Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2019 22:45 - ЗА ЛЮБИТЕЛ/К/ИТЕ НА ПЛАНИНСКИТЕ ЦВЕТЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3240 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

      ЗА  ЛЮБИТЕЛ/К/ИТЕ  НА  ПЛАНИНСКИТЕ  ЦВЕТЯ

 

  Край София има ниски, средни и високи планини, които ни даряват с красотата си от цветя през  доста дълъг период от годината. Сега ще опиша планини, които са непознати за повечето хора, но като разнобразие на цветята те надвишават многократно най-посещаваната от софиянци планина, Витоша. В заглавието със скобите съм загатнал, че тези цветя са интересни и за мъжете, които не слушат чалга, не пият бира и не са пристрастени към сръбската скара – най-висшето достижение за тях през хилядолетната ни история.

   Настъпиха промени в климата и цветята по планините около София започват да цъвтят по-рано. Цветята, макар и от един вид – напр.  минзухари – са различни ако растат на една планина или на друга. И хората са различни от различните региони, давам за пример с жените от Северна и от Южна България. Тези от Северна България имат по-големи глави и по-широки рамена, такъв им е генът. Същото е и с цветята. Сега цъфтят алпийските минзухари по ниските планини, които са съвсем различни за всяка планина и доста по-различни от тези, които растат по високите планини на мястото на отстъпващия сняг.

    Ще посоча три вида лилави минзухари, които растат край София. Сега е цъфнал синият минзухар, но по Глемата планина или покрай Искъра той е дребен, нежен, синият му цвят не е наситен, има ивици с още по-бледосин цвят, близък до лилавия. Над с. Ябланица обаче има един тип минзухар, който е изключително красив и листенцата му са на ивици, като цветовете са много контрастни. Започват от бял, минава през син и други цветове и завършва с черни ивици. Аз съм го нарекъл ивичест минзухар. Освен тук, той расте и покрай стария път от Лакатник към Губислав. Голяма красота е! Сред китките му има и миинзухари-албиноси, но само цветчетата им са бели като сняг, листата им са зелени. В блога си съм публикавял доста снимки от тези разновидности. Само снимам цветята, нямам морални сили да бера китки от тях или билки, а гъбите не ги бера, защото не ги познавам.

    Най-наситените на син цвят минзухари са тези над с. Дружево, които цъфтят в понорите. Те са  най-едрите, които съм виждал и с най-наситен цвят.

    Кокичета има много по Балкана. Като се започне от планината над Войняговци, тях ги има по северната страна на ридовете на Големата планина в деретата. Не са много едри, но са много на гъсто. Всичките села по Софийското поле близо да планината имат в градините си от тях. Има обаче и едри кокичета, дори по-едри от тези по градините ни. Те са близо до вр. Мургаш, но не толкова високо, според мен под 1400 м. н. в. Растат под церовите дървета /планински дъб/. Ако дърветата са нарядко, има ги навсякъде под тях. Ако пък дърветата са единични, растат само под дърветата.

    На всяка планина климатът е различен и поради това и цветята са различни, които са приспособени за него. Давам за пример планините Чепън, Въртоп и Три уши, чиито климат е полупустинен. Там преобладават луковичните цветя и тези, които заспиват при суша и се събуждат след дъжд. Не знам имената им, но в блога си имам доста снимки на такива цветя, всички със своя специфична красота. Преди да израсте тревата през пролетта, те бързат да цъфнат, да дадат семена, тогава идва тревата. Тя не ги задушава, защото те са заспали до следващата ранна пролет.

    Интересни цветя, но и много красиви са едни жълти едри цветя, има ги същите и в синьо, които тук наричат котета или съсели. И те се появяват рано през пролетта. Има ги доста над с. Подгумер, на други места съм ги виждал поединично. Голяма красота са и жълтите и лилавите ириси. Те са дребни, но с много наситен цветове. Растат по карстовите планини и бързат да дадат цвят и семе, след което заспиват до следващата пролет. 

   С най-голямо разнообразие на цветя по планините ни са понорите. Те са влажни заради бавнотечащите реки в тях, с висока и гъста трева, но преди да порасте тревата те са цветни поляни. Преобладава обаче жълтият цвят. Когато дойде м. април любителите на тази красота могат да посетят понори, които по цветното си разнобарзие са нещо уникално. Давам пример с понорите над с. Дружево. Ако се тръгне от селото по древния /римски/ път от Дружево за Заножене се минава през един понор, който е с по-гъсти цветя отколкото градинарите засаждат по градините. Алпийските минзухари тук са най-големите, които съм виждал през живота си по планините на България. При сливането на пътя с този от с. Заножене за с. Губислав, се тръгва към Губислав.  Още един огромен цветен понор-цветна градина  идва, а след хребета има още един, нещо уникално като разнообразие на цветя.

    Друго такова уникално място са Четирите големи понора до Петрохан. Цитирам само единия от тях, Орловата бара, който прилича на бели дробове с гръклян. Този понор е огромен, а такова цветно разнобразие не съм виждал никъде по планиинте на България. Тук надморската височина е доста голяма и тревата идва по-късно. А до това време понорът е покрит с малки и големи полянки с цветя от различни видове.

     По скалите тук и там има пустинни цветя с дебели листа, които образуват кръг с преобладаващо зелен цвят, с добавка от жълто и червено. Много красиви цветя има в карстовите планини, където през разтворените участъци на някоя неголяма скала излиза цвете, впило корени в почвата под камъка, а стеблото му преминава през разтворената дупка в него.

    Красиви цветя има и във високата част на планината, като на първо място по планински цветя поставям Северния Джендем. Там слънцето пада някак под ъгъл, не прегаря цветята, те остават нежни доста по-дълго. През м. юни/юли, когато в ниската част на планината е станало топло и сухо, горе в алпийската част е времето на цветята.

    По Западните Родопи има едно цвете в карстовата част на планината, около Бачковския манастир, което може да спи години, но падне ли дъжд се събужда и цъфти. Неговото име съм го запомнил, Хаберлея.

   На тези, които обичат цветята напомням с този постинг, че времето, когато те започват да се редуват, идва.

   Цветята са по-умни от политиците, написах, те се редуват. Едно цвете цъфва, прецъфтява, освобождава място на друго да цъфти. При политиците е различно – там един като цъфне, мисли си, че други цветя няма. Спомням си за едно цвете, Правешка тиква май се наричаше, като цъфна, та 33 години не даде шанс на останалите цветя. Сега едно още по-нахално цвете се е разцъфтяло, Товорищ путиН. Това цвете е различно от цветето Правешка тиква, защото то ще цъфти колкото си иска, променяйки Конституцията на страната, разрешаваща му нови успешни и плододаващи цъфтежи., за радост на русняците и на нерусняците.

   Цветята са по-умни от политиците…





Гласувай:
10



1. rosiela - Прекрасен разказ,
20.02.2019 23:09
ама къде са снимките?
цитирай
2. planinitenabulgaria - Днес подарих на един българин от Западните покрайнини 2500 снимки
20.02.2019 23:37
от родния му край на 12 диска, а преди това ооще 1000. Необходими са му, защото пише за родния си край, помогнах му.
Блогът ми стана много голям, но снимките на цветя, които съм поместил в него също вероятно са хиляди. В предишните постинги са. Цветята са една от любимите ми теми В момента пред обите ми са прекрасните ириси, които снимах в планините Манастирище и Видлич.
Има обаче и друга опция - ако някой иска да ги види на живо, посочил съм няколко маршрута. Ивичистият минзухар и наситено сините минзухари ги няма никъде другаде в страната, освен тук, наблизо до София.
цитирай
3. rosiela - Знам, гледам ги,
20.02.2019 23:41
ама ти не ги съкращавай. Пак пускай, защото са много красиви.
цитирай
4. born - И аз това питам, което пита и Ро.
20.02.2019 23:42
Според мен Путин е извършил поредната си диверсия. Не се съмнявам, че от Цейтъра ще потвърдят това.
Иначе по темата - тези цветя наистина са много красиви , особено със скромността си, която не е присъща на човеците...
цитирай
5. planinitenabulgaria - В Центъра за носач на приза "Най0красивото цвете на света" е опрезелен Путин.
21.02.2019 08:40
born написа:
Според мен Путин е извършил поредната си диверсия. Не се съмнявам, че от Цейтъра ще потвърдят това.
Иначе по темата - тези цветя наистина са много красиви , особено със скромността си, която не е присъща на човеците...

В България за най-красивото цветенце на страната има две кандидатки - Елена милЙончева и Велиславаа Дърева заради хепирсексуалното им излъчване, страховито като хиперракетите на Путин. Тия тримата с красотата си ще наложт нов ред на света.
цитирай
6. vesever - Кой не обича цветята! И аз очаквам ...
21.02.2019 20:57
Кой не обича цветята!
И аз очаквам минзухарите и синчеца в нашата гора, до седмица-две трябва да се събудят...ще направя фотографии и ще кача в блога си.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180736
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031