Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2019 20:16 - НА РАЗХОДКА ПО НАЙ-ЗАПАДНИТЕ РОДОПИ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2863 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 06.03.2019 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Разходката ще обхване скалите между селата Филипово и Осеново, между които се намира скалният феномен Каменната сватба. Такива "Сватби" в България има доста, посочвам само още две, тази при с. Зимзелен и тази над с. Копиловци в дела Копрен на Западния Балкан. За съжаление допуснах грешка при копирането на картата и унищожих снимките от Сватбата. Ще има поправителен още тази пролет, макар да ги имам в блога си, но доста некачествени.
   Най-западната част от Западните Родопи са друго преживяване. Някак под висотата на Среден Пирин и над Каялиските скали на Родопа по скатовете към р. Места, гледката е уникална. Новият път от с. Филипово до с. Рибново предоставя уникалния шанс  да се изкачиш зад вр. Каялийка /сега наречен Острец/ и така той е достижим за половин-един час от пътя. Южно от този връх има доста сериозна река, която минава през с. Буково а реката от север минава през Филипово. През с. Буково преминава римски път, благодарение на който според мен е възникнало и с. Рибново. До построяването на шосето от с. Филипово, рибновяни ползваха този път за придвижване пеша или на коне. Същия строеж имат скалите и по скатовете на Пирин, където са селата, придобили печална известност с убитите по време на възродителния процес в тях помаци, наши кръвни братя. 
   На туристите, които упознават този край препоръчвам непременно по стария римски път да се изкачат до вр. Каялийка по долината на реката. Гледката от този връх, висок към 1400 м. н. в. към Пирин, особено ако той е познат  на туристите в дела си от вр. Кралев двор до вр. Орелек е фантастична.  Родопа е адна от любимите ми планини и макар на второ място по площ у нас, имам претенциите да съм я упознал в доста голяма степен.
   Приятна разходка с мен!

image

Тези скали са над село Филипово, върху тях е Филиповската каменна сватба.

image


image

Този връх е Каялийка, погреднат е от пътя, който минтава горе зад него. Долината на реката пред него слиза към с. Буково, като се ползва запазен на места изцяло римси път.

image

Тази помакиня е висока 145 см. и тежи 35 кг., на моята възраст е. Мъжът й се оплака, че всички техни съседи наоколо отишли вече при Аллах, само те останали. Погледнато от къщата им към обезлюдените вече къщи е мнаго тъжно.

image



image


  Готова за деветия кръг на рая. Цял живот работа, работа, работа. Сега с дядото гледат сто крани на полудиво отглеждане, но ги пазят, защото вълци им издушили 20 крави наведнаж пред тях.
image

Тези две деца са на 8 и 11 години, с ръст далеч над този на помакинята. На път за гърция им оставих армаган, но го считам за малък и тази пролет ще има поправителен и за него.

image

Къщата и колибата на помаците, родени тук, ходили няколко пъти до централното село, Рибново, на която те се явяват махала и са слизали за товари с кончетата в с. Буково. Такъв е бил животът тук. Докато хората са здрави, са живи и работят. Сега животът и тук е малко променен, но помаците се грижат за родното си място, за възрастните хора и работят, работят работят. При разговор често казват, като ме прибере Аллах. Загатват, че тогава ще си почиват.
Такъв човек винаги пита имаш ли нужда от нещо, но да стане тук беля с колата ти /кражба/ или нещо друго е изключено.

image

Това мостче води до едно теке, което помаците подържат в отлично състояние. Малко е страшно да се минава.

image

                       Поглед към текето от страхуващите се да минат по моста

image

Това е чинарът в с. Гърмен. Има още един такъв голям в Гевгелия, а най-големият е в гр. Волос. Специалисти сравняват трите дървета с Д. Пеевски, И. Фидосова и Каракачанът. Кой е най-пръв от тримата информацията е засекретена.
  С. Гърмен е известно с квартала Кремиковци, който е един от най-страшните циганарници на България, основан е от Ахмед Башев, защото "кремиковчаните" са електората на ДПС тук. Селото е известно и спминерлните бани наблизо в с. Огняново и с един огромен замък, целият сив, на който никой от кселото не се осмелява да спомене собственика.

image

Следват снимки от с. Лещен, което се превърна в прекрасен курорт, но много скъп. Лещен е българско село с уникална архитектура, подобна на тази в с. Тешово, Долен, Ковачевица. Софиянци, но и много мутри имат тук мутробароци. Селото носи инхормация за българите, какви сме били, но и сега какви сме станали. Вече не в Ковачевица са мераците на снобовете с пари да стоят, а тук.

image

Следват снимки от селото. Над него има помашко село, Дряново, състоящо се от две махали. Ръждив винт за дърво проби обувката на жена ми, хората се изтепаха да намерят серум против тетанус и го инжектираха. Тук животът е много тежък и ако хората не си помагат са загубени. Над с. Дряново отново има българдско село, Ковачевица

image

          Пълен кич, но хората са се стремили да направят нещо, за да привлекат гости в ресторанта. А те не липсват, част от тях подобни на двукраки мехове за вино...

image

Доста са тези, които обичат да похапват вкусно. Но да се качат напр. на манастира над с. Ковачевица или да отидат но Каниния водопад или до с. Рибново, по-вероятно е от Градска мобилност да фанат ром с билет в Автобус №79.

image

                         Пано, което привлича гости в ресторанта?

image



image

       Почивен комплекс. Един като скочи в басейна, изплиска водата от него.

image



image


image



image



image

        Центърът на селото. Има магазин за магнитки с всички забележителни места.

image



image



image



image

Всичко е от камък тук. Някога 0% от българите са работили като каменари по кариерите, па работилниците за моделиране на камъните, каменорезби. А от с. Гинци са се специализирали да правят оброчни и гробни кръстове, каквито никъде по светя няма.

image

Тази улица не може да я разруши дори хиперракета на Путин.

image



image



image




image



image



image

                                                  Част от село Лещен

image

                                       Глинената къща, следват снимки от нея.

image



image



image



image






Гласувай:
11



1. rosiela - Благодаря, Коста,
06.03.2019 20:51
за прекрасните снимки.
цитирай
2. radostinalassa - С колко тона злато...
06.03.2019 21:06
плащаме днес на ЮС да не ни направи на леш като Сърбия? Дурак.
цитирай
3. vesever - Много уютни места, за всякакви хора ...
07.03.2019 17:42
Много уютни места, за всякакви хора - дива природа с прекрасни скали за природолюбителите, и комплекси за по-претенциозните, които не могат без цивилизацията...
И глинената къща ме впечатли.
Чудесни снимки!
Дано възрастната жена да има кой да й помага занапред...
Поздрави, Коста!
цитирай
4. radostinalassa - Щом ми предлагаш японци или китайци..
08.03.2019 20:05
значи, не си много наред с ментума. Ако ти имаш такива възможности, горко ти. Да не си се жлътнал вече? Моите съжаления . Иди пак на чист въздух.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187501
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031