Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2019 10:32 - НА ТЕМА РОДОПА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1097 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 06.05.2019 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

НА  НОВОПРЕДСТАВЯЩИТЕ СЕ ПРЕД

                                 РОДОПА – ЗА  ПОУЧЕНИЕ,

                                НА ДИВНАТА  РОДОПА – ЗА СЛАВА

 

    Всеки човек, посетил по някакъв повод Родопа е отнесъл в сърцето си частица от красотата й, от мистиката й, от миналото й. Тази планина не е за туристически баирбабаитлъци, чрез които младият човек показва колко е силен, каквито са Рила и Пирин, а за посещаване с цел опознаването й. Само човек опознал в някаква степен тази планина като история ще има трайни интереси към нея.

    Аз съм изтъквал, че Западна Родопа е география, Източната – история. Ще уточня след малко понятието Източна и Западна Родопа. По време на посещенията ми по тази планина, обхващащи период от почти шест десетилетия аз се запознах с видни нейни личности, като полк. Антел Вълчев, автор на книгата за трагичната история на с. Тъмраш и на тъмрашлиите, с Николай Хайтов, с духовния отец на Средните Родопи, свещеникът и писател от с. Момчиловци Константин Канев. Неговата книга за миналото на с. Момчиловци, описваща историята на българите християни по този край наподобява библейски картини. Спомням си в момента за пожара в селото, за сушата, за Канюската чешма. Запознах се и с книги на учителя от Устово, Стою Шишков, на образования родопчанин и познавач на Родопа, Христо Попконстантинов, на Васил Дечев, с неговата книга „Миналото на Чепеларе” вдъхновил авторите, които споменах да напишат подобни трудове. В нея той отделя много място за еднокръвните си братя, изповядащи ислям, помаците. Тези родопчани чрез трудовете си оформиха някакво специално мое отношение към Родопа като цяло, а също и към населението й, което се състои от българи християни, българи мюсюлмани /помаци/ и турци. Отбелязвам, че първото ми посещение по Родопа бе през 1960 г, когато бях ученик в гимназията в Асеновград и от искрата на това пътуване по-късно в мен се разпали огън на обич и интереси към тази планина, който гори до днес. След дни заминавам на поредното си голямо пътуване по Родопа, за лятото има планирано и още едно.

    Да се опознае тази планина е задача трудна не само защото е доста голяма по площ, около 10000 кв. км. В България, но и защото историята й е започва доста от далеч. Нея са си избрали за религиозен център траките, по нея те са оставили следи от културата си, които ни вдъхновяват и днес. И по други места на страната има техни културни останки, тези обаче по скалите на Родопа са приоритет за мен. Римляните също са придавали голямо значение на тази планина, като мрежата им от пътища тук е най-гъста от всички наши планини, а пътищата, останали от тях са в диапазона по широчина на платното им от 80 см. до 4 м. Доста хора са виждали оригиналния римски път по Чернатица, малцина са виждали римските магистрали по Източна Родопа с широчина 4 м. и с „джобове” на места по тях, достигащи обща широчина 6 м., цитирам село Врело.

   Не всички новопредставящи се пред Родопа знаят колко сложна като орография е Родопа. Вододелно било изток-запад я разделя на Северна и Южна, като почти цялата северна част е в България с изключение на един разлат източен рид, който достига до Бяло море. Там е родното село на големия българин Капитан Петко воевода. В Северната част на Родопа има още едно вододелно било с посока североизток-югозапад, което я разделя на Източна и Западна. Това било, огромно по площ, на изток от което всички реки се събират в една, Арда,  представлява Средните Родопи, които описва в книгата си отец Константин Канев.  

    Вододелното било север-юг в голямата си част съвпада с границата ни с Гърция с изключение при река Доспат. То започва от р. Места и свършва чак при Бялото море, но в границите на Бълтария то пуска разклонение, достигащо Ивайловград. Дължината му е около 500 км. Най-високата точка на това било е вр. Перелик, който се явява възлов, ще се върна на него. Красотата на това било е уникална. Който е изминавал прехода по него знае какво означава понятието родопски превал. Над с. Буйново, над Смолян, навсякъде е прекрасно. Водосборната зона на р. Въча е приказна, там планината е карстова. След Перелик следва друг тип красота. Голяма е красотата над гр. Кирково, след което билото започва да се снижава, като на него има само един висок връх над с. Елховец

    Другото воводелно било е с посока север-юг. Това било определя дела на Родопа, който Константин Канев нарича Средни Родопи. Билото на Средните Родопи започва от вр. Перелик и продължава на североизток. Преминавайки през седловината Рожен то продължава по рида Имаретя, после по Преспанския дял, седловината Прелеза над гр. Лъки, после по рида, известен с името Трионите и Зъберите, в ляво от които е Кръстовата гора, после през върха Кокез, прохода Инката и по рида над с. Новаково. Този рид достига превала над с. Ченоочене и се спуска в Тракийската низина. Почти по цялото това било, което описах е запазен римският път от с. Тополово за Смолян. Това са Средните Родопи. Те са много красиви, като по тях има минерални извори, природни красоти, курорти, антични останки, величави мостове от камъни, дело на римските роби и на нашите майстори по време на турското иго. На изток от Средните Родопи основното население са мюсюлмани, разделени по долини на помаци и турци, на Запад са само помаци с четири изключения – селата Нова махала, Борино, Гьоврен и Грохотно, населени с турци. Бивш чобанин от с. Борино, Карадайъ-то, днес го въздигнаха до пръв интелектуалник в страната ни и така ведно с президента ни, и той с корени от Родопите, където са се подвизавали останали в историята с жестокостите си хасковски разбойници, придават съвместно културния сурат на страната ни. Спомням си в момента един израз, който съм чувал от пиянищата по кръчмите около София:

   Фани единио, удари другио!

   Съжалявам, че не мога да го приложа за тия два интелектуальники.

   Южните Родопи са къси и стръмни, на места те наподобяват полупустиня, подобно на Източните, но тези са много по-високи. Върхове по страничните била с посока към Бялото море са по-високи от тези на централното било. Така е и с вр. Вейката, граничен, на юг на километър по рида в Гърция има три по-високи върхове. Те се близо и не са ппоблем да се посетят, но има други дълбоко в гръцка територия, които не смея да достигна.

   Голяма част от Родопите, принадлежали някога към България, по Ньойския договор са придадени към Гърция. По източната част от тях са живяли българи, докато на запад почти навсякъде по южните скатове на Родопа са живяли помаци. Влязох в контакт с такива над Гюмюрджина, които говореха български език примесен с гръцки думи.

    Бабанещите се, че познават Родопа трябва да са по-скромни. Вместо да внушават, че след посещенията си по известни места на Родопа, те са опознали тази планина, добре е повече да походят по нея, защото за опознаването на тази планина не стига и активната част от един човешки живот. Родопа е не само планина, тя е преживявяне, тя е мост между далечното и по-близко минало, тя предизвиква размисъл когато човек попадне на древни свети места по нея. Аз възприемам доста от тези места като силни за мен, ще посоча едно от тях, тракийското светилище Илкая /Лековитата скала/ при село Воденичарско.

      Макар и неособено висока, Родопа влиза в класа трудно проходими планини с нейните безкрайни деретини, ползвам родопска дума, а също и долини с отвесни брегове. Често, стъпил на някой обгледен връх аз се оглеждам дълго, оринетирайки с в безкрайните й деретини и търсейки репери, които да ми помгогнат. И всеки път стигам до извода, че така и няма да упозная тази планина както другите, макар основните й долини и дялове да ги различавам. Гънките, започващи от ридовете й, където е имало или има селца до днес са безбройни.

   На туристите и нетуристите, обичащи природата искам да кажа, че не върви за таза планина да кажеш, аз опознах Западните или Източните Родопи или и двете и ще направя едно сравнение с музиката на Моцарт и Бах. Не е достачъно да си слушал Малка нощна музика от Моцарт или Токата и фуга в ре минор от Бах и да кажеш: Аз  познавам музиката на тези композитори. Пътят към тях е още по-труден. Ако за опознаването на Родопа един живот може да стигне, за тези два титана няма да стигне.

   Ще завърща постинга си, насочен към обичащите Родопа неочаквано. Нека чуят произведението, което ще приложа в линка. То, макар и кратко е едно от най-сложните ппоизведения на Моцарт, написано е в края на живота му. Да обяснят /направят анализ/ слушалите го какво са чули е така трудно, както да обяснят какво е Родопа...







Гласувай:
9



1. bdenkov - 1
05.05.2019 02:18
Много се изписа и изприказва за това колко трябва да сме благодарни на Русия за нашето Освобождение. Във всичко това има един натрапчив мотив - че Александър II имал за основна цел освобождението на братята славяни от турско робство. И от тук - българиът во век и веков трябва да е благодарен. До като свят светува да помни, че България я има за това, защото Русия, нашата майка закрилница, водена от братски чувства и с цената на неизброими жертви е сторила безкористно едно добро дело.

Това е тезата, с която съм възпитан и която ми е внушавана в училището, в университета, във всекидневието ако щете. И признавам, не ми беше лесно да преодолея това априори насаждано мнение. Но ето, минаха години и стана възможно дя чуем и други тези и да видим една нова истина. Няма да ви предложа тази истина като подсказана от български историци. Веднага ще ги нарекат русофоби ако не утвърждават вечната благодарност като единствен жест към по-големия брат. Тук ви предлагам мнението за руско-турската война на един руски професор. Независимо, че той е страна във спора, ще видите в неговите думи много по-силен стремеж към истината, отколкото си позволяват не малко наши историци.
цитирай
2. bdenkov - Русофили
05.05.2019 12:16
Проблемът е (и винаги е бил), че те не искат да живеят там, а искат да подчинят България на руските си господари. За тях България не може да съществува без да е подчинена на Русия. Те се поставят в услуга на Русия тук, като изпълнители на нейната воля. И в резултат очакват да получат някакви привилегии и в тази си роля да се издигнат над останалото българско население. Ако се преместят в Русия ще са никои. Тук ще бъдат имперски наместници. Примерите от историята в подкрепа на това са много и са очевидни.
цитирай
3. bdenkov - Русофили
05.05.2019 12:19
Нашите Русофили не искат да ходят в Русия, мечтаят си да докарат Русия в България.
цитирай
4. bdenkov - 2
05.05.2019 12:26
Ген. Решетников: ГЕРБ са ни по-близки от БСП https://offnews/politika/gen-reshetnikov-gerb-sa-ni-po-blizki-ot-bsp-641553.html?fbclid=IwAR3AYY9M9uFomM7xEqIoTeSEZrO51R3ScYvPxEV6GM8f3CDNe4_j5bkCtgA
Колкото повече ДС агенти, толкова по_близки са ви. Във всички партии има бол.
точно затова православната религия е загубила своите миряни. Във висши я клир няма морал, но няма и разкаяние. Отделно всички под пагон. Така, че те не са и духовници, а офицери. Същото е и в руската църква. Разбира се, че са ви мили гробарите.
От вашето котило са. Генералчето сресва бялата кобила за Гоце в БСП, че е по дащен на Газпром.
Обаче повече му се ще, отколкото ще стане.
Позитанския елит е верен на Станишката, защото е по мека Мария. Но той пък е дащен на Хохегер. И винаги си слага тенекийка - като референдума за Белене. Един вид, щом народа го иска...
Агент Гоца переше през просото. Иска не иска - печели тройния шлем.
Големия въпрос е, къде тука е Нинова?
Никъде. Но, така мислеше Гоце и за Станишко, но оня поврътливец го изпревари и го натътрузи.
Другият голям въпрос е какво печелим ние като граждани от подобни левичарски болести заливащи лявото със свинари, офчари, чобани и продажни на Русия генерали.
Печелим водомер.Да видим голко сме гола вода като народ.
цитирай
5. bdenkov - 3
05.05.2019 12:35
България сега е в по-голяма несигурност, отколкото преди 15 години!

Българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия!
Не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО.
Разрушиха екипа в ДАНС за противодействие на руските служби!

Защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.

Симпатизиращи на Кремъл псевдо-националистически партии са във властта в редица европейски държави и България е сред най-уязвимите!

Руското доминиране в медиите у нас е проблем!

Повечето от кандидатите на президентските избори през 2016 г. у нас повтаряха руските опорни точки.

Единственият кандидат на тези избори, който не повтаря руските опорни точки - Трайчо Трайков - сега е подсъдим!

Прокуратурата преследва редица политици, работили за евроатлантичесия избор на България - Даниел Митов и Николай Ненчев.

Нанесени са тежки поражения на българската енергетика!

Иван Костов, министър-председател на Република България (1997-2001) на конференцията "Членството в НАТО - ключ към ЕС", София, 25.03.2019 г.
С това събитие отбелязваме 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България към Алианса.

Нашият глас се чува!

Пресцентър на Атлантическия съвет на България
цитирай
6. balkanite - Родопите
05.05.2019 20:59
Родопите са една от най-красивите планини, с богата история и невероятни личности. Мисля, че именно хората, които я населяват я правят толкова прекрасна.
Коста, към авторите които си посочил бих добавил и Васил Крумов с книгата му "Родопски хоризонти ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183584
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031