Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2019 12:00 - НА РЕЗЕРВАТА ГЮМЮРДЖИНСКИ СНЕЖНИК - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1017 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 02.08.2019 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
     Този резерват е един от най-красивите у нас и в Гърция, защото е на границата. Твърдя това от позицята си на човек, упознал планините на България. Първо ще поясня в кой регион се намира този резерват - този на град Кирково.
     Регионът обхваща три големи реки - Горски извор, Дранговска, Къпиновска, една по-малка, през Чакаларово и няколко още по-малки блиизо до Кирково и прохода Маказа /Ножицата/. В две от долините на тези реки има тракийски светилища - две до с. Каялоба и едно до с. Джерово. Тези антични останки не са най-харктарното за този регион - да не пропусна и множеството римси мостове тук, голяма част взривени от иманярите. По тези мостове преминават римските пътища, пресичащи планиината. Тук природните красоти са редки за Родопа.
    Най-голяма по площ е долината на р. Дранговска, там има много природни красоти - скалният комплекс Пещерна, в който има дори естествен скален мост и стотици пещери. Тук има и една скала с тракийски култови ниши над махала Балабанска, наречена Малкият Тулпан. Прекрасни тук са всички ридове и долини между които  има един водопад шедьовър, Синият вир. Това е място, сътворено от Бог за обитаване от хора.
   Долините на реките Горски извор и Дранговска не са включени в резервата, но според мен това трябва да стане. Тук по всички долини на реките живеят помаци, само по река Госки Извор са турци, като след тях всичките хора на север са турци, я ема един-два българа, я няма нито един.
   Резрватът Гюмюрджински снежник е в две държави, България и Гърция, но и от двете стряни той е един шедьоовър като красота - подчертавам съвсем различна от юг и от север и точно обратно на логиката - от север стръмни скали, от юг заравнени местности с гори и пасища.
    До резервата се достига от с. Горно Къпиново, като първата точка е Горският дом, на два часа  път от  селото. Желателно е да се спи там, защото до върхът на границата, Вейката се върви още 4 часа, а ако от там се продължи в гръцката част до Гюмюрджинския Карлък /Свежник/ се ходи още два часа по много трудна и опасна  алпийска местност.
    Билото на планината в посока към вр. Вейката започва от една седловина, през която са преминавали нашите стада с овце на зимна паша по Гюмюрджинско. Сега на нея има изоставена гръцка застава и един малък параклис. Това е първият изявен връх в посока на вр. Вейката. Те са общо 6.. Между втория и третия има много дълбока седловина, а между петия и шестия седволината е най-дълбока. Там вероятно е имало параклис или оброк, защото тази седловина се нарича Свеети Илия. Следва вр. Вейката, от който ззапочва разклонение към доста по-високия страничен връх Гюмюрджински снежник.  Той се явява трети по този страничен рид, по който се върви много, много трудно, като се заобикалят се огромни скали и се минава през скални порти. Трудностите са толкова, че няма да ги описвам, много усилия и внимание трябва за да се достигне до  Снежника. Този преход е един от най-трудните в страната въобще и много изтощителен. И вода няма по билото.
   От нашата страна на границата има прекрасни гори, по билого - пасища, а от гръцка страна - сипейно каменни морени, пиринските в сравнение с тези са съвсем малки и питомни. Тук  страшна дивотия. Сред камъните има скални площи с наклон, други приличат на стадион, където има по-дребни камъни се опитват да прорастна дървета. Страшно място, по което се виждат върху морените пътеките на нашите овчари някота. 
   В гръцката част на резервата живееят наши помаци. Те са родднини с тези от с. Горно Кърипиново. Говорят развален български език с гръцки думи. Не си спомням името на града след Гюмюрджинското езеро, къдото тези помаци са се изселили, но гърците им набутали в селото цигани.
   Слдват картини от тази разходка, която съм осъществявал многократно и макар силите ми вече да не са както някога, мисля си да отида там още веднаж....

image

                      Първият от шестте върха до Вейката със заставата и параклиса.

image



image



image

                                                  Резерватът в гръцката част

image

                    По билото на планината има много скални образувания.

image

                                               Поглед към Гърция

image



image

Билото - цветен килим, по който цветята като прецъвтят остъпват място на новиите. При хората не е така - те като се разцъвтят, прецъвтяване нема. Давам пример с Деса Мерцедеса и мъжо й. В случая не само прецъвтяване, но и срам нема....

image



image



image

                                                   Гюмюрджинското езероо

image


    
image



image



image



image



image



image



image



image



image

                          На билото съм и още доста път има по него...

image



image

                                    Поглед към планината Олимп

image



image



image



image



image

Преди 2000 години римляните напрпавили път, ето един турсти, който го ползва...

image



image

Това е изостванен гръцки пост. На метри от него след браздата има бълтарски.

image



image



image

                                                            Букова  брадавица?

/Продължава. Маршрутът е 12 часов, снимките са доста и са ми скъпи. Това място е едно от златните сечения на красотата на Родопа./
 





Гласувай:
7



1. rume - Когато служих тук през 1967 година ...
06.08.2019 17:58
Когато служих тук през 1967 година гръцкия пост все още стоеше изправен и с греди на покрива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188905
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031