Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2019 21:59 - НА РАЗХОДКА СРЕД ОСТАНКИТЕ ОТ ДРЕВНАТА КУЛТУРА НА ТРАКИТЕ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3899 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 28.01.2019 22:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Тази разходка е част от моята краеведческа програма "Големи пътувания", които извършвам през лятото. Тя ще обхване регион, обитаван преди хиляди години от траките от с. Ночево до с. Горно Къпиново, Кирковско. Чрез блога си искам  да покажа и така да направя популярни непознати за хората части от България, които са не само красиви, но притежават и дух, който аз твърдя, че когато съм сред скалните им светилища долавям. 
     Местата, които и този път ще опиша, не са за всички - те биха били интересни само за хора с разностранни интереси, с познания, личности дуовни, неподали се на опростачването, с което ни атакуват от медиите и социалните мрежи. Сравнявам ги с клавирните концерти на Моцарт, които са за най-добрите слушатели на света.
     Приятна разходка с мен!  
    
image

Разходката започва с посещение на Скалното светилище Пармаклъкая. То е част от огромно светилище,  обхващащо целия водосборен район на р. Харманлийска. В резултат на залесяването на региона с черен бор голяма част от скалите днес са скрити в гората. Пътеката обаче над тези скали, издялана в траките за обслужване на светилището им може да се ползва от туристите. Тя се изкачва на билото на рида и от нея се разкриват големи красоти.

image



image



image



image



image



image



image



image

      В пещерата под една от скалиге, където денят проспиват рояци прилепи. 

image

                     Кумовете и жена ми, участници в първия етап на разходката.

image

Гова съм аз, намирам се до едно плашило, което при вятър раздрънква 
закачениите тенекии, за да не идват тук вечерта думузи /диви свини/.

image

                        Резервоар на траките за събиране на дъждовна вода

image



image

След като местните хора изгонииха циганите, разпределени от кв. Боровица да живеят тук, отново започнаха да се появяват костунурки и смоци. Преди циганите ги изяждаха, изчезваха на хората животните, сечаха гората. Сега животът на хората тук - всичките турци - се върна в руслото, в което тече от 300 години.

image

  От тук започват снимки на светилището между селата Женда и Соколите. То е разположено в една долина, много е голямо. В с. Соколите е пребивавал през зимаата кърджалията Еман ага Балталъ с разбойииците си. На върха на светилището има останки от византийска крепост.

image

Където има скали по върха, навсякъде по тях има такива кладенчета. Подобно на тези от светилището Белинташ.

image



image



image



image

                              Скалният феномен Гъбата, част от светилището

image

                           Поглед от върха на светилището към Гъбата

image



image



image



image



image



image

Виждат се останки от улеите, които вериятно са за стичане по тях на кръвта на жертвеното животно.

image



image



image

                  Скални култови ниши, но тук има и скални култови тераси.

image



image



image



image



image



image



image



image

Тези скални образувания се естествени, не правени или доправяни от траките, но вероятно те са част от мотвите им да си направят точно тук светилище.

image



image


image



image



image



image










Гласувай:
10



1. bdenkov - 1
28.01.2019 22:59
Русия направи така, че светът се оказа в състояние на информационна война. По време на война задължително се прилагат методи за оценка на съопношението на силите. Една от техниките е да се използват (или преднамерено създават) поводи, синхронизирани с провокиращи послания в медийното пространство, и по реакцията във форумите, по различни предварително зададени критерии, структури, специално създадени за целта в специалните служби на Русия, количествено да направят оценка за съотношението на силите. Това е необходимо относно прилагането (промяната) на съответната тактика в зоната на интересите им и дефинирането на релевантни опорни точки. А България е изключителен приоритет за руските интереси. В случая, Русия прилага добре обмислена тактика в контекста на очевидно подвеждащата им политика за установяване на влияние и дестабилизация на Балканския полуостров чрез имитация на направлението на главния удар и внезапно постигане на целите си в неочакван район. Доказателство за подмолните им планове в България е, че разполагайки с влияние и поддръжка от доволно количество зависими от Москва играчи в БГ, успяват да контролират в кадрово отношение политиките с подбор на човешките ресурси с приоритет силовите министерства, енергетика и транспорт.. Особено в МО. Назначенията на ключови позиции на хора, зависими от Москва, основно се използват за еднопосочен трансфер на натовска инфомация в посока Москва. По тази причина, НАТО отдавна не предоставя на България такава. В същото време, поради задължително изискване за пенсиониране на военните при навършване на определена възраст, използвайки скритото си влияние, Москва намира лесен начин тези хора да ги съхрани в други ключови невоенни структури на изпълнителната, власт, лансирайки ги пред обществеността като изключителни професионалисти. Така агенцията за електронно управление се напълни с такива хора и практически нейната дейност се засекрети и единственото нещо с което се занимава е "нищоправене".
цитирай
2. rosiela - Поздравления , Коста.
28.01.2019 23:01
Невероятно интересни места, образи на гъби, но и на животни, пълно природно одухотворяване. Много хубави снимки.
цитирай
3. bdenkov - 2
28.01.2019 23:01
В министерството на транспорта също. В БАН също. Измислената структура "Научно-технически съюзи начело със секретаря си" също. В МВР академии също. В немалко агенции също. И т.н. Политиката, която налага Москва чрез своите креатури в БГ е на принципа колкото по-зле, толкова по-добре. Опорните точки, подавани от руското посолство към поддръжниците им са базирани около "Искате демокрация?" , "Ето ви демокрация!". "Ако бяхте с нас, щяхме да ви даваме безрплатно нефт и газ". Разделеното общество умело се използва от Русия, която чрез своите послушковци намира различни начини да го противопоставя за да си постигне целите, Това особено силно си пролича по времето на протестите при краткото управление на Орешарски. Тогава Лавров спешно пристигна да им стегне редиците, защото на Русия не и хареса как техните структури в БГ действат и провалиха замисъла да се премине от социално напрежение към открити социални сблъсъци, обвинявайки Запада. Новият план е овладяване на президенството, формиране на нов политически проект (президентски), преход от парламентарна форма на управление към президентска под руски контрол, което вече е в доста напреднала фаза. Битката за България поражда мощни скрити подводни течения, които носят продънената лодка на установената вече фасадна демокрация към открит авторитаризъм, който Русия иска да овладее. Мечтата да създаде мощна ЕВРАЗИЯ никога няма да увехне в главата на Путин. А Ердоган си има своя мечта - АВРАЗИЯ. И той си има на кого да разчита в БГ. За съжаление България по отношение на корупцията е в отчайващо положение, което е отлична хранителна среда за популистите. А нищо чудно това да е дългосрочна политика за формиране на "революционна" ситуация за преход към нов тип управление (естествено авторитарно) но представяно като демократично на този етап, контрлирано от Москва.
цитирай
4. bdenkov - 3
28.01.2019 23:02
В подкрепа на това е елементарната схема за принуждаване на ГЕРБ да предложи неизбираем кандидат за президент и масовото навлизане на БКП и ДС кадри във всички нива на изпълнителната власт през последните 2 години.
цитирай
5. rosiela - Тази дама вдясно,
28.01.2019 23:02
с бялата блуза, май беше съпругата ти. Личи, че е хубавица, висока, стройна.
цитирай
6. lexparsy - Невероятни тайни крият тези скали. ...
29.01.2019 02:53
Невероятни тайни крият тези скали. Нерасказани с нашите асоциации.
От докосването им, което споделих благодарение на тебе, ми остана една човешка загадка. Кое е направено от траките, кое е преправено... като че камъните и те са били едно в разбирането и растежа си...
В пещерата Вулвата гледах "разумно" да осмисля този феномен и не можах...

Благодаря че споделяш, част поне от твоите неуморни пътешествия с тези красиви снимки Коста.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Съпругата ми е на снимка 10 от лявата страна.
29.01.2019 09:32
rosiela написа:
с бялата блуза, май беше съпругата ти. Личи, че е хубавица, висока, стройна.


Имам и една моя снимка, символично поместена до едно плашило срещу думузите, опустошаващи нивити с царевица и калтофи на хората от с. Ночево.
Когато пътувате за гръцките плажове, кривнете малко насам, интересно е.
цитирай
8. planinitenabulgaria - Направеното от траките не е доправяно,
29.01.2019 09:37
lexparsy написа:
Невероятни тайни крият тези скали. Нерасказани с нашите асоциации.
От докосването им, което споделих благодарение на тебе, ми остана една човешка загадка. Кое е направено от траките, кое е преправено... като че камъните и те са били едно в разбирането и растежа си...
В пещерата Вулвата гледах "разумно" да осмисля този феномен и не можах...

Благодаря че споделяш, част поне от твоите неуморни пътешествия с тези красиви снимки Коста.
,

а е разваляно от римляните. Те са разкопавали гробницитее, за да извадят златото от там, строили са пътища, голяма част от които са върху трасета на траковите пътеки към светилищата им. После византийците са строили крепости върху светилища на удобни за тази цел върхове.
Не знам случай, някои да са се качвали по отвесните скали и да са променял напр. формата на култовите скални ниши, има само такива, които са ги претърдвали.
цитирай
9. vesever - Прекрасната гъба, като жива е! ...
29.01.2019 11:21
Прекрасната гъба, като жива е!
Еми е супер, щастлива туристка!
цитирай
10. rosiela - А-а-а-а, другата усмихната хубавица. Разбрах. Да не объркам работата. Шегувам се.
29.01.2019 19:26
planinitenabulgaria написа:
rosiela написа:
с бялата блуза, май беше съпругата ти. Личи, че е хубавица, висока, стройна.


Имам и една моя снимка, символично поместена до едно плашило срещу думузите, опустошаващи нивити с царевица и калтофи на хората от с. Ночево.
Когато пътувате за гръцките плажове, кривнете малко насам, интересно е.

цитирай
11. born - Плюс голям за постинга, още по-голем минус за чаршафените коментари на
29.01.2019 22:04
някакъв си трол bdenkov.
Или е твой акаут като десетките акаунти на Дюла ? Много подозрително...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184077
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031