Ще допълня постинга текстово, с описание на деловете на Западния балкан в алпийската му част, от седловината  Петрохан до седловината при с. Салаш, известна като Белоградчишки проход, доста важен в миналото наред с Чупренския. По тези проходи са минавали хората от Пиротско, Княжевацко и Заечарско към Софийското поле. Преместването на границата след ПСВ сложи край на тези връзки и бяха изградени нови, най-съществената от които е пътят през прохода Петрохан, и той със затихваща функция след построяването на връзката между Ботевград и Мездра. Нито майки ще споменавам, нищо ще се сезирам върху конкретни телесни отверстия, а ще допълня постинга си с информация за алпийската част на Западния Балкан с надежда, че освен аз и още някой е запознат с нея.
   Дано оправят блога - тъкмо реших да публикувам снимки и он се поврЕди. Развали ми радостта от съгласието на Мая Манолова да се съгласи да издигнат кандидатурата й гибридным способом, както някога на Радев - предложена от едни, подкрепена от други, дето са боклуци и никой от тях не става за новопредставяне като кандидат за кмет.. Според социологическо проучване на Андрей Райчев, тя не само ще победи Фандъкова, но и ще я размаже...

image






image


    Дялове на Западният Балкан според седловините по централното му било:

    Западният Балкан започва от седловината Петрохан и свършва чак при устието на р. Тимок в Дунава. Аз ще разгледам само алпийския му участък, който започвайки от Петроханския проход завръщва при Салашкия проход. В него са краотите му, на северозапад няма нищо интересно. Както преди нос Емине не разбираш, че си на билото му, преди Тимок е същото.
   Първият дял на Балкана е между седловините Петрохан и Дългоделска. В него влизат връх Зелената глава, Голата глава и трите Кома. След Големия Ком има седловина. Тя е между върховете Голям Ком и  Сребрен. Два могъщи рида се спускат от там, един на север, Здравченица и един на юг, безименен, между реките Височица и Горнокриводолска.
  Следващият дял на Балкана - висок, алпийски, с пакища и вода поне за 2-3 милиона овце е наричан в Западните покрайнини Мучибаба, а у нас - Дългоделски. По него няма изявени върхове, представлява един могъщ масив като този на Дюса /Равнец/ надКарлово. Този дял завършва при седловината Каца камък,  по която преминава римски път от  с. Йеловица до с. Дива Слатина.
  От седловината Каца Камък започва един от трите най-дивни дяла на Балкана, Копренският. Той е много голям по площ, от към България стръмен и с много водопади и скали, от към Западните покрайнини - с неописуема хубост - карстови извори сдебит като  Клептуза, огромни пасища с езера с вода за животните, наричани Кладнеци, а по билото има пет алпийски върха, всичките с името Копрен и след тях още три - Трите чуки, още по страховити. След тях е седловината между тези Три чуки и вр. Вражата глава, друг шедьовър. Тази седловина е била много важна за римляните, защото към нея се устремяват почти всички техни пътища, пресичащи Балкана тук, според мен към 15. Някога животновъдите от с. Топли дол са кръстосвали животните си с животновъдите от с. Мартиново, те самите също са се къстосвали, за да не се изродят като англичаните. Кръвосмесването води до приплод от идиоти. Вижте идващите по Черморието англичани. Има ли чежду тях един само неидиот? Тяхното кръвосмесване има научен термин - непредумишлено островно кръвосмешение.
   Следващия дял на Западния Балкан е масивът на Миджур. Той започва от седловината при вр. Вражата глава, и свършва при седловината Кози превал. Тук Балканът прилича на Рила. Чаловете са един след друг, всеки следващ е по-висок- Попмартиновата чука, Голямата чука, още няколко безименни  върха и започва изкачването към Миджур. На най-високия му рид има четири коти.  Тоза дял като най-висок е най-обгледен - виждат се всички върхове по Балкана до Амбарица, открива се панорама към България и Сърбия, виждат се Витоша - едно мъниче - и голямата и висока Рила. 

    След Козият превал започва нов дял, Чупренският. Той включва вр. Кози и вр. Острата чука, а билото тук е като при Кончето на Пирин. Но пък има и подобие с Родопа, защото по дела има върхове тип турли, на едно място група от три. Делът завършва при Светиниколски проход, полюсът на студа в Западния Балкан. Макар височината да не надвишава 1500 м. по растителността и по морените личи, че тук климатът е най-свиреп.

     Последният дял от алписката част на Западния Балкан е от седловината Светиниколски проход до седловината при с. Салаш. Тук е доста трудно за преминаване по билото заради гъстите борови гори и големите денивелации. Двата най-лични върха са Хайдушкит камък и Орлов камък. Следва спускане, като остава един още висок връх, Голеш и между дъбови дървета по билото се достига до |Салашкия проход.
   Не веднаж съм посещавал тези места, затова ги помня така добре. Докато пиша имам и зрителна представа за тях, все едно ги посещавам отново. Тази планина е от типа силна за мен и поради това съм особено привързан хкъм нея. Макар и упознал я, при случай да я посетя отново, винаги сторвам това с радост.

   Дано програмистите на блога го оправят, та да си публикувам и останалите снимки от масива на Миджур. 


   

   















































Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183609
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031